Jelena Takač

Alati praktične magije: Biljni talismani

Rituali Prirodne magije imaju za cilj prizvati duh i inteligenciju određene biljke kako bi se svladali problemi.

Savjete je pripremila dipl. andragoginja i defektologinja Jelena Takač

Uz simbole pet elemenata praktična magija koristi i biljni svijet kao moćan izvor energije u cilju transformacije i kreiranja željenih stanja i okolnosti. Praktična magija koja u svom radu surađuje s biljnim svijetom posebna je grana magije koju nazivamo Prirodna magija ili Magija prirode. S biljnim svijetom dijelimo isto porijeklo, naša fizička tijela izgrađena su od elemenata Majke Zemlje. U bajkama ćemo često naići na motiv u kojem se glavni lik obraća biljnom svijetu za pomoć. Jedan od takvih primjera nalazimo u priči o Pepeljuzi, gdje Pepeljuga traži pomoć od breze nazivajući je pritom sestrom.

Moderna znanost će takav stav u kojem biljni svijet može biti moćan saveznik čovjeku proglasiti neznanstvenim i neučinkovitim, no stvarnost je ponekad daleko od hladne znanosti. Ipak procjenu toga koliko je stav o tomu da vam biljni svijet može pomoći u savladavanju prepreka svakodnevnog života prepuštamo vama. Tajne prirodne magije sačuvane su velikim dijelom i kroz folklor, običaje i usmenu predaju u narodu. Te tajne sačuvane su i u ljudskim genima, odnosno najstarijim strukturama mozga. Do informacija o učinkovitosti Prirodne magije dolazimo i preko intuitivnih sposobnosti.

DJETELINU S ČETIRI LISTA DRŽITE U NOVČANIKU

Talismani najsnažnije djeluju kada ih se slučajno pronađe. Uspijete li u šetnji naći djetelinu s četiri lista, sprešajte ju, osušite i nosite sa sobom u novčaniku ili privjesku. Štiti od munja i gromova, a donosi bogatstvo i zdravlje.

Vitezslav Vylicil

Poznato je kako nemušti, jezik životinja i drugih živih bića na Zemlji, poznaju božice i šamani. Jezik biljnog svijeta poznaju oni koji su na različite načine inicirani u to umijeće. Važne odrednice u prakticiranju Prirodne magije su faze Mjeseca i smjer puhanja vjetra. U prošlosti su ljudi liječili bolesti, podržavali usjeve i čuvali toplinu ognjišta u suradnji s biljnim svijetom i Prirodnom magijom. Za mnoge ljude modernog doba je razumijevanje Prirodne magije strano, često i odbojno. To je stoga što Prirodna magija pripada drevnom razumijevanju Univerzuma i njegovih zakonitosti.

Najviše sačuvanih rituala Prirodne magije posvećeni su savladavanju prepreka u svakodnevnom životu. Rituali imaju za cilj prizvati duh i inteligenciju određene biljke. Duh i inteligencija određene biljke predstavljaju praktičnu pomoć u rješavanju određenih problema.
Četiri osnovna koraka u prakticiranju Prirodne magije

 1. Definirati svrhu rituala
 2. Odrediti koja biljka ili biljke podupiru realizaciju te svrhe
 3. Uskladiti fazu Mjeseca sa svrhom rituala
 4. Praktičan rad

1. Definiranje svrhe rituala

Definiranje svrhe rituala je temeljni i iznimno važan korak u svakom ritualu. Tradicionalna škola magije preporuča tri dana promišljanja o svrsi rituala. U ta tri dana potrebno je vizualizirati željeno. Potrebno je i odgovoriti na dva klasična pitanja. 1. Što će se desiti kada se realizira željeno? 2. Što će se desiti ako se ne realizira željeno? Svrhu rituala poželjno je i zapisati u pozitivnom afirmativnom obliku.

2. Odrediti koja biljka ili biljke podržavaju realizaciju željenog

Za odabir biljaka saveznica može vam poslužiti astrološka znanja. Primjerice, gavez (Symphytum officinale ) je biljka koja se tradicionalno veže uz planet Saturn. Planet Saturn vlada kostima, ligamentima, koljenima, kožom i tjelesnim bjelančevina. On je čuvar strukture, discipline i odgovornosti. Upravlja sposobnošću ostvarenja karijere, strpljenjem i trajnim vrijednostima. Ako je svrha radi koje ćete raditi ritual Prirodne magije vezana uz navedene teme, onda je biljaka koju biste trebali koristiti upravo gavez.

Opisat ćemo ritual koji ima za cilj podizanje razine samopouzdanja i pri tom ćemo se poslužiti astrološkim odrednicama. Vaše samopouzdanje i vitalnost povezani su sa Suncem. Otkriti ćemo vam koja je biljka čuvarica vašeg Sunca odnosno vašeg samopouzdanja s obzirom na astrološki znak pod kojim ste rođeni.

 • Ako ste Ovan biljka čuvarica vašeg Sunca je ružmarin.
 • Ako ste Bik biljka čuvarica vašeg Sunca je kadulja.
 • Ako ste Blizanac biljka čuvarica vašeg Sunca je sporiš.
 • Ako ste Rak biljka čuvarica vašeg, Sunca je kim.
 • Ako ste Lav biljka čuvarica vašeg Sunca je gospina trava.
 • Ako ste Djevica biljka čuvarica vašeg Sunca je mačja metvica.
 • Ako ste Vaga biljka čuvarica vašeg Sunca je domaća ruža.
 • Ako ste Škorpion biljka čuvarica vašeg Sunca je bosiljak.
 • Ako ste Strijelac biljka čuvarica vašeg Sunca je glog.
 • Ako ste Jarac biljka čuvarica vašeg Sunca je trputac.
 • Ako ste Vodenjak biljka čuvarica vašeg Sunca je kopriva.
 • Ako ste Ribe biljka čuvarica vašeg Sunca je preslica.

Prvi korak u sklapanju savezništva sa svojom biljkom je, putem meditacije, stupiti u kontakt s duhom biljke saveznice. Taj kontakt lakše ćete ostvariti ako uzgojite i njegujete biljku. Kad u potpunosti osvijestite svrhu rituala (u ovom slučaju to je podrška vašem samopouzdanju), pričekajte sunčanu nedjelju u vrijeme rastućeg Mjeseca. Uberite biljku sa zahvalnošću svjesni svoje povezanosti s duhom biljke. Obratite joj se otvoreno izražavajući svoje želje te ju zamolite za vodstvo i podršku. Biljku je nakon toga potrebno isprešati u knjizi koja svojim sadržajem u vama izaziva divljenje. Ako se svakodnevno prisjetite i održavate kontakt s duhom biljke, bit ćete ugodno iznenađeni.

TALISMAN ZA LJUBAV I STRAST

Želite li probuditi strast i ljubav, od komada tkanine napravite crvenu vrećicu. Napunite je laticama ili pupoljcima ruže, bagrema i jasmina te mirtom i lavandom. Svežite je plavim koncem.
Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar