Zdravlje Priroda Liječi

Čarobno vaginalno naparavanje: Vlasnica brenda Yonimoon koji se bavi izradom stolica za ovu praksu otkrila nam je sve dobrobiti iste!

Yonimoon stolica / foto: Instagram

Vaginalno naparavanje trend je koji se polako, ali sigurno vraća. Iako je riječ o praksi koja seže daleko u povijest, kako na našim prostorima, tako i u svijetu, mnoge moderne žene ne znaju za brojne dobrobiti ovog rituala.

Ovo je posebno žalosno jer se vaginalno naparavanje prakticiralo sve do prije 50 godina, a žene su ga toliko voljele da su ga prakticirale i svakodnevno i u posebnim prilikama.

K tome je lista dobrobiti ovog rituala poduža. Baš kao što je i popis biljaka koje možemo koristiti za isti poduži. Primjerice, Goga Poljak, vlasnica brenda Yonimoon koji se bavi proizvodnjom stolica za naparavanje, osobno najviše voli kombinaciju kupine, iđirota, preslice, kadulje, lavande, nevena, ružmarina i ruže.

Goga Poljak / foto: Facebook

Vagina obožava kombinaciju kupine, iđirota, preslice, kadulje, lavande, nevena, ružmarina i ruže

Ova mješavina pridonosi smanjenju i nestajanju cističnih tvorbi i mioma te smanjuje i sprječava upale te menstruiranje čini ugodnijim.

Također djeluje na bolne menstruacije, endometriozu, neredovit i/ili neuredan ciklus, razne upale, bolne i/ili smrznute odnose, neizdrživ PMS ili bilo koju drugu žensku tegobu. Neven u mješavini regulira mjesečnicu, ima protuupalno djelovanje te njeguje kožu i tkiva vagine.

Vrlo povoljno djeluje i u menopauzi jer regulira pravilan odljev krvi. Ružmarin pak povećava cirkulaciju i potiče protok svježe krvi ka reproduktivnim organima te uklanja menstrualnu stagnaciju. Također pomaže kod teškog i bolnog menstruiranja.

Ruža tonizira vaginu i njezine ožiljke, relaksira mišiće pelvisa, smanjuje zgrušavanje krvi te potiče balans u toku menstrualne krvi i smanjuje bolne grčeve. Također daje veliku podršku cerviksu te je zato izvrsna i za proces postpartuma.

Gogina omiljena mješavina za vaginalno naparavanje / foto: Instagram

Izrađene od prirodnih materijala, a u sebi nose snagu molitve i dobre namjere

Yonimoon stolice za vaginalno naparavanje nastaju u suradnji između Goge, stručnjakinje za bilje i njezinog prijatelja, slobodnog umjetnika koji izrađuje predmete od prirodnih materijala.

Stolice se tako izrađuju od punog drveta smreke, divlje trešnje, lipe ili hrasta. Ujedno su unikatno oslikane tehnikom pirografije te su zaštićene i impregnirane melemom za drvo od lanenog ulja, pčelinjeg voska i esencijalnog ulja anisa. Riječ je o kombinaciji koja je njegujuća za drvo i potpuno sigurna za ljude, a kako bi Yonimoon stolice bile još sigurnije, ljepše i produktivnije u svom radu, Gogin prijatelj, u sve svoje rukotvorine pa tako i ove stolice, ulaže dobre namjere i molitve.

Yonimoon stolica / foto: Instagram

Ritual naparivanja vagine izuzetno je jednostavan i ugodan

Što se tiče toga gdje smjestiti svoju Yonimoon stolicu, izbora je pregršt. Naime, Goga nam kaže da svaka žena sama bira svoj najdraži kutak u domu za svoju stolicu. Tako ih možete smjestiti u spavaću sobu i kupaonicu pa čak i u dnevnu sobu.

Yonimoon stolice izrađuju se od punog drveta smreke, divlje trešnje, lipe ili hrasta / foto: Instagram

Ako vas pak zanima kako točno izgleda ritual naparivanja vagine, bez brige, isti je iznimno jednostavan. Naparavanje radimo tako da odabranu biljku ili biljnu mješavinu stavimo u staklenu, metalnu, glinenu ili drvenu posudu i prelijemo vrelom vodom. Poklopimo i pustimo desetak minuta da se voda i biljke prožmu.

Kada otklopimo posudu, prvo rukom provjerimo jesu li pare prevrele. Ako jesu, pričekamo još malo da dođu na ugodnu temperaturu ili dodamo malo hladne vode. Tada posudu s biljem i vodom stavimo na policu ispod stolice i sjednemo te samo dišemo i opuštamo se.

Naparavamo se od 5 do 20 minuta, a svaka žena sama najbolje osjeti koliko joj je dovoljno. Za početak 10 minuta je sasvim uredu. No, imajte na umu da je nakon naparavanja dobro leći ili sjesti, utopliti se i uzeti vrijeme za integraciju prakse.

Pročitajte više: Upala bubrega i mjehura i usred ljeta? Ne s čajem od ljuski badema! Evo za što je sve badem dobar!

Goga nam je otkrila kad je poželjno pariti vaginu, a kad ne

Vaginalno naparavanje je poželjno često raditi, barem četiri puta mjesečno, zbog nepreglednog broja dobrobiti koje praksa donosi.

Ne naparavamo se kada menstruiramo. Izuzevši slučaj prvog i zadnjeg dana menstruacije. Prvi dan nam može pomoći ako se krv teško probija i nikako da krene i zadnji dan nam pomaže da potpuno izađe zaostala krv te da čišćenje bude potpunije.

Također se ne naparavamo kada je jaka i aktivna herpes infekcija ili bilo koja druga infekcija i tijekom trudnoće. Izuzevši period nakon 38. tjedna trudnoće kada se može naparavati i vrlo je korisno kako bi se yoni pripremila za porod, no tada koristimo vrlo nježne biljke. Ne naparavamo se i tijekom ovulacije, kao i nakon nje kada pokušavamo začeti.

Yonimoon stolica / foto: Instagram

Saznali smo i koje je biljke najbolje koristiti za ovaj ritual, a koje je dobro izbjegavati

Pregršt je biljaka koje se mogu koristiti za praksu naparavanja. Neke od njih su: kupina, malina, kadulja, vrkuta, preslica, lavanda, kamilica, ružmarin, ruža, menta, melisa, maslačak, kopriva, divlji origano, ljubičica, neven, hrastova kora, bazga, peršin, rusomača, glog, lipa, đumbir…

Velika većina biljaka je tolerantna za naparavanje izuzevši za trudnice. Trudnice, kao što smo rekli, mogu naparavanje koristiti kao pripremu maternice za porod u 38. tjednu trudnoće i nakon, no tada smiju koristiti samo vrlo nježne biljke poput nevena, ruže, kamilice i maline.

Također, vrlo je bitno znati da se nikada ne naparavamo eteričnim esencijalnim uljima.

Yonimoon stolica / foto: Instagram

Sve više žena prakticira vaginalno naparavanje


Jesu li Hrvatice dovoljno upoznate s ovim ritualom, pitali smo za kraj Gogu. Naime, riječ je o drevnoj praksi, no ista tek u zadnje vrijeme dobiva na popularnosti.

“Današnja moderna medicina nažalost je potisnula sve aspekte prirodne medicine i ženskog principa te učinila da u moderno doba žena ne nalazi adekvatnu njegu, potrebno znanje i informacije. Tako da rijetko koji ginekolog će vam preporučiti naparavanje. No unatoč tome, u posljednje vrijeme mudrost vaginalnog naparavanja se sve više širi među Hrvaticama te sve više žena ulazi u ovu praksu. I sve više žena svjedoči svoje iskustvo, što pridonosi širenju ovog drevnog znanja”, smatra Goga.

Mantra

Mantra.hr je internetski portal koji inspirira i informira sve one koji sreću, smisao i zadovoljstvo pronalaze u alternativnim načinima življenja. Otkrivamo tajne horoskopa i analiziramo aktualne zvjezdane konstelacije, osluškujemo unutarnji glas kako bismo pronašli put do autentične duhovnosti i spiritualnosti, brinemo o zdravlju i ljepoti koristeći prirodne metode iscjeljenja i narodne recepture, otkrivamo misterije svijeta i drevne zaboravljene vještine… Mantra je sveti zvuk koji vodi ka Izvoru.

Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar