Jelena Takač

Ulaskom u eru Vodenjaka odbacit ćemo kult mladosti i ideju žrtve

Mnogi astrolozi smatraju da smo ozbiljno zakoračili u pripremnu fazu za ulazak u eru Vodenjaka. S njome jenjava i blijedi iskonski strah od smrti i opterećenost kultom mladosti te idejom žrtve kao duhovnim idealom. Nove i neočekivane spoznaje otvorit će vrata novoj duhovnosti,

ističe defektologinja i astrologinja Jelena Takač

Astrološki gledano, nalazimo se u završnoj fazi velikog vremenskog ciklusa koji traje otprilike dvije i pol tisuće godina. Iz ere Ribe ulazimo u eru Vodenjaka. Era Ribe, čiji je element voda, opisan je u mnogim svetim knjigama i proročanstvima. Katastrofe, poput Velikog potopa, bile su izazvane upravo vodom. Postoje podijeljena mišljena o točnom datumu početka pojedine astrološke ere, govori nam defektologinja, astrologinja i andragoginja Jelena Takač.

Neki od astrologa smatraju da smo u eru Vodenjaka ušli onog trenutka kad je na Hirošimu pala prva atomska bomba. To je zato što vladar Vodenjaka, Uran, između ostalog, vlada i atomskom energijom. No vjerojatnije je da smo u završnoj fazi ere Riba, odnosno pripremnoj fazi za ulazak u novu eru. U prilog takvom načinu razmišljanja ide činjenica da je Neptun, vladar Riba, ali i kršćanstva još uvijek smješten u Ribama, svom sjedištu, govori nam Jelena Takač.

Neptunovski način razmišljanja u vezi je s duhovnim idealom koji se temelji na žrtvi (simboli Isusa Krista su križ i riba). Prema drevnim astrološkim mjerilima, era Vodenjaka će započeti u vrijeme u kojem će proljetna ravnodnevica padati u znak Vodenjaka. To bi se trebalo dogoditi oko 2160. godine.

Za eru Riba kojom vlada Neptun karakterističan je duboki strah od smrti

Upravo je taj strah uzrokom gomilanju materijalnih dobara te razvoju kulta mladosti. Zbog straha od smrti odupiremo se prirodnim procesima.

Neptun vežemo uz nesvjesno, maštu, kreativnost, ali i uz iluziju. On vlada i naftom, naftnim derivatima, posebno plastikom. Ne samo da smo se okružili plastikom, nego je mi i unosimo u svoja tijela putem hrane, lijekova, sintetičkih hormona, umjetnih gnojiva… Plastiku ugrađujemo u svoja tijela, u grudi, usne, obraze, kosu. Potvrđujemo li time koliko nas je strah prirodnih procesa? Teško se nosimo, kao da ne razumijemo i ne prihvaćamo, inteligenciju majke Zemlje.

cottonbro via Pexels

S ulaskom u eru Vodenjaka mijenjamo način na koji koristimo prirodne resurse kao temeljne energetske izvore

Vodenjak vlada elektricitetom, energijama atoma i elektrona ali i visokim moždanim frekvencijama. No vratimo se Neptunu, vladaru ere u kojoj se još uvijek nalazimo. Rekli smo kako on vlada iluzijama, važno je istaknuti da on vlada i obmanama te lažima. Vjeruje se da se pri kraju svake ere događa čišćenje onih elemenata koje koče daljnji razvoj civilizacije.

Uran odnosno Vodenjak predstavlja čovjeka, narod, istinsko čovjekoljublje i znanost koja nadilazi trenutnu metodologiju odnosno način spoznavanja. Sigurno je da nas očekuje suštinska promjena u načinu razmišljanja, drugačiji pogled na mentalno, emotivno i duhovno. Uran rađa oslobođenog pojedinca, osviještenog individualca koji se ne boji biti drugačiji. Era Vodenjaka bit će obilježena pravima na osobnost i drugačije razmišljanje.

Za eru Riba karakteristična je neophodna pripadnost grupi koja može biti nacionalna, politička, ekonomska ili religijska

Društvena i religijska uređenja potiču jednakost u načinu razmišljanja i opredjeljenjima. Naravno to pravilo vrijedi za one koji nisu na vlasti. Osoba može izraziti svoje mišljenje ako je ono u skladu s mišljenjem zajednice. Era Vodenjaka trebala bi biti okarakterizirana pravima, ali i poštovanjem prema jedinstvenosti pojedinca.

SATURN I JUPITER

Početkom prošle godine su Saturn (otac vremena) i njegov sin Jupiter (bog svjetlosti) praktički u isto vrijeme ušli u znak Vodenjaka. Ova rijetka nebeska pojava potvrđuje kako smo ozbiljno zakoračili prema eri Vodenjaka. Ona je i optimistična zato što simbolično predstavlja ravnotežu između Saturna (tame) i Jupitera (svjetlosti). Ako ovo razdoblje doživljavamo kao tamno i teško, ipak je ono i nagovještaj svjetlosti i boljih vremena.

Saturn vlada vladajućim strukturama (ekonomskim, političkim i religijskim). No bili bi pogrešno Saturnov utjecaj tumačiti isključivo negativno. Prema drevnim tumačenjima Saturn predstavlja ženski princip odnosno tamu i restrikciju, ali i maternicu i Univerzum kao preduvjet za formiranje tjelesnog života na Zemlji. Svi se rađamo iz tame maternice dok se biljke rađaju iz tamne utrobe zemlje. Restrikcija je ograničenje, ali i temeljni preduvjet za doživljaj materijalnih oblika uključujući i naša materijalna tijela.

Ključna riječ za Saturn je kontrakcija, a za Jupiter ekspanzija. Kruta tijela su proizvod skupljanja odnosno kontrakcije između materijalnih čestica.

Saturn je povezan i sa Binahom (trećim plodom spoznaje, odnosno sefirotom na drvetu života). Svaki od tih plodova sadrži određenu energiju svjesnosti te se veže i uz određeni broj.

SVETO TROJSTVO

Primjerice Keter, kao prvi sefirot, smješten iznad glave, predstavlja božansku spoznaju. Saturn je povezan s brojem tri, s brojem ženskog principa. Broj tri vežemo i uz sveto trojstvo. U kršćanstvu je to Otac, Sin i Duh sveti. U modernoj psihoanalizi je to podsvjesno, svjesno i nadsvjesno. Pojam kolektivnog nesvjesnog u psihologiju je uveo slavni Carl Gustav Jung, što nam je olakšalo poimanje jedinstvene povezanosti, ne samo ljudskog roda, nego i povezanosti s planetom i cijelim Univerzumom. Prema drevnim tumačenjima sveto se trojstvo odnosi na majku, oca i dijete. Astrološki gledano sveto se trojstvo, kao preduvjet rađanju nečeg novog, odnosi na Sunce, Mjesec i Zemlju.

U ljudskom tijelu Saturn vlada kostima, principom učenja i pamćenja, sposobnošću ostvarivanja i organizacijom. Vlada stjecanjem mudrosti, starenjem i karmom odnosno zakonom uzroka ki posljedica. Njegov anđeo je Kasiel koji donosi mogućnost dubljeg razumijevanja, spoznaju o snazi oprosta, unutarnji mir i mudrost.

Jupiter, bog svjetlosti, vlada višim umom, filozofijom, zdravljem, obiljem i skladnim razvojem. Njegov anđeo je Sahiel, ovaj anđeo donosi znanje o blagoslovima suradnje s prirodom. Pomaže u razumijevanju tajnog jezika drveća, biljaka, ptica, vjetrova, neba, zvijezda i zemlje. Jupiter je, prema mitu, ljudima dao vatru, što se simbolički odnosi na svjetlost u umu.

Djelovanje Jupitera tumačimo kao nagovještaj zdravog razuma i načina razmišljanja koji bi trebao donijeti skladnu životnu ravnotežu u bliskoj budućnosti (za otprilike dvije do tri godine), ističe Jelena Takač. Promjene u načinu razmišljanja trebale bi nas izvesti iz atmosfere straha, neizvjesnosti i tame.

Prema svetim knjigama Bog nam je dao anđele čiji pomoć i vodstvo možemo zatražiti u svakom trenutku. Suvremeni duhovni učitelji ( Donald Walsh, Louise Hay, Echart Tolle, Joe Dispenza i mnogi drugi) govore da su potrebno znanje i božansko vodstvo u svakome od nas. Ovakva vremena predstavljaju izazov za otkrivanje skrivenih znanja u nama samima.

Vrijeme je da postanemo svjesni svojeg božanskog porijekla, prilika je to da pokažemo majstorstvo,

završava Jelena Takač.

Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar