Zdrava Hrana

Ljekoviti recepti: Cikla se u prirodnoj medicini preporučuje za suzbijanje ‘masne jetre’, liječenje slabokrvnosti i leukemije, tijekom oporavka od operacije…

Eva Elijas via Pexels

Cikla je nastala od divlje, samonikle biljke na Sredozemlju. Stari su narodi upotrebljavali samo mesnato debelo lišće. U Europi se počinje uzgajati u 13. stoljeću, a u našim krajevima tek u 19. stoljeću. Dr. Aleksandar Ferenci, mađarski znanstvenik i liječnik, prvi je u svijetu 1961. godine objavio znanstvene radove o cikli, pa je od tada ona i službeno priznata kao ljekovita biljka.

Dr. Ferenci otkrio je da antocijan, od kojeg je cikla crvena, sadrži veliku količinu željeza. Daljnjim je istraživanjem utvrdio da antocijan djeluje na suzbijanje zloćudnih tumora. Taj sastojak cikle smanjuje stanice tumora, a napadnuto tkivo ponovno poprima normalnu staničnu strukturu.

Osobito je bogata vitaminima C i B9 te mineralima kalijem, kalcijem, magnezijem, željezom, selenom i jodom. Zbog obilja vitamina B9 korisna je za trudnice. Ovaj vitamin, poznat i kao folna kiselina, poboljšava krvnu sliku trudnicama.

Štiti jetru i arterije

Izvrstan je izvor i betacijanina, skupine pigmenata koji daju cikli crvenu boju. Betacijanini se apsorbiraju u krv i četverostruko povećavaju sposobnost krvi da prenosi kisik. Te su tvari ujedno snažni antioksidansi koji pomažu u sprečavanju brojnih degenerativnih bolesti. Snižava kolesterol za 40 posto, regulira krvni tlak i održava elastičnost krvnih žila.

Zahvaljujući aminokiselini betainu, cikla je tradicionalan lijek protiv leukemije. Protiv ove bolesti zagovornici prirodne medicine preporučuju dnevnu konzumaciju soka od cikle ili ribane sirove cikle. Nekoliko je istraživanja pripisalo betainu i zaštitni učinak na jetru jer suzbija nakupljanje masti u jetri. Utvrđeno je da cikla pomaže i protiv brojnih drugih bolesti te tegoba kao što su dizenterija, glavobolja, zubobolja i bolne menstruacije.

Konzerviranje ne smeta

Cikla se može jesti sirova, kuhana ili ukiseljena. Sto grama svježe namirnice sadrži tek 36 kcal, a to je čini niskokaloričnom, lako probavljivom namirnicom bogatom vrijednim nutrijentima. Sirova ima jača terapijska svojstva, dok kuhana ipak ostaje bez nekih nutrijenata.

Ljekoviti sokovi od cikle

rodgersm22 via Pixabay

Sok za čišćenje organizma

Sok od cikle, mrkve i naranče prvorazredno je sredstvo za zimsku detoksikaciju, savjetuje zagrebačka nutricionistica Božena Mesek. Redovito ispijanje soka od cikle čisti krv od toksina, osigurava zdravu i mladenačku kožu bez mrlja, mitesera i akni te sprečava pojavu prhuti.

Ciklin sok potiče rad jetre i žučnog mjehura, a istodobno ubrzava probavu. Ovaj je sok, pomiješan s mrkvinim, moćan lijek protiv guše te žučnih i bubrežnih bolesti.

Sastojci:

  • srednja svježa cikla – korjenasti dio (bez lišća),
  • srednja domaća mrkva (bez pesticida),
  • veća naranča (neprskana)

Smiješati u blenderu i piti svježe. Napitak ima svega 85 kalorija.

Ljekoviti sok cikle, mrkve i jabuke

Stručnjaci preporučuju da se sok od cikle ne radi za nekoliko dana i ne drži u hladnjaku jer se lako kvari. Najbolje je, ujutro, iscijediti četiri decilitra soka sirove cikle, dva decilitra soka od svježe mrkve i decilitar soka od jabuka. Sok se pomiješa i u njega se dodaje sok jednog limuna. Pripravak od jednog decilitra pije se svakih 60 minuta. Pije se između glavnih obroka, i to u gutljajima.

Mješavina soka koristi se kod slabokrvnosti, tumora, smanjenja crvenih krvnih zrnaca, leukemije, nakon zračenja, tijekom oporavka od operacije te ako čovjek želi ojačati imunitet i zdravlje.

Breussov sok protiv raka

Austrijski alternativni liječnik Rudolf Breuss uključio je sok od cikle u terapiju protiv raka. Njegova se terapija protiv raka temelji na pretpostavci da stanice raka ne mogu preživjeti ako im se uskrate bjelančevine iz krute hrane. Formulirao je 42-dnevnu dijetu koja se sastoji samo od čaja i povrtnog soka na bazi cikle. Tijekom ovog tretmana stanice raka ostaju bez hrane i umiru, dok zdrave stanice ostaju netaknute.
No prije pijenja soka ili Breussove dijete oboljeli od karcinoma moraju se posavjetovati s liječnikom. No čak i ako niste teško bolesni, svakako se posavjetujte s liječnikom.

Sastojci:

Breussov sok od povrća sadrži 55% cikle, 20% mrkve, 20 % korijena celera, 3% sirovog krumpira i 2% rotkvice.
Najbolje je napraviti sok u sokovniku i procijediti ga, pri čemu se trebaju odstraniti svi čvrsti dijelovi (ovo uključuje i talog).
Procijedite prema potrebi kako biste odstranili talog. Ulijte u čašu i polako ispijajte. Pijte više puta na dan umjesto krupnih obroka.

Lišće se priprema kao špinat, na salatu…

Ne bacajte lišće cikle jer je bogato vitaminom C, beta karotenom, folnom kiselinom, kalijem, željezom i klorofilom. Možete napraviti zeleni povrtni sok ili ga pripremiti slično špinatu.

Ružičasta nijansa može biti upozorenje

Cikla može dati ružičastu nijansu stolici ili urinu jer se pigment betanin ponekad ne razgradi. Pojava je bezopasna, no može upozoriti i na manjak željeza

Tradicionalna hrana naših područja, cikla je izvrsni pomagač u jačanju imuniteta.