Jelena Takač

Mjesečeve mijene upravljaju osjećajima i snovima

Mjesec je moćan vladar tame i vode. Da biste razumjeli njegovu moć, dovoljno se prisjetiti plime i oseke. Visinska razlika u nivou vode između plime i oseke može biti čak pet i više metara. Gravitacijska moć Mjeseca u stanju je povlačiti na jednu pa drugu stranu više stotina tisuća trilijuna kubičnih metara vode. A čak 72 posto težine svakog čovjeka je voda. Mjesec djeluje i na elektromagnetska polja naših tijela, a upravlja i svim fiziološkim procesima.

Osim na fizičko tijelo, Mjesec ima utjecaj i na druga suptilna tijela kao što su osjećajno, mentalno i duhovno tijelo. Suradnja s Mjesecom je moguća i ostvaruje se kroz svjesno razumijevanje i doživljavanje Mjesečevih faza. Svi znamo kako postoje teški dani, ali i oni dani kad se stvari rješavaju sami od sebe. Postoje dani u kojima smo ispunjeni radosnom jasnoćom i dani obojeni sivom težinom. To kako se osjećamo u velikoj mjeri ovisi o Mjesecu. No treba naglasiti da je utjecaj Mjeseca individualan i da nije isti u svim životnim fazama,

piše Jelena Takač dipl. andragoginja i defektologinja.

Da biste prepoznali snagu Mjeseca, potrebno ga je pratiti kroz faze rasta i opadanja. Općenito možemo reći da Mjesec u fazi rasta (vrijeme od mladog do punog Mjeseca) potiče rast životnog potencijala i mogućnosti. To je vrijeme za realizaciju novih ideja i projekata, konstruktivne početke i akciju. U fazi opadanja (vrijeme od punog do mladog Mjeseca) svi životni aspekti teže stabilizaciji i dovršavanju. Tada je dobro stati na loptu, smiriti se i pročistiti svoje misli. Sve što je u vezi s promjenom i čišćenjem, uključujući i detoksikaciju tijela i osjećaja je dobro napraviti u vrijeme opadajućeg Mjeseca.

Baš kao i Sunce, Mjesec ima iscjeljujuća svojstva. Sunce vlada svjesnim dijelom uma i dnevnom svjetlošću. Moć Mjeseca je tajanstvena i suptilna. On vlada nesvjesnim umom, osjećajima i tamom noći. Mjesec na tjelesnoj razini upravlja hormonalnom ravnotežom, svim tjelesnim tekućinama, trbušnom šupljinom, probavom, žlijezdama s unutarnjim lučenjem, desnim okom muškarca i lijevim okom žene. Na psihičkoj razini Mjesec upravlja osobnim potrebama te načinom na koji te potrebe zadovoljavamo. Zaslužan je za sposobnosti preko kojih utječemo na okolinu.

Enrique Meseguer

Od pamtivijeka je Mjesec obožavan kao božanstvo, baš kao i Sunce. Stari su narodi vjerovali da je za rast biljaka, uz Sunčevu energiju, važna i Mjesečeva. Danas je to znanstvena činjenica. Osim što vlada rastom i razvojem, Mjesec vlada i oplodnjom. Vjerovalo se da će žena lakše zatrudnjeti ako spava obasjana svjetlošću punog Mjeseca. Danas znamo da Mjesec upravlja hormonima koji se unutar ljudskog tijela proizvode ciklično. Tradicionalno se smatra da je idealno ako se ovulacija podudara s punim Mjesecom, a menstruacija s tamnim Mjesecom.

Za puni krug oko Zemlje Mjesecu je potrebno 27 dana, 7 sati, 43 minute i 11,5 sekundi. Kako i menstrualni ciklus traje oko 28 dana, oduvijek se poistovjećivao s Mjesečevim ciklusom. Mjesec je simbol žene, ženske prirode i Božice. Vlada otajstvima prirode, magijom, intuicijom, osjećajima, ali i duhovnim uvidima i prosvjetljenjem. U astrologiji je Mjesec vladar zodijačkog znaka Raka koji također predstavlja arhetip žene. Ako želite podršku Mjesečeve energije kako biste došli do svojih ciljeva, onda je dobro započeti s ciljanim aktivnostima u vrijeme mladog Mjeseca. Ako se nečega želite osloboditi, onda je dobro ciljane aktivnosti započeti u vrijeme nakon punog Mjeseca, odnosno u vrijeme opadajućeg Mjeseca. Sve što je u vezi s gradnjom, jačanjem i rastom općenito je dobro činiti u vrijeme rasta Mjeseca.

Kružeći oko Zemlje Mjesec prolazi kroz četiri faze. Kad se na svojoj putanji približi Suncu, odnosno kad je na istoj liniji sa Suncem, više ga ne vidimo. Tu fazu nazivamo mladi Mjesec, ili tradicionalno tamni Mjesec. U nekoliko idućih dana vidimo ga kao tanki srp u obliku slova D. Sedmog dana je prva četvrt kad vidimo osvijetljenu desnu polovicu Mjeseca. Četrnaestog dana nastaje puni Mjesec ili uštap. Dvadeset prvog dana započinje zadnja četvrt, nakon čega ga opet vidimo kao tanki srp, ovaj put u obliku slova C.

Praznici Mjeseca slave se na dan mlađaka, sedmi dan, na dan uštapa i dvadeset prvi dan ciklusa. Radi beskonačne izmjene ciklusa rasta i opadanja, Mjesec je simbol besmrtnosti. Jedan Mjesečev ciklus simbolično predstavlja život Božice. S tamnim Mjesecom Božica umire da bi bila ponovo rođena s mladim Mjesecom. Njena snaga i moć rastu s Mjesecom. Za uštapa je u naponu snage, da bi s opadanjem Mjeseca i njena snaga i moć bile u padu. Svaka faza Mjeseca predstavlja drugačiji vid Božice, odnosno drugačiji vid ispoljavanja životne energije. Stoga je važno naučiti kako prepoznati i ponašati se u skladu s Mjesečevim fazama. Suradnja s Mjesecom otkriva suradnju s cikličkim kretanjem životne energije unutar nas samih.

MJESEČEVE FAZE

MLAĐAK ILI MLADI MJESEC

Prva faza je ona u kojoj Mjesec izgleda poput tankog srpa, kada ga nazivamo mlađak, mladi Mjesec ili novi Mjesec. Energija mladog Mjeseca vrlo je snažna i pogoduje započinjanju fizičkih aktivnosti, jer se upravo u to vrijeme tijelo puni energijom. Vjeruje se da je dobro u toj fazi obaviti i razne vrste čišćenja: od detoksikacije organizma, do izbacivanja nepotrebne odjeće iz ormara. To bi moglo biti i dobro vrijeme za odvikavanje od loših navika, kao i za nove početke.

U vrijeme mlađaka Mjesec se nalazi točno između Zemlje i Sunca. Tada su Mjesec i Sunce su na istoj liniji. Metaforički se to razdoblje naziva i “vjenčanjem” Sunca i Mjeseca, muškog i ženskog principa. Prema tradicionalnom vjerovanju iz tog se sjedinjenja rađa novi život. Sve ono što je ‘začeto’ u vrijeme mladog Mjeseca podržano je moćnim silama sjedinjenja energije Mjeseca i Sunca. Nakon tog događaja životna energija je u usponu. Ako postite u dane tamnog i mladog Mjeseca, organizam će se dobro očistiti. Ako se želite riješiti loših navika, ovi su dani idealni za početak novog režima. Vjeruje se da će bolesna biljka ozdraviti ako je u te dane presadite u novu zemlju. Ako želite jaču i zdraviju kosu, šišajte se u razdoblju prve četvrti. To je razdoblje kad zemlja dublje ‘diše’. Naša fizička tijela sazdana su od zemlje stoga je važno u ovom razdoblju osigurati vrijeme za vježbe dubokog i smirenog disanja. Ono kako se osjećate i ono što mislite u razdoblju mlađaka, ima tendenciju rasta.

Odbacivanje loših navika

Mlađak je povoljno vrijeme za planiranje, započinjanje novih poslovnih i drugih projekata, za odbacivanje loših navika i negativnih predodžbi.

POLUMJESEC ILI PRVA ČETVRT

Prva četvrt, u kojoj svijetli desna strana Mjeseca (kad ga gledamo odozdo, lijeva), vrijeme je smirivanja, odnosno mirovanja. Ovo je faza u kojoj se suočavamo s ograničenjima vanjskoga svijeta, pa su nam potrebni strpljenje i ustrajnost.

Sve što služi regeneraciji i jačanju organizma kroz ovih četrnaest dana djeluje dvostruko jače. U društvenim aktivnostima osjeća se otvorenost ka prihvaćanju novih ideja. Optimizam je u porastu. Komunikacija je otvorenija i spontanija. Izraženija je spremnost za suradnju i kompromis. Aktivnosti su prirodno usmjerene prema van, prema drugima, prema realizaciji ciljeva. Radna energija izražava se uz osjećaj zadovoljstva. Tjelovježba, šetnje, planinarenje, obavljanje fizičkih poslova, jednom riječju svi oblici tjelesnog kretanja poželjni su u vrijeme rasta Mjeseca. U ovoj fazi Mjeseca organizam skuplja potrebnu energiju i akumulira hranjive tvari. Ključne riječi koje opisuju energiju Mjeseca u rastu su: sakupljanje, akumuliranje, hidratizacija, jačanje i regeneracija

UŠTAP ILI PUNI MJESEC

U vrijeme uštapa, ili punog Mjeseca, pojačavaju se emocije, sve vidimo puno jasnije i spremniji smo za ostvarivanje započetih ciljeva. U prvi plan dolaze odnosi s drugim ljudima, pa se klonite naglih i nepromišljenih postupaka i reakcija. Mnogi u ovoj fazi pate od nesanice, razdražljivi su, što se djelomično, možda, može pripisati i nedovoljnoj ispavanosti zbog. Brojna istraživanja pokazala su da se baš u vrijeme punog Mjeseca događa najviše prometnih nesreća, te da ima najviše nasilnih ponašanja. Snažno djelovanje punog Mjeseca mogli biste osjetiti kroz dojmljive snove i vizije. To je vrijeme kad ne treba ići na kirurške operacije, jer rane, navodno, teže zacjeljuju.

Mjesec se nalazi točno nasuprot Suncu i u potpunosti je obasjan Sunčevom svjetlošću. Životna sila je na vrhuncu svoje moći. Ljekovite biljke ubrane u dane punog Mjeseca imaju snažna ljekovita svojstva. Puni Mjesec uvijek obasja dijelove nesvjesnog i skrivenog. Tako je za punog Mjeseca lakše izraziti potisnute osjećaje. Ono što vješto skrivamo u drugim fazama Mjeseca, sada može nekontrolirano izbiti na površinu. Važno je da ste svjesni sebe i svojih osjećaja jer je energija punog Mjeseca povezana s dubokim uvidima ili pak s intenzivnim osjećajima koji mogu biti krajnje ugodni ili krajnje neugodni. Puni Mjesec oplođuje naše želje. Magijska uputa vezana uz puni Mjesec govori da će on naše istinsko stanje te najdublje želje, ali i unutarnje konflikte prepoznati i odaslati Svemiru kao našu želju za ispunjenjem. Pokažite Mjesecu ono što želite, ali i transformirajte svoje stanje, ako je to potrebno. Izrazite se kroz ples ili kroz druženje s dragim ljudima. Pjevajte, pišite, slikajte, slavite život. Ako postoji strah ili neodlučnost u srcu ili slabost u tijelu, sada je trenutak da učinite ono najbolje i razgovarate sa samim sobom. Budite same sebi najbolje prijateljice. Možda nećete imati potrebu za spavanjem kao inače. To za ovu fazu nije neobično. Energija u prirodi ali i u vama je na svom vrhuncu. Iskoristite ovo vrijeme za uživanje u iscjeljujućim zrakama Mjeseca. Možda će vaši snovi biti intenzivniji i plastičniji, jer tama vašeg nesvjesnog obasjana je svjetlošću punog Mjeseca. Snovi u ovom razdoblju mogu biti dragocjene poruke nesvjesnog. Puni Mjesec energizira cijelo naše biće.

OBUĆU ULAŠTITE KAD MJESEC PADA

Zimsku ili ljetnu obuću nakon što ju prestanete nositi, detaljno očistite i ulaštite kad je Mjesec u padu. Bit će kao nova za iduću sezonu.

POLUMJESEC ILI POSLJEDNJA ČETVRT

Posljednja četvrt je faza detoksikacije, pa bi to moglo biti dobro vrijeme za početak dijete, ili čišćenje kože te malu unutarnju inventuru i odbacivanje stavova ili ogorčenosti zbog nečega što ste doživjeli.

Javlja se fizička i psihička potreba za dovršavanjem započetog. Do izražaja dolazi sve što je akumulirano u razdoblju rasta Mjeseca. No treba biti oprezan s novim idejama i planovima jer postajemo svjesniji ograničenja. Spontana otvorenost i potreba za suradnjom više nije izražena kao u fazi rasta Mjeseca. Javljaju se misli i osjećaji koje imamo potrebu zadržati za sebe, naročito u vrijeme tamnog Mjeseca. Aktivnosti su prirodno usmjerene prema unutra, prema introspekciji. No ovo je idealno vrijeme za rad sa zemljom, plodna energija Mjeseca spušta se u zemlju. To je ujedno i razdoblje u kojem se krv intenzivno čisti. Prema starom narodnom naputku, za čišćenje krvi je najbolje koristiti koprivu koja se bere i koristi isključivo u vrijeme Mjesečevog opadanja. Ako započinjete s bilo kojom ljekovitom kurom koja ima za cilj čišćenje organizma, započnite ju provoditi u vrijeme opadajućeg Mjeseca. Ovo je idealno vrijeme i za mršavljenje. Energije koje opisuju Mjesec u opadanju su: oslobađanje, čišćenje, sušenje, trošenje energije.
Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar