Stil Života Zdrava Hrana

Neklasični božićni recepti kojima ćete oduševiti goste

Foto: Unsplash

Veselite se bogatom blagdanskom stolu, no s druge strane želite isprobati nešto novo? Apsolutno vas razumijemo jer koliko god voljeli sarmu, francusku salatu, kuhanu šunku i makovnjaču te orahnjaču i kiflice, bilo da su one slane ili slatke, i najvećem gurmanu sigurno dosadi jesti baš jednu te istu hranu Božić za Božićem.

Zato vam donosimo recepte na koje sigurno niste ni pomislili, a oduševit će vas, poput kolača za koje nećete morati ni paliti pećnicu, zdravih kolača koje ćete moći jesti bez grižnje savjesti tijekom blagdanskog prejedanja, ali i nekih slanih delicija koje su čak ukusnije te manje kalorične od sarme. Pritom, ponajviše mislimo na jela s bakalarom, a ako inače odustajete od ribljih specijaliteta u blagdansko vrijeme, nemojte jer riba nije nužno najskuplja opcija. Tako bakalar možete kupiti i u zamrznutoj verziji, a ne samo osušeni, što će biti jeftinija, ali i jednostavnija opcija za pripremu. Također, zašto ne biste pripremili slani vjenčić? Osim što će odlično izgledati kao dekoracija na stolu, oduševit ćete svoje goste idejom koja nikome nije pala na pamet.

Pročitajte više: Slatki zimski recepti koje će svi znati napraviti

Božićni kolači koje ne morate peći

Rum kuglice

Sastojci:

250 g margarina
250 g šećera u prahu
250 g mljevenih keksa
100 g mljevenih oraha
2 žlice ruma
100 g grožđica
100 g čokolade
šarene mrvice ili kokos

Priprema:

Izradite margarin sa šećerom u prahu te dodajte kekse, orahe i rum. Od smjese oblikujte kuglice i u svaku stavite po jednu grožđicu. Umočite ih u rastopljenu čokoladu, posipajte šarenim mrvicama i pustite da se čokolada stvrdne. Kada se čokolada ohladi, spremite ih u hladnjak.

Foto: Unsplash

Raffaelo kuglice


Sastojci:

pola litre mlijeka
2 pudinga od vanilije
30 dag kokosovog brašna
25 dag margarina
7 žlica šećera
25 dag šećera u prahu
cijeli bademi

Priprema:

Za početak skuhajte pudinge u pola litre mlijeka. Dodajte kokosovo brašno, dobro promiješajte i pustite neka se ohladi. Bademe namočite u vrućoj vodi kako bi se odvojila kožica. Izradite margarin sa šećerom u prahu i dodajte ga pudingu. Dobro rashladite smjesu pa oblikujte kuglice rukama. U svaku kuglicu utisnite po jedan badem bez kožice i uvaljajte je u šećer ili kokos.

Foto: Pexels

Čokoladni truffelsi

Sastojci:

250 g tamne čokolade
130 ml slatkog vrhnja
žličica cimeta
30 g maslaca
ribana kora jedne naranče
tamni gorki kakao prah

Priprema:

Slatko vrhnje zakuhajte gotovo do vrenja pa dodajte čokoladu. U nju dodajte maslac, cimet i narančinu koricu. Kada se čokolada sasvim otopila, pustite neka se malo ohladi, a zatim je stavite u hladnjak na najmanje 2 sata. Smjesa mora biti dobro ohlađena kako bi se stisnula. Žličicom za čaj vadite smjesu i oblikujte kuglice rukama (potrebno je biti brz kako ne bi omekšala od topline ruku) te ih potom uvaljajte u kakao. Truffelse čuvajte u hladnjaku ili još bolje – na balkonu na zimi.

Foto: Unsplash

Slani zalogaji koji ne debljaju

Božićni slani vjenčić

Sastojci:

Za tijesto:

400 g brašna
1/2 vrećice suhog kvasca
200 ml mlijeka
50 ml maslinovog ulja
1 žličica šećera
1 jaje

Ostali sastojci:

1 jaje
50 g sezama
300 g šunke ili neke druge salame
1 žličica soli

Priprema:

Šunku izrezati na deblje trakice. Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka i ostaviti da odstoji pola sata na toplom mjestu. Tijesto izrezati na trokute i na njih staviti šunku. Uviti u kiflice i poredati u krug. Jaje i sol pomiješati, pa premazati vjenčić. Posuti sezamom. Peći na 200 stupnjeva, dok ne porumeni. Na kraju vjenčić možete ukrasiti rukolom, bosiljkom ili nekim drugim zelenilom koje vam se nađe pri ruci, a u konačnici ako vam se ne da izrađivati vijenac, jednostavno samo napravite kiflice.

Foto: Unsplash

Slani božićni niskokalorični slani keksi

Sastojci:

50 g maslaca
100g zobene kaše
100g brašna
1 žličica soda bikarbone
2 žličice maka
2 žlice sezama
½ žličice soli

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200°C.Rastopite maslac u tavi i ostavite da se malo ohladi. Ostale sastojke izmiješajte, dodajte 5 do 6 žlica vruće vode, a potom i maslac. Napravite čvrsto tijesto. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte tijesto do debljine od 0,5 cm. Izrežite u oblike i pecite 12 do 15 minuta. Ostavite da se ohladi i potom poslužite.

Brandade ili bakalar a la Benedictine, odnosno zapečeni bakalar na bijelo

Sastojci:

1 kg sušenog bakalara
malo crnog papra cijelog i usitnjenog
1 list lovora
600 g kuhanog krumpira
300 ml maslinovog ulja
300 ml mlijeka
prstohvat muškatnog oraščića mljevenog
malo soli
1 vezica sitno nasjeckanog peršina
60 g ribanog parmezana
50 g rastopljenog maslaca

Priprema:

Suhi bakalar namočite u hladnu vodu i ostavite neka se moči dva dana. Više puta na dan mijenjajte vodu. Bakalar stavite kuhati u posudu s hladnom vodom tako da ga voda cijelog prekrije. Dodajte nekoliko zrna papra, list lovora i kuhajte dok se meso bakalara ne počne odvajati od kosti. Ako ste ga stavili kuhati u ekspresni lonac, kuhajte ga oko 10 minuta od trenutka nakon što počne izlaziti para. Kuhani bakalar izvadite iz vode i ostavite da se ohladi. U međuvremenu u posoljenoj vodi skuhajte krumpir u ljusci i ohladite. Ohlađeni bakalar očistite od kožice i kostiju, a krumpir ogulite. U posudu stavite bakalar i krumpir te uz dodavanje maslinovog ulja i vrelog mlijeka miješajte mikserom (ili u multipraktiku), sve dok ne dobijete gustu, kompaktnu pastu. Dodajte muškatni oraščić, sol, papar i peršin prema ukusu. Dobivenu smjesu stavite u vatrostalnu posudu, poravnajte, obilno pospite naribanim sirom i prelijte rastopljenim maslacem. Zapecite u pećnici zagrijanoj na 200°C oko 15 minuta.

Posluživanje:

Poslužite kao namaz po želji na tostu, prepečencu, kruhu ili uz kuhani kelj začinjen maslinovim uljem, no ako vam se ne da baviti suhim bakalarom, a opet želite neku verziju bakalara na bijelo, jednostavno možete kupiti smrznuti bakalar, skuhati ga i pripremiti s kuhanim krumpirom i začinima kao u prethodnom slučaju. Smrznuti bakar dobro će se snaći i u brudetu za koji vam također donosimo recept.

Foto: Pexels

Bakalar na brudet

Sastojci :

600 grama zamrznutih bakalar fileta (dva paketa ako radite obrok za 6 osoba)
600g krumpira
2 glavice luka (srednje velike)
1 glavica češnjaka (manja)
1 list lovora
400g rajčice (ili pelati)
2 dcl bijelog vina
vezica svježeg peršina
malo soli, papra
malo maslinovog ulja

Priprema:

Na maslinovom ulju pirjajte krupnije narezan luk, sitno sjeckan češnjak i peršin te rajčicu sve dok ne dobijete gušći umak. Na umak složite bakalar izrezan na srednje velike komade, ploške krumpira ili kocke i tako u slojeve. Dodajte vodu da prekrije ribu i krumpir, zatim lovor, sol i papar. Nakon par minuta dodajte bijelo vino i kuhajte dok krumpir ne omekša.

Foto: Pexels

Kanapei s dimljenim lososom

Sastojci:

150 g dimljenog lososa
150 g krekera
100 g francuskog kruha
100 g raženog kruha
50 g maslaca
100 g sirnog namaza
limun

Za ukrašavanje:

1 vezica mladog luka
1 vezica rotkvice
3 kisela ili pol svježeg krastavca
50 g kapara
kopar
vlasac

Za umak od hrena i vlasca:

100 g kiselog vrhnja
1 žlica hrena
1 žličica limunova soka
2 žlice svježe nasjeckanog vlasca

Foto: Pexels

Priprema:

Komadiće dimljenog lososa pokapajte s nekoliko kapi limunova soka. Stavite ga na krekere, kao i kruh oblikovan u male zalogajčiće ili kriške francuskog kruha koje ste prethodno namazali maslacem ili sirnim namazom. Ukrasite ga narezanim povrćem i sitno nasjeckanim začinskim biljem. Sve sastojke za umak pomiješajte neposredno prije posluživanja. Kanapee s dimljenim lososom poslužite uz umak od hrena i vlasca. Nećete pogriješiti ako izostavite krekere ili se odlučite za bilo koju drugu vrstu kruha.

Neka vas ‘dimljeni losos’, ne ubije u pojam jer se ne mora raditi o lososu, već o bilo kojoj dimljenoj ribi. Ona je odličan izbor u ove dane jer je na često na akciji, već je pipremljena, a i za ovako male zalogaje dovoljan vam je jedan paket koji će koštati otprilike 30 kuna. Ako pak goste želite iznenaditi neklasičnim predjelom, a ne da vam se slagati ove kanapeiće, jednostavno neki oblik dimljene ribe narežite na trakice i bacite na listove rukole i zelene salate te pokapajte limunovim sokom i maslinovim uljem te dodajte malo soli. Poslužite uz prepečeni kruh. Priprema ovog jela traje manje od minute, a izgleda senzacionalno na tanjuru.

Oznake

Mantra

Mantra.hr je internetski portal koji inspirira i informira sve one koji sreću, smisao i zadovoljstvo pronalaze u alternativnim načinima življenja. Otkrivamo tajne horoskopa i analiziramo aktualne zvjezdane konstelacije, osluškujemo unutarnji glas kako bismo pronašli put do autentične duhovnosti i spiritualnosti, brinemo o zdravlju i ljepoti koristeći prirodne metode iscjeljenja i narodne recepture, otkrivamo misterije svijeta i drevne zaboravljene vještine… Mantra je sveti zvuk koji vodi ka Izvoru.

Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar