Moj Dom

Ovlaživači zraka: koža, kosa, ali i namještaj zimi traže više vlage

 cottonbro via Pexels

Suh zrak često predstavlja problem tijekom zimskih mjeseci i sezone grijanja. Osjećamo iritaciju očiju, suhoću dišnih puteva, grla, sinusa i usnica, a vidljive su i promjene na koži i kosi (prhut, crvenilo), koje gube na kvaliteti i mijenjaju teksturu.

Zbog suhog zraka može se javiti i kašalj ili čak doći do infekcija dišnih puteva, prehlade i bronhitisa.

Ovlaživanje prostora zimi sprečava infekcije, ublažava simptome gripe i prehlade, štiti drveni namještaj, čuva glasnice, smanjuje hrkanje i pomaže biljkama u stanu

Stoga je važno u domu održavati idealnu vlažnosti prostorija, a to se jednostavno postiže kućnim ovlaživačima zraka. Oni dodaju vlagu zraku te tako boravak u zatvorenim i zagrijanim prostorijama postaje mnogo ugodniji i zdraviji.

Idealna vlažnost sprečava bolesti: gornji dio našeg dišnog sustava (grlo i nos) obložen je vlažnim membranama koje zadržavaju štetne čestice iz zraka poput prašine, alergena, mikroba i sl. Dođe li do isušivanja tih membrana, one gube svoju funkciju i otvaraju prolaz bakterijama i virusima.

Primjerena vlažnost također olakšava disanje: većina ljudi diše kroz nos, a suhoća nosa i grla tijekom spavanja otežava disanje te iritira grlo. Osim toga vlažnost pomaže održati elastičnost kože i kose, jer zbog suhog zraka koža se isušuje i gubi elastičnost. No kao što ni previše suh, tako ni previše vlažan zrak nije bezazlen, stoga pripazite jer idealna vlažnost zraka je između 40 i 60 posto.

Higrometar je uređaj koji mjeri vlagu, a najčešće se prodaje u kombinaciji sa satom i sobnim termometrom (košta oko 20-tak kuna). Prevelika koncentracija vlage u zraku može potaknuti stvaranje plijesni, gljivica i bakterija te razmnožavanje grinja, mikroskopskih organizama čiji nusprodukti završavaju u kućnoj prašini i mogu izazvati alergijske reakcije.

Vrste ovlaživača

Najjednostavniji ovlaživači su zapravo male povoljne keramičke posudice s vodom koje se okače ili stave na radijator, no važno ih je skinuti nakon sezone grijanja jer voda u njima može postati neugodno i opasno stanište za sve vrste mikroba i bakterija. No na tržištu postoje mnogi drugi ovlaživača zraka koji su mnogo učinkovitiji i sofisticiraniji, a prostor mogu obogatiti i ugodnim mirisima.

Generalna podjela ovlaživača je na ultrazvučne i obične – ultrazvučni vibrira pomoću ultrazvuka, a uobičajeni ovlaživač raspuhuje sitne kapljice vode strujanjem zraka. Ultrazvučni ovlaživači su u pravilu gotovo bešumni.

Postoje još i difuzeri koji također raspršuju vodu, odnosno vlagu, ali u puno manjim količinama, jer njihova je funkcija prvenstveno aromaterapeutska, odnosno raspršivanje čestica eteričnog ulja u prostor i stvaranje ugodnih mirisa. Tu funkciju imaju i mnogi ovlaživači, no to je potrebno utvrditi prije kupovine.

Neki ovlaživači zraka imaju funkciju raspršivanja eteričnih ulja.
Difuzeri su namijenjeni za aromaterapiju i nikako ne bi smjeli biti upaljeni danonoćno.

Difuzeri raspršuje čestice eteričnih ulja u prostor u obliku sitnih kapljica. Veličina tih kapljica je sitna, stoga sliče na oblak, odnosno izmaglicu. Sitne kapljice eteričnog ulja prodiru do alveola u plućima i time se pospješuje ljekovitost eteričnog ulja koje se koristi. Difuzeri, za razliku od aroma sviječnjaka ne zagrijavaju eterično ulje, pa ne dolazi do njihove razgradnje. U ultrazvučne difuzere se uz eterična ulja dodaje i voda, pa djeluju i kao ovlaživači zraka za manje prostore. Ipak, teško ih je usporediti s pravim ovlaživačima čija se potrošnja vode mjeri u litrama, dok se kod difuzera radi o decilitrima. Ultrazvučni difuzeri potroše određenu količinu vode tijekom svog rada, ali oni u svojoj osnovi nisu ovlaživači.

KOJA ETERIČNA ULJA KORISTITI

Eterična ulja će zrak u vašem domu ispuniti ugodnim mirisima, ali ga i očistiti od štetnih mikroorganizama te blagotvorno djelovati na zdravlje. Dovoljno je nekoliko kapi odabranog ulja (ili mješavine) staviti u difuzer ili ovlaživač. Mirisna eterična ulja mogu djelovati antistresno, popraviti raspoloženje te stimulirati rad mozga.

Za one koji pate od depresije i čestog lošeg raspoloženja preporučuju se sva citrusna ulja: đumbir, ruža, cimet… Lavanda, sandal, cimet, ruža i kamilica pomoći će pri opuštanju, a mozak će ‘probuditi’ bor, ružmarin, grejp, eukaliptus, paprena metvica i cimet.

Eterična ulja imaju različita ljekovita svojstva te djeluju:

  • antivirusno (klinčić, limun, lavanda, cimetov list, eukaliptus, čajevac, timijan, origano, sandal)
  • antibakterijski (eukaliptus, mažuran, lavanda, čempres, limun, limeta, čajevac, ružmarin, paprena metvica, njemačka kamilica, zimzelen, kadulja, sandal, slatka naranča, cimetov list)
  • antialergijski (lavanda, njemačka i rimska kamilica, eukaliptus, paprena metvica, čajevac, bor, limun)
  • protugljivično (eukaliptus, čajevac, kadulja, lavanda, limun, pačuli, sandal, timijan)