Stil Života Zdrava Hrana

Slatki zimski recepti koje će svi znati napraviti

Foto: Unsplash

Svega par dana dijeli nas od Božića, a vi još nemate ideju za božićne kekse i slično? Bez brige! Donosimo vam recepte za kojima možete posegnuti u zadnji čas jer su iznimno lagani za napraviti, a k tome neki od njih uopće ne uključuju pečenje.

Pročitajte više: Slatki jesenski recepti koje će svi znati napraviti

Zobeni keksići s lješnjakom

Sastojci:

70 grama maslaca
60 grama mljevenih lješnjaka
60 grama zobenih pahuljica
2 žlice smeđeg šećera
1 vanilin šećer
1 jaje
prstohvat soli
50 grama brašna
½ žlice praška za pecivo

Na rastopljenom maslacu najprije pržiti lješnjake i pahuljice, dodati šećer i kratko popržiti sve zajedno do zlatno-smeđe boje. Prebaciti u zdjelu i ostaviti da se ohladi. Pjenasto izmiješati jaje, šećer, vanilin šećer i sol. Dodati brašno pomiješano s praškom za pecivo, i na kraju pržene lješnjake i pahuljice. Žličicom vaditi male kuglice i rasporediti na papir za pečenje ostavljajući razmak dovoljan da se keksi ne dodiruju. Peći oko 12 minuta na 180°C . U smjesu možete dodati i grožđice.

Foto: Unsplash

Čokoladni cornflakes keksići

Ovi brzi keksići savršen su izbor ukoliko se želite riješiti cornflakesa. Rastopite maslac s čokoladom, dodate žlicu meda, malo cimeta, ruma i cornflakes. Žlicom punite papirnate košarice i to je to! Treba par sati da se stvrdnu!

Foto: Pexels

Planet Organic Cosmic Cookies

Sastojci:

2 1/4 šalice zobenih pahuljica
2 šalice brašna
1 šalica suncokretovih sjemenki
3/4 šalice bučinih sjemenki
1/2 šalice kokosa u prahu/kokosovog brašna
1/4 šalice lana
1 šalica smeđeg šećera
1 žlica cimeta
2 1/4 žličice morske soli
1 3/4 šalica narezane tamne čokolade
1 1/4 šalice grožđica
1/4šalice vode ( umjesto vode možete iscijediti naranču + naribati koru, isto možete učiniti s limunom)
1/4šalice melase ili meda
3/4šalice maslinovog ili običnog ulja
1šalica sojinog ili običnog mlijeka

Promiješati suhe sastojke: od zobenih pahuljica do grožđica. Promiješati mokre sastojke: od vode do mlijeka. Promiješati suhe i mokre sastojke zajedno. S modlicom ili žlicom oblikovati kekse u protvan. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 175 stupnjeva. Peći 24 minute ili dok lagano ne posmeđe.

Foto: Unsplash

Ružice s orahom – bolja verzija orehnjače!

Sastojci:

Tijesto

400 g oštrog brašna
1 prašak za pecivo
200 g margarina
2 jaja
2 žlice mlijeka

Punjenje

200 g oraha
12 žlica mlijeka
6 žlica šećera
1 vanilin šećer
2 žlice krušnih mrvica
malo ruma

Preljev

2 dl vode
1 limun
2-3 žlice šećera

Za punjenje stavite kuhati mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom. Kada zakuha maknite s vatre i umiješajte orahe, krušne mrvice i rum te dobro izmiješajte. Ostavite da se hladi.

Od navedenih sastojaka umijesite glatko tijesto i podijelite ga na dva dijela. Svaki dio razvaljajte u pravokutnik i premažite nadjevom. Nadjeveno tijesta zamotajte u roladu, odmah narežite na komade širine 1-2 cm i posložite u lim za pečenje koji ste obložili masnim papirom ili premazali margarinom. Stavite peći na 180°C 20- tak minuta.

Dok se ružice peku, pripremite preljev. Zakuhajte 2 dl vode u koju ste dodali jedan iscijeđeni limun i 2-3 žlice šećera. Nakon što su se ružice ispekle, odmah ih tako vruće prelijte sa 2-3 žličice preljeva i izvadite na rešetku.

Savjet: Ružice je najbolje čuvati u plastičnoj kutiji pa će tako i nakon nekoliko dana ostati svježe i sočne upravo. Ove ružice su pogodne za zamrzavanje pa ako želite možete odmah umijesiti duplu dozu i polovicu zamrznuti, ali u tom slučaju ružice nemojte preliti preljevom već ih pečene i mlake stavite na pladanj i u zamrzivač. Kada ih želite upotrijebiti neodmrznute ih poslažite na lim i pecite 15-tak min na 180°C i tada ih prelijte preljevom.

Foto: Pexels

Mamine buhtlice s domaćim džemom od šljiva

Sastojci:

500 g brašna
prstohvat soli
1 dl mlakog mlijeka
1 jaje
2 žumanjka
naribana limunova korica
50 g šećera
1 dl mlake vode
20 g kvasca
10 dag maslaca ili margarina za premazivanje pleha
šećer u prahu za posipanje (iako ja više volim bez)
džem/ marmelada

U posudu stavite brašno, kvasac koji ste otopili u malo mlake vode te suhe sastojke za tijesto. Dobro ga miješajte spiralnim nastavcima miksera. Ostavite ga da stoji pokriveno na toplom 40- ak minuta da se tijesto dobro digne. Pobrašnite radnu površinu pa na njoj premijesite dignuto tijesto. Razvaljajte ga tako da bude prst debelo. Režite ga na pravokutnike i na svaki žlicom stavite džem/ marmeladu po želji. Od svakog pravokutnika s punjenjem napravite lopticu. Pazite da je dobro zatvorena sa svih strana kako se ne bi otvorila u pečenju. Svaku lopticu umočiti u maslac ili je kistom premazati sa svih strana otopljenim maslacem. Loptice odmah slagati u lim namašćen maslacem. Ponovno pokriti toplom krpom i staviti na toplo da se dignu još jednom. Pecite ih na srednje jakoj vatri nešto više od pola sata. Poslužite tople, posute šećerom u prahu.

Foto: Unsplash

Kokos kuglice

Sastojci:

250-300 ml vrhnja za šlag
2 paketića učvršćivača za šlag
1 vanilin šećer
150-200 g finog sitnog kokosa

U vrhnje staviti učvršćivač i mikserom napraviti čvrsti šlag, dodati vanilin šećer i kokos (lagano ručno promiješati). Smjesu staviti oko 30 minuta u frižider, zatim malom žlicom vaditi smjesu na dlanove posute kokosom i oblikovati kuglice.

Foto: Unsplash

Jaffa kuglice

Sastojci

300 g keksa s okusom kakaa
150 ml soka od naranče
1 vanil šećer
2 velike žlice pekmeza od naranče ili marelice
1 rebro čokolade za kuhanje
naribana korica naranče
1 žlica meda

Kekse samljeti ili ih dobro usitniti, preliti sokom, izmiješati, dodati med, pekmez, vanilin šećer i otopljenu čokoladu, na kraju umiješati koricu naranče, sve dobro izmiješati da se sastojci povezu. Najbolje rukama sjediniti smjesu, staviti u frižider na 30 minuta i zatim oblikovati kuglice. Dodati još malo keksa ako se smjesa čini mekanom. Uvaljati u mljeveni keks ili po želji. Može se koristiti i druga vrsta keksa. U tom slučaju doda se 1-2 žlice kakaaa.

Foto: Pexels

Paprenjaci

Sastojci:

45 dkg brašna
15 dkg šećera
15 dkg mljevenih oraha
Po 1 malu žlicu začina: cimet, papar, muškatni oraščić, klinčić (dobro zdrobljen)
1 margarin
1 cijelo jaje
2 žumanjka

Brašno, šećer, mljevene orahe i začine suho izmiješati te dodati razmrvljeni margarin i jaja. Umijesiti glatko tijesto i ostaviti neka stoji na hladnom sat vremena. Razvaljati prst debelo tijesto, pritisnuti s pobrašnjenim drvenim kalupom, nožem odrezati rubove. Slagati paprenjake u malo pobrašnjenu tepsiju, peći ih na 180 Celzića, 15 do 20 minuta, ne smiju potamniti (zagoriti).

Foto: Pexels
Oznake

Mantra

Mantra.hr je internetski portal koji inspirira i informira sve one koji sreću, smisao i zadovoljstvo pronalaze u alternativnim načinima življenja. Otkrivamo tajne horoskopa i analiziramo aktualne zvjezdane konstelacije, osluškujemo unutarnji glas kako bismo pronašli put do autentične duhovnosti i spiritualnosti, brinemo o zdravlju i ljepoti koristeći prirodne metode iscjeljenja i narodne recepture, otkrivamo misterije svijeta i drevne zaboravljene vještine… Mantra je sveti zvuk koji vodi ka Izvoru.

Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar