Duhovna znanja i vještine

Odgovorite na pitanja i otkrijte kojem Budističkom tipu osobnosti pripadate

www.freepik.com

Prije gotovo 2000 godina indijski znanstvenik Buddhaghosa odredio je šest vrsta temperamenta, od kojih su tri zdrava, a tri nezdrava i međusobno su povezani u parove. Iako ne zvuče laskavo, put su k boljem upoznavanju sebe te promjenama.

Još davno prije no što je Freud napisao “Tumačenje snova”, a William James otvorio prvi laboratorij za psihologiju na Harvardu, budistički su mislioci pokušavali dešifrirati unutarnji mehanizam ljudskog uma te proniknuti u neotkriveni svijet različitih osobnosti. Budističke tipove osobnosti prvi je, prije gotovo 2000 godina, opisao indijski znanstvenik Buddhaghosa u svom radu “Visuddhimagga”, što u prijevodu znači “Put pročišćenja”.

Prema tome drevnomu budističkom sustavu šest je vrsta osobnosti, odnosno šest vrsta temperamenta od kojih su, kako se navodi, tri zdrava i tri nezdrava te su međusobno povezana u parove. Suvremenija primjena toga drevnog sustava usredotočuje se ponajprije na tri nezdrava tipa, a to su pohlepni, averzivni i zabluđeni. Ta tri glavna tipa osobnosti proizlaze iz vjerovanja u budističkoj filozofiji prema kojemu nezdravo razmišljanje raste iz tri glavna korijena – pohlepe, averzije i zablude. Ti se tipovi povezuju s njima pripadajućim pozitivnim svojstvima – pohlepa s vjerom, averzija s mudrošću, a zabluda sa spekulativnom spoznajom. Osobe koje pripadaju kategoriji pohlepa/vjera karakteriziraju žudnja i optimizam, one iz kategorije averzija/mudrost kriticizam i bistrina, a one iz kategorije zabluda/ spekulativnost karakteriziraju sumnje i staloženost.

Kojem od navedenih tipova pripadate otkrit ćete ako pomno analizirate svoj stav, prehrambene navike, djela i raspoloženje, tvrdio je Buddhaghosa.

Pohlepni tako imaju samouvjereno i graciozno držanje tijela, averzivni su tipovi prilično kruti, a zabluđeni su neuredni i nemarni

No kako biste otkrili koji ste tip, možete se koristiti i analizama nekih suvremenijih aktivnosti, od toga kako plešete do toga kakav ste vozač. Primjerice, kad bi se pripadnici sva tri temperamenta našli na plesnom podiju, pohlepne biste prepoznali prema tome što se kreću s lakoćom, kao da lebde, averzivni bi ukočeno i čvrsto držali partnericu, a zavedeni bi plesali kao da imaju dvije lijeve noge.

Tri se tipa razlikuju i prema prehrambenim navikama

Pohlepni vole slatke zalogaje, jedu bez žurbe uživajući u bogatim okusima hrane i gurmanskim poslasticama. Averzivni najviše vole kisele okuse, jedu brzo i kritički se odnose prema hrani, a zabluđeni nemaju strogo definiran popis omiljenih namirnica. Pohlepni su odlični u ulozi domaćina, gostima daju sobu s najljepšim pogledom, poslužuju im delikatese i vode ih na zanimljive večernje izlaske. Averzivni se najbolje snalaze u ulozi vodiča ili učitelja. Zavedeni su miroljubivi te su ugodni gosti i suputnici na svim putovanjima jer im nije bitno kakav su smještaj dobili ni hoće li u avionu sjediti do prozora, stoga s njima nema prepirki.

Kad, nakon pomne analize sebe, počnete raspoznavati svoj tip osobnosti, možda vam se ono što otkrijete i neće previše svidjeti jer opis niti jednoga od triju tipova ne zvuči baš laskavo. No nemojte dopustiti da vas bolja spoznaja o sebi prestraši i obeshrabri jer osobine tipova nisu karakterne mane ni nedostaci zbog kojih trebate kriviti sebe, nego su aspekti ljudske prirode. Ako pokušate negirati, odbaciti ili izbrisati svoju temeljnu i istinsku prirodu, pogriješit ćete. Umjesto da vlastitu prirodu negirate ili mijenjate, pokušajte bolje razumjeti svoje sklonosti, težnje i reakcije. Samo ćete tako određene nezdrave obrasce moći pretvoriti u pozitivne i zdrave, a to će vam donijeti mir i uravnoteženost.

Temperament, ma kakav on bio, nije naša slabost, nego je prostor i plodno tlo na kojem možemo kultivirati svoju snagu. Stoga, umjesto da uporno pokušate biti netko drugi – potrudite se biti bolja verzija sebe.

TEST OSOBNOSTI

1. Kad idete u prvi posjet prijatelju, što ćete u njegovu domu prvo opaziti?

 • A moderan veliki hladnjak kakav želim imati u svojoj kuhinji.
 • B pretrpan dnevni boravak, koji bi bio mnogo udobniji i prostraniji kad bi iz njega maknuo koji stolac i bolje rasporedio namještaj.
 • C ne primjećujem mnogo toga, a kad se vratim kući, ne mogu se sjetiti ni jednoga komada namještaja iz prijateljeva doma.

2. Kada dođete na plažu, najprije kažete:

 • A more izgleda savršeno.
 • B pogledaj svu tu morsku travu i alge, nema šanse da uđem.
 • C ne mogu vjerovati da sam opet zaboravio ručnik.

3. Ujutro…

 • A ustajete rano jer je jutro savršeno doba da završite neke poslove.
 • B ustajete gunđajući, nespremni za novi dan koji je već počeo i za obveze koje vas čekaju.
 • C doktorirali ste na kasnom ustajanju, a kad se konačno ustanete, treba vam nekoliko sati da razbistrite mozak.

4. Nakon što s voljenom osobom odgledate film, najčešći je komentar:

 • A obožavam filmove ovog redatelja, hajdemo posuditi još jedan njegov.
 • B ne mogu vjerovati kako su strašno masakrirali i upropastili izvornu priču iz romana. od sada gledam samo strane filmove.
 • C zašto su pucali u tog čovjeka?

5. Šoping je za vas:

 • A sportu u kojem ste vi u vodećem timu.
 • B nužno zlo, kupite ono što vam treba i bježite iz šoping centra prije no što vas tko naživcira.
 • C noćna mora, prava je gnjavaža odabrati jedan između 20 brendova žitarica na policama, a o kupnji i biranju odjeće da i ne govorim.

6. Kod kuće imate:

 • A uvoznu čokoladu, bogatu kolekciju dvd-a i nekoliko umjetnina.
 • B zalihu novih pokrivača da imate ako vam navrate gosti, svjetiljke ako nestane struje te sve potrebno za dobru organizaciju garderobe i kućnog ureda.
 • C zbunjujuću mješavinu različitih Komada namještaja te gomile papira i projekata prema Kojima ćete jednog dana urediti svoj dom.

7. U školi ste obično:

 • A brbljali s prijateljima.
 • B ispravljali profesora kad mu se omakne pogreška.
 • C škrabali i sanjarili.

8. Dok večerate, razmišljate :

 • A joj, ovo izgleda sjajno. Kušat ću od svega po malo.
 • B uh, je li ovo bez mlijeka, bez pšenice, je li organsko?
 • C ooo, pa već je večera, odlično.

9. Kad ste iskreni prema sebi, priznajete da ste:

 • A grandiozni.
 • B opsesivno-kompulzivni.
 • C neinformiran i bez širokog znanja.

10. Kad stvari ne idu onako kako ste zamislili, najprije pomislite :

 • A bez brige, stvari će se uskoro promijeniti nabolje.
 • B drugi su krivi i moram im pomoći da uvide u čemu su pogriješili.
 • C hm, pitam se jesam li ja u čemu pogriješio?

11. U djetinjstvu ste bili poznati prema:

 • A bujnoj mašti.
 • B namrštenu licu.
 • C vlastitom svijetu u kojem ste živjeli.

12. Kad surađujete na nekom projektu, uglavnom :

 • A čvrsto vjerujete kako će uspjeti.
 • B brinete se o detaljima koje su vaši suradnici previdjeli.
 • C potpora ste i pomoć, no radije drugima prepuštate vodeću ulogu.
REZULTATI

Otkriće kojem budističkom tipu pripadate omogućit će vam da progledate kroz iluziju koju imate o sebi te pronađete slobodu – rekao je Buddhaghosa, čiji je sustav tipologije prvotno bio zamišljen kao vještina koja će biti potpora osvještenju i alat za brušenje uma. Iako se ta metoda može upotrebljavati i u određivanju tipova osobnosti bliskih prijatelja, rođaka i suradnika, najbolja je za analizu vlastitog temperamenta.

NAJVIŠE ODGOVORA POD A

O sebi možda mislite da ste senzualni ili strastveni, no pripadate tipu pohlepnih.

NAJVŠE ODGOVORA POD B

Pripadate kategoriji averzivnih. Ne očajavajte, iz svih proživljenih patnji izrodit će se mudrost i
doživjet ćete prosvjetljenje.

NAJVIŠE ODGOVORA C

Pripadate kategoriji zavedenih, iako ne vjerujete kako pripadate tom tipu jer mislite da ste drukčiji.

SVATKO IMA SVA TRI TIPA, ALI NISU JEDNAKE SNAGE

Ako ste se prepoznali u više tipova, to može biti posljedica snažna utjecaja podtipa osobnosti. U svakome od nas u svakom trenutku djeluju sva tri tipa, no u različitim stupnjevima. U većini situacija do izražaja najviše dolazi primarni temperament, koji je dominantan, iza njega je drugoplasirani temperament odnosno podtip. Pojednostavljeno, ti se tipovi i podtipovi katkad uspoređuju s astrološkim znakovima i podznakovima. Uobičajene kombinacije tipova i podtipova su averzivni tip kao primarni i pohlepni kao sekundarni te zabluđeni kao primarni i averzivni kao sekundarni. Svaki od tri temperamenta ima jedinstvene sposobnosti te jedinstvene izazove i zadatke s kojima se suočava.

A) POHLEPNI JE TIP GURMAN I HEDONIST

Pritisnut je željama i traga za zadovoljstvom i udubnošću. Cijeni ljepotu i obilje. Budi se polako, bez žurbe uživa u obrocima te bogatim okusima i mirisima hrane. Dobar je vozač i lako se snalazi u prometnoj gužvi. Mirno i dobro spava. Nastoji pronaći dobro u drugima, teži skladu te izbjegava sukobe, čak i po cijenu da bude i neiskren. Katkad, želeći sve više i više, postaje neumjeren u užitcima. Ponos, sebičnost, zavist, obmanjivanje i ovisnost tada mogu izmaknuti kontroli što ga zna dovesti u probleme.

Pohlepa je povezana sa sebičnošću, neprimjerenim željama i traženjem sreće izvan sebe, a ne u sebi. Konstantno težimo nedostižnim ciljevima pogrešno vjerujući da o njima ovisi naša sreća. “Protuotrov” za pohlepu je nesebičnost, velikodušnost i zadovoljstvo. Kad osjetite pohlepu, razmišljajte o prolaznosti i nedostacima onoga što želite. Pomažite ljudima.

ZADATAK: Naučite kako mudro izgraditi odnose koji se vrte oko vaših želja. Suočite se s tim da se sve vaše želje ne mogu ostvariti. Umjesto da, čim nešto poželite, krenete u akciju kako biste to i dobili, naučite tolerirati osjećaj nemira te mirno gledati uspone i padove vlastitih nerazboritih želja.

B) AVERZIVNI SE STALNO ŽURI I ŽIVI 300 NA SAT

Budi se ljutit i uznemiren, u košmaru briga zbog gomile dnevnih obveza. Ne uživa u hrani, nego jede brzo jureći dalje. U vožnji je napet i krut te se lako naživcira. Averzivni vrlo brzo uočavaju problem te upozoravaju na njega. Imaju prirodnu sposobnost uočiti razlike i sagledaju situaciju onakvom kakva jest. Spavaju nemirno i skloni su prepirkama. Ako ga se ne transformira, averzivan će se temperament susresti s problemima jer ljutnja, mržnja, agresivnost, oholost i okrutnost mogu opasno nabujati.

Simptomi su mržnje neprijateljstvo, bijes, averzija, odbojnost i zlovolja te želja da nekomu naudite. Vođeni mržnjom svuda pronalazimo neprijatelje. Mržnju pobijedite njegujući blagonaklonost, suosjećanje, strpljenje i praštanje. Potrudite se na neugodne osjećaje i iskustva reagirati strpljivo i ljubazno. Otvorite srce i istjerajte mržnju.

ZADATAK: Prihvatite nesavršenosti kao sastavni dio života te naučite cijeniti svaki trenutak radosti i spontanosti u životu.

C) ZABLUĐENI SE ČESTO IZGUBI U SVEOPĆOJ ZBRCI

Najčešće ignorira budilicu te se budi kasno i objeduje u neredu. Na poslu se osjeća rasuto, a kad je u društvu, nije siguran kako se treba ponašati, stoga često oponaša druge. Posljedica toga može biti jačanje sumnji, nemar, neznanje te pasivnost i tjeskoba. Dobra je strana što situacijama pristupa bez pretpostavki, a iz takva se stanja uma rađa kreativnost, spontanost i staloženost.

Zabludu prate otupljenost, zbunjenost i stvaranje pogrešne slike o zbilji. Zbog takve percepcije ne shvaćamo kako svijet funkcionira te nismo u skladu ni sa sobom ni s drugima. Mudrošću i pronicljivošću nadvladajte zabludu. Cilj je doživjeti svijet onakvim kakav jest, a ne da sliku o njemu narušavaju egocentrične želje i strahovi.

ZADATAK: Osluškujte um kako biste pronašli svoje mjesto uravnotežene postojanosti i čvrstoće.

NITKO NIJE BEZ MANE, VAŽNA JE TOLERANCIJA

U zapadnoj psihologiji pohlepnom bi temperamentu odgovarao narcisoidan, ograničen ili izvještačen tip osobnosti. Averzivan odgovara neurotičnom ili opsesivno – kompulzivnom tipu, a zabluđeni temperament imaju osobe koje imaju poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću.

Svatko među prijateljima, rođacima i kolegama ima nekoga tko je hvalisav i ohol, pretjerano kritičan ili neorganiziran. Umjesto da se živcirate zbog toga što su takvi kakvi jesu, imajte na umu kako se i oni bore sa svojim karakterom, baš kao i vi sa svojim.
Oznake