Osobni razvoj

Lucidni snovi mogu nam pomoći da se osjećamo bolje na javi

Snovi postaju moćan alat za rješavanje životnih problema, samospoznaju ili samoiscjeljenje

Nemoguće, neobične pa čak i čarobne stvari dešavaju se u snovima, no najčešće ne shvaćamo da sanjamo. Svjesno prepoznavanje sna, u trenucima u kojem se ono dešava, rezultira lucidnim sanjanjem. U takvim snovima sanjač može utjecati na sadržaj i ishod sna jer ima određeni stupanj kontrole nad onime što sanja. Lucidni sanjači mogu u snovima primjerice letjeti, preobraziti predmete, živa bića pa i sami sebe. Lucidni snovi, jednom kada se sanjač uvježba, pružaju nezamislive mogućnosti.

Može nas odvesti u daleke krajeve, drevne civilizacije ili nas vinuti među zvijezde“, ističe andragoginja i defektologinja Jelena Takač.

Lucidno sanjanje predstavlja moćan alat za rješavanje životnih problema, samospoznaju ili samoiscjeljenje. Učenja drevnih tradicija ali i modernih psihologa i iscjelitelja sugerira da lucidni snovi mogu pomoći i u otkrivanju vještina koje je ljudski rod zaboravio ili potisnuo. Upotrebu snova u svrhu liječenja nalazimo u mnogim drevnim kulturama. U staroj Grčkoj bolesni bi spavali u hramovima boga Asklepija. Vjerovali su da sanjači tijekom sna bivaju iscijeljeni putem božanske intervencije.

Snovi su riznica znanja i iskustva“, piše Tarthang Tulku, tibetanski budistički lama. Nažalost, često se zanemaruju kao važan element za razumijevanje i istraživanje stvarnosti. U stanju sanjanja naša tijela odmaraju, pa ipak vidimo i čujemo, krećemo se i ono najvažnije imamo sposobnost učenja. Iz snova možemo u budno stanje prenijeti ne samo raspoloženje već i znanje.

Ključna razlika između budnog stanja i onog u snovima je ta da u snovima doživljavamo unutarnji svijet dok smo u budnom stanju više orijentirani na doživljaj vanjskog svijeta. Potpuna svjesnost u snovima, odnosno lucidno sanjanje dovodi do spoznaje da je čitav svijet u našem umu. S ovakvom svjesnošću nastupa spoznaja apsolutne slobode. Ako je sve što postoji uistinu posljedica našeg uma, onda je naš um taj koji može iskusiti postojanje koje ne podliježe zakonima fizike ili bilo kojim drugim ograničenjima.

Onerionauti putnici kroz snove

Mnogi lucidni sanjači kao što je stručnjakinja za snove Patricia Garfield tvrde da se lucidni snovi najčešće dešavaju u jutarnjim satima. Želite li naučiti lucidno sanjati, neophodno je usvojiti vještinu pamćenja barem jednog sna tijekom noći. I kroz snove se odvija naš život, točnije, snovi su nastavak budnog života. Rečeno riječima psihologa, sanjanje je oblik odnosno model organizacije svijesti koji proizlazi iz opažanja unutarnjeg svijeta.

Snovi mogu biti posljedica doživljaja i iskustava iz budnog stanja, poput želja, nadanja, očekivanja ali i strahova, kako navodi Sigmund Freud. Obično uzimamo zdravo za gotovo da znamo kako razmišljati, a isto tako pretpostavljamo da znamo kako sanjati. Ipak, postoje ogromne razlike u stupnju u kojem su ove dvije vještine razvijene kod ljudi. Pretpostavka je da isto kao što možemo utjecati na razvoj svjesne misli u budnom stanju, da tako možemo utjecati i na razvoj svjesne misli tijekom sanjanja. Stoga sve je više onerionauta, istraživača i praktikanata lucidnog sanjanja.

Sadržaj sna može nakon buđenja utjecati na naše raspoloženje, aktivnosti i opću vitalnost, a oni koji su ovladali ovom vještinom mogu utjecati na snove, a onda i na budnu realnost, odnosno javu. No bez obzira na to želite li se baviti lucidnim sanjanjem, nakon buđenja iz neugodnog sna promijenite ishod sna u mislima. Pretpostavka je da upravljajući zbivanjima u snu, na suptilnoj razini, učimo upravljati zbivanjima u stvarnosti jer iz sanjalačkih iskustava možemo naučiti koliko i iz budnih životnih iskustava. Iako drevna vještina, praktična primjena lucidnog sanjanja, za modernog je čovjeka tek u povojima. Učenje lucidnog sanjanja ne rezultira gubljenjem dodira sa stvarnošću, već naprotiv, razvija veću svjesnost kako u snovima tako i u stvarnosti.

Pročitajte više: