Donosimo vam provjerene recepte za starinske kolače, baš kakve je nekada za blagdane pekla baka. Uvijek možete dodati začine koji odgovaraju slasticama po vlastitom ukusu, ali svakako pripazite da ne sakrijete okus glavnih sastojaka ovih kolačića.
Šape
Ako nikad niste čuli za ove prhke kolačiće od svinjske masti, propustili ste mnogo. Mogu stajati tjednima u dobro zatvorenoj posudi, a priprema je komplicirana tek u onom dijelu koji traži da punite jedan po jedan kalupić, pa nakon pečenja još neohlađene, iz istih tih klupa vadite kolačiće koji se valjaju u šećer u prahu.
Sastojci:
200 g mljevenih oraha
200 g svinjske masti
1 jaje
100 g šećera
250 g oštrog brašna
1/4 žličice sode bikarbone
I još oko 100 g šećera u prahu za valjanje.
Pomiješajte suhe sastojke, a zatim dodajte svinjsku mast i jaje pa umijesite tijesto. Od tijesta napravite kuglice iste težine koje ćete utisnuti u kalupe za šape. Njih ste prethodno lagano nauljili i pobrašnili. Nemojte prepuniti kalupiće jer će se šape dići za vrijeme pečenja. Pecite ih 10-15 minuta na 180 stupnjeva. Pustite da se kratko ohlade pa ih izvadite iz kalupa, no pazite kako ne biste opekli prste. Dok su šape još tople, uvaljajte ih u šećer u prahu. Ohladite pa spremite u kutije s poklopcima, bilo da su limene ili plastične, kako bi ovi prhki kolačići ostali što svježiji danima, pa čak i tjednima.
Kuglice od kokosa
Rijetko tko ne voli kokos, a takve slastice uvijek nađu mjesto na blagdanskom stolu. Što je priprema jednostavnija i sastojaka manje, to bolje. Mi vam donosimo recept za varijantu za koju smo čuli mnoge pohvale, a koja ne sadrži maslac i rezultat su prozračnije i kremastije kuglice koje će s tanjura s kolačima nestati prve.
Sastojci:
500 g bijele čokolade
250 ml slatkog vrhnja
300 g kokosa
200 g blanširanih badema za u sredinu svake kuglice
100 g kokosa za uvaljati
Slatko vrhnje zagrijte bez da zakipi. U vatrostalnu zdjelu stavite nasjeckanu bijelu čokoladu pa je prelijte zagrijanim slatkim vrhnjem i miješajte pjenjačom da se rastopi I da nastane glatka smjesa. Dodajte kokos, dobro promiješajte. Pustite da se smjesa ohladi na sobnoj temperaturi, pa je stavite u hladnjak. Oblikujte kuglice, a u sredinu svake stavite jedan blanširani badem. Uvaljajte kuglice u kokos I ohladite.
Čokoladna salama
Ova slatka salama omiljena je djeci, a starijima zamiriši ako se u smjesi nalazi malo ruma ili dobrog brendija. Držite se recepta i sigurno će ispasti savršeno. Umjesto klasičnih keksa s maslacem, možete koristiti i one s dodatkom kakaa, pa ih kombinirati u omjeru 1:1, ili samo zamijeniti cijelu količinu običnih onim tamnima.
Sastojci:
200 g šećera
100 ml soka od naranče
130 g maslaca
300 g keksa s maslacem
300 g kvalitetne tamne čokolade
U manji lonac i na laganu vatru stavite šećer i sok od naranče i zagrijavajte dok se šećer ne otopi. U otopljeno dodajte maslac i čokoladu. Kada se čokolada otopi, maknite s vatre i umiješajte zdrobljene kekse s maslacem, pa promiješajte da ne ostane zraka u smjesi. Sve skupa ostavite da se prohladi, zatim oblikujte u jednoličnu roladu, odnosno salamu uz pomoć prozirne folije. Ohladite u hladnjaku nekoliko sati, pa zatim režite na ploške debljine centimetar do dva.
Raspucanci
Ovi popularni blagdanski kolačići spremaju se diljem svijeta, a ne sumnjamo kako će se i vama svidjeti već na prvi zalogaj. Pratite svaki korak pripreme, a posebno obratite pažnju na hlađenje jer će se na taj način dogoditi reakcija za vrijeme pečenja i raspucanci će se raspucati i dobiti svoj prepoznatljivi oblik i teksturu. Iako postoje varijante za raspucance s limunom, ali i one koji su jarke crvene boje, mi vam donosimo recept za one klasične s kakaom koji su po popularnosti i dalje na tronu.
60 g maslaca
2 jaja
60 g kakaa
200 g šećera
2 jaja
1 žličica ekstrakta vanilije
1 prstohvat soli
1 žličica praška za pecivo
120 g glatkog brašna
50 g šećera u prahu
Izmiksajte kakao, šećer i maslac. Dodajte jaja i ostale sastojke, osim šećera u prahu. Stavite smjesu u hladnjak na 4 sata. Tijesto oblikujte u kuglice promjera 2 cm, pa ih uvaljajte u šećer u prahu. Slažite na lim za pečenje obložen masnim papirom uz nekoliko cm razmaka. Pecite na 180°C desetak minuta.
Lisnate rolice s vanilin kremom
Ove mekane, prozračne rolice od lisnatog tijesta s kremastim punjenjem su stvorene za sve ljubitelje kremastih deserata. U kremu po želji dodajte malo otopljene čokolade ili pak sjeckanu tamnu čokoladu, koja će dodati još malo teksture ovim zamamnim rolicama.
Sastojci za kremu:
500 ml mlijeka
30 g gustina
3 žumanjka
1 vrećica praška za puding od vanilije
100 g šećera
ekstrakt vanilije
200 ml slatkog vrhnja
Dodatno: 500 g lisnatog tijesta za rolice i jedan žumanjak za premaz rolica
Mlijeko pomiješajte sa žumanjcima, šećerom, vanilin šećerom i gustinom. Stavite sve na paru pa skuhajte dok ne nastane gusta, ali glatka krema bez ijedne grudice. Ostavite sa strane da se ohladi, a povremeno žustro promiješajte pjenjačom kako ne bi nastala korica, ali ni grudice tijekom hlađenja. Kad je krema ohlađena, dodate u nju 200 ml čvrsto izmiksanog slatkog vrhnja te spojite da nastane glatka krema spremna za punjenje.
Lisnato tijesto razvaljajte na oblik pravokutnika, ako koristite smrznuto koje dolazi u bloku, i režite na trakice, potrebno je njih 12. Kupite li svježe lisnato tijesto koje je već razvaljano, preostaje vam samo da ga narežete. Kalupe za šaumrole premažite uljem, pa zarolajte tijesto oko kalupa na način da se svaki sloj djelomice preklapa s ovim prethodnim. Prije pečenja svaku namotanu rolicu tijesta premažite razmućenim žumanjkom, pa pecite na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Ohlađene punite pripremljenom kremom i posipajte s malo šećera u prahu. Preporučamo da ih jedete malo prohlađene, ali da ne stoje predugo kako bi tijesto zadržalo hrskavost.
Prhke kiflice od kokosa
Kiflice su jedan od kolačića koji se za svake blagdane obavezno sprema, a nama je ova varijanta s kokosom jedna od dražih. Želite li, ubacite pola količine kokosa, a pola količine mljevenih tostiranih badema. Također, poigrajte se aromama pa ubacite malo ekstrakta vanilije ili pak esenciju gorkog badema, volite li deserte koji podsjećaju na marcipan.
200 g oštrog brašna
100 g kokosa
150 g maslaca
30 g šećera
pola vrećice praška za pecivo
1 jaje
šećer u prahu za posipanje pečenih kiflica
U većoj posudi rukama razmrvite maslac u brašnu i kokosu da nastane ravnomjerno mrvičasta smjesa. Dodajte ostale sastojke pa zamijesite glatko tijesto. Od kugle tijesta odvajajte manje komadiće i oblikujte kiflice. Stavite na lim za pečenje obložen papirom za pečenje, pa pecite na 180 stupnjeva desetak minuta. Još tople kiflice posipajte šećerom u prahu, pa ostavite da se ohlade. Spremite u kutije s poklopcem kako bi ostale svježe čim duže. Slobodno sve suhe kolačiće bez punjenja pripremite nekoliko dana, pa čak i dva tjedna unaprijed, držite u kutijama u koje neće ući zrak i olakšajte si posao kako ne biste sve morali u zadnji čas.