Astrozona

Što nam donose pomrčine i retrogradni planeti u 2024. godini

U novu godinu ušli smo nešto usporenije s retrogradnim Merkurom u Strijelcu. No, već 2. siječnja 2024. krenuo je prema naprijed i pomaže nam da otklonimo neke zastoje ili nejasnoće koje su nas pratile od 13. prosinca 2023.

Idući retrogradni Merkur očekuje nas 1. travnja i trajat će do 25. travnja 2024. Iskoristite ovaj period kako biste se malo više pozabavili sobom. Otkrili što vas motivira, shvatili kako najbolje možete iskomunicirati i prezentirati svoje ideje s drugima. Prije nego što donesete odluku, usporite, dajte si vremena i razmislite koja bi bila najbolja opcija. Možda ćemo se baviti svojim izgledom, otkriti što drugi misle o nama i shvatiti da ono što mi razmišljamo ili mislimo da je ispravno ne vrijedi uvijek za druge. No to ne znači da trebamo odustati od onoga što nas unaprjeđuje.

U kolovozu se Merkur opet vraća retrogradnoj fazi, ovaj put u Djevici od 5. do 28. kolovoza. Imamo priliku primijetiti gdje sami sebe sabotiramo kad je u pitanju posao, način na koji ispunjavamo svoje dnevne obaveze, ali i po pitanju odnosa prema vlastitom zdravlju. Dobro je više pažnje posvetiti prehrani, čuvati se crijevnih viroza. Također, moguće je da ispunjenje radnih zadataka ide sporije ili s odgodom, pa budite strpljivi. Poslovna komunikacija bi mogla unositi nešto zbrke, pa provjeravajte informacije koje dolaze do vas.

Od 26. studenog do 15. prosinca 2024. očekuje nas posljednja retrogradna faza Merkura u znaku Strijelca. Ovaj Merkur može donijeti odgode ili zastoje u putovanju. Čuvajte putne torbe, provjeravajte je li smještaj koji ste rezervirali u drugom gradu, zaista rezerviran. Osim toga, komunikacija s udaljenim osobama bi mogla biti malo nedorečena, kao da se do zadnjeg trena neće znati što dalje.

I na kraju, godinu završavamo s retrogradnim Marsom u znaku Lava koja počinje 6. prosinca, a okončat će se 24. veljače. On može unijeti nešto više neizvjesnosti i nemira u pitanjima vezanim uz djecu, ljubav, način na koji provodimo slobodno vrijeme. Pod njegovim utjecajem dobro je provjeravati tlak i rad srca te paziti na kralješnicu. Retrogradni Mars kao da traži od nas da razmislimo kako možemo više i bolje uživati u životu i raditi ono što volimo, te da ljubav ne vezujemo nužno uz ljude, već i uz neke aktivnosti, pojave i sl.

Pomrčine mijenjaju nas, ali i naše odnose

Ova godina najviše promjena mogla bi donijeti na polju međuljudskih odnosa. Jasnije ćemo vidjeti druge ljude, način na koji se odnose prema nama. Osjetit ćemo potrebu da se izborimo za sebe i stvari koje su nam bitne. Loši kompromisi donose još više problema. Ove promjene mogle bi zahvatiti naročito one odnose koji su nam problematični. Neće biti moguće nastaviti po starom. Neki bi se mogli razvesti, a drugi krenuti u novi odnos. Neki ugovori će se raskinuti, sklopiti novi. Za ove promjene bit će zaslužne pomrčine na relaciji Ovan/Vaga.

25. ožujka 2024. odvija se pomrčina Mjeseca u Vagi, 8. travnja 2024. pomrčina Sunca u Ovnu te 2.listopada 2024. pomrčina Sunca u Vagi.

Evo što mogu donijeti:

*Osobna promjena koja obuhvaća fizički izgled, rađanje novog identiteta. Osvještavanje osobne snage.

*Osobne promjene mogu utjecati na neke naše odnose budući da se neke osobe neće moći pomiriti s našim razvojem. Željeli bi da sve ostane kako je bilo.

*Samci, ne tražeći odnos, odjednom upoznaju nekog tko će im uzdrmati postavke života koje su izgradili. Nemaju izbora, već se prepustiti zovu ljubavi.

* Zauzeti imaju više slobodnog vremena za sebe i svoje interese što ih može potaknuti na put samootkrivanja.

*Kako vidite sebe u odnosu na to kako vas drugi vide, a ako je jedno u suprotnosti s drugim, doći će do neke odluke i zaokreta.

*Idu li moji odnosi u korak s onim što sam danas? Možda ste u proteklih nekoliko godina narasli, promijenili se i sada se novi vi usklađujete sa svojim odnosima. Ako to usklađivanje ne bude moguće, dolazi do promjene.

Ključne riječi koje karakteriziraju pomrčine su: samootkrivanje, neovisnost, kako pristupate novim počecima, utjecaj koji imate na druge, što trebate od drugih da biste se osjećali potpunima, partner, prijatelji, neprijatelji, ugovori/sporazumi s drugima, brak, vaša sjena (ono što vam se ne sviđa), a što projicirate na druge.

I na kraju, pomrčina koja se odvija 18. rujna 2024. najavljuje novi niz pomrčina koje će se odvijati kroz 2025. na relaciji Djevica/Ribe. Ovdje je riječ o pomrčini Mjeseca u znaku Riba koja bi nas mogla potaknuti na iscjeljenje traumatičnih iskustava iz prošlosti, usmjeriti prema duhovnom razvoju, pojačati potrebu za mirnijim načinom života.