Sanjarica

Tumačenje osjećaja u snovima: Sanjati tugu donosi radost

Preuzeto s Pixabay

Svaki predmet, naglašena osobina, osoba ili radnja u snu imaju simbolično značenje na površinskoj, ali i na dubljoj razini te za svaki od njih može se pretpostaviti na kakve nas promjene u životu upućuju.

Naravno, dublje značenje uvijek je povezano s iskustvom samog sanjača i uvijek ga treba gledati u tom kontekstu te ovisno o tome i tumačiti poruku o tome koji aspekt života treba promijeniti ili na što u životu trebamo obratiti pažnju. Zato sa snovima uvijek radite tako da ih promatrate u kontekstu onoga što vam se događa u razdoblju u kojemu ste sanjali neki san te pokušajte to tada povezati sa svakodnevnim situacijama i iskustvom.

Još je Hipokrat bio uvjeren da duša tijekom dana prima slike koje tijekom noći sanja, dok se Aristotel počeo približavati teoriji snova koju je postavila suvremena znanost: smatrao je da snovi mogu biti pokazatelj stanja u tijelu, odnosno da predstavljaju emocionalne senzacije čovjeka i da su dio njegova unutarnjeg bića.

U svojoj knjizi “Tumačenje snovaFreud piše kako se iskustva i potisnute želje koje čovjek ima tijekom dana pohranjuju u njegovoj podsvijesti, a kako ona funkcionira tijekom sna, to se pretvara u simbole koji nam se javljaju u snu. No osim simbola koji se javljaju u snu, sanjač bi na umu uvijek trebao imati i osjećaje koje ima u snu, jer oni ga najčešće prate i nakon sanjanja, na javi.
Osjećaji i njihova simbolika

AGRESIVNOST

Ako sanjate da se ponašate agresivno, san je posljedica potisnutih seksualnih želja i potreba, ali i odraz stvarnih sukoba i svađa koje su se dogodile u vašem životu na javi.

BEZOSJEĆAJNOST

San vas upućuje na to da se u stvarnom životu zatvarate od okoline ili da suviše zanemarujete vlastite osjećaje te je vrijeme da im počnete posvećivati više pažnje.

BOL

U snu može biti odraz stvarne, pritajene fizičke boli, ali često se javlja kao upozoravajući signal da ste bili previše strogi prema sebi u situaciji koja je bila izvan vaše kontrole.

ČEŽNJA

Ako u snu osjetite čežnju prema nekoj osobi, ponovno ćete pronaći radost i zadovoljstvo s vašim sadašnjim partnerom, a ako ste sami, to bi se uskoro moglo okončati.

FRUSTRIRANOST

Osjećate li frustriranost, imate poteškoća pri suočavanju s nekim situacijama u stvarnom životu. San može biti i odraz zabrinutosti da vaš život ne ide onim smjerom kojim biste željeli. Osjećate li se iznervirano, suparnici na poslu rade protiv vas. Ako sanjate da ste u labirintu, trebali biste naći korijen problema.

GLAD

Glad u snu može biti odraz stvarnog osjećaja gladi, ali i znak da se osjećate prazno te da su vam neki aspekti života neispunjeni. Možda ste gladni ljubavi, poštovanja, moći, seksa, bogatstva ili slave ili čeznete da konačno postignete nešto za čime dugo žudite.

GNJEV

Gnjevni ispadi u snu upozorenje su da imate lošu narav i česte ispade bijesa zbog kojih biste mogli izgubiti mnoga prijateljstva. Nađete li se u snu oči u oči s tuđim gnjevom – dogodit će se loš zaokret u vašem poslovanju ili društvenom životu. Sanjate li da je osoba koju volite gnjevna – zbog gomile sumnji i nesporazuma, vaš odnos nije harmoničan.

GUŠENJE I DAVLJENJE

Ovaj osjećaj čest je u snovima onih koje u budnom životu guši ljubavna veza ili neka konkretna situacija. San je nerijetko i znak da će se veza okončati na vrlo gorak način.

IZDAJA

San je odraz vaših sumnji u neku određenu osobu, u vašu ljubavnu vezu ili u neku konkretnu situaciju. Osjećaj da ste izdani javlja se kad ste istodobno suočeni s nizom krupnih obveza, a vrlo je često posljedica osjećaja nesigurnosti.

KRIVNJA

Osjećaj krivnje koji vas muči u snu simbol je potisnutih, negativnih osjećaja koje imate prema sebi i direktno je povezan s tim kako se nosite sa svojim uspjesima i neuspjesima. Ovaj se osjećaj javlja u snu kad u budnom životu osjećate da niste zaslužili uspjeh ili da ste iznevjerili ljude koje volite. Potrebno vam je malo više samopouzdanja.

LJUBAV

San da ste zaljubljeni odraz je jakih emocija prema partneru koje su prenesene iz budnog života te sreće i zadovoljstva onim što imate. S druge strane, san može upućivati i na to da vam u stvarnom životu manjka ljubavi te kroz osjećaje u snu zadovoljavate potrebu da nekome pripadate.

San može biti i upozorenje da bi vas neke vaše tajne želje i zabranjena zadovoljstva mogli dovesti u ozbiljne probleme te biste se mogli naći u središtu skandala.

Sanjate li da je netko drugi u sedmom nebu – drugi će vas pokušati navesti da prekršite vlastiti moralni kodeks i probate zabranjeno voće.

LJUBOMORA

Ako ste u snu ljubomorni, to implicira da ste na javi zabrinuti. Moguće je da se na poslovnom ili privatnom planu osjećate ugroženo zbog čega ste konstantno na oprezu i strahujete da će se netko pokazati boljim od vas. Nemate dovoljno samopouzdanja i nikad niste u potpunosti zadovoljni onim što ste pokazali.

MIR I SPOKOJ

Osjećate li u snu mir, to upućuje na brzo rješenje emocionalnih pitanja i unutrašnjih sukoba. San može značiti i kraj nekog ciklusa te pauzu koja slijedi prije početka novog pothvata. Sugerira i to da ste u životu dosegli novu razinu psihičke stabilnosti. Alternativno, san može značiti i zatišje pred buru ili neki novi početak.

ODBAČENOST

Sanjate li da ste odbačeni, otuđeni ste od okoline te vam nedostaje samopoštovanja i samopouzdanja. Budite uporniji u onome što želite i naučite drugima reći ne. Ako sanjate da vas je odbacila voljena osoba, to znači da ste odbacili i potisnuli neke crte svojeg karaktera. Sanjate li da vi nešto odbacujete, to znači da se želite osloboditi nekih osjećaja ili pronaći izlaz iz nekih situacija. Može biti i znak da odbijate prihvatiti situaciju koja vam je nametnuta ili obavezu na koju vas prisiljavaju.

OPTUŽBE

Sanjate da vas netko optužuje za neke ružne stvari za koje možda niste krivi ili vas optužuju zbog nečega što ste učinili. Druga je mogućnost da vi optužujete ljude za neke stvari koje su učinili. Ako ste vi optužena strana, to upućuje na to da se mučite s osjećajem krivnje. Ako ste vi onaj koji optužuje, to znači da se s nekim ljudima ne možete složiti.

PANIKA

U stvarnom vam životu nedostaje kontrola nad situacijom i moć da nešto konkretno promijenite. U situaciji u kojoj ste se našli osjećate se bespomoćno ili ste u nedoumici te ne možete donijeti odluke.

PONIŽENJE I UVRIJEĐENOST

San je predznak da ćete se naći u neugodnoj situaciji, i to pred osobama pred kojima želite ostaviti dobar dojam. Ako ste vi nekoga ponizili u snu, očekujte neprijateljstvo bliskih ljudi. Ako ste pak doživjeli poniženje u snu, no niste osjećali nikakav strah ili neugodu, netko bi vam na javi mogao pokloniti povjerenje ili prijateljstvo te vas učiniti sretnijim.

PROGANJANJE

Netko ili nešto vas u snu progoni ili imate osjećaj da bi vam mogao nauditi. To može biti čovjek, životinja ili čudovište. Čini vam se kako je nemoguće pobjeći pa postajete sve uznemireniji. Koliko god brzo trčali ili se vješto skrivali, progonitelji su uvijek tu, što upućuje na to da je ono što vas progoni zapravo dio vas samih, odnosno odraz nekih situacija u budnom životu koje je potaknula neka osoba ili događaj. Ono što vas progoni je vaš doživljaj te situacije ili osobe i njegov utjecaj na vašu osobnost.

Trebate analizirati progoniteljev lik – on otkriva o kojem je dijelu vaše osobnosti riječ. Ako je u pitanju životinja, poruka može biti vezana uz neki vaš poriv koji teško obuzdajete u javi, a ako je riječ o čudovištu, to upućuje na to da imate neki prirodan i moćan dar koji ne koristite u dovoljnoj mjeri.

Oslobodit ćete se tog sna ako spoznate što izaziva napetost u vašem životu i pokušate to riješiti. To znači napuštanje poznatog terena kako biste krenuli naprijed.

SREĆA

Snovima o sreći najčešće pokušavamo kompenzirati tugu ili stres koje osjećamo u budnom životu. Ako ste sanjali sretne događaje, razočarat ćete se na javi. No dobre vibracije, poput osjećaja euforije i oduševljenja, mogu biti predznak pozitivnog slijeda događaja i niza ugodnih trenutaka koji slijede. Sanjate li da ste u veselom društvu, pred vama je razdoblje ugodnih angažmana i profitabilnih poslova.

SRAM

Stid u snu je znak potisnutih strahova i slabosti te nedostatka samopouzdanja. San u kojemu vas muči osjećaj srama često je i posljedica nesigurnosti koja je povezana sa seksualnošću. No bez obzira na to, imati osjećaj srama u snu i nije pretjerano loše, jer ćete vjerojatno na javi uskoro sklopiti dobar i unosan posao. Uspjeh bi vas dulje mogao pratiti. Budite vrijedni i isplatit će vam se.

SRDAČNOST I TOPLINA

Zadovoljni ste svojim uspjehom i onim što ste u životu postigli. San u kojemu vas preplavljuju ovakvi osjećaji simbol je nade i bezuvjetne ljubavi.

STRAH

Sanjate da se bojite nečega – neke osobe, životinje, prijetnje ili čudovišta. Obično je riječ o noćnoj mori koja će vas probuditi. Bojite se nečega u svojem životu. Osobe, bića ili situacije koje su s time povezane u snu mogu upućivati na to o čemu se stvarno radi. Naime, iako na prvi pogled izgleda da se bojite vuka, na primjer, to je simbolično značenje.

Razmislite o detaljima koje možete povezati s osobom, situacijom ili onim čega se bojite, razmislite o tome o kakvom je strahu riječ te istražite kome ili čemu je to slično na javi.

Neodređen strah u snu može imati i pozitivnu konotaciju na javi, odnosno vjerojatno ćete biti uspješni u svemu čega se prihvatite. Ako ste vi nekoga prestrašili u snu, nećete ispasti osoba od povjerenja, a ljudi će vas se bojati radi vaših postupaka.

TUGA

Sanjati tugu predstavlja radost. Ako ste u snu bili tužni, znači da ćete u stvarnosti biti jako sretni. Ako ste u snu tješili tužnu osobu, znači da ćete nekoga jako usrećiti. Izbjeći tugu u snu, znači da ćete imati mirno i sretno razdoblje, u skorijoj budućnosti.

ZBUNJENOST

Ako sanjate da ste zbunjeni, to može biti odraz stvarne zbunjenosti koja se trenutačno događa u vašem umu. No konfuzni su snovi vrlo često znak da vas je matica povukla u suprotnom smjeru ili da ne znate koje je stajalište ispravno.
Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar