Zdrava Hrana

Roladu bez pečenja od keksa s kakaom i kokosom vole svi, a po ovom receptu ispast će savršeno svaki put

Foto: Pexels

Iako se za blagdane u svakoj kući vrlo rado pripremaju razni suhi kolačići, ali i bogati, kremasti kolači, ništa manje popularne nisu ni slastice koje se ne peku. Čokolada, keksi, rum, kokos, orasi i lješnjaci omiljeni su sastojci koji su lako dostupni, njima se vrlo lako barata, a okusom odgovaraju svima, pa se nalaze i u mnogim receptima za slastice bez pečenja.

Jedna takva koja je uvijek dobrodošla na svakom tanjuru s kolačima je i rolada s keksom, kakaom i kokosom, a mi vam u nastavku donosimo recept koji će uspjeti svakome.

Za tamnu smjesu pripremite:

250 g mljevenih keksa (s maslacem, poput Petit Beurre)
70 g šećera u prahu
120 ml toplog mlijeka
100 g rastopljene tamne čokolade
1 žlica ruma
100 g mljevenih oraha ili lješnjaka
1 žlica gorkog kakaa

Za bijelu smjesu je potrebno:

150 g maslaca
3 žlice mlijeka
70 g šećera u prahu
100 g kokosa

Prvo je potrebno pripremiti tamnu smjesu. U veću zdjelu ubacite mljeveni keks, mljevene orahe ili lješnjake, šećer u prahu i kakao i promiješajte.

U tu mješavinu dodajte rastopljenu tamnu čokoladu, ugrijano mlijeko i rum (ako ne volite alkohol u kolačima, slobodno ga izostavite). Sve skupa izmiješajte gumenom lopaticom kako bi nastala homogena smjesa.

Odmah ovu tamnu smjesu prebacite na list masnog papira te pokrijte još jednim listom masnog papira pa razvaljajte u oblik pravokutnika debljine od oko pola centimetra.

Sada možete pripremiti bijelu smjesu, i to tako da u zdjelu dodate maslac sobne temperature (nikako rastopljen), šećer u prahu i mlijeko. Sve to dobro izmiksajte električnim mikserom, a kada nastane glatka smjesa, umiješajte i kokos. Bijelu smjesu sada možete premazati preko tamne smjese.

Uz pomoć masnog papira na dnu, čvrsto zarolajte u roladu i pripazite kako ne bi ostalo zraka između slojeva – to je bitno zbog vizualnog dojma, ali i lakšeg rezanja bez da se rolada raspada ili mrvi.

Ohladite je u hladnjaku preko noći, pa režite hladnu, kako bi se jasno vidjeli slojevi. Ako želite, slobodno cijelu roladu ubacite u zamrzivač na 15-ak minuta, rezat će se još lakše.

Mantra

Mantra.hr je internetski portal koji inspirira i informira sve one koji sreću, smisao i zadovoljstvo pronalaze u alternativnim načinima življenja. Otkrivamo tajne horoskopa i analiziramo aktualne zvjezdane konstelacije, osluškujemo unutarnji glas kako bismo pronašli put do autentične duhovnosti i spiritualnosti, brinemo o zdravlju i ljepoti koristeći prirodne metode iscjeljenja i narodne recepture, otkrivamo misterije svijeta i drevne zaboravljene vještine… Mantra je sveti zvuk koji vodi ka Izvoru.