Zdrava Hrana

Ova fina veganska jela na žlicu ugrijat će vas i kad je temperatura ispod ništice

Foto: Pexels

Iako su hladniji dani rezervirani za teška jela koja nerijetko uključuju suho meso, pokazat ćemo vam kako možete pripremiti ukusna variva i juhe od povrća i grahorica, i to s vrlo malo sastojaka koji su pristupačni i gotovo ih uvijek imate kod kuće. Leća i slanutak ovdje su glavne zvijezde jela koja su topla, pogodna za konzumiranje više dana, stajanje u hladnjaku i podgrijavanje, a kao namirnice su cjenovno pristupačne i mogu dugo stajati u kuhinjskom ormariću bez da izgube nutritivne vrijednosti. Uvijek se možete poigrati pa dodati svoje najdraže začine i začinsko bilje, bilo suho ili svježe.

Varivo od zelene leće

Ovo jednostavno, a ukusno i hranjivo varivo od leće neće vas puno koštati, a možete ga skuhati više, pa ćete imati spreman ručak za par dana – samo ga podgrijete. Ako kod kuće imate samo crvenu leću, funkcionirat će i ona, no zelena ima dublji, konkretniji okus, pa je iz tog razloga pogodna za variva koja će i mesojedima biti odlična i neće ni primijetiti kako u njima nema mesa, svježeg ni sirovog. Ono što je još bitno napomenuti kao razliku između crvene i zelene leće je vrijeme kuhanja – zelenoj je potrebno dvostruko više vremena kako bi omekšala, dok je crvena kuhana puno prije.

Foto: Pexels

Sastojci:
1 crveni luk
1 mrkva
100 g zelene leće
1 konzerva slanutka
1 žličica curryja u prahu
ulje, sol, papar
povrtni temeljac ili voda za podlijevanje

Nasjeckajte luk na sitno, a mrkvu ogulite i narežite na kolutiće. Na malo ulja dinstajte luk, pa dodajte mrkvu, leću i curry u prahu. Promiješajte i zalijte povrtnim temeljcem ili vodom tako da pokrije sve sastojke u loncu i još dva prsta iznad. Leća će tijekom kuhanja upijati dosta tekućine, zato jelo kuhajte polupoklopljeno, ali svako malo promiješajte i dolijte tekućine.

Koristite li povrtni temeljac, obratite pažnju na to je li ranije posoljen kako biste prilagodili količinu soli koju ćete sada dodati u jelo. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu. Nakon 25 minuta do pola sata kuhanja na srednje jakoj vatri, dodajte ocijeđeni slanutak. Slanutak iz konzerve prethodno je kuhan i treba mu tek malo kuhanja kako bi dodatno omekšao i upio okuse.

Kuhajte varivo još 15-ak minuta, a svakako probajte je li leća kuhana – ne smije biti tvrda pod zubima, a ako se to dogodi, kuhajte još 5 minuta. Cijelo vrijeme dolijevajte tekućinu po potrebi kako biste dobili jelo na žlicu, ali i dalje gušće varivo koje će se savršeno slagati s malo tostiranog kruha. Kada podgrijavate jelo, nemojte zakuhavati sve iznova, već odvojite dio koji ćete jesti za taj obrok. Ostatak, u slučaju da ste skuhali za više dana, čuvajte u hladnjaku.

Gusta juha od crvene leće i mrkve

Gusta juha koja je puna okusa, a relativno siromašna sastojcima postat će vam novo omiljeno jelo za koje sastojke uvijek imate u kuhinji. Slobodno dodajte i još poneki komadić povrća koji vam vene u hladnjaku, poput cvjetače koja se odlično slaže s crvenom lećom, a upravo je ta kombinacija omiljena u mnogim indijskim jelima, pa će i dašak kurkume ili curryja ovdje biti dobrodošao dodatak.

Foto: Pexels

Sastojci:
1 crveni luk
3 mrkve
100 g crvene leće
ulje, sol, papar

Na malo ulja i laganoj vatri dinstajte sitno sjeckani crveni luk da omekša. Dodajte mrkvu koju ste prethodno ogulili i narezali na kockice i sve skupa dinstajte još nekoliko minuta. Sada možete u lonac ubaciti crvenu leću. Dolijte vode tako da bude nekoliko centimetara iznad svih sastojaka u loncu, zatim posolite po vlastitom ukusu. Kuhajte u polupoklopljenom loncu na srednje jakoj vatri uz povremeno miješanje da svi sastojci omekšaju.

Kad se leća raskuha, a mrkva postane potpuno mekana, juha je spremna za blendanje. Uz pomoć štapnog miksera usitnite sve u gustu juhu bez komadića. Ako nemate štapni mikser, ubacite sve u blender pa blendajte dok ne nastane glatka smjesa. Svakako pazite da se ne opečete dok to radite. Vratite juhu u lonac i razrijedite ako je potrebno – sve ovisi o tome kakvu konzistenciju volite kad je riječ o gustim juhama. Popaprite i poslužite uz domaće krutone ili tostirane sjemenke. Ako želite, dodajte žlicu biljnog vrhnja.

Varivo od slanutka i poriluka

Ako volite poriluk, no klasično varivo od poriluka i krumpira vam je već dosadilo, ovo jelo bit će odlična varijacija na temu.

Foto: Pexels

Sastojci:
2 režnja češnjaka
1 poriluk
1 konzerva slanutka
1 batat
2 žlice koncentrata rajčice
1 žličica slatke crvene paprike
ulje, sol, papar
svježi peršin

Slanutak procijedite i ostavite sa strane. Češnjak ogulite i nasjeckajte što sitnije, a možete koristiti i gnječilicu za češnjak. Poriluk narežite na kolutove, a batat ogulite pa narežite na kockice. Na malo ulja i laganoj vatri kratko prodinstajte češnjak kako ne bi zagorio i poprimio neugodan miris. Ubacite koncentrat rajčice i žustro promiješajte, tek nekoliko sekundi, pa zatim dodajte narezani poriluk i batat.

Prelijte vodom tako da pokrije sve sastojke u loncu, posolite i popaprite. Kuhajte u polupoklopljenom loncu na srednje jakoj vatri 20-ak minuta i provjerite je li povrće omekšalo. Batat je poznat i pod nazivom slatki krumpir, što znači da ga je potrebno skuhati kao i običan krumpir – hrskavost ovdje nije poželjna.

Nakon 20 minuta dodajte ocijeđeni slanutak i sitno nasjeckani svježi peršin, pa sve skupa kuhajte još desetak minuta. Tijekom cijelog procesa kuhanja dolijevajte tekućine ako je to potrebno. Kad je varivo skuhano, poslužite još vruće. Odlično će se slagati s raznim povrtnim popečcima sa strane.

Varivo od slanutka s tjesteninom

Ovo varivo Talijani nazivaju pasta e ceci, a može se opisati kao jedna od varijanti na ovim prostorima poznatog pašta fažola. Sastojci koji su potrebni za pripremu su svakodnevni i sigurno ih uvijek imate u smočnici. Ako odlučite skuhati količinu za nekoliko dana kako biste imali ručak i kada ste u žurbi – izostavite ukuhavanje tjestenine odmah kako ne bi postala gnjecava, već je ubacite u trenu kada želite jesti. Dovršavanje jela u ovom slučaju i dalje traje kratko jer se koristi sitna tjestenina koja je kuhana za nekoliko minuta.

Foto: Unsplash

Sastojci:
1 crveni luk
1 mrkva
2 režnja češnjaka
2 konzerve slanutka
150 g sitne tjestenine
100 ml pasirane rajčice
2 žlice koncentrata rajčice
maslinovo ulje, sol, papar
grančica svježeg ružmarina

Na malo maslinovog ulja i laganoj vatri dinstajte crveni luk koji ste ogulili i nasjeckali na sitno dok ne omekša. Nakon otprilike 5 minuta dodajte mrkvu koju ste ogulili i narezali na kockice ili tanje ploške. Promiješajte pa prodinstajte nekoliko minuta, a zadnju minutu dodajte sitno sjeckani češnjak, dovoljno da zamiriši.

Dodajte koncentrat rajčice, pasiranu rajčicu, ocijeđeni slanutak i prelijte vodom da prekrije sve. Posolite i popaprite po vlastitom ukusu te ubacite cijelu grančicu ružmarina koju ćete kasnije izvaditi, ali će tijekom kuhanja ostaviti svoj specifični miris i okus koji se savršeno slaže sa slanutkom. Kuhajte uz povremeno miješanje na srednje jakoj vatri i u polupoklopljenom loncu, a po potrebi dolijte još vode. Nakon 15-ak minuta dodajte tjesteninu i ostavite da se ukuha u jelo. Duljina kuhanja ovisi o obliku i veličini tjestenine, pa će ona sitnija biti brže gotova. Izvadite ružmarin, a jelo poslužite dok je još vruće.

Mantra

Mantra.hr je internetski portal koji inspirira i informira sve one koji sreću, smisao i zadovoljstvo pronalaze u alternativnim načinima življenja. Otkrivamo tajne horoskopa i analiziramo aktualne zvjezdane konstelacije, osluškujemo unutarnji glas kako bismo pronašli put do autentične duhovnosti i spiritualnosti, brinemo o zdravlju i ljepoti koristeći prirodne metode iscjeljenja i narodne recepture, otkrivamo misterije svijeta i drevne zaboravljene vještine… Mantra je sveti zvuk koji vodi ka Izvoru.