Zdrava Hrana

Razgovarali smo s kuharom Alenom i saznali kako se priprema kremasta tjestenina u kolutu sira

Foto: Pastamisee

Ako još uvijek niste posjetili zagrebački Advent, krajnje je vrijeme. Osim što ćete se najesti kao nikad, sigurni smo i da ćete se ludo provesti. Barem mi jesmo, i to svaki put. Iako je lokacija nekoliko, po pričama svih koje poznajemo (i ne poznajemo) nije teško zaključiti kako je Fuliranje na Strossmayerovom trgu daleko najpopularnija.

Jedna od kućica koja je ove godine hit na Fuliranju svakako je Pastamisee na kojoj svakodnevno nastaju dugi redovi, a glavna im je atrakcija tjestenina koju pripremaju u ogromnim kolutovima Grana Padano sira. Nude dvije vrste – Cacio e pepe, odnosno slavnu talijansku kombinaciju umaka od sira i papra, te Truffle, tjesteninu sa sirom i tartufima. Svim skepticima bit će drago čuti kako ekipa s Pastamisee kućice koristi prave, crne tartufe, koje obilno ribaju po svakoj porciji.

Saznali smo kako nastaje iz prve ruke

Upravo zbog njih smo se nekidan zaputili do zagrebačkog Strossmayerovog trga, kako bismo saznali kako nastaje tjestenina zbog koje društvene mreže već tjednima “gore”. Ondje nas je dočekao Alen Dukmanić, njihov kuhar i, kako ga interno iz šale zovu – šaptač kolutovima sira, koji nam je otkrio kako pripremaju ova jela.

Inače, Alen ondje neumorno “vrti” tjesteninu u siru od podneva do ponoći, ali isto tako toliko voli svoj posao da se na njemu ne vidi ni trunka umora.

“Neću lagati, svjestan sam toga da su ljudi poludjeli za našim jelima iz koluta sira i naravno da mi je drago zbog toga. Ne moraju ništa ni reći, meni je dovoljno da vidim njihov izraz lica nakon prvog zalogaja i sve mi je jasno, odmah znam da im je to prva, ali sigurno ne i zadnja porcija”, govori nam Alen.

Gotovo u nekoliko minuta

Pojasnio nam je i kako se pripremaju njihove tjestenine, a cijeli postupak, govori, ide jako brzo.

“Cacio e pepe radimo tako da prvo svježa tjestenina ide na kuhanje. Umak kreće s tostiranim paprom i to je vrlo bitan korak kako bi papar pustio više okusa, maslacem i malo vrhnja kako bi umak dobio bolju konzistenciju, a zatim dodajemo Grana Padano i Pecorino Romano”, kaže nam majstor za tjesteninu s Pastamisee kućice, pa dodaje:

“To onda ide u kolut Grana Padana u kojem se tjestenina vrti, sir iz koluta se putem struže i nastaje kremasti Cacio e pepe. Gore se još dodaje svježe ribani Pecorino Romano za malo jači okus, ali i upravo zbog toga što je on neizostavni sastojak tradicionalne Cacio e pepe tjestenine”.

Truffle pasti, odnosno špagetima s tartufima baza su također maslac i malo vrhnja, a dodaju i mousse od bijelog tartufa zbog kojeg jelo ima prepoznatljiv okus, govori Alen.

“Skuhana tjestenina ide u umak, sve se malo ‘zavrti’, dodajemo i malo Grana Padana kako bi se sve povezalo, a onda sve skupa ide u kolut sira gdje toplina umaka topi sir i nastaje gusti, svilenkasti umak, a po gotovom jelu ribamo svježi crni zimski tartuf”, otkrio nam je Alen i pozvao sve da ga posjete na Pastamisee kućici na zagrebačkom Fuliranju.

“Dođite, probajte što pripremam, znam da će vam se svidjeti”, kaže nam za kraj naš simpatični sugovornik.

Mantra

Mantra.hr je internetski portal koji inspirira i informira sve one koji sreću, smisao i zadovoljstvo pronalaze u alternativnim načinima življenja. Otkrivamo tajne horoskopa i analiziramo aktualne zvjezdane konstelacije, osluškujemo unutarnji glas kako bismo pronašli put do autentične duhovnosti i spiritualnosti, brinemo o zdravlju i ljepoti koristeći prirodne metode iscjeljenja i narodne recepture, otkrivamo misterije svijeta i drevne zaboravljene vještine… Mantra je sveti zvuk koji vodi ka Izvoru.