Zdrava Hrana

Tri savršena recepta s tikvom, sastojkom koji se rado koristi cijele zime

Foto: Unsplash

Hladnije doba godine u kuhinji nas vodi bogatim jelima na žlicu, gustim juhama i desertima prepunima toplih začina poput cimeta, klinčića i kardamoma. Namirnica koja je svojevrsni zaštitini znak jesenskih jela, što slanih, što slatkih, svakako je bundeva, a kombinacija u kojima se može pripremiti je bezbroj.

Ona najpopularnija je takozvana muškatna tikva te glasi kao jedna od najukusnijih sorti bundeva, čiji je plod ispunjen iznimno čvrstim mesom vibrantne narančaste boje, a može se konzumirati čak i sirova. Ipak, mnogima je najdraža termički obrađena. Kruškolikog je oblika, a kora joj je svijetle, narančaste boje. Kao i sve sorte bundeva, i muškatna tikva potječe iz Novog svijeta, a počela se uzgajati prije deset tisuća godina. Okus joj je prirodno slatkast, što do izražaja posebno dolazi kad je pečena. Unatoč tome, omiljen je sastojak raznih slanih, a ne samo slatkih jela.

Kako čuvati plodove?

No, za početak, prije no što se bacimo na recepte, potrebno je reći nešto o njezinoj pravilnoj kupovini te čuvanju. Kad na tržnici ili pak supermarketu birate muškatnu tikvu koju želite kupiti, obavezno obratite pažnju na to je li oštećena na bilo koji način – izbjegnite plodove koji imaju nagnječenja, natrule dijelove ili su zarezane po kori. Takve će tikve propasti vrlo brzo nakon što ih donesete doma, a proces truljenja iznutra možda je već i započeo. Zato, birajte plodove koji su na izgled zdravi, sjajne, glatke i čvrste kore te tvrde strukture.

Ako imate viška ili jednostavno ne planirate muškatnu tikvu koristiti za jelo odmah, pobrinite se da je držite na hladnom i tamnom mjestu, baš kao što je slučaj sa skladištenjem gomoljastog povrća. U takvim će uvjetima zdravi plodovi trajati i do nekoliko mjeseci.

Tikva kao zvijezda slanih jela

Muškatna tikva se svojim slatkastim okusom i mekom strukturom savršeno slaže s raznim namirnicama, a jedno od najpopularnijih slanih jela kad je o ovom narančastom jesenskom plodu riječ svakako je gusta juha od muškatne tikve. Za njezinu je pripremu potrebno tek nekoliko osnovnih sastojaka koje gotovo svatko ima kod kuće, a u nastavku je i jednostavni recept.

Krem juha od muškatne tikve

1 kg muškatne tikve
2 žlice maslinovog ulja
2 žlice maslaca
1 manji crveni luk ili ljutika
2 režnja češnjaka
1 l povrtnog temeljca
50 g kiselog vrhnja
sol, papar

Foto: Unsplash

Na srednje jakoj vatri zagrijte maslac i maslinovo ulje. Ubacite sitno sjeckani luk ili ljutiku i pirjajte povremeno miješajući, kako bi omekšalo. Kada luk postane staklast, dodajte sitno sjeckani češnjak pa pripirjajte kratko, tek toliko da zamiriši. Pripazite da ne izgori kako ne biste dobili neugodan okus i miris juhe. Ubacite i muškatnu tikvu nasjeckanu na kockice te sve zalijte povrtnim temeljcem.

U nedostatku temeljca, poslužit će i voda. Začinite po vlastitom ukusu pa kuhajte poklopljeno dok tikva potpuno ne omekša, oko pola sata do 45 minuta, ovisno na koliko je velike komaade narezana. Kad se skuha, štapnim mikserom ispasirajte u gustu juhu te dodajte još temeljca ili vode ako je potrebno – sve ovisno kakvu gustoću preferirate. Začinite dodatno ako je potrebno, a onda umiješajte kiselo vrhnje i poslužite juhu dok je još vruća. Kiselo vrhnje možete poslužiti i sa strane.

Savršen dodatak salatama

Ako tražite još načina kako iskoristiti muškatnu tikvu u slanim jelima, pečena kao dodatak salatama je odličan izbor. Svojom slatkoćom divno prkosi konkretnijim sirevima, ali i kiselkastim dodacima kao što su nar i domaći vinaigrette preljev ili pak gorkastoj rikuli, pa i radiču. Poigrajte se sastojcima, iskombinirajte ono što nađete u hladnjaku i pripremite odličan obrok koji je zasitan, lagan i iznimno ukusan.

Toplo-hladna salata s tikvom

250 g muškatne tikve
2 žlice maslinovog ulja
sol, papar
2 šake rikule
100 g mladog kozjeg sira
šaka sjemenki nara

Foto: Unsplash

Prvo pripremite tikvu, i to tako da je oguljenu narežete na kocke veličine zalogaja, pa prelijete maslinovim uljem, posolite i popaprite. Stavite sve na lim za pečenje obložen masnim papirom te pecite na 200 stupnjeva oko pola sata. U nekoliko navrata promiješajte kako bi se ravnomjerno ispekla. Dok se muškatna tikva peče, pripremite ostale sastojke – rikulu operite, kozji sir namrvite, a nar očistite i sjemenke sačuvajte sa strane.

Također, pripremite i domaći vinaigrette preljev za salatu, i to tako da pomiješate 4 žlice maslinovog ulja s 2 žlice jabučnog octa, žličicom senfa i svježe cijeđenim sokom polovice naranče. Posolite i popaprite po ukusu te dodajte malo sjeckanog svježeg kopra ili vlasca. Kad je tikva pečena, pomiješajte je s ostalim sastojcima, prelijte pripremljenim vinaigretteom i poslužite dok je pečena tikva još topla.

Priprema slastica s tikvom

Jedna od najpoznatijih slastica s muškatnom tikvom je prhka pita s punjenjem od tikve, i obožavana je prvenstveno u Americi, no kako je ova namirnica postala sve korištenija i kod nas, rado se priprema po domovima, ali pronaći se može i u sve više slastičarnica. Priprema se dijeli na dvije etape, a to su miješenje prhkog tijesta s maslacem koje kratko odmara prije valjanja i punjenja, te priprema nadjeva od muškatne tikve i začina.

Prhka pita od tikve

Za prhko tijesto potrebno je:
250 g oštrog brašna
150 g šećera u prahu
150 g hladnog maslaca
3 žlice hladne vode

Za nadjev od muškatne tikve pripremite:
600 g muškatne tikve, oguljene, očišćene i narezane na kockice
200 ml slatkog vrhnja
2 jaja
1 svježe cijeđena naranča + naribana korica
100 g šećera
1 žličica cimeta
po pola žličice mljevenog sušenog đumbira i kardamoma
50 g gustina
1 prstohvat soli

Foto: Unsplash

Oštro brašno prosijte zajedno s šećerom u prahu kako biste uklonili moguće grudice, pa dodajte hladan maslac koji ste narezali na kockice. Maslac rukama brzo, kako se ne bi rastopio od topline dlanova, izmrvite u brašno s šećerom, pa dodajte vodu. Zamijesite glatko tijesto te ga zamotajte u prozirnu foliju. Ostavite 15 minuta do pola sata u hladnjaku Ii za to vrijeme napravite nadjev od muškatne tikve.

Očišćenu i oguljenu muškatnu tikvu narežite na kockice, ubacite u zaključalu vodu i kuhajte dok ne omekša. Tada je ocijedite, prohladite i ispasirajte štapnim mikserom ili u blenderu. Dobiveni pire od muškatne tikve pomiješajte sa slatkim vrhnjem, šećerom, jajima te sokom i koricom od naranče. Na kraju dobro umiješajte gustin, cimet i sol.

Rashlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka pa razvaljajte na veličinu okruglog kalupa za pite. Tijesto utisnite u kalup koji ste premazali s malo maslaca te posipali s malo brašna, a zatim preko njega izlijte pripremljeni nadjev. Poravnajte kako bi se sve ravnomjerno ispeklo. Prhku pitu od muškatne tikve pecite 35 do 45 minuta na temperaturi od 175 stupnjeva.

Je li pečena, provjerite tako da u nju upiknete čačkalicu, pa ako na njoj nema tragova sirove smjese, pečena je. Ohladite je prvo na sobnoj temperaturi, a zatim je ostavite da se stegne do kraja u hladnjaku. Režite kriške i poslužite s malo tučenog slatkog vrhnja. Posipajte šećerom u prahu ako volite slađe deserte.

Mantra

Mantra.hr je internetski portal koji inspirira i informira sve one koji sreću, smisao i zadovoljstvo pronalaze u alternativnim načinima življenja. Otkrivamo tajne horoskopa i analiziramo aktualne zvjezdane konstelacije, osluškujemo unutarnji glas kako bismo pronašli put do autentične duhovnosti i spiritualnosti, brinemo o zdravlju i ljepoti koristeći prirodne metode iscjeljenja i narodne recepture, otkrivamo misterije svijeta i drevne zaboravljene vještine… Mantra je sveti zvuk koji vodi ka Izvoru.