Tarot

Osobna velika Arkana otkriva koje biljke i kristali nam pomažu ustabiliti energije, umiriti bol i unose ljepotu i ravnotežu u naš život

Image by komahouse from Pixabay

Tarot je sustav koji otkriva psihičko stanje osobe kroz numerološki i astrološki prikaz te arhetipski tip slike, simbola. Špil od karata sastoji se od 22 velike Arkane i 56 malih i dvorskih karata. Na ovom ćemo se mjestu pozabaviti velikim Arkanama koje određuju psihološki profil osobe te ga vode kroz sudbinu i životne okolnosti na koje naiđe na svom životnom putu. Velika Arkana u tarot špilu je istovjetno onome što je u astrologiji vaš horoskopski znak. Velika Arkana govori o našem podsvjesnom utjecaju, intuiciji i osjećajima. Tumačeći tarot godinama, kao fitoterapeutkinju me uvijek vodila misao da velike Arkane moraju imati pripadnost i biljnom svijetu kao i svijetu kristala budući da su velike Arkane živi organizam u našim rukama. Klasificirala sam svih 22 velikih Arkana uz određeni biljni svijet i svijet kristala.

iscjeliteljica i majstorica tarota Biba Car

KAKO SE RAČUNA OSOBNA VELIKA ARKANA

Velika Arkana dobiva se zbrajanjem svih znamenaka datuma rođenja, sve dok ne dobijemo broj od 3 do 22 (to može biti jedna od 20 velikih Arkana – od III do XXII). Iako je velika Arkana Luda u garnituri označena nulom, ona u izračunu nosi broj XXII, jer zatvara krug nakon velike Arkane XXI Univerzum. U jednoj od velikih Arkana su vidljive brojne informacije o osobi iz čijeg je datuma izračunata: karakterne osobine, ali i osnovne sudbinske postavke.

Primjerice, ako je osoba rođena 15. 3. 1985. to znači 1+5+3+1+9+8+5=32=3+2=5 (Velika Arkana PAPA)
Ili, drugi primjer 4.5.1954. to znači 4+5+1+9+5+4=28=2+8=10 (Velika Arkana KOLO SREĆE)


Drugim primjerom sam pokazala da ne idemo numerološkim zbrajanjem do najmanje znamenke što bi bilo 1 već ostaje 10. Tarot numerologija se tu razlikuje od službene, ali to nisu velike razlike. Od 10 do 22 se ne smanjuje na jednoznamenkasti broj. Ukratko, brojeve iz datuma rođenja zbrajate dok ne dobijete jedan broj od 3 do 22.

 Los Muertos Crew via Pexels
PRIPADAJUĆE KARTE, KRISTALI I BILJKE

IV – CAR

Autokratski tip muškarca i žene u toj velikoj Arkani. Izrazito autoritetna, osoba prirodno kreativna i vrijedna. Voli prirodu, životinje, osjećajna je, odgovorna, hrabra i vrlo odana u braku. Ovo su dobri očevi ili majke koji ne odustaju lako od svojih ambicija. Međutim, žena rođena u Arkani cara, prolazi puno teže i sama ostvaruje sve ciljeve bez pomoći sa strane.
Pripadajuće biljke su lovor vinova loza, šipak i javor.
Pripadajući kristali su rubin, plavi safir, zeleni žad

V – PAPA

Produhovljena osoba koja tako i gleda na svijet. Prije svega je pravedna. Psihički stabilna, vrijedna, ne voli uplitanja u tuđe živote, ali rado daje mudre savjete. Međutim, ako tu osobu životne okolnosti promijene, postaje emotivno suzdržana, tvrdoglava i asocijalna.
Pripadajuće biljke su ljubičica, neven, kantarion i lavanda.
Pripadajući kristali su žad, ametist i topaz.

VI – LJUBAVNICI

Društvene i simpatične osobe, jak ego, vole vodeće pozicije na poslu, ali su i jako usredotočene na obiteljski život. Suosjećajni su samo prema svojim najbližim osobama. Bez obzira na obitelj, vrlo cijene i svoju slobodu. Komunikativni su, ponekad spretni manipulatori.
Pripadajuće biljke su lavanda, kantarion, gladiola i cvijet kamilice.
Pripadajući kristali su rozenkvarc (ružičnjak), ahat i topaz.

VII – KOČIJA

Ambiciozne osobe koje znaju biti brzoplete i to ih često dovodi do velikih problema. Dobri su prijatelji i znaju se izboriti za dobar položaj u društvu uz poslovni uspjeh. U ljubavnim vezama su tradicionalnih stavova. Ponekad pred sebe stavljaju velike ciljeve koji su teško ostvarivi i to ih psihološki destabilizira.
Pripadajuće biljke su iris, ivančica, gavez i majčina dušica.
Pripadajući kristali su fluorit, sunčev kamen, lavanda-ametist.

VIII – PRAVDA

Racionalne, uravnotežene osobe koje ne vole nikakve ispade. Stalno preispituju svoju savjest. Vole obiteljski život, prema partnerima pokazuju puno razumijevanja. Cijene vrijednost novca i pravilno raspolažu s njime.
Pripadajuće biljke su vidac, lan, čuvarkuća, sljez i lavanda.
Pripadajući kristali su ahat, bijeli akvamarin.

IX – SAMOTNJAK

Vrlo samostalna osoba koja se oslanja na svoj um. Voli se vraćati u prošlost i analizirati je. Ima odlično pamćenje, natprosječno je inteligentna, ali se s time ne razmeće. Jako se dobro nosi sa samoćom i procesom starenja. Karakterizira ih dugačak životni vijek i lucidnost i u poodmakloj dobi.
Pripadajuće biljke su breza ružmarin, čičak i gavez.
Pripadajući kristali su žuti jaspis, lapis lazuli, oniks.

X – KOLO SREĆE

U njima je jaka pokretačka energija, uz stalne uspone i padove. Krase ih snažni instinkti. Čime god da se bave u životu, postižu uspjeh. Ne vole uplitanja u vlastitu intimu. Mogu biti strpljivi, ali i prijeći u drugu krajnost. Životne promjene imaju između 41. – 43. godine života te 47.- 49. i 57. godine. Sreća im u emocijama nije uvijek naklonjena. Izražajna nestrpljivost i pad koncentracije.
Pripadajuće biljke su gavez, glog, matičnjak, ružmarin i bosiljak.
Pripadajući kristali su amazonit, aventurin, akvamarin, plavi ahat i gorski kristal

XI – SNAGA

Ove ljude odlikuje hrabrost i moć. Odlično prosuđuju. Umom pobjeđuju sirovu snagu. Leži im diplomacija. Ponekad znaju biti brutalno iskreni i arogantni. Vitalni su i jako vole prirodu i životinje. Požrtvovni su i znaju stvoriti novac, ali ga i potrošiti. Obitelj im je najvažnija. Strastveni su, no vole se povući u osamu. Pravedni su i vole pomoći.
Pripadajuće biljke su kesten, gavez, glog, smokva i timijan.
Pripadajući kristali su crveni jaspis tigrovo oko i labradorit.

XII – OBJEŠENIK

Ova osoba gleda na svijet iz obrnute perspektive, a da sama toga nije svjesna. Povučena je i pasivna, sklona depresiji i čini malo da promijeni svoje raspoloženje. To je miroljubljiv i nježan tip osobe, neiskren prema sebi te usporeni – naročito u financijama.
Pripadajuće biljke su vrba, majčina dušica i bosiljak.
Pripadajući kristali su ametist, krizopras i gorski kristal.

XIII – SMRT

Ove osobe odlikuju korjenite promjene s kojima se dosta dobro nose. Kao djeca vole društvo starijih ljudi i traže pažnju okoline. Duhovni mir pronalaze nakon 34. godine života. Strpljivi su, tolerantni, vole djecu. U njihovom odgoju njeguju vrline strpljivosti i smirenosti. Uživaju u prirodi te u svim poslovima vezanima uz zemlju.
Pripadajuće biljke su bor, imela, žir i orah.
Pripadajući kristali su gorski kristal, plavi kalcit, obsidijan i turmalin.

XIV – UMJERENOST

To su vrlo pozitivne i društvene osobe sa snažnom energijom koja ih pokreće. Djeluju poput filtera, pazeći što puštaju u svoj život. Znaju se izdići iz svake negativne situacije. Vrlo rado pomažu drugima. Komunikativni su i optimistični. Glavna karakteristika je empatija. Vole udoban i ležeran život.
Pripadajuće biljke su kamilica, anđelika, maslačak i peršin.
Pripadajući kristali su jaspis, mokait i rozenkvarc (ružičnjak).

XV – ĐAVO

Osobe koje su u djetinjstvu vrlo hiperaktivne i od malena svjesne manipulacije s odraslim osobama. Druželjubive su, lukave, privlače pažnju, instinktivne i šarmantne. Sklone su ovisnosti, materijalizmu i ljubomori. Sami čeznu za istinskom bezuvjetnom ljubavi. Ljudima kojima su okruženi crpe energiju. Željni su moći i vlasti. Znaju spletkariti i skloni su magiji.
Pripadajuće biljke su neven, kantarion, lavanda, ružmarin i glog.
Pripadajući kristali su crni ahat, malahit i ametist.

XVI – KULA

Nagle osobe s izrazito pojačanim egom. Cijene svoje mišljenje i uvijek žele biti vođe. Ne žele slušati savjete drugih čak i kada sebe vode u propast. Radi silnog egoizma ne slijede svoju intuiciju i osjećaje nego se isključivo vode intelektom. Često su u sukobu s okolinom i društvom. Emotivno su nedostupni. Mogu se baviti različitim zanimanjima.
Pripadajuće biljke su arnika, timijan, valerijana i matičnjak.
Pripadajući kristali su bijeli žad, amazonit, gorski kristal i howlit.

XVII – ZVIJEZDA

To su vedre, optimistične i mirne osobe. Duhovno su uzemljene. Vole prirodu i često se bave humanitarnim radom. Novac im nije prioritet. Ponekad su previše statične i žive u prošlosti. Mogu se vrlo uspješno baviti različitim profesijama. Imaju i sklonost za okultno. Vole sklad i harmoniju u životu.
Pripadajuće biljke su aronija, aloj, kupina, vrba i borovnica.
Pripadajući kristali su fluorit, granit i opal.

XVIII – MJESEC

Ovo su društvene i osjetljive osobe pa se vole povući u osamu. Zatvorene su u izražavanju svojih emocija. Kritične su prema drugim ljudima i vole komentirati tuđe osobine. Ne podnose kritiku na svoj račun. Nemaju široki krug prijatelja. Ističu svoj intelekt. Tajnovite su i mistične, vrijedne i marljive osobe koje vole pomoći. Vezuju se uz prošlost kao i PUSTINJAK. Uspješno se mogu baviti svim oblicima duhovne i alternativne medicine.
Pripadajuće biljke su matičnjak, bosiljak, anđelika i celer.
Pripadajući kristali su zeleni kalcit, ametist, plavi turmalin.

XIX – SUNCE

Spontane, iskrene i tolerantne osobe pune razumijevanja. Vole život u svim njegovim segmentima. Zahvalne su za sve što imaju i dobe. Dobri su roditelji, znatiželjni su, vole ljepotu, prirodu i uživaju u njenim blagodatima. To su osobe predodređene za uspjeh. U braku i vezi su vjerne. Ne vole posesivnost. Vrlo su otporni te uspješno prevladavaju sve bolesti zbog snažnog imuniteta. Žive aktivno i kvalitetno.
Pripadajuće biljke su smilje, cimet, lovor, smokva i glog.
Pripadajući kristali su žuti topaz, sunčev kamen i gorski kristal.

XX – SUĐENJE

Kod ovih osoba je presudna 34. godina života jer tada doživljavaju prijelomnicu. Imaju istančani sluh. Nije im bitan novac i često zanemaruju financijsku dobit pa budu zadovoljni s onime koliko imaju i raspolažu. Često zapostavljaju svoje zdravlje. Znaju imati i krize identiteta. Teško donose odluke vezi emotivnih odnosa jer pate od nedostatka svrhe.
Pripadajuće biljke su ruža, smilje badem, ljubica, maćuhica, imela i limunska trava.
Pripadajući kristali su amazonit, zlatni kalcit, ametist, angelit i mjesečev kamen.

XXI – UNIVERZUM

Osobe koje mogu sve. Mogu se baviti različitim profesijama. Cijene osobnu slobodu i poštuju tuđu privatnost i osobnost. Vole putovanja i barem jednom u životu mijenjaju svoje prebivalište. Kreativni su, skloni umjetnosti, naročito likovnom i tehničkom izričaju. Vole upoznavanje različitih kultura i obično imaju širok krug poznanika i prijatelja. Nisu konfliktne osobe pa ne vole sukobe.
Pripadajuće biljke su lovor, mahovina, pinija i suncokret.
Pripadajući kristali su plavi topaz, smaragd, ahat, žad i gorski kristal.

XXII (0) – LUDA

Osebujne osobnosti, ne robuju navikama jer im je sloboda osnovni zakon. Vole prirodu, životinje, nova iskustva i izazove. Odlikuje ih sposobnost zarađivanja novca koji vole trošiti na sebe uz isticanje svojih materijalnih dobara. Za njihovu psihološku stabilnost trebaju puno zelenila, parkove travnjake, grmove.
Pripadajuće biljke su ruža, proljetno cvijeće i razni tipovi živica.
Pripadajući kristali su aventurin i ahat (daju osjećaj sigurnosti i samosvjesnosti kad se nađe u nepovoljnim okolnostima).