Ljepota

Do zdrave i duge kose uz No Poo metodu

S No Poo metodom perite kosu rijetko i bez šampona

Možda se na prvu čini nevjerojatnim da je za zdraviju, dužu i jaču kose potrebno kompletno promijeniti navike u vezi pranja kose. Zapravo ono što smatramo da pomaže našoj kosi možda joj zapravo i ne čini dobro koliko mi mislimo. Učestalo pranje kose i korištenje šampona ionako je postalo nešto uobičajeno tek u zadnjih stotinjak godina.

Kosa duga preko metar, sjajna, bez sijedih i u poznim godinama krasi žene iz sela Huangluo Yao u Kini koje slijedeći više stoljetne tradicije organskih metoda održavanja kose postale su poznate diljem svijeta i savršen su primjer zašto danas otkrivamo No Poo (skraćeno od engleskog no shampoo) metodu održavanja kose.

Naše tjeme prirodno proizvodi ulja koja ga štite kao i samu vlas. Učestalim pranjem uobičajenim šamponima, ispiremo ta blagotvorna ulja, što na kraju uzrokuje da ga tjeme proizvodi još i više. Tako upadamo u ciklus prečestog, nekada i svakodnevnog pranja kose.
Naravno nije potrebno potpuno prestati prati kosu, već izbaciti iz navike kupovanje i korištenje komercijalnih proizvoda sa sintetičkim sastojcima. Tme ćemo pridonijeti ne samo svome zdravlju, već i okolišu, te na kraju i svom kućnom budžetu.

Koje su dobrobiti No Poo / Low Poo metode za našu kosu:

 • zdravija kosa i vlasište koje proizvodi uravnoteženu količinu ulja
 • kosa s više volumena
 • bolja tekstura kose i manja potreba za proizvodima za oblikovanje
 • manja izloženosti potencijalno kemikalijama koje mogu izazvati iritaciju
 • manje otpada od plastične ambalaže

Iskustva onih koji su se za svoju kosu odlučili brinuti prema No Poo metodi više su pozitivna nego negativna. Svatko na kraju sam dođe do idealne kombinacije, kompletno bez pranja ili i koristeći tzv. Low Poo metodu pranja sa (najčešće krutim) šamponima za kosu bez sintetičkih sastojaka.

Osobna iskustva ovih žena govore nam kako metoda zapravo funkcionira.

Lea Kušćer:

Probala sodu i ocat, skužila da je pre abrazivno za moje tjeme pa sam probala one soap nuts koji mi isto nisu baš pomogli. Na kraju sam probala samo vodom godinu dana ali nikako mi se tjeme nije moglo priviknuti iako sam masirala i češljala svakodnevno (zbog pretvrde vode u Zg/Vž) i pola vremena mi je kosa izgledala masno (kad mi je duga, kovrčava je pa nije bilo jako očito).

Onda sam počela raditi svoje sapune hladnim postupkom pa sam si napravila i sapun za kosu s dodatkom shikakai praha i amla praha (koji se mogu koristiti kao šampon zasebno) koji koristim 1-2 puta tjedno i to mi je super.

Anamaria Šparica:

Od 2013. koristim No Poo metodu. Spasilo mi kosu i psihičko zdravlje. Bila je grozno oštećena i mastila se nemilo.
Prvih godinu dana sam probala svašta, kosa mi je bila kratka i tek sam je počela puštati pa je bila manja tlaka. Soda i ocat su bili grozni, soda preabrazivna, a od octa uvik izgledala masno. Soap nuts mi nisu pasali. Nikakvi biljni praškovi mi nisu pasali.
Suho pranje (uglavnom gustin + još nešto za boju) je donekle pomagalo da ne izgleda kriminalno loše dok sam pokušavala ne prati svaki dan.
Čajevi raznorazni nisu radili baš ništa. Sama voda ili bilo kakav sapun su bili grozni jer je voda u Dalmaciji strašno tvrda pa se samo naslage rade na kosi.

Probala sam razne vrste krutih šampona koji su mi svi odgovarali samo prvi put. Već za par dana sam skužila da su preagresivni, dobila bi od njih perut i kosa bi se počela još više mastiti da nadomjesti ulja koja sam skinula.

2 najbolje stvari koje su mi se dogodile u tom procesu su kad sam probala prirodne šamponske pločice koje ne mogu dovoljno preporučiti i kad sam kupila gusti češalj od kravljeg roga.
Šamponske pločice su savršene, odlično pjene, fino mirišu, dugo traju, a nježne su za kosu i tjeme pa se nakon njih sve manje i manje mastila. Jednom našamponiram i to je to, ne treba regenerator, ne treba ni fen jer se sama brzo osuši na
zraku. Uspila san suludo razvući pranja. Češalj sam kupila u Zagrebu na sajmu. Super kvalitetan, nema statičkog elektriciteta, ne upija vodu i ulje i lako se pere i održava (četkicom skinem sebum koji na njemu ostane nakon češljanja i grebanja/masiranja tjemena).

Danas mi je kosa duža od metra, nisam se šišala 7 godina, savršeno je zdrava i obožavam kako izgleda. Perem je svakih 1-2 mjeseca. Između toga samo češljam prosječno jednom dnevno s ovim češljem i kad osjetim potrebu izgrebem/izmasiram njime tjeme i raščešljam, i to navečer prije spavanja da se višak ulja upije u kosu do ujutro.
U zadnjih godinu dana tu i tamo pranje šamponskom pločicom znam zamijeniti pranjem razmućenim jajetom. Kosa mi voli protein i ovo joj jako godi. Nanosi se kao maska na mlakom vodom smočenu kosu, drži 5-20 min i ispere mlakom vodom. Skine minimalnu količinu sebuma, ne isuši nego osvježi i nahrani
(kosu).

Ivana Croogliaz

Soda i ocat, ponekad raženo brašno, rijetko šampon u obliku sapuna, najčešće samo voda (od samo vode mi je kosa najbolja no proces pranja dugo traje i zna ostat malo masna na nekom dijelu glave…). Inače, otkad sam No Poo, perem kosu max svakih 5 dana (prije sam morala svaki dan!).

No Poo metoda nije samo jedna i koriste se razni lako dostupni pripravci.

Najčešće su to:

 • soda bikarbona
 • jabučni ocat
 • samo regenerator
 • samo voda
 • samo češljanje
 • razni čajevi
 • brašno ( slanutkovo, raženo…)
 • prah bilja (Shikakai, Amla, Reetha piskavica)

No poo pripravak nanosi se na kosu i utrljava poput šampona, na kraju se ispire sa vodom. Ako imate mogućnosti najbolje bi bilo koristiti čistu kišnicu za zadnje ispiranje s obzirom da je voda u cijevima najčešće jako tvrda. Između pranja preporučuje se češljati kosu gustim češljem ili četkom kako bi se novo nastali sebum raspodijelio cijelom dužinom kose.

Uz ovaj pojmovnik lakše ćete pronaći koja No Poo metoda za održavanje kose najbolje odgovara vašem tipu kose. Dodatna iskustva i recepte potražite preko aktivnih grupa na Facebooku ili pretraživanjem na Internetu.

Pojmovnik No Poo metode:

No Poo metoda: ne koristi se šampon, tj. komercijalni šamponi, sa sintetičkim sastojcima.
Low Poo: izraz koji se odnosi na proizvode koji sadrže manju količinu sintetičkih sastojaka. Smatra se da su manje štetni od punih Poo proizvoda.
OH Poo: označava hidroksid, ključnu komponentu saponifikacije: postupak kojim se masti i ulja kombiniraju s lužinom za proizvodnju sapuna. Ne sadrži sulfate, silikone ili parabene (organski kruti šamponi/sapuni).
ACW Rinse: metoda ispiranja kose s razrijeđenim jabučnim octom (omjer ovisi o tipu kose i vlasištu).
Co-Wash: metoda pranja gdje se otprilike jednom tjedno koristi Low Poo proizvod ili samo regenerator (za hidrataciju).
SO: samo sebum. Ne koristite ništa osim prirodnog sebuma za čišćenje i regeneraciju kose, pomoću guste četke.
BBB: boar bristle brush – Četka od čekinja vepra, preporučuje se redovito češljanje kako bi se sebum s vlasišta rasporedio po dužini kose
BS: Baking Soda – Soda bikarbona
ACV: Apple cider vinegar – Jabučni ocat
AVG: Aloe Vera gel – Gel od aloe vere
FSG: Flax seed gel – Gel od lanenih sjemenki
TR: Tea rinse – Ispiranje čajem

Jednostavni recept za šampon za suho pranje:

Kukuruzni škrob ili baby puder u prahu (u koji dodajete kakao u prahu ako ste tamnokosi).
Nanosi se izravno na masna područja kose (općenito blizu tjemena), istrlja se s papirnatim ručnikom čime se uklanjanja višak sebuma.
Ovim se može produljiti vrijeme između pranja, ali pretjerana upotreba jednaka je potpunom pranju.

Na početku procesa prilagodbe, No Poo metoda može se učiniti naporan i dugotrajan proces. Da, bit će potrebno isprobati razne recepte dok ne dođete do onoga koji odgovara vašoj kosi. Isto tako lagodniji, komercijalni proizvodi najčešće ne ispunjavaju obećano. No kroz novo iskustvo naučit ćete kako svojoj kosi podariti bujan i zdrav izgled, na za naše tijelo prirodan i za naš okoliš siguran način.

Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar