Ljepota

Vodič za izradu: prirodni parfemi

parfem u krutoj kremi

Mohamed Hassan via Pixabay

Izradite kruti parfem po svom ukusu

Sve više govorimo o tome kako moramo biti oprezni u svezi namirnica koje unosimo u tijelo. Pritom ne mislimo samo na hranu, već i na kozmetiku jer sada već znamo da sve što nanosimo na kožu ulazi u naš organizam.

Izrada prirodne kozmetike nije ništa kompliciranija od kuhanja. Zabavna je i može se pretvoriti u strastven hobi koji opušta i dušu i tijelo. Bavljenje prirodnom kozmetikom, odnosno izradom prirodnih parfema, nije niti skup pothvat kao što se možda na prvu čini. Jednom kada kupite osnovne sastojke, imat ćete materijala za stotine parfema, a neke od njih možete pokloniti za specijalne prigode. Stoga, zašo ne kod kuće izraditi svoj unikatni miris koji ne samo da pruža užitak za naša osijetila, već nam koristi i kao aromaterapija.

Kruti parfem je vrlo star oblik parfema, kojeg su s godinama sa scene istisnuli oni u tekućem obliku i to posve neopravdano jer ovaj oblik parfema nudi brojne prednosti:

1. Kako dolazi u malom pakiranju lako ga je nositi sa sobom i u najmanjoj torbici
2. Nanosi se prstima pa vam omogućuje personalniji odnos s parfemom, a osim na kožu možete ga nanijeti i na vrhove kose
3. Kruti i tekući parfem ne mirišu jednako jer tekući sadrži alkohol, a kruti vosak i ulje što ga čini mekšim i blažim.

Takvi prirodni parfemi bolje priliježu uz kožu, ne isušuju je (pa će biti odlično rješenje za osobe s vrlo suhom kožom). Miris im je bogatiji, mekši i topliji od mirisa parfema baziranih na alkoholu. Uljni i kruti prirodni parfemi se ne nalaze na svakom koraku, a kad ih i pronađete, izbor najvjerojatnije neće biti velik, pa postoji vjerojatnost da vam se miris nijednog od ponuđenih neće svidjeti. Zato je najbolje prihvatiti se posla i izraditi kruti parfem po svom ukusu.

kutija esencijalnih ulja

 Mikhail Nilov via Pexels

Za izradu je potreban sljedeći materijal:

  • 5 ml baznog ulja (najbolje jojobinog, jer je vrlo stabilno)
  • 2 g voska (kupljenog u pahuljicama ili naribanog ako imate veći komad voska)
  • izbor eteričnih ulja prema osobnoj želji i ukusu (15 – 20 kapi)
  • vatrostalna laboratorijska čašica (ili neka druga prikladna mala posuda); neka lijepa kutijica za kruti parfem; drveni štapić/čačkalica.

Postupak izrade krutog parfema:

  1. Pripremite mirisnu mješavinu eteričnih ulja koja ste izabrali za svoj parfem.
  2. Vosak i ulje stavite u vatrostalnu posudicu, pa u veću posudu s vodom. Zagrijavajte vodu i pustite da se vosak otopi u ulju.
  3. Kad je vosak otopljen, izvadite posudicu iz vode i pričekajte da se mješavina malko ohladi.
  4. Zatim u nju ulijte mješavinu odabranih eteričnih ulja, promiješajte štapićem, ulijte u kutijicu, poklopite je i pustite da se parfem ohladi. Ako pustite parfem da sazre 15-30 dana, miris će biti intenzivniji i dugotrajniji.
  5. Parfem aplicirajte na pulsne točke kao što biste to učinili sa svakim drugim parfemom. Uživajte u svom unikatnom parfemu.

Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar