Putovanja

Slikopis Mateja Perkova: Ekspedicije kroz uzbudljive kanjone Hrvatske

Čuli ste sigurno za izreku „Tiha voda brege dere!“. Uistinu, nevjerojatno je vidjeti ogromne kanjone koje je tijekom desetaka tisuća godina izdubila voda. Nosila je stoljećima zemlju, otapala stijene, pronalazila svoj put u kršu kako bi došla u dolinu. Ono što je ostavila danas je prirodna posebnost naše zemlje: prekrasni kanjoni u planinama koji privlače ljude iz cijelog svijeta.

u ovom slikopisnom članku ekspedicionist i visokogorac Matej Perkov približit će vam ljepotu najpoznatijih hrvatskih kanjona

VELIKA PAKLENICA

Nacionalni park Paklenica u južnom Velebitu obuhvaća ogromno područje u kojem dominiraju dva kanjona: Velika i Mala Paklenica. Velika Paklenica poznata je ne samo kao prekrasan ogroman kanjon, već i kao popularno penjalište na koje dolaze penjači iz cijelog svijeta kako bi iskušali svoje vještina u smjerovima raznih težina.

Velika Paklenica s vrha Anića kuka

Za cijelu ovu ljepotu „krivac“ je potok Velika Paklenica koji se na svom putu spaja s pritokom Bezimenjača, ponajviše ujesen kada vodena snaga postaje jaka zbog obilnih kišnih oborina, ili u proljeće kada se topi snijeg u višim predjelima planine. Sam kanjon zanimljiv je zbog svoje raznolikosti i atrakcija koje se nalaze oko njega: velika livada Anića luka podno impozantne stijene Anića kuk (712 m), špilja Manita peć bogata ukrasima, divlja vrlet Vidakovog kuka (836 m). U zaseoku iznad planinarskog doma „Ramića dvori“ nalaze se špilje iz kojih život datira nekoliko stoljeća unatrag, a diljem nacionalnog parka razasuto je mnogo pastirskih stanova, kućica, kapelica i ostalih spomenika koji pokazuju ljudsku prisutnost u ovom surovom kraju.

Najzanimljivija su mirila – kamene ploče pomno posložene na duljinu ljudskog tijela, s uklesanim znakovljem i godinama koje su odavale starost preminulog kojeg se nosilo u dolinu, te njegove kulture.

U živoj stijeni u početnom dijelu kanjona uređen je Podzemni grad, prekrasan prostor koji služi za izložbe, predavanja i sl, a nekada ih je JNA koristila za vojne potrebe. Na području NP Paklenica postoji nekoliko planinarskih domova i skloništa, te se mogu iskombinirati lijepi višednevni izleti!

MALA PAKLENICA

Divljina male Paklenice

Mala Paklenica također se nalazi u sklopu NP Paklenica, te se pruža paralelno s kanjonom Velike Paklenice. Ona je ponešto uža u usporedbi sa svojom „sestrom“, ali upravo to čini je atraktivnijom, ljepšom i planinaru pruža osjećaj intime jer ovdje nema toliko mnogo ljudi. U vrućim ljetnim danima ovaj kanjon može zakuhati poput pećnice, pa se uspon kroz njega preporučuje najizdržljivijima koji mogu nositi dovoljno vode. Sama staza je divlja i kanjon je prekriven velikim stijenama, pa se na mnogim detaljima mora „četveronoške“. Ne brinite, najzahtjevnija mjesta osigurana su sajlama i klinovima. Na polovici kanjona nalazi se lijepa visoka špilja Kapljarka, a ono što će vas oduševiti su posude i boce pomno posložene tako da sa stalaktita u njih kapa voda! Nakon što se napijete kristalno čiste hladne vode i nastavite dalje, vidjet ćete morsko plavetnilo koje se pojavljuje kroz uske stijene kanjona. Ispred vas su stjenoviti zidova,, divljina i zelenilo. Ovdje caruje poskok, stoga budite oprezni! Naposljetku se staza uspinje do kapelice sv. Jakova i nastavlja prema skloništu Ivine Vodice. Kroz bjelogoričnu i crnogoričnu šumu.

Upravo je zbog smole crnog bora (pakla) Paklenica i dobila ime.

KANJON MIRNE

U pitomoj Istri nekada davno, kaže legenda, narod je trpio veliku žeđ i molili su za vodu. Voda je potekla iz zemlje i mirno krenula prema moru, te su tu rijeku nazvali Mirna. Sa svojih 53 km najdulja je rijeka u Istri, a u svom gornjem toku odakle se probija iz doline Kotli ona je divljim bujicama u kišnim razdobljima isklesala divan kanjon. U ovom dijelu kanjona nalazi se vrlo atraktivna staza „Sedam slapova Mirne“ koju je najbolje pohoditi u proljeće ili jesen, kada nakon jakih kiša rječica nabuja te kanjon ispuni slapovima, brzacima i bukom. Pogled na kanjon Mirne posebno je atraktivan sa stijene pored planinarske staze podno sela Čabrnjica.

Kotli u kanjonu Mirne

Nisu planinari jedini koji uživaju u ljepoti ovog kanjona – atraktivni stjenoviti krajolik posebno je privlačan penjačima koji rado dolaze ovdje. Kratki, ali zahtjevni i izazovni penjački smjerovi pravi su raj za ljubitelje adrenalinskog sporta.

Stazica kroz najljepši dio kanjona Mirne osigurana je rukohvatima, metalnim stepenicama i klinovima: djelomice zbog tehničke zahtjevnosti, djelomice zbog skliskih stijena. Stari mlin pored seoca Kotli naša je spomenička baština, a još jedna ljudskim rukama izgrađena zanimljivost je mali kameni most preko rijeke kojeg nazivaju Napoleonovim.
KANJON REČINE

Kanjon Rječine krški je fenomen Kvarnera, a nalazi se u neposrednoj blizini grada Rijeke na čijoj se rivi Rječina ulijeva u more. Postoji markirana planinarska staza koje od Trsata vodi do izvora Rječine – među atraktivnim stijenama podno brda Kičej u pećini ispod strme litice izvire ta hladna, prekrasna voda za koju ćete pomisliti da vas može i pomladiti ako je popijete.

Rječina se ovdje zaigrala među visokim stijenama i probijala svoj put prema moru, oblikujući fantastične oblike koji neodoljivo podsjećaju na Paklenicu i neke druge poznate kanjone.

Kanjon Rječina iznad Rijeke

Još uvijek je mnogo Riječana koji nisu obišli ovu lijepu stazu, te im nije poznat prirodni biser koji se nalazi u zaleđu njihovog grada. Kanjon Rječine nije samo teren idealan za rekreacijsku šetnju, već je i primjer netaknutog prirodnog blaga koje svakako može biti i dodatna turistička atrakcija Kvarnera.

KANJON ČIKOLE

Dalmatinska Zagora regija je puna povijesti koja skriva prirodne dragulje, spremna da ih pokaže onome kome je do njih zaista stalo. Povijesni gradić Drniš strmo se izdiže nad kanjonom Čikole koja je prije nekoliko godina približena javnosti tako što je kroz njega trasirana vrlo atraktivna planinarska staza osigurana klinovima i sajlama. Obilazak kanjona Čikole planinari najčešće kombiniraju s izletom na ljepoticu Prominu, a za turu je obvezujuća sigurnosna oprema (penjački pojas, kaciga i komplet za samoosiguranje).

Nevjerojatan je osjećaj penjati se po rubovima stjenovitog kanjona i kročiti uskim kozjim stazama dok dvadesetak metara ispod naših nogu buči voda. Provlačenje kroz stjenovite prolaze, pentranje metalnim ljestvicama i okruženost visokim stijenama oduševit će svakog planinara i prikazati mu Zagoru iz jedne drugačije, avanturističke perspektive.

Kanjon Čikole

KANJON CETINE

„Bože moj, Cetina!“, rekao je Josip Pupačić kada ju je prvi put ugledao

Otprilike istu pomisao imaju mnogi koji se prvi put susretnu s ovom prekrasnom rijekom koja izvire podno Dinare, te polako teče prema Omišu u kojem se podno Omiške Dinare ulijeva u more. Tirkiznom ljepotom onda rastapa ne samo srca ljudi, već i stijene na svojim obalama tvoreći prekrasan kanjon uz čiji donji tok vodi i asfaltna cesta do izletišta Radmanove mlinice.

Cetinu i kanjon najbolje se može doživjeti na tri načina. Prvi je rafting ili kajak, vidjet ćete kako će vasriječna voda ugodno rashladiti u vrućim ljetnim mjesecima! Drugi koji se preporučuje samo iskusnim avanturistima je kanjoning. Riječ je o penjačko – avanturističkom načinu obilaska kanjona koji se preporučuje samo najiskusnijim planinarima u dobroj fizičkoj spremi, ali ovaj stil obilaska najintenzivnije će vam približiti ljepote kanjona koje ćete osjetiti svim čulima. Treći način pristupačan baš svima je atraktivni zip line: od jedne do druge litice kanjona pričvršćena je sajla niz koju se spuštate leteći, tako da prekrasnu Cetinu možete razgledati iz ptičje perspektive!

Zip line u kanjonu Cetine
VRAŽJI PROLAZ

Kanjon Vražji prolaz nalazi se ispod gradića Skrad u Gorskom Kotaru, a izlet u Vražji prolaz najčešće se kombinira s usponom na Skradski vrh koji se, kao što pogađate, nalazi iznad Skrada. Još početkom 60-ih ovaj prirodni fenomen proglašen je geomorfološkim rezervatom, a bučni planinski potok Jasle izdubio je prekrasni divlji kanjon kojem možete obići po uređenoj stazi koja se sastoji od brojnih drvenih mostića. U gornjem toku potoka nalazi se vrlo atraktivna špilja Muževa hižica, a u lokvicama špilje obitava čovječja ribica. Gusta šumska vegetacija posebna je atrakcija ovog područja u kojem možete susresti sve naše divlje zvijeri, a možda vas iznenadi i poneka divokoza.

Slap Zeleni vir i Muževa hižica u Vražjem prolazu

Donji tok potoka gdje se nalazi planinarski dom znamenit je po prekrasnom 30 metara visokom slapu Zeleni vir, a zimi je posebno atraktivan ako se zaledi. U blizini se nalazi i hidrocentrala „Munjara“, a ograđeni izvor u špiljici podno slapa izmamit će vaše uzdahe svojom bojom vode. U Skrad možete iz Zagreba doći i vlakom!

KANJON TRIGET

Da kanjone imaju i naši otoci, znaju rijetki jer na tako nešto i ne pomišljaju.

Pri sam spomen na naše otoke mnogima su prve asocijacije ljeto, plaže i riva. Naši otoci su puno više od toga, a neki poput Krka obiluju geomorfološkim atrakcijama koje planinarima pružaju prava i avanturistički doživljaj bez obzira na to što se naši škoji ne mogu podičiti nekim visokim planinama.

Na Krku se nalazi predivan kanjon Triget, dug svega 400 m, ali veoma atraktivan i isplati se posjetiti ga! Od Baške morate na vrh Diviška koji se nalazi iznad poznate lokve za napajanje blaga, a staza se s vrha spušta prema kanjonu. U jednom dijelu kanjona (na polovici) nužno je spuštanje abseil tehnikom uz pomoć užeta jer stijene su preglatke za otpenjavanje: stoga ovaj izlet preporučujemo samo iskusnim planinarima koji znaju koristiti opremu.

Cijelo područje kanjona je ornitološki rezervat, stoga je svoj dolazak potrebno najaviti Javnoj ustanovi „Priroda“.

Upravo zbog malog broja ljudi koji dolaze u ovo nepristupačno područje kanjon je ostao gotovo netaknut i očuvan, čak nema ni planinarskih markacija. Tura završava u romantičnoj uvali Jasenovo i za ovaj atraktivni izlet nagradite se kupanjem u moru!

KANJON KRUPE I ZRMANJE

Za kraj ostavljamo ono najljepše – na mjestu gdje završava Velebit nalaze se tri kanjona koja čine jednu cjelinu, a izdubile su ih tri prekrasne rijeke: Krupa, Krnjeza i Zrmanja.

Kanjonom krupe prolazi planinarska staza i ova lokacija smatra se jednom od najljepših u Hrvatskoj za izlete u prirodu. Nestvarno tirkizna boja ovih ljepotica ističe bjelinu kamenjara koji ih okružuje, te zelenilo kojim je taj kamenjar protkan. Mjestimice ćete hodati tik uz nivo vode, a u slučaju višeg vodostaja morat ćete izuti gojzerice i progacati kroz vodu dok ne dođete do dijela staze koji se nalazi iznad vode. Rajski pejzaži, mir, spokoj i posvemašnja svetost ovog mjesta ispunit će vas osjećajem neizmjernog zadovoljstva. Naprosto nećete moći vjerovati da niste ovo mjesto posjetili prije, a koliko se samo puta prošli velebitskom cestom iznad kanjona!

Kudin most u kanjonu Krupe

Osim što su Krupa i Zrmanja rijeke popularne za ljubitelje kajaka i raftinga, ova je lokacija poznata po dva kulturna bisera: prvi je manastir na Krupi iz 14. stoljeća, a drugi je sagrađen nešto kasnije: Kudin most kojeg je prema legendi sagradio mladić Kude kako bi mogao do djevojke koja je živjela na drugoj obali. Most je dug 109 metara i ima čak 12 lukova izgrađenih u suhozidu, te je remek djelo naše arhitektonske baštine!
Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar