Vera Čudina

Vera Čudina: Igra riječi ispunjava želje

Kolika je važnost riječi čovjek shvati tek kad zavlada šutnja. Šutnja mijenja Vas i zbunjuje svijet oko Vas. Ako je sve nastalo iz riječi, kome onda koristi šutnja? Nevjernima sebi.

Riječi su škrinja puna dragulja. Ali ne u smislu komunikacije, nego doslovno. Iako ih mi doživljavamo kao mogućnost sporazumijevanja, nerazumijevanja, krivog shvaćanja… to nije njihova jedina uloga. U riječima je puno više tajni i služe svrsi velike samopomoći kad se čovjek nađe u nevolji. Kako mi većinom uzimamo, a posebno danas, sve zdravo za gotovo, previdjeli smo njihovu skrivenu čaroliju. Riječi su zapravo najveća magija života, ali na ovaj način u jako pozitivnom smjeru. One nikada čovjeku ne oduzimaju, one daju. Riječi su transfuzija života. Kad je čovjek anemičan ili zbog nečeg gubi krv, metaforički rečeno u ovom slučaju, vrećica krvi njegove krvne grupe spasonosan je napitak tijelu. Bez toga osjećamo se umorno, koraci su nam teški kao da hodamo kroz vodu, dišemo plitko poput nedovoljno pripremljenog planinara koji je odlučio osvojiti Himalaju. No isto tako se osjećamo ako ostanemo bez posla ili dugo tražimo posao, ako nam prijeti ovrha, porezni pritisci, financijska nesigurnost, ljubavni kolaps, loše emotivno stanje…nabrajanju nikad kraja. No čemu potrošiti vrijeme na jadikovke kad je pomoć pri ruci, a besplatna je. Dovoljno je uključiti strpljenje, dobro pratiti upute, isključiti vlastitu sumnju, ne dopustiti da Vas drugi odgovore od pokušaja. I rješenje se pokaže kao od šale, a Vi ste mislili da je nemoguće. Uvjerite se kako nemoguće može postati moguće po vrlo jednostavnoj formuli. Izostavite svaku kalkulaciju, jer matematici tu nema mjesta. Ovo je duhovna strana života, primjenjiva svjetovnom tehnikom – ističe Vera.

SINERGIJA SVJETOVNOG I DUHOVNOG

Ljudi su od pamtivijeka željeli imati. Neki ljubav, neki zdravlje, neki novac, a neki sve od navedenog. Rečenica ‘ima se-može se’ do današnjih dana nije izgubila smisao. Dapače, smisao je pojačan. Zašto? Zbog sigurnosti kojoj svi težimo. Naprosto se želimo riješiti patnje ili je olakšati. Patnja nam ugrožava funkcionalnost, a najveća patnja je strahovati od budućnosti. U strahu su i riječi posute kletvama, ljutnjom, prijetnjama, destrukcijom. Postajemo sami sebi neprijatelji zbog nemoći da pokrenemo život u svoju korist. Oživjeti u praksi ono što nam nedostaje, što nas je dovelo ili nas vodi prema rubu možemo kad shvatimo kakav smo dar primili u riječima. Stoga da bismo došli do dobitka bilo koje vrste dovoljno je primijeniti dar. U prirodi čovjeka ugrađeni su kodovi želja. S obzirom da je svako razdoblje ljudske povijesti zaokupljeno preživljavanjem kako fizičkim tako i emotivnim, koristili smo sva nama znana raspoloživa sredstva. Trebalo je dugo, dugo godina da usvojimo neko novo znanje. A zatim još više godina da se usudimo to znanje upotrijebiti. Tehnološka postignuća prihvatili bismo objeručke, jer su nam olakšavala postojanje. Ali dok smo se bavili žaruljama, lokomotivama i inim poslasticama, zapostavili smo najbolju poslasticu života. Bez muke dobiti priželjkivano. Priželjkivano ostvaruje duhovni dio naše prirode. Kao i naš planet i mi imamo dva pola. Vanjski i unutarnji pol. Unutarnji čovjekov pol je duhovan. Jedna od tajni duhovnog dijela čovjeka je riječ. Tumačiti riječ zdravo za gotovo najveći je previd, pa ostvarenja kaskaju ili ih nema. Zato, krenimo u avanturu! Vratimo sebi osmijeh na lice i miran san. Spojimo svjetovno i duhovno u jedno! Tako ćemo otjerati depresivne misli i iznova upoznati ljepotu života – govori Vera.

I riječ postane djelo:

 1. MEDITACIJA
 2. EUKALIPTUS
 3. ALIMENTACIJA
 4. KINEMATOGRAFIJA
 5. RESTAURACIJA
 6. PODMORNICA
 7. MJESEČARENJE
 8. INSTRUMENTAL
 9. AMNESTIJA
 10. APOKALIPSA
 11. EKVIVALENTNOST
 12. FATAMORGANA
 13. ZVJEZDARNICA
 14. FILOZOFIJA
 15. BELETRISTIKA

UPUTE ZA KORIŠTENJE SAMOPOMOĆI

Od svih navedenih riječi izaberite SAMO jednu riječ. Izbor određene riječi ne smije biti po značenju, nego po Vašem osjećaju. Ako se ne možete odlučiti ili Vas privlači više od jedne riječi, zatvorite oči i izaberite BROJ od 1-15. Zatim otvorite oči i pogledajte koja je riječ napisana pod tim brojem. Samo mirno, bez stresa. Pri izboru smijete biti u društvu, smijete s drugom osobom/osobama i komentirati, ali RIJEČ ili BROJ morati izabrati isključivo VI, bez ičije sugestije. Kada izaberete RIJEČ, tada ćete iz nje izvući što više KODOVA.

IZVUĆI KODOVE MOŽETE NA SLJEDEĆI NAČIN

Iz ponuđenih SLOVA koja sadrži Vaša izabrana RIJEČ, složite što je više moguće NOVIH RIJEČI.

EVO PRIMJERA (DA SHVATITE KOLIKO JE TO JEDNOSTAVNO)

Recimo, niste zaposleni, dugo tražite posao i postajete već pomalo očajni. Tada se morate osloniti na SEBE i pronaći sami sebi posao, ne sumnjajući u dobitnu kombinaciju. To je TAJNA RIJEČI. Riječ koju sam izabrala za taj problem je: PORTAFON Kodovi izvučeni iz te riječi su:

 • a) porta (posao koji ćete obavljati telefonom)
 • b) tor (uzgoj cvijeća, povrća, gljiva, životinja)
 • c) nota ( bilo koja vrsta umjetnosti)
 • d) fant (prodaja začina)
 • e) foton (iscjeljivanje bioenergijom)

Kada izvučete sve kodove iz izabrane riječi kao što sam ja to učinila na primjeru riječi PORTAFON, od svih kodova izaberite JEDAN, jer taj najviše odgovara daru koji nosite u sebi. Bez imalo straha pretvorite to u posao, s velikim povjerenjem u sebe. Isplatit će se itekako. Ovo je bio primjer za posao, ali na taj način možete intervenirati pri svakom problemu. To je poput Vašeg odlaska na Hitnu pomoć u kriznom stanju. Oni će Vam napraviti osnovnu obradu i uputiti Vas dalje na detaljne pretrage. ALI, na ovaj način ako se nađete u nekom problemu, usudite se pomoću JEDNE RIJEČI naći trenutno rješenje ili ispraviti pogrešku koju činite.