Kultura i filozofija

Bruce Lee: 7 pravila za uspjeh i sreću

Niels Steeman via Pixabay

Čovjek ne mora sve svoje snage usmjeriti samo u cilj koji je zacrtao. Puno je vrjednije usredotočiti se na uživanje u putovanju. Imajte na umu kako nije važno samo stići na vrh planine, nego i uživati u prirodi dok se penjete prema vrhu.

Bruce Lee

Jedna je to od životnih pouka koje je u filmovima i zapisima obožavateljima nastojao prenijeti Bruce Lee. Glumac, filozof, redatelj, producent, scenarist i majstor borilačkih vještina ostao je legenda čija filozofija i dalje živi kroz filmove i knjige koje je ostavio. Rođen je u studenome 1940., a umro je u srpnju 1973. od krvarenja u mozgu kojem liječnici nisu otkrili uzrok. Mnogi ga i danas smatraju jednim od najvećih umjetnika borilačkih vještina 20. stoljeća koji je istočnjačke borilačke vještine i način razmišljanja približio Zapadu.

Najsretniji ljudi na svijetu su fleksibilni, oni koji nemaju rigidna uvjerenja te ne pokušavaju kontrolirati svoju okolinu i manipulirati njome. Ako želite imati ispunjen i sretan život, budite fleksibilni i prihvaćajte stvari onakvima kakve jesu.

Bruce Lee

Njegovi obožavatelji pamte i savjet kako je znanje njihova najveća moć u životu te kako im ono daje integritet i poštovanje. Samo čovjek koji ima integritet može poštovati druge i biti pošten prema njima. Takav će čovjek dugoročno ostvariti svoje ciljeve u kontaktu s ljudima jer se manipulacija isplati samo kratkoročno. Kako bismo ispunili život, treba pomagati drugima te im prestati tvrdoglavo suditi, boriti se da bi nam dali za pravo ili da bi nam netko priznao da smo bili bolji od nekoga drugog. Također, u životu ne možemo ispunjavati tuđa očekivanja i ne trebamo dopustiti da nam ih drugi nameću. Nije na nama da usrećimo cijeli svijet, jedino sami sebi možemo pomoći u tome. Filozofija je to koju nam je Bruce Lee ostavio u nasljeđe, a tu su još i ovi vrijedni savijeti o kojima bi trebali meditirati i razmišljati.

1. STVARAJTE VALOVE

Kad ne postoji val, pokrenite ga. Dovraga s okolnostima, stvarajte prilike, rekao je Bruce Lee. Budete li samo čekali da se poklope sve okolnosti, nikad nećete nikamo stići.

2. NE ZAKLJUČUJTE UNAPRIJED

Treba vam hrabrost da priznate pogreške. Ne razmišljajte i ne predviđajte, ne treba unaprijed zaključivati hoće li biti uspjeh ili poraz.

3. PRONAĐITE SVOJ PUT

Učite od nekoga tako da gledate prema gore, prema uspješnijima. Uzmite ono što ima smisla za vas, a odbacite što nije dobro. Svi smo jedinstveni pa moramo pronaći vlastiti put i slušati sebe. Neka vas vodi srce. I odbacite nepotrebno, odnosno pojednostavite stvari u životu.

4. BUDITE OTVORENI

Ne opterećujte se time tko je u pravu ili u krivu. Ne postoji pravo ili krivo u svemiru. To je potpuno subjektivno, poručio je Bruce Lee. Kad nešto započnete drameći zbog toga tko je kriv, to će vas odvratiti od cilja. Ostanite otvoreni za nove mogućnosti jer nikad ne znate što ćete naučiti, čak i kad razmišljate o nečemu što djeluje kao glupost.

5. SVLADAJTE EGO

Mudar čovjek može naučiti više od glupog pitanja nego što budala može naučiti od mudrog odgovora. Nagao čovjek dopušta da njime vlada ego. I u borilačkim vještinama, kad nekoga udarite na prvu, nećete samo njega povrijediti, nego dopuštate i sebi iskaljivanje bijesa. Neuspjeh nije tako veliki problem, kao što su to niski ciljevi.

6. SAMO JEDNOSTAVNOST

Pojednostavite život, ciljeve i zadatke, bit ćete sretniji i uspješniji. Pokušavate li obaviti više stvari odjedanput, nećete ostvariti ništa. Izaberite najvažnije i krenite. Tako će se i drugi aspekti poboljšati.

7. MISLI DOBRO

Ono o čemu mislite, privući ćete u život. Ako su misli negativne, to će privlačiti negativnosti. Razmišljajte što želite i usredotočite se na pozitivno. Većina priča o bijednu životu, a onda se pitaju zašto im se ne događa ništa dobro.