Duhovna znanja i vještine

Human design – zodijak novog doba

Human Design je sinteza egzoteričnih (kvantna fizika, biokemija, genetika) i ezoteričnih znanosti (astrologija, hinduistički sustav čakri, židovska Kabala, Drvo života, kineski I’Ching). Svatko je od nas u cijelosti zapravo na neki način plod naše Osobnosti (svjesni dio) i Dizajna (nesvjesni dio), što je vidljivo na energetskoj mapi na kojoj se spajaju karakterne osobine s biogenetskim naslijeđem. Mi smo dijete rođeno iz tog braka, ali nismo ni ‘ovo’ ni ‘ono’. Kao što dijete ima ponešto od roditelja, no zapravo je nešto sasvim drugo. Sustav Human Designa uči da volite sebe upravo takvima kakvi jeste,

ističe dr. sc. Jelena Verner

Ime mi je Jelena Verner, doktorica društvenih znanosti koju je život u svojoj najvećoj punini poveo na neke nove životne trase u trenutku kada je to za moj put razvoja bilo najpotrebnije. Obično to život čini kroz nelagodu ali to je jedini način da ga istinski ‘čujemo’ uz potpuno povjerenje i predaju tom vodstvu jer u najdubljim dijelovima vlastitog postojanja osjećam da taj poziv dolazi kao prilika da svoja jedra napokon usmjerim prema svim onim ‘neistraženim’ stazama, nejasnima umu ali poznatima srcu, jer jedino tada mogu biti svjetionik i za sve ostale na tom putu.

Human Design je ušetao u moj život 2018. i transformirao apsolutne sve postulate koje sam imala o sebi, životu, odnosima i poslovima. Teško mogu zamisliti bilo koji životni trenutak bez dubine kojom plovim kroz sva znanja koje ovaj divni alat nudi kako bismo bolje upoznali sami sebe i odbacili sve one maske koje smo naučili stavljati kroz život. Human Design nas vraća nama samima, vraća nas onoj prirodnoj esenciji zbog koje smo ovdje, vraća nas kući.

Gdje ste se i kako izučili za novi poziv i što je potrebno kako bismo mogli razumjeti pojam i širinu ljudskog dizajna?

Već četvrtu godinu, u kontinuitetu, studiram Human Design na jedinoj međunarodno priznatoj školi za HD u Americi (International Human Design School). Završila sam sve osnovne levele, a sada sam baš na profesionalnom nivou studija za Human Design Analitičara. Ono što je potrebno za razumijevanje i prakticiranje istog, doslovno je prepustiti se rijeci života da nas vodi, uz povjerenje i bez pružanja otpora situacijama koje nam dolaze u život na način da ih karakteriziramo kao ‘dobro’ ili ‘loše’ već je svaka došla kao poklon koji nam u ovome trenutku života baš treba i jedino sada možemo istinski čuti poruku koju nam nosi. Poruka je najčešće satkana za svakoga od nas na jedinstven način, jer je svatko od nas, kroz leću Human Designa, totalno drugačiji i jedinstven, i poruka koju primamo daje nam priliku da prihvatimo te ogoljele i ranjene dijelove svoga bića, koji u suštini najviše bole ali donose i najveći rast u svijesti i najveću slobodu. Širina Human Designa pokazuje kako slijediti svoj vlastiti imprint, svoju prirodu zbog koje smo ovdje, a ne svoj odgoj jer što se više guramo u istost (homogeniziranost), to manje imamo prilike za svjesnost.

OSNOVE HUMAN DESIGN SISTEMA

Što je zapravo Human Design, zašto postaje sve popularniji u svijetu te koji su najvažniji predstavnici i začetnici tog sistema? Koliko je star taj sustav/ princip? Što sve integrira i na kojim se drevnim i modernim znanjima temelji?

Godine 1987. svi smo svjedočili važnom astrološkom događaju, eksploziji zvijezde – Supernova 1987A pri čemu je ovaj mistični događaj utjecao na cijelu planetu. U isto vrijeme na Ibizi, Španjolska, Ra Uru Hu (Robert Krakower) doživio je 8-dnevno mistično iskustvo i susret s “The Voice”, rečeno mu je da će on biti glasnik i onaj koji će svijetu predstaviti Human Design. Ovo se smatra rođenjem Human Design Sustava. Human Design je sinteza egzoteričnih (kvantna fizika, biokemija, genetika) i ezoteričnih znanosti (astrologija, hinduistički sustav čakri, židovska Kabala – drvo Života, kineski I’Ching). Mandala na slici predstavlja sastavnice sinteze Human Designa. U njegovom se središtu nalazi zodijak, astrološki zodijak sa svojih 12 znakova. To predstavlja svemir, galaksije i zvijezde oko nas. Na vanjskoj strani nalazi se još jedan kotač, to su heksagramima kineskog I Chinga iz Knjige promjena. Kada su Watson i Crick pedesetih godina prošloga stoljeća otkrili ljudski genetički kod, otkrili su da on ima identičnu binarnu formulu kao heksagrami I Chinga.

U našem DNK postoji 64 kodona, baš kao što postoji 64 heksagrama. Naši kodoni izgrađeni su od skupina šest aminokiselina koliko ima i linija u odjeljcima heksagrama. U središtu ovih dvaju kotača nalazi se jedinstvena energetska mapa tijela s devet centara. U hinduističko-brahmanističkoj tradiciji čakri postoji sedam centara. Nakon Herschelovog otkrića Urana 1781., evoluirali smo iz bića sa sedam u bića s devet energetskih centara. Ako pogledate slike tih centara, uočit ćete da su međusobno povezani kanalima. Ti su kanali ukorijenjeni u Zoharu, poznatijim pod nazivom Kabala. Imaju ulogu transformiranja i povezuju energiju iz različitih centara. Spomenuti kanali ulaze u centar gdje se nalazi otvor označen brojkom. Ti su otvori vrata i ukupno ih je 64 u matrici ove energetske mape, što se podudara sa 64 heksagrama I Chinga.

Jedinstvena sastavnica Human Designa je njegov binarni izračun. On je osnova na temelju koje možemo promatrati ili izraditi kartu Human Designa. Temelji se na dvije točke u vremenu. Svaka od tih točaka posjeduje vlastite vrijednosti, vlastitu energiju i ulogu. Svojstveno im je da nemaju nikakve međusobne odnose što znači da svaka od njih mora razumjeti postojanje drugih. Izračun započinje vremenom i mjestom rođenja. Vrijeme rođenja računa se od trenutka kada je tijelo bebe u potpunosti odvojeno od majčina tijela.

Od tog trenutka računamo položaj planeta i položaj Čvorova, što predstavlja našu Osobnost (u grafu označeno s desne strane crnom bojom). Upravo nam taj trenutak našeg vremena i mjesta rođenja omogućuje da izračunamo još jedan trenutak u vremenu. Taj trenutak je 88° Sunčevog kretanja prije trenutka našeg fizičkog rođenja, odnosno otprilike 88 ili 89 dana prije rođenja. Računanje uvijek započinje od trenutka rođenja, stoga nije važno jeste li rođeni na vrijeme ili ste rođeni carskim rezom jer se uvijek vraćamo unatrag kako bismo izračunali kada je nastao naš Dizajn (u grafu označeno s lijeve strane crvenom bojom).

Taj nam trenutak otkriva naše biogenetsko nasljeđe. To upućuje na ono što ste putem krvi naslijedili kao temu od vaših roditelja, no većinom od vaših baki i djedova jer s njima, genetski gledano, imamo više sličnosti nego s roditeljima. Ova dva izračuna temelj su dualnosti u Human Designu. Djeluju različito jer, dok je Osobnost nešto čemu svi možemo pristupiti, Dizajn je nešto skriveno od nas. No, nakon što ih ujedinimo u energetskoj mapi tijela, njihov učinak na našu prirodu nešto je potpuno drugačije. Velik dio dubokog straha koji čuči u nama kao ljudskim bićima javlja se zato što ne razumijemo ovaj skriveni aspekt naše prirode, zašto on djeluje na način na koji djeluje i zašto je toliko često sukobljen s ‘onim’ za koga mislimo da jesmo. Jedino što sjedinjuje ove dvije strane je Magnetski Monopol, njegova je čarolija u tome što nas drži zajedno u iluziji naše odvojenosti. On vezuje Dizajn i Osobnost. Vaša Osobnost ne želi biti povezana s vašim Dizajnom i obratno. Zato su na suprotnim stranama. To je kao da su se dvoje ljudi međusobno posvađali, a između njih je treća osoba koja im govori, “Samo malo. Samo malo. U redu je. Sve ću popraviti.“

Monopol u sredini stvara privid energetske karte tijela. Svatko je od nas u cijelosti zapravo na neki način plod naše Osobnosti i Dizajna. Mi smo dijete rođeno iz tog braka, ali nismo ni ‘ovo’ ni ‘ono’. Kao što dijete ima ponešto od roditelja, no zapravo je nešto sasvim drugo. Nakon što prihvatite svoje podsvjesno i sklopite svoj sveti brak, rađa se početak onoga što možete biti kao ukupnost, kao cjelina. Postajete cjeloviti gledajući dijelove. Sve se to može lijepo shvatiti kao koncept, ali shvaćanje toga na taj način ne dopušta tom konceptu da pravilno djeluje u vašem životu. Također ne doprinosi lijepoj bračnoj zajednici između vaše Osobnosti i vašeg Dizajna. Osobnost i Dizajn ne upoznaju se na onaj romantični “konačno sam te pronašao“ način. Osobnost ne osjeća isto prema Dizajnu. Mora ih se prisiliti u brak, a možete ih prisiliti koristeći vašu Strategiju i Autoritet. I dok prolazite kroz taj proces kao vi sami, svaki puta kada uočite kako to funkcionira, možete reći, “Aha. Super, tako je.“ Svakodnevno ćete dobivati potvrdu i povratnu informaciju. Trenutak kada shvatite da ono što ste mislili da jeste cijeli vaš cijeli život, zapravo nije ni polovica onoga što jeste, nego manje od polovice. Ono što trebamo razumjeti je da mi ne vodimo glavnu riječ. Većina onoga što se dogodilo u vašim životima, dogodilo se iza vas. Nikada niste ni znali da postoji jer ste zapeli u Osobnosti. To je riskantno jer hrani nesopstvo i iskrivljuje vašu sposobnost da vidite sami sebe.

Upravo nam Human Design daje tu mogućnost da naučimo kako to takozvano podsvjesno upravlja nama samima.

Kada promotrite ono što je označeno crvenom bojom u vašem grafikonu, gledate u ono što morate prihvatiti unutar sebe jer nemate kontrolu nad tim. To je početak postajanja cjelovitim jer znajući da je tu i prihvaćajući to, prepoznat ćete njegovu dosljednost. Zato što je podsvjesno i ne možete ga kontrolirati, ne možete njime manipulirati. Zaista je nemoguće manipulirati njime. Naime, kada shvatite da ne možete ništa učiniti po tom pitanju – na putu ste da otkrijete bespomoćnost i nemogućnost izbora, jer o tome se zapravo radi. Ne biramo svoju podsvijest, a budući da smo zaglavili s njom, sve što možemo učiniti je prihvatiti je.

Zašto bismo trebali otkriti Human Design i što ćemo time dobiti za sebe? Možemo li kroz HD spoznati svoju svrhu i kako?

Sustav Human Designa Vas uči da volite sebe upravo takvima kakvi jeste. Upoznajete svoje granice i prepuštate im se, stječete uvid u svoje talente i kako ih eksternalizirati jednostavnom Strategijom. Ne samo da bolje razumijete sebe i kako radite, već bolje razumijete i druge, koliko su različiti i u kojim aspektima. Upravo prihvaćanje otvara mjesto uvidu i svijesti, postajete manje zauzeti stvarima koje nisu važne i učite se nositi s kondicionirajućim silama oko sebe. Svačija karta HD je toliko različita, jedinstvena i unikatna i točno se vidi po što je tko došao u ovome životu, kroz koja će iskustva imati najviše otpora ali istovremeno i najvećeg rasta te koju životnu svrhu nosi svačiji energetski blueprint.

U kakvom je odnosu energija koja teče našim tijelom s tim kako mislimo, kako osjećamo i kako se ponašamo?

Kako se svačija karta sastoji od onoga svjesnog dijela, tj. onoga što mislimo da jesmo i tih karakteristika, sebe smo svjesni cijeli svoj život, zanimljivo ga na svojim predavanjima uspoređujem s cestama. One su otvorene i vidljive. Možemo iskusiti što se događa na toj cesti i poistovjetiti se s tim. Sve to postaje dio našeg životnog iskustva jer tim dijelovima sebe uvijek možemo pristupiti. Imanentni dio nas je i onaj nesvjesni dio koji je poput tunela koji su označeni crvenom bojom u karti i u potpunosti se razlikuju od cesta. Ne znate što je u tunelu. Ne znate u kojem se smjeru išta kreće u njemu, ima li uopće ičega u tunelu. Nemate apsolutno nikakvu kontrolu nad trenutkom kada će nešto proći kroz taj tunel. Sve se svodi na iznenađenje. No to je više od iznenađenja jer postaje način na koji smo mentalno uvjetovani da budemo nesigurni u sebe u svijetu. To je materijal koji nosimo. Dakle, tijekom života, čak i ako se ne identificiramo izravno s načinom na koji djelujemo, naučimo zapažati da smo to mi.

Koji je idući korak nakon što dođemo do svojeg Pravog Ja?

Da krenemo to prakticirati i igrati se jer život je igra, život je ples. Human Design nas budi prema našoj pravoj prirodi, daje nam ‘dopuštenje’ da budemo ono tko i što jesmo i imamo suosjećanja prema drugima oko sebe. Pomaže nam u donošenju odluka koje nas usmjeravaju u ispravnom smjeru prema našoj životnoj svrsi. Dopušta da budemo u harmoniji s rijekom Života i uči nas da nađemo svoje pravo mjesto, okružimo se pravim ljudima i prilikama. Dopušta nam da funkcioniramo na ispravnoj frekvenciji kako bi se spoznajni dio nas mogao razvijati. Uči nas kako transformirati sva kondicioniranja koja smo primili od djetinjstva. Prema ljudskom dizajnu naša prava zrelost su 40- te godine našeg života. Zašto baš tada i što je naša duša radila prvih 40 godina otkako smo rođeni? Po sustavu Human Designa mi smo djeca do 30-tih godina, ne poznajemo tko to mi jesmo i većinu odluka kroz život donosimo iz razine Not Selfa (onoga tko mi nismo po svojoj prirodi). Naša prava zrelost dolazi u 40-tim godinama jer tada se približavamo Uranovoj opoziciji (kako u čijoj karti HD-a ali između 38-42 godine života), a otkrićem Urana 1781. godine ljudski evolucijski put mutira iz bića 7 energetskih centara u bića 9 energetskih centara. Životni vijek se produžuje. Tek tada naša prava zrelost dolazi na svjetlo. Može se reći da tek tada znamo tko to mi jesmo i tek tada možemo prihvatiti i onoga drugoga nasuprot nas bez potrebe da ikoga mijenjamo ili uvjeravamo u bilo što, već življenjem svoje esencije i respektiranjem sebe, prirodno osjećamo to i prema drugima. Tek su 40-te pravo vrijeme i za dugoročna partnerstva, prije tog razdoblja naša je životna putanja usmjerena na eksperimentiranje o tome tko to mi jesmo u odnosu prema drugima. Kako u odnosu na druge možemo koristiti naše osobno znanje o vlastitom dizajnu i možemo li kako prepoznati njihov? Ako ja znam da jako osjećam emocije drugih ljudi oko sebe (što je moja priča u ovome životu), iste iskrivljujem i uvećavam. Isto tako, znam da kada se osjećam jako emotivno, nestabilno ili pak osjećam krivnju, stid, strah, sram, znam da to nije moje već sam to upila od druge osobe pored sebe. Mi smo svojevrsni barometar o emotivnom stanju ljudi oko sebe. Tada ću znati da ne donosim emotivnu odluku u tom trenutku već da se maknem od osobe i jednostavno kroz odvajanje i rekuperiranje postignem čistoću u sebi i sa sobom. Isto tako, ako znam za sebe da nisam energetski kreirana da donosim dugoročne odluke (npr. gdje sebe vidim za 3 ili 5 godina?), onda se na takva pitanja od strane drugih neću više osjećati loše zato što nemam osjećaj u sebi gdje ću biti i kako ću tamo stići. I tada prihvaćam da to druga osoba pita jer je to svojstveno njenom dizajnu i otisku ali ne i mome. Zatim, ako znam da nisam kreirana da ikome išta obećajem jer ću tada gubiti velike količine energije kako bih ispunila obećanje, jednostavno kažem suprotnoj strani da ne znam i da ne mogu sada odgovoriti i to po cijenu da će se ista osoba možda i uvrijediti, napustiti projekt/ odnos/konverzaciju. No ja time poštujem sebe i svoju esenciju zbog koje sam ovdje i znam da na nekoj razini i pomažem toj osobi koja se uvrijedila/napustila jer sam joj dala priliku da nauči nešto i o sebi.
BODYGRAPH ILI MAPA ENERGETSKOG DIZAJNA

Što je sve potrebno kako biste izradili kartu Energetskog Dizajna, odnosno BodyGraph?

Datum, vrijeme i mjesto rođenja (link za besplatno izračunavanje: https:// www.jovianarchive.com/ get_your_chart )

Kao što je natalna karta u astrologiji najvažniji alat za tumačenje nečije osobnosti i potencijala, u Human Designu je to Mapa Energetskog Dizajna. Što se točno može iščitati iz naše HD mape? Od čega i kako početi? Po čemu se BodyGraph (Human Design mapa) razlikuje od natalne karte?

Human Design je znanost o diferenciranosti tj. različitosti i kroz sustave od kojih je satkan: kineski I’Ching, sustav Kabale, čakre, drvo Života i zapadne astrologije pokazuje koliko je svatko različit. U dijelu trenutka rođenja (to je crna strana naše osobnosti u karti) je dio astrologije, a razlikuje se jer uzima još jedan trenutak u vremenu, a to je tri mjeseca prije rođenja. Zbog toga je on binaran sustav jer uzima dva različita podatka čijim križanjem dobijemo nečiji otisak. Kroz nečiju kartu vidimo koji su najveći kameni spoticanja kroz život, koje su snage, talenti, darovi koje je osoba došla ekspresirati prema svima onima koji čine dio njezine/njegove realnosti. Kroz HD počinjemo razumijevati svoj idealan način postojanja, kako naše energetsko tijelo dolazi do svojih odluka te kako funkcioniramo u različitim područjima života u odnosu na devet energetskih centara. Iz HD karte se jako puno toga vidi…točno se vide naše snage, talenti, darovi koje smo došli izraziti kroz sebe prema drugima u svrhu zajedničke dobrobiti za sve one koji su dio naše realnosti. Vide se mjesta kroz koja smo dobili najveća kondicioniranja od strane naših roditelja potom i ostalih autoriteta kroz život, upravo su to mjesta našega najvećeg buđenja u ovome životu. Može se uočiti jeste li vi biće koje donosi instant odluke na temelju intuicije ili je zdravije svaku krucijalnu odluku u životu prespavati i ne žuriti. Za neke tipove osobnosti jako je dobro da s drugima pričaju o svojoj odluci jer tada povratno kao da za sebe dobiju odgovor je li odluka ispravna za njih. Neke osobe su rođeni istraživači u ovome životu, i za njih je zaista zdravo da imaju jako puno padanja i dizanja kroz život jer jedino tako mogu kasnije u životu biti izvor iskustvene mudrosti za druge.

Human Design polazi od četiri energetska tipa ljudskih bića. Možete li ih nabrojati i ukratko definirati svakog? U ovom pristupu spominju autoritet, centri, autentičnost, reprogramiranje… Kako se sve to uklapa u finalnu mapu?

Postoje četiri različita tipa osobnosti ljudi po sustavu Human Design-a. Oni su: Manifestatori, Generatori, Projektori i Reflektori. Svaki ima jedinstvenu auru kao i strategiju. Poznavanje svojeg tipa osobnosti prvi je i početni korak u upoznavanju svih ostalih ključnih aspekata Human Designa. Poznavajući svoj tip osobnosti, možete započeti s otkrivanjem svoje prave prirode gdje uz prihvaćanje samih sebe i prepoznavanjem svojih jedinstvenih vrijednosti, dopuštamo sebi biti ono tko mi uistinu jesmo. Četiri tipa osobnosti su podijeljeni u dvije kategorije: energetski tipovi i ne-energetski tipovi. Ne-energetski tipovi nemaju konzistentan pristup energiji, generiranju i manifestiranju i ono ovisi s kim su u okruženju. Nekada će biti kondicionirani okruženjem ili tranzitima, a nekada neće. Oni doslovno ‘posuđuju’ energiju od energetskih tipova. Tipovi osobnosti nemaju veze sa psihologijom osobnosti već o tijelu, genima i auri. Ono predstavlja način na koji naše zdravlje, naša seksualnost, naši odnosi igraju ulogu u našim životima.

MANIFESTATORI

ULOGA: Starter

Njihova aura tjera ih da guraju energiju naprijed. Oni čiste put i pokreću nove stvari. Kad obavijeste svoju okolinu o tome što će učiniti prije nego što poduzmu akciju, istu će manifestirati mirno ili barem ispravno. No informiranje nije prirodni mehanizam za Manifestore. Često ne shvaćaju utjecaj svojih postupaka na ljude oko sebe i moraju se nositi s otporom tih ljudi koje nisu obavijestili. Osjećaj ljutnje koji se javlja rezultat je neinformiranja.

STRATEGIJA: Informirati ostale na koje će akcija utjecati

NOT SELF TEMA: Ljutnja

AURA: Zatvorena i Odbijajuća

POTPIS/CILJ: Mir

GENERATORI

ULOGA: Graditelj

Njihova je aura receptivna. Imaju konzistentnu životnu energiju koja postaje dostupna kroz odgovaranje na život. Generatori žele utočiti svoju energiju na stvari koje vole raditi i kada odgovaraju na život, troše energiju ispravno i nalaze se u kreativnom radnom procesu izgradnje stvari, korak po korak. Sretan Generator zadovoljan je nakon napornog dana. Kad ne slušaju svoje tijelo (svoj sakralni odgovor) već slijede svoj um, završavaju radeći stvari za koje nemaju energije. Motor im atrofira i osjećaju se frustrirano jer se prisiljavaju na nastavak. Generatore nazivaju najvećim Quittersima (onima koji odustaju kada ne rade stvari koje njih vesele).

STRATEGIJA: Odgovaranje

NOT SELF TEMA: Frustracija/Ljutnja

AURA: Otvorena i obavijajuća

POTPIS/CILJ: Zadovoljstvo

PROJEKTORI

ULOGA: Vodič

Njihova penetrirajuća aura prodire u drugoga. Dizajnirani su za vođenje generatora jedan na jedan. Najuspješniji su kad ih se na to pozove, no vrlo često neće čekati ovaj poziv i inicirat će svoje savjete u nadi da će biti viđeni i prepoznati. Ako pozivnice nije bilo, a oni su ipak pokrenuli, njihov se savjet ne čuje i osjećaju gorčinu što ih se ne vidi. Iako to nema veze s kvalitetom njihovih uvida već više s ispravnim vremenom. Projektori duboko “uzimaju u sebe“ druge energetski. Oni su vječni studenti ljudske vrste i majstori savladavanja sistema. Došli su kao novi energetski tip na Zemlju tek nakon 1781. Čine oko 20 posto populacije.

STRATEGIJA: Čekanje na ispravnu pozivnicu

NOT SELF TEMA: Ogorčenost

AURA: Fokusirana i apsorbirajuća

POTPIS/CILJ: Uspjeh

REFLEKTORI

ULOGA: Ogledalo zajednice

Njihova aura neprestano prima informacije i ponovno ih reflektira. Odražavaju svoju okolinu. To može biti zabavno i iznenađujuće ako živite usred budne i svjesne zajednice, ali stvarnost je često drugačija. Odraz može biti prilično razočaravajući jer se susreću s ljudima koji žive homogeniziranim životima. Reflektori su najbolji u velikim skupinama ljudi. Oni uzorkuju i osjećaju puno različitih aura u jednom danu. Njihov se identitet stapa s grupom i treba im puno vremena da obrade tu otvorenost i donesu jasne osobne odluke. Za Reflektora je važno biti u pravom fizičkom okruženju, tada nalazi prave ljude i ljubav. Reflektori čine samo oko jedan posto populacije.

STRATEGIJA: Čekanje na 29,5 dana

NOT SELF TEMA: Razočaranje

AURA: Otporna i uzorkovana

POTPIS/CILJ: Iznenađenje

Bodygraph se sastoji od devet centara, od kojih je svaki povezan s određenim organima u tijelu. Prema vašem otisku rođenja središte će postati obojeno ili ostati bijelo. Obojeni centri funkcioniraju na vrlo fiksan, konzistentan i dosljedan način. Ako primjerice imate definiran ego centar u vašoj karti, imate dosljedan pristup snazi svoje volje. Najosjetljiviji dijelovi su otvoreni centri. Ne djeluju dosljedno jer su otvoreni za utjecaje drugih, čitanje energije drugih i ovdje ste uvjetovani u životu. U čitanju će vam biti objašnjeno kako možete prepoznati ovu uvjetovanost, kako se nositi s njom i ostati usklađen sa svojom pravom prirodom. Možete li nam pobliže objasniti njezine najvažnije elemente kroz neki primjer… Evo, možemo to postaviti ovako… budući da se u medijima jako puno pričalo o Will Smithu, idemo vidjeti što njegova karta HD može reći i koja učenja ima u ovome životu….

DEFINIRANI CENTRI

Obojena središta vaše su fiksne karakteristike ili urođeni talenti koji se nazivaju i definicije. Centar je obojen jer je povezan kanalom s obližnjim centrom. Djelovat će dosljedno prema posebnim temama.

ODLUKE

Obojena područja su tamo gdje ste sami i ove karakteristike su fiksni dio vas. Idealno je da svoje odluke donosite iz ovih dijelova. Svi oni savršeno funkcioniraju zajedno ako razumijete logiku koja stoji iza vašeg dizajna. Vaše ispravno donošenje odluka povezano je s vašom Strategijom i unutarnjim Autoritetom. Strategija i unutarnji Autoritet dva su najvažnija ključa za život, oni su rezultat interakcije između centara i vrata (portala).

OTVORENI CENTRI

Kad je centar otvoren ili bijele boje, doživljavate njegov sadržaj kao nedosljedan, nije vam uvijek dostupan. Ovdje na vas utječu ljudi oko vas i trenutni tranziti i tu ste poput otvorenog prozora. Kada niste svjesni svoje otvorenosti, snažno se identificirate sa svime što dolazi, pokušavate to shvatiti mentalno i želite donijeti mentalne odluke o tome kako biste se riješili pritiska. No, jedini način da se s time ispravno nosite je slijediti svoju Strategiju i Autoritet.

Odnosi li se HD samo na pojedince ili se može koristiti i za određena energetska predviđanja na razini ljudi, zemalja, država, svijeta, kozmosa… poput mundane astrologije? Kakva su predviđanja za 2022. godinu, te godine koje slijede…

Kroz HD možemo pratiti globalne energije kroz trenutne tranzite. Putem svog YouTube kanala Human Design by Jelena snimam solarne tranzite (kretanje Sunca i Zemlje) koji utječu na 70 posto našega imprinta na tjednoj bazi. Točno se može vidjeti kako utječu i na osobnu razinu osobe kroz dan/tjedan/mjesec ili neko duže razdoblje poput životnih ciklusa. Jasno se vidi koja tematika nas čeka na kraće ili duže staze, kroz koje dijelove samih sebe ćemo najviše učiti, hoće li to biti više individualna priča kojoj je zadatak da nas nauči kako osnažiti same sebe na prvome mjestu ili će to više biti u smjeru kolektivne energije kroz koju je zadatak da osoba dijeli svoje znanje, vještine i kompetencije s društvom u cjelini. Ili će pak plemenska energija postati dominantna, a njezina priča više ide u smjeru potpore koje dajemo i primamo od onih koji su dio naše realnosti. Tema globalnog dešavanja ide u smjeru velikog pomaka, egzaktno 2027. godine mada već te energije osjećamo i sada, a one su promjena paradigme iz plemenske energije u kojoj živimo već nekih 400 godina u individualnu. U njoj je naglasak na pojedinca kroz osobnu karizmu koja će biti naglašena kroz sve ono što radimo, bivamo i gradimo kroz odnos najprije sa samima sobom.

S kojim energetskim tipovima najviše volite raditi?

Naime, ja sam Generatorica što bi značilo da mi je poznata energija 70 posto ljudi na planeti i točno osjetim i vidim iz nečije karte gdje su zastoji energije i kako pomoći, s druge strane obožavam Projektore jer su oni naše vođe i nitko na svijetu ljepše, suptilnije i nježnije ne vodi energiju Generatora od Projektora, ali onih koji poznaju sebe i čekaju da budu pozvani od nas Generatora, oni su stvoreni da usmjeravaju našu neviđenu količinu energije. Manifestatora se nekako ljudi pribojavaju jer oni generalno drugima staju na žulj svojim samodostatnim aurama, ali njihov utjecaj oko sebe ili kroz konzultacije s njima osjećam kao najveći dar baš upravo zato što ih ima svega osam posto na planeti, zato je njihova prisutnost dragocjena. Imam sreće da malog Reflektora imam u široj obitelji i to malo biće je hodajuća refleksija energije koja je trenutno u prostoriji i kada je on nezadovoljan i ljut, to je samo znak nama svima da je to naše, a ne njegovo.

Navedite nam neke primjere iz vašeg dosadašnjeg rada kako se kod pojedinaca manifestiralo tumačenje mape – kako su reagirali, koje su benefite dobili, što su u životu promijenili?

Nekako volim prepustiti mojim klijentima da pričaju o svojim buđenjima. Ali ono što mogu reći je da su to ogromni shift-ovi u životima ljudi. Oni naravno ne dolaze preko noći već je to proces koji ako mu posvetimo dovoljno energije i kultiviramo taj aspekt u sebi kroz prakticiranje i življenje svog dizajna na dnevnoj bazi, mogu reći da svjedoče čudima. U počecima bude bolno jer kako otpadaju stare maske nije uvijek ugodno, ali tako se oni još više otvaraju svojoj pravoj prirodi i manje slušaju priče uma koji ih cijeli njihov život uvjerava upravo u suprotno od onoga za što su rođeni. Klijenti uviđaju da kroz Human Design dobivaju svojevrsne mehanizme kako premostiti um, odnosno napraviti “bypass uma”, ili maknuti odgovornost uma 24/7 oko toga “što trebam reći?”, “kako to trebam reći?”, “što ćemo učiniti ili nećemo?”.

Mijenjaju im se životne okolnosti, otpadaju ljudi koji više nemaju uloge na njihovom putu, otvaraju se neke nove stvari/odnosi/ poslovi koji donose veće zadovoljstvo i više slobode. Mijenjaju poslove jer shvaćaju da jako dugo rade ono što ne vole, okreću se starim hobijima iz kojih kroz strast koju osjećaju dok utakaju svoju energiju posljedično donose novu, svježu energiju kroz sebe u svoju okolinu. Napuštaju odnose kojima je istekao rok trajanja jer dovoljno vjeruju, mada osjećaju strah i nesigurnost na početku, ali duboko u sebi vjeruju da ih odluka o napuštanju odvodi na novi level ljubavi prema samima sebi. Jer više ne dopuštaju da bilo tko drugi krade njihovu energiju ako je oni sami nisu spremni dati. Njihovi mailovi, poruke i pozivi su svjetla točka moga poziva u ovome životu. Svaki njihov proboj u višu razinu ljubavi prema sebi još jače usmjeri moj svjetionik prema svima onima kojima ta svjetlost treba na putu kako bi se vratili onim dijelovima sebe koje trebaju zagrliti i njegovati. Jer jedino tada mogu biti primjer i za druge u svojoj okolini, završava dr. sc. Jelena Verner.
KAKO SE MOŽETE OBRATITI JELENI:

www.humandesignjelena.com
email: humandesignjelena@gmail.com
Facebook – Jelena Verner
Instagram – Human Design by Jelena
Certified Human Design Professional:
https://www.ihdschool.com/professionals?id=291542e1-f9f7-4a29-8a5e-a8ad163c66f4