Duhovna znanja i vještine

Umirite um kroz umjetnost Svete geometrije

Dmitri Posudin via Pixabay

S vremena na vrijeme ljudi trebaju neku blagu aktivnost kako bi opustili um i relaksirali tijelo. Invazivne metode često im ne odgovaraju, jer im se teško izravno suočiti s nekim životnim izazovom pa se odluče na nježniju tehniku u kojoj ne moraju verbalizirati i prolaziti kroz traumu. Zato često odabiru Art&Colour Healing, metodu koja nježno umiruje misli te pomaže lijevoj i desnoj strani mozga da se uskladi i stvori harmoniju,

objašnjava nam Ida Šijaković, Art&Colour Energy Healer iz Artidas Dotsa

Cijeli naš sustav profitira od tog jedinstva koji nastaje crtanjem i bojanjem. Balans lijeve i desne polutke, nastavlja, umanjuje stres i povećava dozu hormona sreće u tijelu.

– Colour Healing je tehnika u kojoj se služimo bojama (ljudskom oku) vidljivog spektra (crvena, narančasta, žuta, zelena, plava, indigo plava i ljubičasta) kako bi se potaknula energija da plovi prirodnim tokom kroz naše centre u tijelu.

Zelena boja, primjerice, umiruje živčani sustav i regulira emocije, ljubičasta smiruje tenzije i povezuje nas sa samim sobom, žuta pomaže da se osjećamo življe i bolje, plava relaksira i donosi mir. Crvena utječe na entuzijazam i životnost.

Healing bojama se može provoditi kroz dvije tehnike: aktivnu i pasivnu. Pasivni način bi bio da se okružimo bojom koja nam je u tom trenutku potrebna, primjerice crvenom za osjećaj sigurnosti i stabilnosti tako da povećamo količinu crvene boje u životnom prostoru. Aktivni način zahtijeva malo više pažnje, svjesnosti i posvećenosti bojama, primjerice, meditiranje na određenu boju, čakru i frekvenciju, postavljanje kartica s porukama u boji, konzumiranje hrane u boji koja nam je potrebna i na kraju korištenjem umjetnosti i boja – objašnjava nam Ida Šijaković.

– Kako inače radim s ljudima Wingwave – coaching pomislila sam kako bih mogla povezati umjetnost s tehnikama osobnog razvoja. Završila sam dvije škole za Art&Colour Energy Healer-a i Therapeutic Art Life Coacha – govori Ida koja je osmislila svoj program koji uključuje izradu vlastitih energetskih mandala, te izradu spiralnih energetskih mandala. Izrađuje i Jin – Jang, a za naprednije crtače postavlja radionice s tematikom iz područja Svete geometrije, točkanje Sjemena života (Seed of Life) i Cvijeta života. Na radionicama koristi iscjeljujuću tehniku točkanja kojom se postiže veća prisutnost u trenutku – ‘ovdje i sada’.

– Odabrala sam točkanje kao tehniku zato što sam se u njima nekako najbolje snašla. Dodavanjem točkica na već postojeće točke dobivamo dubinu i pojačavamo intenzitet nekog područja koje želimo naglasiti na našoj mandali – priča nam Ida.

Točkanje se još naziva i dotilizam ili pointilizam iako postoje razlike u načinu slikanja točkica. Pointilizam je neoimpresionistička tehnika nastala 1886. u Francuskoj, dok je dot-art nastao kod australskih domorodaca Aboridžina. Kad ih je posjetio Geoffrey Bardon 1971. kao profesor likovne umjetnosti, osmislio je način kako da radove u pijesku prenesu na platno.

Točkanjem ulazimo u meditativno stanje, a fokus koji zadobivamo uvodi nas u vlastiti svijet misli. To stanje bez misli traje toliko dugo koliko ste posvećeni stvaranju novog djela. Preporuka je, dodaje Ida, biti u tom stanju što je dulje moguće. Potrebno je samo prepustiti se i dopustiti da vas vaši instinkti vode u izražavanju kreativnosti.

– Radionicu započinjemo predavanjem o zadanoj temi, bojama i Colour Healingu, nakon čega napravimo kratku relaksaciju, pustimo umirujuću glazbu i krenemo s crtanjem oblika. Pri crtanju se koristimo ravnalima i šestarom kako bismo bili što precizniji u kasnijem točkanju. Bijelom bojom točkamo rubove znaka i zatim krećemo u kreativni zanos s bojama koje prethodno odaberemo, za prvi puta obično savjetujem da se uzimaju dvije najdraže boje. Pri izradi Jin Janga obično koristimo kontrastne boje, ali niti to nije uvjet.
Radionica traje puna tri sata što je dovoljno za rad veličine 15×15 centimetara. Podloga na radionici je od drveta, jer je najglatkija površina idealna za početnike. Drvo pripremam unaprijed s crnom bojom, jer se na crnoj najbolje izražavaju kontrasti – govori naša sugovornica.

Polaznici nauče, u kratkom roku, pojačati fokus, te umiriti vlastiti sustav i ući u stanje bez prevelike navale misli što je danas sve više potrebno. To stanje još nazivamo meditacija u pokretu.

– Na radionicama jednostavno zaboravite na vrijeme i samo uživate u tom trenutku, što rijetko činimo u svakodnevnom životu. Sjećam se jednog komentara mojih polaznika: “Hvala ti Ida na tri sata drugog svijeta i neke lijepe dimenzije života. Želim još tog predivnog osjećaja – prisjeća se Ida. Točkati se može na velikom broju podloga, od oblutaka s plaže, drveta, papira i kartona do platna.

SIMBOLI SVETE GEOMETRIJE

MANDALA

visnezh – www.freepik.com

Nitko ne može točno potvrditi kada su nastale, ali mandale se smatraju među najstarijim religijskim simbolima čovječanstva. Na prve oblike mandala nailazimo pri istraživanju kamenog doba – paleolitika, zatim oko 498. pr. Kr. kod Maja te u 14. i 15. st. u budističkoj umjetnosti.

Mandala u doslovnom prijevodu sa sanskrta znači krug, a predstavlja savršenu cjelovitost svemira. Samo ime mandala se odnosi na kružne ili kvadratne slike koje su nacrtane, naslikane, modelirane ili plesane. Mandala se pojavljuje u svim kulturama. No možda najljepše dolaze s istoka, posebno iz Tibeta. Simbol je duhovnosti u budizmu i hinduizmu, i najčešće se povezuju s njima, no mogu se pronaći u mnogim kulturama i vjerama od Asteka (Sun Stone – mandala sunca), Maja (Mayan Tzolk’in Wheel – predstavlja godišnji kalendar), sjevernoameričkih Indijanaca, Perzijanaca (također crtaju sunce) te na zapadu kod kršćana i Kelta – gdje mandale predstavljaju Presveto trojstvo, keltski križ, krunice i aureole.

– U prijevodu mandala znači ‘sveti krug’. Geometrijski oblik kruga pojavljuje se učestalo u prirodi (cvijeće, pahuljice snijega, mjesec, sunce) i simbolizira geometrijski oblik koji nema početak niti kraj. Njen kontinuirani oblik simbolično mijenja univerzum. Svojim kružnim oblikom, prema duhovnom učenju s Istoka, mandala ima moć koja omogućuje da relaksira, balansira energiju u tijelu te pomogne u izražavanju kreativnosti, objašnjava Ida Šijaković iz Artidas Dotsa.

– Krug je simbol cjeline, kontinuiteta, povezanosti, harmonije i životnog ciklusa, te nam stoga gledanje u crtež kruga i bojenje pomaže da se fokusiramo na unutrašnjost, emocije, na duhovnost. Bojenjem mandala možete postići veću prisutnost u sadašnjem trenutku, relaksirati se, fokusirati misli, meditirati, izraziti kreativnost, zabaviti se i otkriti ‘dijete u sebi’. Pomoću mandala isključujemo vanjske utjecaje i koncentriramo se na ono što je unutar mandale. Budisti imaju posebnu vrstu izrade mandala od pijeska te su ključni dio jedne od tantričkih meditacijskih praksi. Za njih je to sredstvo produbljivanja duhovne svijesti te stanja prosvjetljenja,

govori nam Art&Colour Energy Healer Ida Šijaković.

I Carl Jung je u modernu zapadnjačku psihoterapiju uveo crtanje i bojanje mandala kao pomoć pri uvidu u trenutno unutarnje stanje pacijenta. Tehniku i doživljaje opisuje u svojoj knjizi “Memories, Dreams and Reflections”. Jung je prepoznao da je izrada mandala odlična za čovjekov osobni rast.

JIN I JANG

Jin Jang je taoistički koncept čiji je simbol Taijitu nama na zapadu poznat kao Jin Jang znak. Pod tim imenom je postao poznat cijelom svijetu 60-tih godina prošlog stoljeća dok je sam nauk nastao u 4.st. pr. Kr. Doslovan prijevod pojma bi bio ‘tamno – svijetlo’. Drevna kineska filozofija Jin-Jang opisuje kao paradoks istovremenog jedinstva i dualizma. Fuzija naizgled suprotnih kozmičkih sila određuje red i mijene svega što postoji.

Simbol Taijitu se sastoji od kruga koji simbolizira cjelinu, kontinuiranost, cikličnost te izvor beskonačnih mogućnosti i čistog znanja. Unutar kruga polariteti su podijeljeni krivuljom i izgledaju kao da kruže jedan oko drugoga. Crni dio (Jin) sadrži svoju bijelu točku (komadić Janga) i obrnuto. Ispravan položaj simbola ima Jang (svjetliji polaritet) na gornjoj strani dok je Jin (tamniji polaritet) na donjoj i obavezno se kreću u smjeru kazaljke na satu. Krug koji drži polaritete ukazuje na uvjetovanost i cjelovitost dok kontrast crne i bijele boje pokazuje na dualnost i ravnotežu.

Priroda Jin Janga je promjenjivost, a promjena je jedina konstantna. Najbolji primjer su izlazak svjetla, sunca i početak dana pa nakon 12 sati spuštanje mraka te dolazak mjeseca i noći. Dobar primjer su i duhovne i gospodarske mijene na zapadu i istoku svijeta. Nekada se Istok smatrao izrazito duhovnim a manje poslovnim dijelom svijeta dok je Zapad bio orijentiran na materijalno-poslovni aspekt s tragovima duhovnog. Međutim u procesu smo promjene i koncepti se mijenjaju.

JIN – JANG
crno – bijelo
tama – svjetlo
noć – dan
Mjesec – Sunce
voda – vatra
ženski princip – muški princip
negativno – pozitivno
primanje – davanje
pasivno – aktivno
dezintegracija – integracija
sjever – jug
nebo/oblaci – zemlja
zima – ljeto
hladno – toplo
vlažno – suho
kornjača – zmaj
parni brojevi – neparni brojevi

CVIJET ŽIVOTA

Flower of Life ili Cvijet života vrlo je moćan simbol Svete geometrije (Sacred Geometry). Nazivaju ga još i Svetim gralom Svete geometrije. Simbol je rasprostranjen po cijelom svijetu; od hrama boga Ozirisa u drevnom Egiptu, u Zabranjenom gradu u Kini, sinagogi u Izraelu, hramovima diljem cijele Indije i mnogim drugim zemljama svijeta, a datira od prije 6000 do 10000 godina.

Najpoznatiji umjetnik koji se koristio i bio fasciniran oblikom Cvijeta života bio je Leonardo Da Vinci. Umjetnost koju je stvorio je prožeta matematičkim proračunima vezanim za kružnice Cvijeta života i Svete geometrije općenito. Njegovi učenici su govorili da se veliki Da Vinci satima zabavljao optičkim iluzijama koje izaziva gledanje ili prebrojavanje preklapajućih krugova. Samo gledanje u krug umiruje um i time dolazimo do odgovora što sve Flower of Life može učiniti za vas.

UMIRUJE MISLI

  • Gledanje, a pogotovo crtanje Cvijeta uključuje cijeli mozak. Priroda i boje geometrije zahvaćaju obje polutke mozga i pomažu im da rade zajedno u sinergiji.
  • Spajanje lijeve (logičke, tehničke) strane s desnom (kreativnom, intuitivnom) stranom dolazi do opuštanje, postajemo učinkovitiji i odmoreniji.

POMAŽE PRI MEDITACIJI I PODIZANJU RAZINE SVIJESTI

  • Crtanjem simbola Svete geometrije i mandala općenito ulazimo u meditativno stanje koje još nazivamo meditacija u pokretu. Takav oblik meditacije se preporučuje svima koji imaju izazov s klasičnom meditacijom na dah te su odličan prvi korak pri meditaciji.

BOLJA PERCEPCIJA I 3D VIZUALIZACIJA

  • Prakticiranjem vizualizacije oblika (pogotovo kod djece) uključuju se obje strane mozga što izravno utječe na razvijanje percepcijskih sposobnosti.

ULAZAK U THETA STANJE

  • Proučavanjem i izradom simbola ulazite u theta stanje iz kojeg često proizlaze nove ideje.

OSVJEŠTAVATE I UVAŽAVATE JEDINSTVO PRIRODE, SVEMIRA I SVIH NJEGOVIH BIĆA

  • Primijetite gdje sve pronalazite kružne oblike (od povrća do pužnica raznih školjkaša) i uživajte u skladu univerzuma.