Zdrava Hrana Stil Života

Jeste li probali kavu s gljivama? Nemate pojma što propuštate ako niste!

Mushroom Cups Go Glow kava / foto: Privatna arhiva

Obožavate kavu, ali ne obožavate neugodne reakcije vašeg tijela na istu? Onda je Mushroom Cups ono što tražite. To ne govorimo zato što je ovaj splitski brend proizveo prvu hrvatsku kavu s gljivama, što će reći, kavu koja je zdrava ili zato što je kava s gljivama trenutačno hit u svijetu, već zato što je kava ovog brenda uistinu transformativno iskustvo.

Teško je to opisati. Doslovno osjećate da kola kroz vaše tijelo i čini nešto dobro za vas, odnosno kao da umiruje organizam, umjesto da ga, kao što to kava često čini, dovodi do, neki će posvjedočiti, anksioznog stanja. Nadalje, nevjerojatno je nježna za probavu te razbuđuje s lakoćom, a uz sve to je jako fina, pogotovo ako dodate malo mlijeka, bilo životinjskog podrijetla, bilo biljnog i neku vrstu zaslađivača, poput vječnog klasika – meda ili smeđeg šećera. No, zaslađivač možete odabrati prema vlastitim potrebama i željama.

Pročitajte više: Kokosova voda izvrsna je zamjena za kravlje ili sojino mlijeko: Ove recepte morate isprobati!

Pritom možete birati između tri vrste ove kave. Tako Mushroom Cups u svojoj ponudi ima Go Glow, Go Sharp i Go Tireless kavu, dok je za opuštanje tu Mushroom Cupsov kakao.

Osnivač Mushroom Cupsa Stipe Režić / foto: Privatna arhiva

“Što si u kavu stavila?”

S osnivačem Mushroom Cupsa, bivšim aktivnim sportašem Stipom Režićem pričali smo o svim kvalitetama njegovih proizvoda, ali i o tome kako je uopće došao do ideje da gljive ubaci u kavu. Ujedno nam je otkrio svoju omiljenu vrstu Mushroom Cups kave.

Ono što je svakako zanimljivo u cijeloj priči je to da je Stipe do ovog izuma, kao uostalom svi veliki izumitelji u povijesti, došao sasvim slučajno. Naime, otac ovog košarkaša, razvio je rijedak oblik alergije koji ima samo 0,001 posto populacije. Njegovi kožni problemi bili su drastični, a unatoč nizu isprobanih lijekova i dijeta, napredak situacije nije bio na vidiku.

No, onda mu je Stipe ubacio gljive u kavu i ostalo je povijest. Danas je Mushroom Cups brend koji se ubrzano razvija ne samo na području Hrvatske, već i šire, dok broj zadovoljnih korisnika nemilice raste.

Mushroom Cups team / foto: Privatna arhiva

Slučajnost ili sudbina?

Ljekovite gljive počeli ste istraživati kako biste ocu pomogli s njegovim rijetkim alergijama. Kako ste spoznali to da baš u gljivama leži spas? Jesu li vas one i prije fascinirale?

Nismo znali. Kad su se u mog oca pojavile alergije popraćene aritmijama i problemima s tlakom, prvo smo pokušali s tradicionalnom medicinom. Godinama smo pokušavali s različitim lijekovima i dijetama, ali naprosto ništa nije pomagalo. Zatim smo se prebacili na alternativnu medicinu. Posjetili smo nekoliko poznatih “alternativnih” doktora i iscjelitelja, i isprobali hrpu preparata, međutim pozitivnih pomaka nije bilo i počeli smo klonuti duhom.

Gljive su se pojavile kao samo još jedna nova stvar na listi, a meni osobno su bile poznate jer sam koristio Cordyceps kao sportaš. Dobro smo ih istražili i pričali smo s nekoliko domaćih i stranih znanstvenika prije nego smo se odlučili dati ih mom tati, ali iskreno govoreći tada nisam baš vjerovao da će mu pomoći. Fasciniranost je nastupila tek nakon.

Savršeno kremasta Go Glow kava brenda Mushroom Cups / foto: Privatna arhiva

Gljive čak ni u ogromnim količinama nemaju zabilježenih toksičnosti za ljudski organizam

Kako to da ste gljive odlučili “ubaciti” baš u kavu? Kažete da je to bilo sasvim slučajno, ali kud baš u kavu? Niste se bojali da to dvoje ne paše i kako ste došli do zaključka koje je gljive najbolje koristiti u vašem proizvodu? Također nam recite ide li u prilog kvaliteti vašeg proizvoda to što je s Jadrana, odnosno iz Hrvatske?

Kada smo istraživali gljive vidjeli smo da čak ni u ogromnim količinama nemaju zabilježenih posljedica ili toksičnosti za ljudski organizam. Zato se nisam bojao ubaciti ih tati u kavu. On je malo stariji čovjek i konstantno je zaboravljao uzimati ekstrakt koji smo mu pripremili.

Mene je to izluđivalo. Jednog dana sam došao kod njega, otvorio policu i vidio da je bočica s ekstraktom skoro puna, a trebala je biti prazna. Počeli smo se svađati. Tata je rekao: “Nisam ja kriv što sve živo zaboravljam”, a ja sam rekao: “Kako ne zaboraviš stvari koje voliš, na primjer tu kavu koju svaki dan piješ, a ne bi trebao” (radi aritmije) i tu se u trenutku rodila ideja da mu samo uvalim ekstrakt u kavu. Kaže se da ne valja donositi odluke u ljutnji, ali eto taj put je izašlo na dobro.

Gljive koje otkupljujemo su većinom iz Like i Banovine. Siguran sam da je itekako važno za njihovu kvalitetu to što dolaze iz naših hrvatskih šuma koje nisu onečišćene.

Možete li objasniti pojam “coffee infused with mushroom”, što podrazumijeva taj “infused” koji stoji na vašoj ambalaži?

Infused je “cool” marketinški izraz kojim se naglašava da je nešto pomiješano, ali da ujedno ima i nadograđujući efekt. Dakle moglo bi pisati i coffee with mushrooms i bilo bi jednako točno.

Go Glow kava brenda Mushroom Cups / foto: Privatna arhiva

Kava i gljive – spoj stvoren u raju

Kako objašnjavate to da ova kava tako dobro “legne” baš svima? Naime, mnogi strastveni ljubitelji kave ne mogu živjeti bez kave. Međutim, muče veliku muku s njom jer ih želudac “rastura” od bolova, kava im stvara osjećaj mučnine, diže im tlak do nebesa i slično. No, kad pijemo vašu kavu, kao da ista liječi želudac, tlak je savršen i općenito se osjećamo sjajno. Ukratko, mnogi vaši klijenti posvjedočit će da im vaša kava čini dobro u svakom pogledu. Ipak, ne mogu objasniti kako i zašto to čini…

S kemijskog stajališta vam ne mogu sa 100 postotnom sigurnošću reći zašto je kava s gljivama tako ugodna i nježna za želudac, jer još nemamo službene rezultate istraživanja koje provodimo. Ali ovo što ste napisali nam kupci konstantno pišu. Očigledno je da kava i gljive imaju snažno sinergijsko djelovanje, a više o interakciji biološki aktivnih spojeva ću vam moći reći u skoroj budućnosti.

Sve vrste kava brenda Mushroom Cups / foto: Privatna arhiva

”Ne namjeravamo raditi kompromis s kvalitetom proizvoda”

Neki bi rekli da je cijena ovakve kave “paprena”, no oni koji su je probali posvjedočit će da cijena itekako opravdava kvalitetu. No, za Nevjerne Tome možete li objasniti kako je postignuta ova cijena i zašto se isplati uložiti u ovakvu kavu bez obzira na cijenu?

U jednom serviranju kave s gljivama ima 800 miligrama ekstrakta gljiva. Za proizvodnju 800 miligrama ekstrakta potrebno je 8 grama suhih gljiva, odnosno 80 grama svježih gljiva. Dakle za jednu tubu Mushroom Cups proizvoda potreban je gotovo cijeli jedan kilogram gljiva. Bismo li mogli stavljati manje ekstrakta i ponuditi povoljnije cijene? Naravno da bismo mogli. Ali ne namjeravamo raditi kompromis s kvalitetom proizvoda.

Koja vrsta Mushroom Cupsa je vama omiljena i kad je obično pijete, u kojim prigodama?

Moja omiljena verzija je Go Glow. Pijem je ujutro uz doručak i to s malo šećera i alpskog mlijeka. Ona mi je najdraža jer je okusom jako nježna i kremasta, dok su Go Sharp i Go Tireless dosta karakternije.

Oznake

Mantra

Mantra.hr je internetski portal koji inspirira i informira sve one koji sreću, smisao i zadovoljstvo pronalaze u alternativnim načinima življenja. Otkrivamo tajne horoskopa i analiziramo aktualne zvjezdane konstelacije, osluškujemo unutarnji glas kako bismo pronašli put do autentične duhovnosti i spiritualnosti, brinemo o zdravlju i ljepoti koristeći prirodne metode iscjeljenja i narodne recepture, otkrivamo misterije svijeta i drevne zaboravljene vještine… Mantra je sveti zvuk koji vodi ka Izvoru.

Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar