Stil Života

AYELEN – božanstveni nakit za žene koje žive svoju svrhu

Martina i njezin nakit / foto: Instagram

Ako bismo Martini Tompić morali udijeliti neku titulu ili opis, mogli bismo reći da je Martina rukotvorka, dizajnerica nakita i vlasnica brenda Ayelen. Međutim, ovu vječno nasmijanu mladu ženu punu duha i zarazne energije, nepravedno je ugurati u upravo navedeni kalup. A kako je nemoguće prenijeti vam uživo razinu vibracije na kojoj Martina živi, pustit ćemo ju da vam bar donekle otkrije nešto o sebi, svom radu i očaravajućem nakitu koji njene ruke vrijedno izrađuju.

Pročitajte više: Basketica – hrvatski brend za čijim eko košarama su svi poludjeli čim su došle na tržište

“Od malih nogu me privlačilo kreativno izražavanje bilo koje vrste”

Možeš li nam reći više o sebi i svom radu? Naime, već dugo se baviš rukotvorinama. Možeš li nas stoga ukratko provesti kroz svoj život i rad do otvaranja brenda Ayelen? Također nam reci kako to da si pokrenula ovaj brend i kada?

Od malih nogu me privlačilo kreativno izražavanje bilo koje vrste. Prvo sam kao hobi reciklirala i redizajnirala vintage i staru odjeću s prijateljicom. Brend se zvao Cycle ReCycle. Gostovale smo u raznim emisijama i intervjuima, a imale smo i nekoliko revija. Nakon par godina, svaka je krenula svojim putem.

Ja sam taman završila fakultet (ekonomiju/turizam) i osnovala AYELEN te počela raditi nakit i razne dodatke od reciklirane kože i materijala koje sam pronalazila u prirodi. Sve je to bio samo hobi i dugo sam tražila samu sebe, svoju svrhu, neki ozbiljniji oblik izražavanja i stvaranja koji će biti održiviji i isplativiji. Tako da sam od 18 godine uvijek radila stalni posao, a u slobodno vrijeme posvećenost usmjeravala na hobije – šivanje – izrada nakita- reciklaža – redizajn – edukacija – fotografija. Rad s rukama i umjetnost su mi oduvijek bili za srce i dušu, s velikim snovima da sve to jednog dana postane moj primaran posao.

Martina u poslu / foto: Instagram

“Osjećam i znam da je ovo moj poziv – biti umjetnica i stvarati rukama”

Kako objašnjavaš svoju fascinaciju prirodom i prirodnim materijalima, kao i ručnim radom?

Metalurgija me potpuno osvojila prije četiri godine i od tada neprestano radim na usavršavanju ovog starog zanata. Za rad je potrebno jako puno vježbe, alata, materijala, eksperimentiranja, ulaganja, strpljenja, upornosti, volje i ljubavi. Danas mi je to primaran posao i mogu reći da živim svoj san koji sam cijeli život priželjkivala, jer osjećam i znam da je ovo moj poziv – biti umjetnica i stvarati rukama.
Da radim nešto s ljubavlju, svrhom, nešto u što vjerujem, nešto što se i ljudima sviđa, nešto u što unosim moj spirit, strast i emocije, a uz sve to da to radim sporo, uživam u procesu, učenju, s naglaskom na održivost i recikliranje materijala što više mogu.

Inače Ayelen je indijansko ime koje znači čistoća ili sreća, a pošto obožavam indijansku kulturu koja mi je vječna inspiracija, s tim imenom sam odmah rezonirala. Najveća inspiracija u stvaranju mi je oduvijek divlja priroda, šuma, planina, neka stara vremena i drevne kulture, te boho stil…

Martinin nakit / foto: Instagram

“Često odem na izlete sama”

Obožavaš putovati, primjerice bila si u Zanzibaru ovo ljeto. Što te posebno oduševilo kod ovog putovanja, što te općenito oduševljava kod putovanja te utječu li ista i na tvoju inspiraciju?

Često odem na izlete sama – to me nekako posebno napuni i inspiracijom i mirom i odmorom na svim razinama. Naročito kad osjećam zasićenje zbog posla (jer sam velika radoholičarka pošto radim ono što obožavam) pa često pretjeram, a i veliki sam empat i senzibilna osoba koja puno osjeća, pa se odem regenerirati….

Najčešće su to odlasci u planine i zabačena mjesta gdje nema puno ljudi, Gorski kotar, Lika ili neki pusti otok. Jako volim biti sama sa sobom i zbilja mi je to s vremena na vrijeme potrebno. Trudim se slušati sebe i ne dovoditi se do burn outa (jer mi se to desilo par puta).

Obožavam i daleka putovanja i egzotiku. Da, nedavno sam vodila mamu i sestru u Afriku, po drugi put na Zanzibar – ima nešto magično na tom otoku. Eh da i uvijek na izlete i putovanja nosim nakit pa fotkam u tom okruženju, to mi je najdraže. Putovanja će me zauvijek inspirirati u svim pogledima – i za umjetničko stvaranje i kao neka vrsta hrane za moju dušu i ispunjenje mog bića.

“Trudim biti nježna prema sebi i proslaviti sa sobom svaki napredak”

Koji tvoji proizvodi najbolje idu, a na koje si posebno ponosna? Sigurno si ponosna na sve, ali neki su pretpostavljamo bili poseban izazov za napraviti?

Hmmm na što sam posebno ponosna od svojih kreacija….pa moram priznati na sve pomalo. Na svaki korak naprijed u procesu napretka izrade koji uočim, jer se trudim biti nježna prema sebi i zbilja proslaviti sama sa sobom svaki napredak, a ne samo ambiciozno gurati naprijed i pretjerano težiti perfekcionizmu. Pokušavam se zaustaviti svako malo i zbilja samu sebe pohvaliti!

Među dražima su mi roller bočice ogrlice – koje su zbilja izazovne za izradu, ali i određeni unikati (koje sam izradila po nečijoj želji i znam da postoji samo jedan takav primjerak na cijelom svijetu).

Martinine roller bočice ogrlice / foto: Instagram

“Balans i zdravi razum održavam življenjem u trenutku”

Čime su tvoje klijentice najviše oduševljene i kakve su njihove reakcije?

Mislim da moje klijente to i najviše veseli i oduševljava – custom izrada (po njihovoj želji). To radim od kad sam otvorila obrt, ali zbog sve većeg obujma posla, jednostavno sam morala minimalizirati taj popis i sad to radim puno manje. Ipak sam od početka, a i sada, JEDNA osoba koja stoji iza imena AYELEN!

Budući planovi?

Gdje se vidim u budućnosti? Ah, naučila sam unazad par godina iskustva da balans i zdravi razum održavam življenjem u trenutku, sa što većim fokusom na ono što živim SADA u ovom trenutku, bez puno planiranja unaprijed (jer me onda pojedu strahovi). Ali u dubini sebe se zauvijek zamišljam kako do kraja života stvaram rukama i učim, neprestano učim, nove tehnike, nove zanate, jer rođena sam za to i volim to cijelim svojim srcem. Ma samo želim ići korak po korak naprijed i napredovati, to je plan za budućnost! Od 1.10. sam i stalna postava u jednom showroomu u centru Zagreba i to me jako veseli…

Oznake

Mantra

Mantra.hr je internetski portal koji inspirira i informira sve one koji sreću, smisao i zadovoljstvo pronalaze u alternativnim načinima življenja. Otkrivamo tajne horoskopa i analiziramo aktualne zvjezdane konstelacije, osluškujemo unutarnji glas kako bismo pronašli put do autentične duhovnosti i spiritualnosti, brinemo o zdravlju i ljepoti koristeći prirodne metode iscjeljenja i narodne recepture, otkrivamo misterije svijeta i drevne zaboravljene vještine… Mantra je sveti zvuk koji vodi ka Izvoru.

Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar