Osobni razvoj

Kako se (za) voljeti: Da bi volio drugog, prvo voli sebe

Hassan OUAJBIR via Pexels

Ljubav prema sebi razlikuje se od samoljublja ili narcizma u kojima sebe stavljate iznad drugih i uvjeravate se kako ste vrjedniji od nekoga.

Kako biste bili voljeni, morate voljeti i poštovati sebe jednako kao što volite i poštujete druge. Razumijevanje toga kako voljeti sebe samo će poboljšati vašu sposobnost da volite druge. Tako ćete privući pozitivnu energiju i otvoriti put za velike događaje u svom životu.

Nastojite ne živjeti život uzalud, trošite ga pametno. Katkad osjećamo kao da naši životi ovise o drugima, no kako bismo mogli voljeti druge, moramo voljeti sebe.

 1. Odnosite se prema drugima s ljubavlju i poštovanjem, to će vam se vratiti.

Ako darujete radost drugima, to će pomoći i vama da pronađete radost.

2. Gradite dobru volju i zahvalnost na slučajnoj dobroti.

Podijelite svoje znanje ili višak novca u nekoj maloj donaciji, dajte drugima i vratit će vam se pozitivno.

3. Naučite otpuštati prošlost.

Zaslužujete svjež početak, ne zatvarajte se zbog tuge, ljutnje, bijesa, žaljenja, zamjeranja, mržnje i očaja. Budite otvoreni za novi početak.

 4. Opraštajte sebi i drugima.

Možete krenuti naprijed jedino ako oprostite onima koji su vam učinili nešto loše, a pogotovo ako oprostite sebi zbog loših procjena i poteza.

5. Ne kažnjavajte se, radije se suočite s pogreškama i učite na njima kako ih ne biste ponavljali.

Pogledajte sebe u oči pred zrcalom i naglas recite da si opraštate sve pogreške.

 6. Okružite se pozitivnim izjavama.

Napišite si na papirić da ste lijepi ili tekst: “Dovoljno sam pametan da uspijem u…” i držite je na vidljivu mjestu kako biste se svaki dan podsjetili na to.

7. Odbijte kritiku i uvrede.

Zamislite u zrcalu osobu koja je negativna prema vama i mirno joj odgovorite: “Ne zanima me to”. Ako vjerujete da ste lijepi, osoba u zrcalu bit će vam lijepa.

8. Smjestite stvari na njihovo mjesto.

Svi želimo ugodan stan, dobar automobil ili vikendicu na moru, no definirajte svoje stvarne želje, odredite što vam je važno i potrebno za ugodan život.
 9. Zapisujte događaje u dnevnik.

Zapisujte i dobro i loše, to će pomoći da pročistite osjećaje i način na koji doživljavate neke događaje te način na koji ste ih spremili u pamćenje.

10. Zavolite se takvi kakvi jeste.

Velik dio ljubavi odnosi se na prihvaćanje druge osobe takvom kakva je. Isto je i s nama samima. Tek kad prihvatimo sebe, možemo razmišljati o tome kakvi želimo biti.

11. Budite ono što jeste.

Izrazite se onako kako želite, smijte se, plešite, pjevajte, urlajte, budite ludi, što god vam odgovara. Ne bojte se što će drugi misliti, to uopće nije važno.

 12. Naučite vjerovati sebi.

Nemojte se samo oslanjati na tuđe procjene ili odluke, ne slijedite slijepo tuđe prijedloge. Saznajte tko ste zapravo i vjerujte u to da znate odlučiti najbolje za sebe.

13. Opišite se pozitivno.

Pronađite pet pozitivnih riječi koje vas opisuju, zapišite ih, pronađite njihovo značenje i osvijestite da su to vaše prednosti.

14. Razmislite što želite u vezi.

Zapišite osobine koje želite od partnera, razmislite o njima, o tome što vam je od njih najvažnije i imajte to na umu kad birate partnera.

15. Prihvatite ljubav.

Kada netko pokaže gestu ljubavi, daruje vam nešto ili uputi kompliment, zagrlite ga. Dopustite si da osjetite tu ljubav i darujte je kako biste zahvalili. Nemojte govoriti “nisi trebao”.

16. Njegujte sebe

– ulažite u sebe, odvojite malo vremena za to da budete sami, učinite nešto da probudite mir u sebi. Vježbajte, hranite se zdravo, otiđite na masažu, poklonite si nešto što je korisno za vas.

17. Ne uspoređujte se s drugima – vi ste najbolji takvi kakvi jeste.

Da imate više osobina kao ljudi oko vas, ne biste to bili vi. Nije vas briga za tuđi auto, kuću, novac, budite zahvalni na onome što imate.

18. Prestanite se truditi da budete savršeni

– dajte sve od sebe, ali ako ne uspijete baš svaki put, to ne znači da se morate kritizirati ili da ste manje vrijedni. Ne dopustite nikomu da vas optereti svojim očekivanjima.