Tehnike ozdravljenja

NADA protokol: akupunkturom protiv straha, boli i trauma

Tretman je posebno smirujući za one koji se liječe od ovisnosti o drogi ili alkoholu, koji žive s posljedicama trauma, i za one koji doživljavaju strah, anksioznost ili depresiju, a Nada protokol se pokazao posebno učinkovit nakon potresa na Baniji

Akupunktura tradicionalna je metoda liječenja i jedna je od glavnih metoda korištenih u tradicionalnoj kineskoj, tibetanskoj i ajurvedskoj medicini, iz koje se smatra da potječe.  Terapeutska tehnika uključuje zabadanje iglica u specifične točke na tijelu  kroz koje prolazi „životna energija“ koja se još i naziva i Qi (Či).  Prema vjerovanju drevnih liječnika bolest je posljedica neravnoteže, viška ili manjka Qi, te se ubadanjem tankih igala u akupunkturne točke kojih ima otprilike 365, ponovno uspostavlja ravnoteža u tijelu. Mehaničkim djelovanjem na te točke u tijelu postiže se promjena u protoku Qi, te se time djeluje na bolesti.

NADA protokol jednostavan je akupunkturni tretman koji se primjenjuje na ušima.

Provodi se u grupi, gdje se sudionicima tijekom tretmana postavlja do pet malih sterilnih igli na određene točke na samom uhu. Zatim se zajedno sjedi u tišini i introspekciji 30 do 40 minuta kako bi započelo djelovanje tretmana.

✦ NADA protokol se provodi u raznorazne svrhe emocionalnog i fizičkog ozdravljenja, objašnjava Sara Bursać , izvršna direktorica NADA udruge  u Sjedinjenim Američkim Državama (The National Acupuncture Detoxification Association).

Krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća ovaj protokol nastajao je kroz skoro desetljeće eksperimentiranja s akupunkturom u svrhu liječenja ovisnosti o heroinu i kao alternativa metadonu, zamjenskoj terapiji za liječenje od heroina, koji jednako tako može izazvati ovisnost.

To je bio pokret tadašnjih američkih revolucionarnih grupa, Black Panthers i Young Lords, nastavlja Sara Bursać. Zahvaljujući njihovoj hrabrosti i uspjehu u korištenju akupunkture cijelog tijela, a posebno uha za liječenje ovisnosti, mi danas imamo pristup tretmanu zvanim NADA protokol.

Kasnije, u devedesetim godinama kroz rad s trudnicama i majkama koje su se borile protiv ovisnosti, i posebno nakon terorističkog napada 9/11, dobili smo uvid da je ovaj tretman posebno učinkovit nakon doživjelih trauma, u velikom dijelu zbog svoje neverbalne prirode. Opća svijest se otvara o ovisnosti kao bolesti koja se često razvije kao način preživljavanja trauma, iz djetinjstva ili nakon nekog sveobuhvatljivog događaja, kao na primjer potres.

Kroz praksu i istraživanja, dobili smo uvid u mnoge načine kako protokol može pomoći ljudima: smanjuje apstinencijsku krizu, ublažava čežnju za supstancom, poboljšava san, donosi unutarnji mir i smirenje, pomaže s ostvarenjem ravnoteže između simpatičkog i parasimpatičkog sustava. S redovnim tretmanima (od dnevno do jedanput tjedno), i uz savjetovanje ili terapijski rad u grupi, moguće je ostvariti velike promjene u svom životu.
✦ Neverbalna priroda ovog tretmana je njegova suština.

Putem akupunkture dođemo u mogućnost meditacije, bez nekog prethodnog znanja kako meditirati. A da čujemo poruku te meditacije, te tišine, neophodno je biti miran u sebi, i pustiti da akupunktura čini svoje. Dodatni benefit je nešto što zovemo grupni „Qi“ (či), ili energija. To se stvori kada grupa ljudi zajedno primi tretman. Tada se stvori poseban osjećaj koji onda vlada prostorom, i znatno povećava iscjeljujući efekt tretmana.

✦ Dodatna prednost davanja tretmana bez razgovora je pristupačnost i sigurnost prostora.

Nitko ne treba podijeliti sve istine, ili neistine, o svom životnom iskustvu, da bude prihvaćen. Niti mora slušati druge. Osnovno je doći i sjesti. Možda kasnije, kroz taj interni proces koji ovaj protokol potakne, javit će se neka osobna otkrića koji se mogu verbalno procesirati, s prijateljem, kolegom ili profesionalnim terapeutom. A u zajedničkom prostoru tretmana možemo, možda po prvi put, steći sigurnost bivanja grupi.

✦ Postupak može pomoći bilo kome tko živi sa stresom.

A posebno je dobrobitan za osobe koje se lijeće od ovisnosti o drogi ili alkoholu, za one koje žive s posljedicama trauma, i za one koji doživljavaju strah, anksioznost ili depresiju. Postupak nas blago ojačava da ostvarimo unutarnju snagu na prirodan način, i pokrenemo promjene koje nas služe i podržavaju u iscjeljivanju.

Jedna polaznica edukacije NADA protokola je ovako opisala duh rada s NADA protokolom: „Za mene ono znači dijeljenje našeg unutarnjeg stanja, mogućnost pronalaženja naših unutarnjih resursa i prilika da se povežemo s drugim ljudima na jedan drugačiji način. Mogućnost da naše unutarnje emocije povežemo, sjedinimo i stopimo u našu unutarnju snagu.“

Tretman se uobičajeno provodi korištenjem igli, no umjesto toga mogu se koristiti magnetne kuglice ili sjemenke.

Postavljanje tih kuglica na akupunkturne točke NADA protokola, posebice na točke zvane „Shen Men,“ način je kako možemo puno lakše pomoći većem broju ljudi, a pogotovo djeci, opisuje nam Sara. Ponekad, kada postoji veliki strah od igle, ili se jednostavno nema vremena sjediti pola sata, akupresura je idealna opcija. Često se kuglice postave nakon tretmana s iglama, da efekt može trajati duže, ali na blaži način. Mnogi kažu da se osjećaju smirenije kad ih nose, ili da bolje spavaju. Osoba može sebi samoj postaviti te kuglice ili sjemenke, jer je jednostavno naučiti gdje ih staviti. Čak je sigurno i za malu djecu. Nema ni donje ni gornje granice dobi – svi su kandidati!

✦ Edukaciju NADA protokola s iglama može proći bilo tko tko želi pomoći ljudima koji se nalaze u raznoraznim ugrožavajućim situacijama.

Proces učenja uključuje trodnevnu edukaciju (uživo ili u hibridnom formatu online i uživo) i nakon toga davanje tretmana pod supervizijom u grupnom kontekstu. Sveukupno može potrajati od par tjedana do nekoliko mjeseci za uspješan završetak svih uvjeta za certifikat kao acudetox specijalist. Za osobe s interesom naučiti ovu tehniku, obratite se NADA trenerici Ilijani Grgić u udruzi Terra u Rijeci. Ili se osobe mogu meni direktno obratiti.

Kuglice može bilo tko naučiti kako ih primijeniti, ili na sebi ili na drugima. U Hrvatskoj, mogu se naručiti kroz ”Pamel“ u Zagrebu, ili kroz webshop Ali Expressa. Za magnetske kuglice, najčešće se koriste pozlaćene čelične kuglice koji imaju blagi magnetizam. Za akupresuru sa sjemenkama, koriste se sjemenke biljke vaccaria. Ali se mogu koristiti i obične sjemenke koje nađemo u našim kuhinjama – sjemenke gorušice su najidealnije veličine.

NADA protokol: učinkovita psihološka pomoć nakon potresa

Rodom iz Zagreba, Sara Bursać magistrirala je socijalni rad 2006. g. u Bostonu, SAD, sa specijalizacijom vodstva u urbanoj sredini. Često putuje u Hrvatsku kako bi educirala i približila prednosti i dobrobiti NADA protokola, a njen zadnji posjet dogodio se nakon potresa koji je pogodio našu zemlju, kako bi koordinirala projekt “NADA protokol: učinkovita psihološka pomoć nakon potresa”.

Nakon prošlogodišnjeg potresa na Baniji, organizirala sam edukaciju NADA protokola prvenstveno za volontere grupe ”Inicijativa“ koji su bili pružili psihosocijalnu pomoć ljudima posebno ugroženim od potresa. Uz njih je bilo još par drugih polaznika, sveukupno 15. Bio je to intenzivan period učenja davanja NADA protokola, i grupni rad pod supervizijom od nas par acudetox specijalista.

Održali smo niz javnih klinika u prirodi u parku Bundek u Zagrebu, u Hrvatskoj Kostajnici i kontejnerskim naseljima u Sisku s odobrenjem Crvenog Križa. Jedna osoba koja je dolazila na klinike na Bundeku je podijelila: „Osim što smo svakodnevno izloženi stres i različiti smo i različito ih podnosimo, tu su još i neke tegobe u tijelu mom koje postoje… U tih 6 dana što sam redovno dolazila i izrazito sam zahvalna na toj prilici, imala sam više energije. Življe sam se osjećala svaki dan. Spavala bolje, čvršće… Nadam se da će se prilika još ukazati. Koja prilika, zahvaljujem se od srca.”

U roku od tri tjedna dalo se više od 300 tretmana. I polaznici edukacije i oni koji su primili NADA tretman bili su oduševljeni s novim iskustvom i novom tehnikom. Jedna polaznica edukacije je podijelila tijekom grupnog susreta na Zoom-u: „Sretna sam zato što sam završila prošli tjedan svoju zadnju grupu, ali ne zapravo zadnju grupu nego zadnju superviziju. Grupe idu dalje. I dobivam još uvijek feedback od žena i često mi se javljaju, ove koje dolaze, kako bi htjele to nastaviti. Jako sam sretna s tim.“

Više informacija možete potražiti i putem facebook stranice, NADA Croatia, gdje su podijeljene slike rada na terenu s NADA protokolom, pa čak i snimljeni izvještaj o osobnim iskustvima nakon tretmana.