Tehnike ozdravljenja

Qi Gong metoda pretvaranja negativnih emocija u pozitivne uz pomoć šest ljekovitih zvukova

 Andrea Piacquadio, preuzeto putem Pexels

Prema taoističkom vjerovanju pozitivne i negativne emocije su povezane s unutarnjim organima, a za dobro zdravlje najvažnije je postati svjestan emocionalnih energija koje se nalaze u organima.

U taoizmu je emocionalna inteligencija proces prepoznavanja emocija prema njihovom utjecaju na tijelo te primjena vježbi koje pretvaraju negativne emocije u pozitivnu životnu snagu, odnosno Chi. Taoisti su stoljećima proučavali vezu između emocionalne energije i organizma a te su razvili metode za pretvaranje negativnih emocija u pozitivne. Jedna od metoda je i tehnika “Šest ljekovitih zvukova“, koja se fokusira na pet organskih sustava: srce, pluća, bubrege, jetru/žuč i želudac/slezenu.

Zvukovi se sastoje od energije, a svaki zvuk proizvodi drugačiju frekvenciju, vibracije i energetske valove. Ljudsko tijelo također je sastavljeno od energije koja se nalazi u molekulama, atomima i subatomskim česticama te od one koja je pohranjena u mislima, emocijama, osjećajima, iskustvima i perspektivi. Svako energetsko područje u tijelu povezano je s različitim tjelesnim, emocionalnim i duhovnim funkcijama, na koje djeluju različite vibracije i zvukovi. Svaki od šest ljekovitih zvukova povezuje se sa odgovarajućim energetskim centrom u tijelu. Zvuk može izliječiti, umiriti, ozdraviti i ukloniti bilo kakvu bol, a učinci terapije često su trenutni i vidljivi.
VJEŽBA PLUĆA: Prvi ljekoviti zvuk

1. Postanite svjesni svojih pluća. Duboko udahnite i podignite ruke ispred sebe. Kada se ruke nađu u ravnini s očima, počnite rotirati dlanove i polagano ih podignite iznad glave uz lagano savijene laktove. Osjetite kako se rastežete od peta pa sve do dlanova, uključujući nadlaktice, podlaktice i ramena. To će otvorite pluća i prsa te olakšati disanje. Zategnite kutove usana prema natrag te izdahnite i ispustite zvuk “Ssssssss“.

2. Dok izdišete izbacite osjećaje tuge, žalosti i žaljenja iz pluća.

3. Kada potpuno izdahnete, rotirajte dlanove prema dolje, zatvorite oči i dišite punim plućima kako bi ih osnažili. Ako vas boje stimuliraju, zamislite da čisto bijelo svjetlo i vrlina pravednosti ulaze u vaša pluća. Lagano spuštajte ruke i opustite ramena. Položite dlanove u krilo i rotirajte ih prema gore.

4. Zatvorenih očiju dišite normalno. Ostanite svjesni svojih pluća i zamislite da i dalje proizvodite zvuk. Obratite pažnju na sve senzacije u tijelu. Pokušajte osjetiti kako hladna svježa energija zamjenjuje onu vruću, tamnu i istrošenu.

5. Ponovite slijed 3 do 6 puta. Za prehladu, gripu, zubobolju, pušenje, astmu, emfizem ili depresiju te za detoksikaciju pluća, možete ponoviti i 9, 12, 18, 24 ili 36 puta.

6. Plućni zvuk pomaže ukloniti nervozu pri javnom nastupu. Kada se trebate smiriti i opustiti ispustite plućni zvuk bez pomicanja ruku, nekoliko puta.

VJEŽBA BUBREGA: Drugi ljekoviti zvuk

1. Postanite svjesni svojih bubrega. Spojite noge tako da vam se koljena i glažnjevi dodiruju. Udahnite duboko i nagnite se prema naprijed. Dlanove prekrižite i omotajte oko koljena te ispravite ruke. Kada osjetite istezanje u predjelu leđa gdje se nalaze bubrezi, pogledajte prema gore i lagano zabacite glavu prema natrag.

2. Zaokružite usne i tiho, kao kad gasite svijeću, ispustite zvuk “Čuuuuu“. Istovremeno zategnite trbuh i uvucite ga prema kralježnici. Zamislite da istiskujete sve osjećaje straha iz bubrega.

3. Kad izdahnete u potpunosti, sjedite uspravno i polako dišite prema bubrezima, zamišljajući svijetlo plavu energiju i vrlina nježnosti kako ulaze u bubrege. Razdvojite noge u širini kukova i položite dlanove na bedra, okrenute prema gore.

4.Zatvorenih očiju, dišite normalno. Ostanite koncentrirani na bubrege, dok zamišljate da i dalje proizvodite zvuk. Obratite pažnju na senzacije u tijelu i osjetite zamjenu energije oko bubrega, ruku, glave i nogu.

5. Ponovite 3 do 6 puta, a za bol u leđima, umor, vrtoglavicu, zvonjenje u ušima i detoksikaciju bubrega ponovite od 9 do 36 puta.  

VJEŽBA JETRE: Treći ljekoviti zvuk

1. Postanite svjesni svoje jetre i osjetite njenu povezanost s očima. Ruke opustite uz tijelo s dlanovima prema van. Udahnite duboko dok i polagano ljuljajte ruke prema gore dok ne dođu iznad glave te ih pratite pogledom.

2. Izdahnite uz zvuk “Ššššššššš“. Vizualizirajte mjehurić koji obavija jetru te sakuplja i izbacuje pretjeranu vrućinu i osjećaj straha.

3. Kada izdahnete u potpunosti, razdvojite prste i dlanove gurajte prema van. Polagano dišite prema jetri i zamislite sjajnu, zelenu vrlinu dobrote kako ulazi u jetra. Lagano vratite ruke sa strana i spustite ramena. Položite dlanove u krilo i rotirajte ih prema gore.

4. Zatvorenih očiju, dišite normalno. Ostanite usredotočeni na jetru te zamišljajte da i dalje proizvodite zvuk. Osjetite senzacije i zamjenu energije.

5. Ponovite 3 do 6 puta. Za ljutnju, crvenilo očiju, kiseli i gorki okus u ustima te detoksifikaciju jetre ponovite od 9 do 36 puta. Taoistička izreka o kontroli ljutnje kaže: Ponovite li zvuk jetre 30 puta i nakon toga ostanete ljuti, imate pravo pljusnuti osobu.

VJEŽBA SRCA: Četvrti ljekoviti zvuk

1. Postanite svjesni svog srca i osjetite njegovu povezanost s jezikom. Udahnite duboko i zauzmite isti položaj kao za zvuk jetre, ali se polagano nakrivite u desno.

2. Lagano otvorite usta i zaokružite usne te izdahnite zvuk “Hauuuuuuu” u pola glasa, dok zamišljate kako se kroz osrčje, odnosno vanjsku opnu srca, ispuštaju toplina te osjećaji nestrpljivosti, arogancije i nemira.

3. Ostatak ciklusa ponovite istu proceduru kao kod zvuka jetre, ali se koncentrirajte na srce te zamislite žarko crvenu boju i vrline sreće, časti, iskrenosti i kreativnosti kako ulaze u vaše srce.

4. Ponovite 3 do 6 puta. Za grlobolju, prehladu, natečenost zubnog mesa i jezika, srčane bolesti, neraspoloženost i detoksikaciju srca ponovite od 9 do 36 puta.

VJEŽBA SLEZENA: Peti ljekoviti zvuk

1. Postanite svjesni svoje slezene te osjetite njenu povezanost s ustima. Duboko udahnite i postavite dlanove na prsnu kost te ju pritisnite prstima dok se istovremeno opirete srednjim dijelom leđa.

2. Izdahnite uz zvuk “Vhuuuuu” u pola glasa te osjetite vibracije. Izbacite višak vrućine i vlage zajedno s emocijama brige, suosjećanja i sažaljenja.

3. Udahnite u slezena, gušteraču i želudac i zamislite žarko žuto svijetlo te vrline pravednosti, samilosti, koncentracije i stvaranja glazbe kako ulaze u slezena.

4. Polagano spustite dlanove u krilo i rotirajte ih prema gore. Zatvorite oči, normalno dišite i zamislite da i dalje proizvodite zvuk. Budite svjesni svih senzacija i zamjene energije.

5. Ponovite 3 do 6 puta ili 9 do 36 za probleme s probavom, mučninu, proljev i detoksikaciju jetre. Ovaj zvuk, u kombinaciji s ostalima, učinkovitiji je i ljekovitiji od korištenja antacida. To je jednini zvuk koji se može izvoditi odmah nakon jela.

VJEŽBA TROSTRUKOG ZAGRIJAVANJA: Šesti ljekoviti zvuk

Zadnja vježba šest ljekovitih zvukova odnosi se na tri energetska centra u tijelu.
Gornji dio, koji se sastoji od mozga, srca i pluća, je vruć.
Srednji dio, u kojeg spadaju jetra, bubrezi, želudac, gušterača i slezena, je topao.
Najniži dio, koji obuhvaća tanko i debelo crijevo, mjehur i spolne organe, je hladan.
Vježba trostrukog zagrijavanja izjednačava toplinu u sva tri dijela tako da tjera vruću energiju prema dolje, a hladnu prema gore, kroz probavni sustav. Ova vježba potiče duboki i opuštajući san te učinkovito umanjuje stres.

1. Lezite na leđa. Ukoliko osjetite bol u leđima, stavite jastuk ispod koljena.

2. Zatvorite oči i duboko udahnite te dopustite da vam se pluća i trbuh napune zrakom i napuhnu.

3. Izdahnite uz zvuk “Hiiiiii” kroz pola glasa, dok zamišljate kako veliki valjak pritišće vaš dah, od prsa prema donjem dijelu trbuha. Zamislite da su prsa i trbuh ravni poput papira i osjetite se lagano, opušteno i prazno. Odmarajte se uz normalno disanje.

4. Ponovite 3 do 6 puta, ili više, ukoliko ostanete potpuno budni. Ukoliko se želite opustiti bez da utonete u san, pri izvođenju vježbe trostrukog zagrijavanja, legnite postrance ili sjednite u stolicu.