Tehnike ozdravljenja

Odahnite stres – 7 vježbi disanja za bolje zdravlje i raspoloženje

Image by Alfonso Cerezo from Pixabay

Vježbe disanja mogu pomoći vašim plućima da se oporave nakon bolesti. Isto kao što vam pomažu da se nosite s
osjećajem anksioznosti i stresa, vježbe disanja mogu pomoći oporavku funkcije dijafragme i povećati kapacitet
pluća.

Vježbe za disanje koje pomažu zdravlju

Kad je čovjek u stanju stresa, mišići abdomena obično su zgrčeni i čovjek diše vrlo plitko. Kao djeca, obično dišemo abdominalno, podizanjem trbuha i ošita kod udaha, no s godinama to se mijenja.

Odrasli najčešće dišu plitko i nekvalitetno, i udišu jedva toliko zraka da održavaju funkcije, što ne omogućava kvalitetnu obnovu organizma.

To je onaj oblik disanja kod kojega se samo lagano podiže i spušta prsni koš, često tako da to ne možemo ni primijetiti, niti se nakon udaha i izdaha osjećamo pročišćeno. Mišići trbuha tako ostaju zgrčeni, što pridonosi stresu, zadržavanju negativnih emocija i probavnim smetnjama, a s vremenom se mogu razviti i veći zdravstveni problemi.

Stoga vam donosimo istočnjačke vježbe za disanje kojima ćete obogatiti vaše tijelo kisikom i u konačnici poboljšati zdravlje i raspoloženje:

1. Vježba dubokog trbušnog disanja

Sjednite u lotosov položaj tako da su vam kralježnica, vrat i glava ravni. ruke položite na koljena u dhyana mudri (kažiprst i palac su spojeni, ostali prsti su ravni i ispruženi). Duboko dišite i osvijestite: kad udišete, trbuh se mora podići, kad izdišete, vraća se u prvobitni položaj. Dok vježbate, možete vizualizirati kako pozitivna energija ulazi u tijelo, a negativna energija i bolesti izlaze van. Vježbu izvodite 5 minuta.
Kako djeluje: ovom vježbom dovodimo kisik u pluća, trbuh i mozak. kisik u mozgu aktivira pinealnu i pituitarnu žlijezdu, povećava aktivaciju neurona i svih stanica u mozgu. uklanja depresiju, opušta i daje miran um. poboljšava se cirkulacija, rad bubrega i probava.

2. Vježba naizmjeničnog disanja (za raspoloženje)

Sjednite u udoban položaj i ruke položite na koljena sa spojenim palcem i kažiprstom. Podignite desnu ruku do razine nosa, s laktom koji je podignut paralelno s glavom, pa palac desne ruke stavite na desnu nosnicu i pritisnite ju. Udahnite na lijevu nosnicu. Začepite srednjim prstom i prstenjakom lijevu nosnicu i zadržite dah. Zatim maknite palac s desne nosnice i izdahnite. Udahnite na desnu nosnicu, zadržite dah i izdahnite na lijevu nosnicu. Ponavljajte postupak tijekom 5 minuta.
Kako djeluje: tok zraka kroz svaku nosnicu određuje raspoloženje osobe. kada se zrak više kreće kroz lijevu nosnicu, osoba je više naklonjena razmišljanju, a kada je tok veći kroz desnu nosnicu, osoba je više naklonjena fizičkim aktivnostima. Tok zraka kroz nosnice mijenja se svakih sat vremena. Cilj vježbe za disanje je da se tok prane (daha) kroz obje nosnice izjednači.

3. Poticajni dah (za podizanje energije)

Sjednite udobno u lotusov položaj, s rukama na koljenima. Udahnite i izdahnite brzo kroz nos, držeći usta zatvorena, ali opušteno. Udah i izdah trebaju trajati jednako i biti što je moguće kraći, što može biti bučno. To stvara brzo gibanje membrane, slično kao da pušete mijeh. U početku, radite tu vježbu oko 15 sekundi, pa sa svakom novom izvedbom povećajte za 5 sekundi, dok ne dostignete punu minutu.
Kako djeluje: ako je dobro odrađena, nakon treninga osjećat ćete se budniji i s višom razinom svijesti. Korisna je vježba u trenutcima kad osjećate da vam je potrebna šalica kave.
4. Vježba opuštanja, ili 4-7-8 vježba

Sjedite opušteno, s rukama na koljenima. Postavite vrh vašeg jezika na greben iza gornjih prednjih zuba i držite ga tamo tijekom cijele vježbe za disanje. Zatvorite usta i udahnite kroz nos brojeći u sebi do četiri. Zatim zadržite dah, brojeći do sedam, pa ispuštajte dah kroz usta, uz pištanje zraka između jezika i zuba, brojeći istodobno do osam. Dok izdišete, lagano otvorite usta, bez pomicanja jezika. Ponovite ciklus četiri puta, odnosno za još tri udisaja.
Kako djeluje: ova vježba je prirodno sredstvo za smirenje živčanog sustava. Ponavljajte ju najmanje dva puta dnevno, s tim da ne povećavate broj udisaja u jednom izvođenju najmanje mjesec dana. S vremenom, možete povećati broj udisaja na osam, s tim da možete osjetiti laganu vrtoglavicu.

5. Brojanje udaha

Sjednite u udoban položaj s ravnom kralježnicom i glavom malo nagnutom prema naprijed. Lagano zatvorite oči i duboko udahnite nekoliko puta. Zatim udahnite i u sebi brojite taj dah kao „jedan“. Izdah brojite kao dva i tako do pet, što je udah. Sljedeći izdisaj računajte kao jedan i opet brojite do pet.
Kako djeluje: vježba je odlična za koncentraciju i smirenje uma.

6. Tehnika mijeha (za opuštanje)

Sjednite i vodite računa da vam je kralježnica ravna. Zamislite da morate ispuhati trunak prašine iz nosa naglim istiskivanjem zraka iz trbuha (kao kad stvarno pušemo nos) i ispuhnite ga naglo. Opustite se i prirodno udahnite da vam se ponovo ispune pluća. Opet, oštro ispušite zrak iz nosa istiskivanjem zraka iz trbušne šupljine. Nastavite s tom tehnikom tako da koristite trbuh kao balon iz kojega ispuštate zrak. Napravite to 22 puta, pa se zaustavite, duboko udahnite i odmorite. Ponovite do tri puta po 22 puta (s praksom ćete to postići).
Kako djeluje: vježba je odlična za opuštanje.

7. Svjesno povezivanje daha (spojeni krug)

Obavezno ležite dok izvodite ovu vježbu. Duboko udahnite kroz usta, pa odmah izbacite zrak također kroz usta, bez zadržavanja, ali opušteno. Zatim bez pauze počnite ponovo udisati u vuči zrak u prsa. Nastavite s opuštenim izdisajem, bez pauzi ili zaustavljanja barem 10 do 15 minuta.
Kako djeluje: ova se vježba izvodi na seansama preporađanja, odlična je za oslobađanje od stresa i boru s teškim životnim traumama iz prošlosti.