Zdrava Hrana

Zdravo i prirodno zaslađivanje

Zdrave zamjene za šećer mogu itekako biti ukusne i prirodne

U kućanstvu najčešće se koristi bijeli rafinirani šećer, stavlja ga se u kolače, zaslađuju se napitci ili ostala hrana. No, ponekad skriveno, dodaju ga i proizvođači zaslađenih napitaka, pekarskih proizvoda, slanih i slatkih grickalica te gotovih jela.

“Rafinirani bijeli šećer je disaharid saharoza koji se proizvodi kristalizacijom iz šećerne repe ili trske, lako se otapa u vodi i velike je kalorijske vrijednosti “, govori dipl. ing. preh. teh. Maja Budeč iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar“ navodeći kako ima veliki učinak na zdravlje ljudi. Naime, šećer je gorivo za stanice, no uslijed njegovog prekomjernog unosa dolazi do niza patoloških hormonskih i biokemijskih promjena.

Srećom, bijeli šećer nije jedini izbor za zaslađivanje, s obzirom na to da se svijest o štetnosti pretjerane konzumacije istoga mnogostruko proširila, danas na tržištu možemo naći zdravije i prirodne zamjene.

MED

Za razliku od običnog šećera, med na povišenje razine šećera u krvi djeluje postupno i tako pomaže kod kontroliranja gladi. Ima mnoge dobrobiti za zdravlje – liječi kašalj, pobjeđuje nesanicu, pomaže kod ogrebotina i opeklina, osnažuje pamćenje i olakšava alergije. Med je odlična namirnica za suhu kožu sklonu pucanju. Umasirajte malu količinu i ostavite oko pola sata, a zatim isperite toplom vodom.
Zahvaljujući obilju minerala, vitaminskom sastavu, te specifičnim proteinima i enzimima, med je vrlo cijenjena namirnica.

Sadrži vitamine C, B3, B5, B12, folnu kiselinu, silicij, aluminij, željezo, kalcij, magnezij, natrij, kalij, mangan, bakar, krom, nikal, cink, kobalt, antimon, olovo i fosfor. Ovisno o izvoru, postoji mnogo vrsta meda. Međutim često predznak ‘ljekovito’ dovodi do selektivne kritičnosti u primjeni. Točnije često se zaboravlja da su osnovni sastojak meda šećeri (95% – glukoza, fruktoza, saharoza, maltoza, izomaltoza te još desetak disaharida i polisaharida) koji nose i svoj glikemijski indeks, i energetsku vrijednost od 4 kcal/g te posljedične učinke na metabolizam.

SAVJET: Umiješajte med u mlijeko, čaj, jogurt, žitarice, dresing za salatu, kremu ili biskvit. Koristite ga kao namaz za svježi ili tostirani kruh, te palačinke.

STEVIJA

Stevija je prirodni zaslađivač i 300 puta je slađa od saharoze zbog svojih prirodnih sastojaka glikozida te može biti korisna za dijabetičare, pretile ljude, one s povišenim krvnim tlakom ili dentalnim problemima jer ne izaziva karijes. Dodatno, stevija ima malu kalorijsku vrijednost i ne podiže nivo glukoze u krvi, odnosno omogućuje održavanje njene razine konstantnom, što je od velike važnosti za oboljele od dijabetesa.

Stevija je otporna na visoke temperature, stoga je odlična zamjena za šećer prilikom pripreme kolača.
Nema gotovo nikakvu kalorijsku vrijednost, a osim slatkoće okusa pokazala je i anti-kariogeni, hipoglikemizantni, protuupalni i antihipertenzivnom učinak, naročito ako se konzumira u prirodnom obliku kao listići ili prah iz sušenih listova. Stevija ima nula kalorija, a može se pronaći u tekućem ili praškastom obliku te u obliku tabletica.

SAVJET: Dodajte malu količinu u svježe cijeđenu limunadu, jogurt sa svježim voćem, te nezaslađene žitarice. Umjesto šećera, umiješajte u smjesu za palačinke.

ŠEĆER KOKOSOVE PALME

Dobiva se iz biljnog soka kokosovog cvijeta. Najveća prednost ovog šećera je nizak glikemijski indeks i relativno visok sadržaj inulina koji ima mnogostruke zdravstvene benefite poput hipoglikemizantnog, antikarcinogenog, hipolipemijskog i prebiotičkog učinka.

Osim inulina, šećer kokosove palme sadrži i timijan, željezo, bakar, cink, magnezij, kalcij. U 100 grama proizvoda nalazi se 383 kalorije, a pogodan je za svaki tip primjene.

SIRUPI ZA ZASLAĐIVANJE

Sirupi za zaslađivanje dobivaju se cijeđenjem biljnih sokova (odnosno ekstrakcijom iz drveća), a sastoje se od vode i mješavine šećera – najčešće glukoze i fruktoze. U posljednje vrijeme sve su popularniji sirup agave, javorov i rižin sirup.

Javorov sirup

Javorov sirup je slatkog okusa, koristi se kao sladilo, industrijska sirovina i aroma. Sastoji se od saharoze i invertnog šećera. Ima antikancerogena i antibakterijska svojstva. Kalorijska vrijednost je slična medu te zbog cinka i mangana koje sadrži, povoljno utječe na smanjenje razine kolesterola u krvi.

Odlikuje ga visok sadržaj vitamina, minerala i antioksidansa, kao što su kalcij, magnezij, željezo, cink i mangan. Javorov sirup ima 359 kalorija u 100 grama, a služi za pripremu slastica i drugih jela te zaslađivanje napitaka.

Sirup agave

Okus agavinog sirupa je sličan medu, no blaži. Zato će mnogi, kojima je okus meda preintenzivan, upravo agavin sirup smatrati idealnom zamjenom. To je prirodni zaslađivač koji se dobiva iz Južnoameričkog kaktusa, neobično niskog glikemijskog indeksa i pritom vrlo slatkog okusa.

Sastoji se od 80 posto fruktoze (voćni šećer) i pet posto inulina, a slađi je i rjeđi od meda. U 100 grama ima 310 kalorija.

SAVJET: Prelijte agavin sirup preko toplih palačinki, kuglofa, kroasana ili tosta. Zasladite vrući ili ledeni čaj, jogurt, mlijeko, žitarice i salatni dresing.

Rižin sirup

Dobiva se od rižina koncentrata, sadrži disaharide i polisaharide, ima srednji glikemijski indeks, a po organoleptičkim svojstvima najsličniji je medu.

Pogodan je za bebe i djecu, odgovara u slatkim desertima i kremama, no ne koristi ga se u pripremi biskvita, tijesta i kolača jer se tijesto neće dignuti.

U 100 grama sadrži 316 kalorija.

Sirup od ječma

Gust i taman nalik ostalim sirupima, niskog je glikemijskog indeksa i odličan u kulinarstvu kao zamjena za šećer. Nastaje namakanjem ječmenog zrna u vodi dok ne proklija.

U 100 grama ima 313 kalorija, a posebno je pogodan za vegetarijance jer ima visoke razine vitamina B te minerala poput kalija, mangana, željeza, fosfora i magnezija.

Sirup od zobi

Blage slatkoće i nižeg glikemijskog indeksa, sirup od zobi koristi se kao zamjena za šećer. Mnogi mu pripisuju i ljekovita svojstva navodeći kako liječi tegobe s plućima i imunitetom.

U 100 grama sadrži 335 kalorija.

Sirup od datulja

Bogatog i karamelastog okusa ovaj sirup sadrži vlakna i minerale, niskog je glikemijskog indeksa i koristi se za pripremu svih vrsta slastica.

Navodno pomaže zdravlju krvožilnog sustava, a u 100 grama sadrži 270 kalorija.