Ioana Motoc via Pexels
Bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, bundeva hrani naše tijelo, kožu i kosu.
Na bogatoj trpezi jesenskog obilja bundeva je neizostavna pojava. Kao da dolazi iz neke bajke, obiluje mnoštvom dobrobiti za naše tijelo, kožu i kosu.
Buča, bundeva ili tikva regionalni su nazivi za istu kulturu, porijeklom iz Sjeverne Amerike. Jednogodišnja je to biljka, puzavica, a njeni plodovi dio su naše prehrane već dugi niz godina. Vrtna bundeva, butternut i hokaido najčešće su od mnogih vrsta dostupnih na tržnicama.
Mnoštvo je razloga zašto je baš bundeva okrunjena za kraljicu jeseni. Bogata vitaminima, mineralima i antioksidansima, bundeva je nevjerojatno zdrava. Štoviše, niski sadržaja kalorija čini ju namirnicom pogodnom za dijetnu prehranu. Velika količina beta-karotena bundevi daje njenu distinktivnu boju, a ujedino je i antioksidans koji štiti organizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet i može spriječiti razvoj malignih bolesti. Bundeva je toliko svestrana i od nje se mogu raditi i slatka i slana jela.
245 grama bundeve sadrži:
• Kalorije: 49
• Masti: 0,2 grama
• Proteini: 2 grama
• Ugljikohidrati: 12 grama
• Vlakna: 3 grama
• Vitamin A: 245% RDA
• Vitamin C: 19% RDA
• Kalij: 16% RDA
• Bakar: 11% RDA
• Mangan: 11% RDA
• Vitamin B2: 11% RDA
• Vitamin E: 10% RDA
• Željezo: 8% RDA
• Male količine magnezija, fosfora, cinka, folata i nekoliko vrsta vitamina B
Osim ploda, jestive su i naravno koštice bundeve, tradicionalna grickalica naših područja, a njihovo hladno prešano ulje aromatičnog je okusa, tamno i nadasve zdravo.
U narodnoj medicini bundeva se preporučuje kao diuretik za izbacivanje viška vode iz organizma, naročito kod oboljelih od reume, gihta, upale bubrega ili mjehura. No treba pripaziti s količinama koje se konzumiraju jer može doći do mekane stolice i pretjeranog izbacivanja soli iz tijela, osobe koje piju određene lijekove svakako se moraju konzultirati s osobnim liječnikom.
I sirova bundeva može biti ukusan i brz izvor hranjivih tvari, nahranit će nas ne samo iznutra, već i izvana pošto njeni blagotvorni sastojci hrane kožu, baš na vrijeme za nadolazeću zimu.
Recept za sok od bundeve i mrkve
Sastojci:
1 veća mrkva
1 jabuka
oko 300 g nasjeckane bundeve
cimet
Bundevu ogulite i očistite od sjemenki. Nasjeckajte na komade. Jabuku i mrkvu također ogulite i nasjeckajte. Sve zajedno stavite u blender s malo vode i usitnite. Zasladite po želji, po mogućnosti s medom, javorovim sirupom ili nekim drugim zdravim zaslađivačem.
Vitamini A, C i E koji hidratiziraju, učvršćuju i štite kožu, protuupalni spojevi koji ju smiruju i enzimi koji rade nježan piling nalaze se u bundevi, zato ju dodajemo i u maske za lice.
Maska za lice:
Sastojci:
1 žlica pirea od bundeve
1 žlica meda
1 žličica svježeg soka od limuna
Umutite sve sastojke u zdjelici dok se ne sjedine. Prstima ili kistom rasporedite masku u ravnomjernom sloju po cijelom licu (izbjegavajući oči). Ostavite desetak minuta, a zatim isperite. U zatvorenoj posudi u frižideru maska može stajati oko tjedan dana.
Najbrži i najjednostavniji recept za ljepotu kože: samo pređite po licu kriškom sirove bundeve, a nakon petnaestak minuta kožu operite hladnom vodom.
Maska za kosu:
Bundeva je osobito dobra za hidrataciju suhe i oštećene kose. Masku od bundeve za kosu trebalo bi koristiti jednom tjednom kako bi se pokazali rezultati. Ovdje je recept koji se može istovremeno koristiti i za kosu i za lice.
Sastojci:
150 grama bundeve
1 žlica meda
1 žlica jogurta ili kiselog mlijeka
U aparatu za usitnjavanje hrane ili pomoću štapnog miksera, usitnite narezanu bundevu u homogenu masu. Dodajte jogurt i med u pire od bundeve i dobro promiješajte. Nanesite na vlažnu i čistu kosu. Pokrijte plastičnom kapicom i držite masku 15-30 minuta. Ova maska se pere s običnom vodom i nije potrebno pranje i sa šamponom. Ostatak čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.
Sezonska, lokalna i krcata zdravim spojevima, bundeva bi svakako trebala biti namirnica koju ćemo poslužiti u svome domu.
Recite nam i sami u komentarima u kakvu se kod vas bajku pretvara bundeva.
Dodaj Komentar