Zdrava Hrana

Ghee – drevni indijski recept poboljšava okus hrane, a pritom i liječi

Megumi Nachev

Ghee je pročišćeni maslac, iznimno važan u indijskoj i ayurvedskoj kuhinji

Upotrebljavajte ga kao ulje, maslac ili margarin i okus hrane bit će nevjerojatan. Ghee se uostalom preporučuje i kao lijek za mnoge bolesti. Dobiva se kuhanjem maslaca na niskoj temperaturi.

  • Neslani maslac zagrijavajte u loncu od nehrđajućeg čelika na laganoj vatri dok se ne otopi.
  • Zatim pojačajte vatru te je smanjite kad maslac zakuha.
  • Kuhajte na laganoj vatri povremeno odstranjujući bijelu pjenu koja se skuplja na površini.
  • Nakon 50-ak minuta maslac će postati proziran, kuhinju će ispuniti fin miris, a na dnu posude nataložit će se karamelizirana mliječna mast.
  • Ugasite vatru i ohladite ghee te ga procijedite, najbolje kroz gazu.
  • Kad se ohladi, trebao bi biti lijepe žute boje, a čuvajte ga u dobro zatvorenoj staklenci.
  • Ghee se čuva na sobnoj temperaturi, a rok je trajanja neograničen.

Jača imunitet, pamćenje, zglobove…

Tradicionalno se ghee uvijek radio od kravljeg mlijeka, no danas se često radi i od bivoljeg, a smatra se kako su dobrobiti jednake. Novija istraživanja pokazuju kako bi ghee mogao štititi i od raka, a u ayurvedskoj tradiciji smatra se da poboljšava pamćenje, regulira probavu, štiti zglobove, jača imunitet, usporava starenje te ubrzava zacjeljivanje ozljeda.

Može se uzimati u čistom obliku, a u tom se slučaju uzima žličica ujutro, na prazan želudac. Kad se ghee tako uzima, pomlađuje organizam i pospješuje čišćenje od toksina.

U ayurvedi se ghee rabi i kao baza za pripremu različitih lijekova, a može se upotrebljavati i za liječenje rana, opeklina i žuljeva. Ghee se može otopiti u toplome mlijeku (dvije žlice na šalicu mlijeka) i tako se dobiva napitak koji djeluje umirujuće te se preporučuje prije spavanja. Naposljetku, ghee se može upotrebljavati za masažu čime se posebno učinkovito hrani koža. Iako ima brojne dobrobiti, s konzumacijom gheeja ne treba pretjerivati te liječnici preporučuju da se unos gheeja pribroji ukupnom dnevnom unosu masnoća.

Hidratacija kože smjesom od gheeja i vode

Ghee ima izuzetan učinak na kožu. Pomiješajte ga s vodom i miješajte od tri do pet minuta, procijedite i ponovite postupak. U ayurvedi se savjetuje ponavljanje postupka 100 puta, no u praksi se to obično radi 20 – 30 puta. Nakon postupka ghee će postati bijel i bit će glađi na dodir.

Dobivenu smjesu možete rabiti kod iritacija kože, svrbeža, crvenila, porezotina, rana i ožiljaka, no i za hidrataciju kože. Nanesite smjesu na lice, ostavite da djeluje deset minuta i isperite toplom vodom. Rok trajanja smjese je od četiri do šest mjeseci.

Ghee-maska za kosu

Tretman kose gheejem učinit će je mekom i nahranjenom, a kosa će ostati takvom do sljedećeg pranja. Ghee nije skup (a možete ga i sami napraviti) te je, u usporedbi s kvalitetnim sredstvima za njegu kose, izuzetno povoljan.

Pomiješajte nekoliko žlica gheeja (ovisno o dužini kose) sa svojim uobičajenim regeneratorom. Tretman kose gheejem učinit će je mekom i nahranjenom, a kosa će ostati takvom do sljedećeg pranja. Kad smjesa postane gusta, kako ne bi kapala, nanesite na kosu i vlasište. Držite na glavi barem pola sata (možete i puno dulje) te temeljito isperite kosu.