Zdravlje Priroda Liječi

Martina donosi top recepte za prirodno liječenje djece, a otkriva i kako prakticira prirodno roditeljstvo

Martina Josipović / foto: Privatna arhiva

Martina Josipović žena je koja inspirira iz više nego jednog razloga. Osim što prakticira prirodno roditeljstvo o kojem nam je rado pričala u ovom intervjuu, svoju djecu liječi isključivo prirodnim pripravcima. Mnoge od njih navela je u ovom razgovoru pa vjerujemo da će isti poslužiti kao pravi mali herbalni vodič.

No, ovo nisu jedine korisne informacije kojima nas je Martina obdarila. Njezina cijela životna filozofija vrijedna je spomena, a jedan uvod nedovoljan da u potpunosti predstavimo kako Martina razmišlja i živi.

Stoga predlažemo da sami saznate više o Martini, pogotovo ako ste autentična žena na duhovnom putu. Vjerujemo da će vam njezin primjer biti prava inspiracija.

Martina / foto: Privatna arhiva

“Dosadašnje iskustvo mi je pokazalo i to da je oprost najveći dar koji mogu pokloniti sebi i drugima “

Možete li za početak reći više o sebi i svojoj životnoj filozofiji?

Moj put života je put duše….lovim trenutke svjetlosti i svjetlosne trenutke u sebi, ali najviše u drugima pa čak i kada se čini da ne postoji ni najsitniji tračak iskre….Budno sanjati i sanjati budno je ono što činim i kada me okružuju najveći nemiri jer samo tako uvijek zadržavam svoj mir.

Možda nije uobičajeni odgovor, ali moja životna filozofija je zaista u jednostavnosti i težnji povezivanja s čistom esencijom Života…sve to činim kroz udah i izdah Prirode i pokušavam utkati u svaki dio svoga života.

Najjednostavnije bih za svoj život rekla da je “storytelling polaganog života”….sezone života u sezoni Prirode.

Ukoliko bih sada ove asocijacije trebala prilagoditi u razumljive riječi vjerojatno bih mogla sebe opisati kao neprilagođenu osobu u liku Žene, Majke, Vrtlarice prirode, Apotekarice prirode, Odgojiteljice djece Svjetlosti, Vidilice apsolutnog dobra u svima i svemu, Stare duše s vintage stilom…..i završila s najvažnijim….Božje stvorenje na putu Duše.

U potpunosti sam posvećena životu u Sezonama prirode i u svemu koristim holistički pristup jednostavnosti, prihvaćanja, razumijevanja i otpuštanja.

Poštivanje mi je glavni alat vlastitog mira i razumijevanja koji koristim i u trenutcima kada ne razumijem.

Dosadašnje iskustvo mi je pokazalo i to da je oprost najveći dar koji mogu pokloniti sebi i drugima u trenutcima kada smatram da su životne okolnosti, situacije i ljudi nepravedne ili pogrešne. Iscjeljenje mi donosi upravo prihvaćanje, “slušanje” Tišine i preuzimanje odgovornosti u prihvaćanju rješenja koja su namijenjena za moj život.

Osluškujem sebe i druge i postupam intuitivno koliko je to moguće u svemu….i otpuštam sve pogreške jer u životu konstantno rastemo i razvijamo se.

Evo kako Martina liječi svoju djecu na prirodan način

Svoju djecu liječite isključivo prirodnim putem, a koliko je ova metoda uspješna svjedoči i činjenica da nikada nisu bila bolesna. Možete li nam reći više o ovome? Kakvim to čarobnim biljnih pripravcima hranite njihova tijela, duše i umove i možete li navesti neke recepte koji su se pokazali jako uspješnima te za koja točno stanja?

Bez pretjerane sentimentalnosti i klišeiziranja moja djeca su za mene zaista portal u drugu dimenziju. Dolaskom najstarijeg sina počelo je moje putovanje samospoznaje, unutarnje snage i iscjeljenja kroz suočavanje sa strahovima i izazovima brige o biću potpuno ovisnome o tvojoj brizi i skrbi. Upravo njemu sam zahvalna na transformaciji života koja je doprinijela blagostanju i lakoći življenja kroz brigu o njegovim mlađim sestrama.

Najsnažniji trenutci boli i nemoći (ne govorim o porodu jer je za mene to iskustvo potpunog obnavljanja i osnaživanja Žene) koje sam doživjela kroz njega donijeli su mi najnestvarnije duhovno putovanje kroz koje sam u naše živote implementirala Božju ljekarnu prirode i blagoslov spoznaje mogućnosti polaganja ruku na vlastitu djecu u svrhu iscjeljenja i od tih trenutaka zauvijek vratila suverenitet i odgovornost za sve što nas dodiruje i što dodirujemo vlastitim životom.

Proces je bio vrlo težak i pun izazova, nesigurnosti, dvojbi i potpuno krivih koraka, ali implementacijom oprosta, meditacije i molitve prestale su dvojbe, preispitivanja, osuđivanja….sada s velikom radošću griješimo jer nismo savršeni i ne stvaramo si teret da ne smijemo u ničemu pogriješiti.

Upravo ovo sam naglasila jer nikada svojom pričom i iskustvima ne želim staviti pritisak teženja istome u svome životu….blagoslovljeni smo različitim iskustvima i treba osjetiti zahvalnost na svakom danu i svemu novome što možemo naučiti i implementirati u vlastiti život.

Strah nikada nije bio sredstvo dobre namjere nego manipulacije. Ovo je tema o kojoj bih mogla vječno govoriti i pričati priče o biljkama koje liječe naš duh, a naši preci pričaju priče utkane u naše stanice.

Naš dom je hram u kojem liječimo svoj duh, a tek potom i tijela. Naš hram zdravlja odiše zdravljem kada jedemo intuitivno i neopterećeno, provodimo vrijeme u prirodi i šumi i slijedimo njezine sezone koje nam daju intenzivne periode ali i periode intenzivnog odmora. Stanja koja neki zovu “bolest” su prolazna i ne pridajemo im važnost, nego imamo povjerenje u samoiscjeljenje koje uvijek podržavamo biljnim tinkturama, pripravcima i remedijama, ali kroz snažna iskustva smo shvatili kako je prije svega važno iscijeliti duh…u zdravom duhu se uistinu i tijelo iscjeljuje.

Znam da je ovo vrlo kontroverzna tema koja će možda potaknuti rasprave, ali nažalost kod mene nema disclaimera.

Pročitajte više: Tihana objašnjava kako možemo ekološki kuhati i čistiti dom te odijevati i njegovati se

Martina liječi svoju djecu isključivo prirodnim putem / foto: Privatna arhiva

Ove pripravke obavezno imati u domu

Nekoliko osnovnih pripravaka koje uvijek imamo u domu:

🌱Sušeno bilje ili Čajevi koje beremo tijekom godine(kamilica, matičnjak, paprena metvica, šipak, trputac, bazga, stolisnik, lipa, majčina dušica, bazga, bobice bazge, komorač, vidac…..

Imunosirup i sve slične recepte za podršku respiratornom zdravlju (Udah zdravlja highligts) ali i općenito cjelovitom pristupu konzumiranja prirode imate na mom profilu @soultwist2marta. Pun je konkretnih savjeta i jednostavnih i iskustveno provjerenih receptića.

💊Jedine kapsule u našem domu su prazne kapsule od celuloze od kojih radimo oleokapsule i to sa eteričnim uljem origana koji je prirodni antibiotik.

🌼Esencijalna ulja koja čine našu glavnu i osnovnu ljekarnu prirode i kombiniramo ih prema potrebama, a ono koje je stvarno esencijalno za mene jest paprena metvica koja uvijek riješava moje migrene (a imam ih od devete godine i više od 16 godina nisam popila niti jednu tabletu protiv bolova…ali i to je duga priča).

Prije nekoliko godina smo iscijelili bronhitis i laringitis korištenjem Ravintsare inhalacijama difuzorom i dermalnom primjenom i izbjegli pumpice…čak je i liječnik na hitnoj podržao primjenu eteričnih ulja kada je svjedočio rezultatima.

🌱Verbaskum divizma (divlji duhan) maceriran u maslinovom ulju u koji se kunem životom jer nam je vrlo brzo riješio jaku upalu uha za koju je bio propisan kortikosteroid koji smo htjeli izbjeći, a odličan je i za respiratorne tegobe.

🍶Macerati i tinkture
Tijekom cijele godine izrađujemo sezonske pripravke koje koristimo prema potrebi.

Macerate koristimo u izradi naše prirodne kozmetike i sapuna, ali i preparata za njegu tijela (Macerat kamilice, kadulje, ivanjskog cvijeća i smilja, šipka- njega kože, Gospina trava i kesten-proširene vene, Orah/Neven/Mrkva-ulje za sunčanje itd.)

Tinkture koristimo kao ljekovite pripravke u iscjeljivanju, npr. Tinktura bobica bazge-prehlada/gripa, Tinktura ružmarina- glavobolja/niski tlak, Tinktura kamilice-probava , Tinktura maslačka- detox itd.

💦Remedije i tkivne soli
Koristimo ih prilikom ozbiljnijih situacija, što je vrlo rijetko obzirom da sva stanja vrlo brzo prođu, ali imamo ih upravo zato što je naš put nekada bio drugačiji pa evo nekoliko se situacija koje su riješile prije puno godina- dermatitis, alergijske reakcije, streptokok i šarlah.

✨Nedavno sam podijelila na svom osobnom profilu iskustvo s mojim suprugom koji je imao tešku ozljedu i šivanje oka i ostao je gotovo potpuno bez vida.

Baš sve antibiotike, kortikosteroide, kapi i masti zamijenili smo kapsulama od origana, kupkama oka i kapima od čudesnog Vidca ili Euphrasie i obzirom da se radilo o snažnoj povredi remedije Arnica i Hypericum.
Oko se počelo oporavljati nevjerojatno brzo i veliki dio vida se vratio iako je pretpostavka liječnika bila da neće.

🧹Bioenzim
tekući fermentirani pripravak komposta koji služi za “low-tox” čišćenje doma ali i gnojidbu Vrta…sve je bitno

Mogla bih ovako svjedočiti jako dugo baš kao i moji prijatelji koji vrlo često traže da podijelim s njima što učiniti….i to uvijek rado i učinim.

Martinin vrt oduzima dah / foto: Privatna arhiva

Martina nam je objasnila kako ona prakticira prirodno roditeljstvo

Zastupate i prirodno roditeljstvo. Možete li reći više o ovom konceptu i kako ga vi primjenjujete?

U potpunosti zastupam zdrav i prirodan odnos prema svemu pa tako i roditeljstvu. Nisam pripadnik niti pobornik niti jednog movementa u ničemu, upravo zbog pritisaka i težnji koje predstavljaju…zastupam svjesnu prisutnost i korištenje svih afirmativnih alata koji su nam dostupni pa tako i različitih pedagogija. Oslobođenje od straha i krivnje koje su nam posvuda nametnute u dobroj namjeri.

Smatram da je roditeljstvo u današnje doba izazovnije nego ikada u povijesti ljudskog postojanja…toliko nametanja, pritisaka, očekivanja i dobronamjernih informacija i ograničavanja…a sve potrebno je u potpunosti se prepustiti trenutku i instinktivno osjetiti vlastite i potrebe vlastitog djeteta.

Vjerujem da postoji jako puno interpretacija prirodnog i povezujućeg roditeljstva, ali mislim da je najvažnije istaknuti da i dalje postoji mogućnost da pogriješimo jer smo ljudska bića i sve dok smo iskreni prema sebi i djetetu i dovoljno “maleni” da se ispričamo kada pogriješimo i ponovno hrabro ustanemo i nastavimo…truditi se razumjeti i prihvatiti dijete, ali i vlastite pogreške i nesavršenost na savršenom smo putu.

Mislim da je mudro biti roditelj koji neće djetetu stvoriti “sigurno” okruženje. Nemojte me krivo shvatiti pod ovime, jer je uistinu dužnost obitelji stvoriti sigurno okruženje povjerenja i ljubavi, ali ne i lažnu sliku odsustva frustracije i neispunjenih očekivanja. Prirodno je dopustiti djetetu shvaćanje cijelog spektra života (to je i pravi ciklus života) i osnažiti ga da se može suočiti sa svime i razviti zdravu osobnost spremnu za izazove, umjesto kreiranja narcisoidnih bića bez empatije.

Za mene je povezujuće roditeljstvo moj tata koji leži na krevetu s dudom u ustima, pokriven do glave po najvećoj vrućini i plače do besvijesti jer želi “bočicu” i činjenica da nakon toliko godina još uvijek pamtim taj trenutak.

Biti tu u nevažnim situacijama jer su one važne vašem djetetu.

I vidjeti dobro u svemu.

Martina i Ana

Možete li reći više o Instagram profilu i projektu @projektstablozivota ?

Projekt Stablo Života priča je o svima nama koju želimo podijeliti moja draga Ana i ja o duši koja svakim udahom traži svoju svrhu, cijelim bićem svoj smisao i pronalazi je u šapatu “vjekovitih” priča. Rado se vidimo u ulozi “šaptačica biljkama” jer je naša misija cjeloviti odgoj i obrazovanje duša (malih i velikih) i vrlo često koristimo našu vođenu fantaziju “priča o stvaranju” kako bismo potaknule put srca i zametnule sjeme ljubavi.

Priroda je medij kroz koji komuniciramo kreativnost, stvaranje, istraživanje, učenje, obrazovanje i duhovnost.

U nedostatku iskustava koja potiču rast u duhovnosti i prirodnom skladu organiziramo aktivnosti u skladu sa sezonama prirode, šumske kampove, radionice za djecu i roditelje, savjetovanja, sezonske berbe biljaka, šumski mindfullness i storytelling, a upravo pripremamo u osmom mjesecu ŠUMSKI PlantOVER (šumsko logorovanje za djecu svih uzrasta, scary priče o biljkama iz staklenika, STEM Art, noćno istraživanje šume i meditacija pod zvijezdama).

Posvećeni smo aktivnostima u prirodi i nadalje nam je ideja sve ovo što radimo implementirati u Sustav(kroz savjetovanja za odgojno-obrazovne djelatnike, savjetnike, pedagoge, psihologe i edukatore, te konkretne ideje i praksu kako bismo promijenili arhaične načine i zamijenili ih slobodnim pristupom u kojem smo svi (i mali i veliki) kokreatori ideja i znanja ispunjenim kreativnošću i Prirodom, a upravo to je i značenje naše Šumske učionice.

Na našoj Facebook stranici Projekt stablo Života možete pronaći puno više sadržaja nego na Instagram profilu i informacija o događajima i aktivnostima.

Martina / foto: Privatna arhiva

Pročitajte više: Holistic coach Martina Komerički: „Duša neće doživjeti puni potencijal ako je zarobljena u tijelu punom trauma i podsvjesnom umu prepunom limitirajućih uvjerenja”

Koje teme osim navedenih vas također jako inspiriraju i zašto?

Strastveno sam uronjena u ideju reforme načina obrazovanja i stjecanja znanja općenito.

Trenutno su moje ideje u očima drugih potpuna utopija, ali kod/za mene sve uvijek počinje sanjanjem i stvaranjem priče koja neobuzdano raste u svim smjerovima poput hobotnice i pred sobom privlači druga bića.

Zanimljivo je da upravo veliki dio mojih ideja, rješenja i životnih odluka dolaze tijekom noćnih buđenja, a započinju “problemom” i tada me probudi svjetlosna ideja i cijela priča kako je ostvariti.

Upravo intenzivno razmišljam kako implementirati alternativne oblike i načine učenja (podrške učenju) i slobodnog učenja u trenutni sustav na nježan i podržavajući način koji će inspirirati konkretnu promjenu.

“Pristupam životu s prihvaćanjem”, kaže Martina / foto: Privatna arhiva

“Put duhovnosti nikada nije bio jednostavan”

Sve o čemu smo pričali u ovom intervju da se svesti na jedan zajednički naziv, a to je duhovnost, odnosno očito je da svemu što radite pristupate s jednom dubljom poantom, jednim dubljim shvaćanjem. Možete li objasniti iz svoje perspektive zašto je bitno tako pristupati životu?

Pristupam životu s prihvaćanjem i smatram da je upravo put duhovnosti jedino sredstvo da ostvarimo prihvaćanje drugih, a potom i sebe.

Izgubimo li autentičnost vlastite duše i prihvaćanje potenciranja “viđenja” dobrote u svim živim bićima izgubili smo sebe i opstanak.

Put duhovnosti nikada nije bio jednostavan, ali ukoliko ga počnemo percipirati kao isključivo sredstvo našeg, ne opstanka, već postanka…realnosti srca….

Smatram da sve počinje kada shvatimo snagu misli, izgovorene riječi…tu počinje naša realnost…ne u svijetu.

Mir ostaje i u nemiru kada je duša u smiraju.

Mantra

Mantra.hr je internetski portal koji inspirira i informira sve one koji sreću, smisao i zadovoljstvo pronalaze u alternativnim načinima življenja. Otkrivamo tajne horoskopa i analiziramo aktualne zvjezdane konstelacije, osluškujemo unutarnji glas kako bismo pronašli put do autentične duhovnosti i spiritualnosti, brinemo o zdravlju i ljepoti koristeći prirodne metode iscjeljenja i narodne recepture, otkrivamo misterije svijeta i drevne zaboravljene vještine… Mantra je sveti zvuk koji vodi ka Izvoru.

Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar