Zdrava Hrana

Mlijeka biljnog podrijetla koja možete pripremiti i sami uz jednostavne recepte

Елена Рудьо via Vecteezy

Mlijeka životinjskog podrijetla sadrže masti, kolesterol i laktozu što ponekad može izazvati probavne smetnje i zdravstvene probleme. Upravo zato su sojino, bademovo, zobeno, rižino i kokosovo mlijeko pravi hit, a lako ih je napraviti

Mlijeko životinjskog podrijetla je dobro za zdravlje kostiju, srca i mišića, te pomaže u borbi protiv depresije. Sadrži kalcij za izgradnju kostiju, kalij za regulaciju krvnog tlaka, vitamin D za bolji san i raspoloženje, proteine za regeneraciju mišićnog tkiva.

Prema istraživanjima Američkog instituta za suzbijanje raka, visoki unos kalcija, minerala koji se nalazi u životinjskom mlijeku, smanjuje mogućnost pojave raka jajnika. Jedna šalica punomasnog kravljeg mlijeka sadrži 146 kalorija.

No, mlijeko sadrži masti i kolesterol, tvari koje nepovoljno djeluju na ljudski organizam, a naročito utječu na pojavu srčanih bolesti. Nadalje, pojedinim će osobama laktoza, šećer u životinjskom mlijeku, uzrokovati zdravstvene tegobe.

INTOLERANCIJA NA LAKTOZU

Netolerancija na laktozu očituje se bolovima u trbuhu uz pojavu nadutosti, grčeva, učestalih vjetrova te proljeva. Upravo zato mlijeko biljnog podrijetla postaje sve veći trend, te je danas na tržištu moguće naći mnogo vrsta. Za razliku od alergije na mlijeko, intolerancija upućuje na to da organizam ne može lako probaviti laktozu, mliječni šećer koji se nalazi u svim mliječnim proizvodima.

Simptomi intolerancije na laktozu su osjećaj napuhnutosti, bol i grčevi u trbuhu, plinovi, rijetka stolica ili proljev i povraćanje, te su vidljivi 30 minuta do 2 sata nakon konzumiranja mliječnog proizvoda. Najčešće se simptomi pojavljuju u tinejdžerskoj ili odrasloj dobi, vrlo rijetko kod djece i novorođenčadi. Pojedine osobe intolerantne na laktozu moraju izbjegavati sve, dok neke mogu konzumirati određene mliječne proizvode ili sve mliječne proizvode u manjim količinama. Ukoliko u rijetkim situacijama imate neki od simptoma nakon konzumiranja mliječnih proizvoda, poput mlijeka, sira, sladoleda ili jogurta, nemate intoleranciju na laktozu. No, ako se s tim simptomima susrećete svaki put kad pijete ili jedete mliječne proizvode, javite se liječniku kako biste dobili adekvatnu zamjenu za kalcij, kojim je mlijeko bogato.

VRSTE BILJNIH MLIJEKA

Sojino mlijeko je dugo vremena bilo jedina alternativa mlijeku životinjskog podrijetla. Odlikuje ga orašast i slatkast okus. Dodajte ga u kavu, smoothie ili prelijte preko žitnih pahuljica za doručak. Dobar je odabir za kuhanje slanih jela i pripremu slastica, jer gotovo bez razlike zamjenjuje kravlje mlijeko i slične je konzistencije. Jedna šalica sojinog mlijeka sadrži 104 kalorije.

Bademovo mlijeko se, zbog orašastog, slatkastog okusa i kremaste konzistencije najviše koristi u slatkim jelima. Lako se i brzo priprema kod kuće. Dodajte ga u kavu, zobenu kašu ili vruću čokoladu. Jedna šalica bademovog mlijeka sadrži 30 kalorija.

Zobeno mlijeko ima vrlo blag okus, te se može dodati u slana i slatka jela. Njegova je priprema kod kuće jednostavna i jeftina. Sadrži betaglukan, tvar koja pomaže sniziti kolesterol u krvi. Jedna šalica zobenog mlijeka sadrži 130 kalorija.

Rižino mlijeko je poprilično siromašno hranjivim tvarima, no rado će ga koristiti osobe koje su intolerantne na laktozu ili imaju alergiju na mlijeko i orašaste plodove. Nema jak okus, te ga je najbolje koristiti za lagane umake, kaše i smoothieje. Vrlo je rijetke konzistencije i zato ga treba izbjegavati za zgušnjavanje jela. Jedna šalica rižinog mlijeka sadrži 113 kalorija.

Kokosovo mlijeko ima jaku aromu i kremastu strukturu. Najbolje je za upotrebu kod spremanja deserata, smoothieja, jela s rižom i tajlandskih specijaliteta. Jedna šalica sadrži 80 kalorija.
JEDNOSTAVNI RECEPTI

BADEMOVO MLIJEKO

Sastojci: 1 šalica badema, 2 šalice vode

Priprema: Namočite šalicu badema na sobnoj temperaturi preko noći u zdjeli vode i ocijedite. Bacite vodu i isperite bademe u čistoj vodi. Stavite namočene bademe i dvije šalice vode u blender i blendajte dvije minute. Voda će biti bijele boje, a bademi smrvljeni u kašu. Prelijte dobivenu tekućinu iz blendera u čistu posudu kroz fino sito ili krpu i pustite da se ocijedi. Dobiveno mlijeko po želji možete zasladiti medom, agavinim sirupom ili nekim drugim zaslađivačem. Ako ga planirate dodavati u slana jela, nemojte zaslađivati. Rok trajanja ovog mlijeka u hladnjaku je oko dva dana. Bademovu kašu, koja je nusproizvod, možete iskoristiti kako dodatak smoothiejima, zobenoj kaši ili biskvitima.

ZOBENO MLIJEKO

Sastojci: 1 šalica zobi, 3 šalice vode

Priprema: Namočite šalicu zobi na sobnoj temperaturi nekoliko sati ili tijekom noći u zdjeli vode i ocijedite. Bacite vodu i isperite zob u vodi, jer je moguće da se za vrijeme namakanja pojavi sluz. Stavite opranu zob u blender i dodajte tri šalice vode. Blendajte oko pola minute, zatim procijedite u čistu posudu kroz fino sito ili krpu. Ostavite da se ocijedi. Dobiveno mlijeko možete zasladiti, te dodati cimet za bogatiji okus. Ukoliko ćete ga koristiti za slana jela, nemojte dodavati zaslađivače i začine. Čuvajte ga u hladnjaku, u zatvorenoj posudi 4 do 5 dana.