Zdrava Hrana

Med i njegove raznolike vrste koje jačaju zdravlje

phuonghoangthuy via Pixabay

Med se uglavnom sastoji od različitih šećera, pretežno fruktoze i glukoze, kao i drugih tvari kao što su organske kiseline, enzimi i peludi različitih biljnih vrsta koje dospijevaju u med tijekom njegova nastajanja i sazrijevanja u saću.

Med se prema podrijetlu dijeli na nektarni med (dobiven od slatkog soka tj. nektara medonosnih biljaka), te medljiku ili medljikovac ili medun (poznat još i kao ‘šumski med’) dobiven uglavnom od kukaca koji žive na dijelovima biljaka ili od sekreta živih dijelova biljaka, a može biti od bjelogorične ili crnogorične medljike.

Med se uzima tako da se rastapa u ustima kako bi povukao svu potrebnu vlagu. Naime, u ustima otpočinje prvi dio probave, pa ga želudac tad lakše prihvaća. Ako i nakon uzimanja meda na ovaj način imate osjećaj ‘težine u želucu’, popijte oko decilitar tekućine, mlijeka, vode ili soka – kaže dr. sc. Hegić predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva.

Izrazito važni za sve pčelinje proizvode koji se svakodnevno koriste su sastav i kvaliteta te je jedno od opravdanih pitanja gdje kupiti kvalitetan domaći pčelinji proizvod. Odgovor glasi – direktno od pčelara.

– Boja meda ovisi o kemijskom sastavu, ponajviše o udjelu karotenoida, flavonoida, klorofila, tanina i mineralnih tvari. Tamniji nektarni medovi stoga su obično nešto bogatiji mineralima od svjetlijih; a medljika je bogatijeg mineralnog sastava od nektarnih vrsta meda.

Po mirisu i okusu moguće je raspoznati vrstu meda. Kod uniflornog meda, karakteristike okusa i arome svojstveni su određenoj biljnoj vrsti, dok multiflorni med ima široku paletu okusa i mirisa – objašnjava apiterapeutkinja Gordana Hegić, te dodaje da miris i aroma potječu od aromatičnih tvari koje sadrži nektar.

Fitoterapeuti ističu da se ljekovita svojstva svih biljaka pojačavaju upravo uporabom meda, pa se zato preporučuje zaslađivanje biljnih čajeva medom koji djeluje kao biokatalizator i pojačava pozitivno djelovanje komponenata, objašnjava dr. sc. Gordana Hegić.

Kada med dodajete u tople napitke, poput čaja, pazite da tekućina nije toplija od 40 stupnjeva Celzijusa, pričekajte da se malo ohladi. U suprotnom bi mogla nestati mnoga ljekovita svojstva meda.

A ako imate problema s gastritisom, slovenski apiterapeut Vlado Pušnik u knjizi “Apiterapija” navodi da je med kod kroničnoga gastritisa najbolji prijatelj želuca. Ljudi koji svakodnevno uzimaju po 15 grama meda (jednu veliku žlicu) žive barem godinu dana dulje od onih koji ne jedu med, podatak je istraživanja na 8000 muškaraca.

PREPORUČENE KOLIČINE ZA DJECU I ODRASLE

Preporučena dnevna količina meda za odraslu osobu je između 60 i 100 grama, raspoređenu u tri djela (ujutro, tijekom dana i prije spavanja). Za malu djecu preporučena doza je 30 grama.




HELJDIN MED – Bogat antioksidansima

Ima najtamniju boju te snažan i opor okus. Spada u najzdravije vrste meda, a preporučuje se slabokrvnim osobama, te kao izuzetna pomoć kod kašlja.

BAGREMOV MED – Umiruje živce

Med od bagrema umiruje živčani sustav, otklanja napetost i pomaže kod nesanice. Vrlo je lagan, ugodnog i blagog okusa i mirisa te svijetle, zlatnožute boje, što ga čini posebno pogodnim za djecu. Najpoznatiji je kao lijek za dišne tegobe, no odlično pomaže i kod probavnih smetnji i zatvora (opstipacije). Dobro se slaže s čajem od kamilice i matičnjaka, jer jedno drugome pojačavaju učinak. Spada u cjenjenije vrste te ima najniži glikemijski indeks (0,35) među svim vrstama meda.

KESTENOV MED – Za probavu i cirkulaciju

Sadrži najviše prirodnog antibiotika i jača imunitet organizma. Tamnije je crvenkastosmeđe boje, karakterističnog intenzivnog mirisa i aromatičnog, težeg trpko- gorkog okusa. Sadrži veliku količinu mineralnih tvari i peluda. Pomaže kod probavnih smetnji (želudac, jetra, žuč, dvanaesnik), potiče cirkulaciju, jača srce, uravnotežuje krvni tlak, a preporučuje se i kod anemije. Pušačima, kojima organizam gomila toksine i koji često imaju problema s kašljem, preporučuje se pojesti ujutro natašte jednu veliku žlicu kestenova meda. Koristite li ga s čajem, preporučuju se kamilica, stolisnik, majčina dušica, šipak.

LIPOV MED – Izbacuje toksine iz tijela

Ugodnog je okusa i mirisa, i svijetle je boje, gotovo proziran. Ima blag okus i ugodan miris lipe. Potiče metabolizam, znojenje i cirkulaciju te je odličan za detoksikaciju tijela i borbu protiv prehlada i gripe, no ne smiju ga uzimati osobe koje pate od bolesti srca i krvnih žila. Ublažava upale dišnog sustava, probleme s bubrezima i probavne tegobe te potiče iskašljavanje. Vraća energiju pa se preporučuje kod psihičke i fizičke iscrpljenosti.

LIVADNI MED – Borac protiv alergija

Livadni (cvjetni) med se dobiva od raznog livadnog cvijeća, pa sadrži različite vrste peludi. Ovisno o lokaciji na kojoj su pčele skupljale nektar, može biti svijetle boje do zagasito tamne, od blagog do aromatičnog mirisa i okusa. Povoljno djeluje na probavu, pomaže u oporavku nakon bolesti i alergija. Koristan je za djecu i starije ljude, a pogodan je za osobe sa srčanim oboljenjima. Preporučuje se i osobama koje pate od niskog krvnog tlaka. Uzimajte jednu žlicu meda dnevno, tijekom cijele godine, za oporavak organizma i borbu protiv alergija.

PLANINSKI MED – Olakšava disanje i kožne upale

Dobiva se od planinskog bilja pa je vrlo ljekovit i djelotvoran protiv štetnih mikroorganizama i infekcija. Odličan je za liječenje dišnih tegoba i jačanje imuniteta, a preporučuje se i za ginekološke probleme te kožne upale. Koristite ga za jačanje imuniteta, problema s disanjem – izliječite kašalj, upale grla i sinusa. U narodnoj medicini planinski med koristio se i za dezinfekciju kožnih upala i rana. Za jačanje organizma, najmanje pola sata prije doručka, popijte šalicu toplog mlijeka zaslađenog planinskim medom.

MEDLJIKOVAC (ŠUMSKI MED) – Smiruje upalu pluća i anemiju

Tamne je boje te osebujnog okusa i mirisa, vrlo brzo se kristalizira. Bogat je mineralima, pa se preporučuje slabokrvnim osobama, djeci, trudnicama, sportašima… Općenito je dobar za podizanje energije i vitalnosti. Medljikovac je posebna vrsta meda koja se dobiva od medne rose koju proizvode biljne uši. Ima snažno protuupalno djelovanje pa pomaže kod težih infekcija poput upale pluća. Zbog visokog udjela željeza preporučuje se anemičnim osobama, te za oporavak nakon teških bolesti i operacija. Ova vrsta meda preporučuje se posebno za liječenje upale pluća: veliku žlicu medljikovca (jela ili bor) dodajte u 3 dl biljnog čaja i pijte tri puta dnevno prije jela.

SUNCOKRETOV MED – Pomaže kod zarastanja rana

Jantarno je žute boje, laganog mirisa i slatko- trpkog okusa. Preporučuje se za jačanje otpornosti organizma, kod srčanih oboljenja i za poboljšanje cirkulacije te energije. Blagotvorno djeluje kod probavnih smetnja, plućnih, bubrežnih i srčanih oboljenja, te kod rinitisa i sinusitisa, a pomaže i pri zarastanju rana, te u liječenju dermatitisa.

LAVANDIN MED – Jača kosti i čisti pluća

Intenzivnijeg je mirisa i okusa, može biti tamnije ili svjetlije boje, bogat je mineralima. Odličan je protiv kašlja i bronhitisa. Među najljekovitijim je vrstama sa snažnim djelovanjem – omogućuje iskorištavanje kalcija i željeza iz hrane. Posebno se preporučuje trudnicama i svima koji imaju manjak kalcija u organizmu, kod problema sa zubima i kostima, osteoporozom, povišenim krvnim tlakom, alergije na sunčevu svjetlost. Ljekovito djeluje na probavu, čisti pluća i umiruje kašalj. Pogodan je i za trudnice.

KADULJIN MED – Ublažava giht i kašalj

Aromatičan je i vrlo ljekovit, pomaže kod bolesti dišnog sustava, najčešće je zelenkasto-žućkaste boje. Djeluje opuštajuće i podiže raspoloženje. Pospješuje mokrenje pa se preporučuje protiv gihta i reumatskih problema. Vodeći je u liječenju problema dišnog sustava, posebice kašlja, te u jačanju imuniteta.

VRIJESKOV MED – Jača bubrege i potiče mokrenje

Tamnožute je boje i specifičnog okusa. Pomaže kod reumatskih oboljenja i gihta. Blagotvorno djeluje kod upale bubrega i mokraćnih kanala, jer potiče mokrenje, te dezinficira i djeluje protuupalno, pa se preporučuje i kod bubrežnih kamenaca, cistitisa i oboljele prostate, kao i kod bolesti ženskih organa. Odličan je dodatak čajevima od kamilice, šipka i breze. U kombinaciji s vrijeskovim čajem olakšava iskašljavanje.

RUŽMARINOV MED – Regulira masnoće u tijelu

Svijetle je boje, gotovo proziran i bistar, ugodnog okusa, s visokim sadržajem eteričnih ulja. Preporučuje se za probavne tegobe (nadutosti i plinova), za probleme s jetrom i žuči te regulira razinu masnih kiselina u organizmu. Vraća energiju tijekom oporavka od bolesti, iscrpljenosti i stresa.