Priroda Liječi

Napitci koji dižu iz mrtvih – tri recepta za vitalnost

U staroj Kini, carevi su nestrpljivo tražili čarobno piće koje bi im podarilo vječnu mladost, a alkemičari su nastavili pokušavati smisliti ovaj navodni čudotvorni lijek, poznatiji kao “Eliksir života”, sve do 19. stoljeća. Nažalost, čini se da nitko nije smislio recept za ovaj legendarni napitak koji uistinu nudi besmrtnost.  No ipak stručnjaci potvrđuju da postoji mnogo napitaka koji nas mogu „dići iz mrtvih“.

Zlatno mlijeko

Iznenađujuće korisni recept za jogije koje muče problemi sa zglobovima, ligamentima, mišićima i hormonskim poremećajima. Ovo mlijeko je zaista zlatno, i to ne samo zbog svoje boje, već i zbog korisnih učinaka koji ga čine zlatnim. Kurkumin, aktivna komponenta kurkume, stoljećima se koristi u ajurvedskoj medicini zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava.

Recept:

  • (120 ml) nezaslađenog mlijeka po vašem izboru
  • 1 žličica kurkume
  • 1 mali komad naribanog svježeg đumbira ili 1/2 žličice đumbira u prahu
  • 1/2 žličice cimeta u prahu
  • 1 prstohvat mljevenog crnog papra
  • 1 žličica meda ili javorovog sirupa (po želji)

Da biste napravili zlatno mlijeko, jednostavno pomiješajte sve sastojke u malom loncu i zakuhajte. Smanjite vatru i  kuhajte oko 10 minuta ili dok ne osjetite intenzivan miris i okus. Napitak procijedite kroz fino cjedilo u šalice i na vrh stavite prstohvat cimeta. Zlatno mlijeko se također može napraviti unaprijed i čuvati u hladnjaku do pet dana. Jednostavno ga ponovno zagrijte prije pijenja.

Kurkuma ima svoje kontraindikacije, može izazvati alergije kao i svaki začin, a kontraindicirana je kod kamenaca u žučnom mjehuriću, trudnoće i zbog snažnog prirodnog djelovanja može utjecati na tijek liječenja drugim lijekovima.

Ume sho kuzu

Pripravak iz japanske tradicije, koristi se za jačanje probave i obnavljanje energije. Dobar je za različite probleme sa želucem, kod viroza i prehlada više yin tipa, te kod kronične konstipacije. Vrlo je djelotvoran i kod proljeva. 

Egzotični sastojci mogu se nabaviti u trgovinama zdrave hrane i azijskim trgovinama, a priprema je vrlo jednostavna.

Umeboshi su fermentirane japanske šljive koje imaju karakterističan slani i kiseli okus, kao i dokazane antibiotske i antiseptičke sposobnosti. Također se tradicionalno koriste za prirodno jačanje imunološkog sustava budući da imaju sposobnost alkalizacije našeg tijela što poboljšava zdravlje.

Shoyu je japanski umak od soje  par excellence, nema nikakve veze s onima koje kupujemo u supermarketu. Za njegovu fermentaciju pažljivo se brine, a rezultat je jako alkaliziranje hrane.

Kuzu je škrob korijena biljke Pueraria lobata. Ako imate intoleranciju na gluten i volite raditi vlastita tijesta kod kuće, zasigurno ste već čuli za njihova svojstva zgušnjavanja. Inače, kad smo već kod celijakije i intolerancije na gluten kako bi ovo bio prikladan recept u tom slučaju,  jednostavno zamijenite shoyu za tamari dobre kvalitete.

Recept:

  • 1 ili 2 šalice hladne vode
  • 1 puna čajna žličica kuzua otopljena u 2 velike žlice hladne vode
  • 1 umeboshi šljiva (odbacite jezgru i zgnječite pulpu), ili žličica pirea
  • 1 čajna žličica shoyu

Priprema:

Dodajte hladnu vodu i zgnječenu umeboshi šljivu kuzuu i zakuhajte uz stalno miješanje dok tekućina ne postane prozirna i gusta. Dodajte shoyu i ostavite da se krčka minutu.

Pijte toplo.

Napomena: možete dodati 1\4 žličice soka đumbira – na početku (kad i kuzu) za poboljšanje cirkulacije u abdomenu, ili na kraju (kad i shoyu/tamari) za sinuse.

Tibetanski eliksir mladosti

Ovaj tibetanski prirodni lijek pronađen je u budističkom samostanu u Tibetu zapisan u glini i smatra se da je nastao prije više od 2 tisućljeća. Koristi se protiv visoke razine kolesterola, triglicerida i naslaga kalcija u krvnim žilama, također za zdrav i dug život. Nazivaju ga i eliksirom mladosti.

Osim što učinkovito čisti krv i arterije, stari tibetanski lijek poboljšava krvnu sliku, sprječava srčane zastoje, moždane udare i bolesti koronarnih arterija. Također sprječava nastanak karcinoma, poboljšava vid i revitalizira tijelo.

Recept:

  • 300 g češnjaka
  • 1 kg nešpricanog limuna
  • 1,5 l vode

Priprema:

Očistite 300 grama češnjaka, limun ostavite s koricom, te ih sitno sameljite i stavite u 1,5 litru kipuće vode. Odmah nakon što dodate sastojke, smanjite vatru i ostavite smjesu da se krčka 14-15 minuta (ne duže od toga). Maknite lonac s vatre i ostavite dok se napitak ne ohladi. Čuvajte ga u staklenoj posudi s poklopcem (tegli).

Kako konzumirati ovaj prirodni lijek?

Uzimajte 0,5 dl ovog lijeka prije doručka svako jutro tijekom 20 dana. Nakon toga svakako napravite pauzu od 10 dana, a zatim ponovite postupak dok se zdravlje ne poboljša.

Važno: Strogo se pridržavajte dnevne doze lijeka i napravite pauzu od 10 dana između dva tretmana. Nakon ovog ciklusa ne biste trebali nastaviti uzimati. Zdrave osobe koje će se odlučiti za uzimanje ovog napitka radi poboljšanja općeg stanja svog organizma trebaju primijeniti samo jedan ili dva tretmana dva puta godišnje u trajanju od 25 dana u razmaku od 6 mjeseci.




Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar