Stil Života Moj Dom

NAPRAVIMO SAMI UMJESTO DA KUPUJEMO: Ova DIY kuhinja je sjajna inspiracija i dobra ideja za uštedu

Larisina i Danielova kuhinja / foto: Privatna arhiva

Već smo pisali o brendu Earth Wind Desire koji čine arhitektica Larisa i stručnjak za obradu drveta Daniel. Podsjetimo, riječ je o brendu čiji se rad bazira na dvije aktivnosti. S jedne strane prodaju predivne rukotvorine od drveta. S druge strane, kako posljednjih godina bilježimo strelovit rast ljudi koji sele u prirodu, takvim zaljubljenicima u prirodu pronalaze nekretnine te potom nude i uslugu njihovog preuređenja.

Pročitajte više: Tražite bijeg iz grada u prirodu? Ovaj par inspirirat će vas, ali i pomoći vam da učinite isto

No, Larisa i Daniel su i sjajna inspiracija za samoodrživ način života. Njihova vlastita kuća u prirodi koju su preuredili u duhu svog brenda i svojih životnih načela, ljepotica je koja osvaja na prvu. Pritom je Daniel vlastitim rukama izradio brojne detalje kojima kuća oduševljava, a nama se između ostalog jako svidjela kuhinja koju je napravio, naravno uz pomoć Larisinih arhitektonskih savjeta.

Otkrio nam je sve bitne informacije u svezi izrade iste, od toga gdje je nabavio materijale do toga kako su on i Larisa uštedjeli ovim projektom. Stoga vjerujemo da će vas njihov primjer inspirirati da i vi napravite isto te da općenito živite samoodrživije i neovisnije u svakom pogledu.

Znate li da kada kupujete novu kuhinju materijal uzima samo 30% cijene? Zar nije onda bolje napraviti nešto svojim rukama?

Je li vas brinula situacija s poskupljenjem materijala i imate li neki savjet za sve koji žele proći jeftinije kada su građevinski materijali u pitanju?

Definitivno bismo, svima onima koji su u mogućnosti sami odraditi posao rezanja materijala i sastavljanja kuhinje, preporučili da to i učine jer u ukupnoj cijeni kuhinja po narudžbi, materijal uzima samo 30% cijene. Danas čak postoje opcije dnevnog najma alata za rezanje, što i mi često prakticiramo. Što se tiče nabavke materijala, preporuka je kupiti materijal koji je na lageru, čak i ako to znači male kompromise po pitanju npr. razlike u debljini od nekoliko mm. Danas generalno postoji problem s vremenom isporuke, kao i cijenom, koja se može znatno razlikovati od isporuke do isporuke, tako da lagerska roba i DIY pristup rezanju i sastavljanju, naš je recept za uštedu.

DIY projekti omogućavaju da prostor prilagodimo isključivo sebi i svojim potrebama

Koliko je trajala izrada kuhinje i kako je ista koncipirana?

Izrada kuhinje trajala je nekoliko tjedana. Zatečeno stanje u kući koju smo kupili bilo je sljedeće: linijska kuhinja duljine 2m + drvena konstrukcija šanka ispred kuhinje koja je ograničavala način korištenja open space-a u kući. Naš je zahvat uključivao pomicanje kuhinjskog zida, tako da je ukupna duljina linijskog dijela kuhinje s instalacijama postala 3m + dodali smo donje kuhinjske elemente na zid koji se nalazi pod kutom od 90 stupnjeva, tako da je kuhinja dobila L prostorni koncept. U dodanom drugom kraku nalazi se korpus s radnom pločom duljine 1,5m na kotačima koji se po potrebi može koristiti kao kuhinjski otok te radna ploča na visini od 1,1 m koja se koristi kao šank s 2 barske stolice.

Rad rukama možda iziskuje puno truda, ali ljubav ugrađena u svaki DIY proizvod čini ga neprocjenjivim

Vaši novi stolovi su famozni. Odakle ideja, koliko traje izrada, od kakvog drveta se rade?

Naši stolići su tzv. niski stolići koji su izrađeni od panjeva pronađenih u šumi. Proces od pronalaska do finalnog proizvoda je dugotrajan i podrazumijeva veliku strpljivost i ljubav. Prvo, sam pronalazak znači najčešće otkopavanje jer su panjevi najčešće ili u cijelosti ili djelomično ukopani. Zatim, transport i sušenje koje u prosjeku traje do godinu dana. Zatim slijedi kontrola kvalitete, tj. provjera je li koji dio truo i izjeden od strane nametnika. Nakon toga ide brušenje i obrada materijala, te paljenje kako bi se drvena građa dodatno učvrstila te dezinficirala. Finalni sloj je poliranje i premaz pčelinjim voskom ili lanenim uljem, ovisno o želji naručitelja. Takav stol je trajna investicija koji ne mijenja interijer samo vizualno unoseći prirodu u dom, već i priča i ljubav koja stoji iza dugotrajnog procesa izrade, predstavljaju ogromnu vrijednost koja će s vremenom samo rasti.

Novi Earth Wind Desire Aromatherapy set je točka na ‘i’ svakog prostora

Recite nam za kraj još malo o novitetu u svojoj ponudi, konkretno o setu koji nudite.

U našoj novoj kolekciji možete pronaći Aromatherapy setove nastale u suradnji s hrvatskim brendom Bioeterica. Sve je krenulo tako što smo mi (Earth Wind Desire) ostvarili suradnju s Maslina Resortom na Hvaru te za njih osmislili analogni difuzor koji se izrađuje od ostataka drveta za saune. Kako bismo upotpunili priču, željeli smo proizvodu dodati eterično ulje koje ima posebni, malo drugačiji koncept od mono eteričnih ulja koja se izrađuju od samo jedne vrste bilja. Guglanjem ‘mješavina eteričnih ulja’ došli smo do Bioeterice s kojima smo kliknuli na prvu i ubrzo od poslovnih partnera, postali pravi prijatelji.

Svaki set inspiriran jadranskim vjetrovima dolazi u luksuznoj drvenoj kutiji, a unutra se nalazi ručno rađeni Earth Wind Desire drveni difuzor, mješavina eteričnih ulja Bioeterica, staklenka s mješavinom morske soli i suhe lavande te QR kod koji vodi na video rituala, kako se set koristi i kao podsjetnik da usporimo i prepustimo se čarima prirode u vlastitom domu. U ponudi su setovi: burin, maestral i tramontana. Burin sadrži citrusne note, razbuđuje i odličan je za radne prostore. Maestral sadrži note bergamota i geranija, energizira u svim dnevnim atmosferama. Tramontana sadrži lavandu, umiruje i uspavljuje i savršen je za spavaću sobu. Set se koristi tako da se u suhi difuzor uspe mješavina morske soli i lavande te u nju nakapa nekoliko kapi eteričnog ulja. Set će isparavati na najprirodniji mogući način, po principu mora, bez struje ili zagrijavanja.

Zbog ljubavi prema moru, suncu, stijenama i pijesku, slanoj koži i vjetru u kosi, set će biti savršen za svakoga tko tijekom cijele godine želi povratak u taj bezbrižan i opušten ugođaj.

Mantra

Mantra.hr je internetski portal koji inspirira i informira sve one koji sreću, smisao i zadovoljstvo pronalaze u alternativnim načinima življenja. Otkrivamo tajne horoskopa i analiziramo aktualne zvjezdane konstelacije, osluškujemo unutarnji glas kako bismo pronašli put do autentične duhovnosti i spiritualnosti, brinemo o zdravlju i ljepoti koristeći prirodne metode iscjeljenja i narodne recepture, otkrivamo misterije svijeta i drevne zaboravljene vještine… Mantra je sveti zvuk koji vodi ka Izvoru.

Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar