Stil Života Moj Dom

Tražite bijeg iz grada u prirodu? Ovaj par inspirirat će vas, ali i pomoći vam da učinite isto

Kuća u prirodi / foto: Pexels

Broj parova koji se odlučio preseliti u prirodu te u skladu s prirodom živjeti i raditi, u zadnjih nekoliko godina raste rapidnom brzinom. Jedan takav par krije se iza brenda Earth Wind Desire. Čine ga Larisa, arhitektica i Daniel, stručnjak za obradu drveta.

Brend je nastao prije tri godine i prvotno je zamišljen kao brend koji će prodavati rukotvorine od drveta. No, kako se životna i poslovna filozofija ovog para razvijala, odlučili su proširiti svoju ponudu pa sada i vama mogu omogućiti da vodite život iz snova kakav oni vode.

Naravno, treba imati u na umu da život iz snova u prirodi nikako ne znači dići sve četiri u zrak i ne raditi baš ništa. Čarobnu nekretninu u šumi ipak treba pronaći, zatim preurediti, a potom dodati završne detalje. Sve to će za vas učiniti Larisa i Daniel, a kako bismo vam bolje približili tko su ovo dvoje, malo je reći, inspirativnih ljudi, najbolje je da riječ prepustimo njima.

Daniel i Larisa / foto: Sanja Bistričić

Pročitajte više: Martina donosi top recepte za prirodno liječenje djece, a otkriva i kako prakticira prirodno roditeljstvo

“Naša je misija pomoći drugima da se vrate prirodi i samima sebi”

Možete li reći više o sebi, svom brandu Earth Wind Desire i svojoj životnoj filozofiji?

Naš brend je naša ljubavna priča, nastao spletom neobičnih okolnosti. Zvučat će cheezy, ali nismo krenuli s pisanjem poslovnog plana ili financijskim poticajima, već najspontanije moguće, tako da prakticiramo zahvalnost tim neslučajnostima što su nam omogućile da se međusobno nadopunjujemo i ostvarujemo životnu svrhu.

Već na prvom dejtu došli smo do zaključka da dijelimo istu estetiku i ljubav prema prirodi i da želimo početi zajedno stvarati. Ja (Larisa) sam arhitektica koja je oduvijek htjela imati vlastiti kreativni biznis na granici arhitekture i umjetnosti, a Daniel je umjetnik koji je svoje umjetnine oduvijek krio unutar svoja četiri zida.

Kada se Daniel odlučio iz Austrije doseliti u Hrvatsku, ispod stana koji smo došli razgledati za najam nalazila se napuštena radiona s alatima za obradu drva. Iako smo oboje gradska djeca (Graz i Zagreb), blizina prirode u Samoboru potaknula nas je da svaki vikend planinarimo i tražimo zanimljive komade otpadnog drva. Daniel ih je počeo sušiti i obrađivati, a ja priču i fotografije dijeliti na društvenim mrežama.

Rukotvorina brenda Earth Wind Desire / foto: Luna Džidić

Naša je misija pomoći drugima da se vrate prirodi i samima sebi.

Danas smo vlasnici dviju tvrtki u kojima kroz medij umjetnosti i arhitekture koristimo prirodne i reciklirane materijale u suvremenom izrazu. Inspiraciju crpimo iz wabi – sabi japanske filozofije.

Rukotvorina brenda Earth Wind Desire / foto: Luna Džidić

Wabi sabi is a recognition of the gifts of simple, slow and natural living

Wabi sabi is an intuitive response to beauty

that reflects the true nature of life.

Wabi sabi is an acceptance and appreciation

of the impermanent, imperfect and

incomplete nature of everything.

Wabi sabi is a recognition of the gifts of

simple, slow and natural living.

Beth Kempton

Rukotvorina brenda Earth Wind Desire / foto: Luna Džidić

Važno je napomenuti da je, danas kada u gradovima živi više od 70% čovječanstva nikad užurbanijim tempom, znanstveno dokazano da prirodno okruženje, čak i u mikro mjerilu, pozitivno djeluje na na živčani sustav, smanjuje adrenalin te u konačnici ima svojstva preventivne medicine.

Rukotvorina brenda Earth Wind Desire / foto: Luna Džidić

“Svima koji se žele maknuti iz vreve gradskog života, nudimo full service uslugu”

Jako ste ponosni na projekt izgradnje svoje vlastite kuće. Možete li reći više o ovom projektu?

Radi se o bivšoj vikendici na vrhu brda i na rubu šume u Rudama kraj Samobora koju smo prenamijenili u svoju zelenu ‘zen’ oazu. Od kupnje do useljenja je proteklo samo mjesec dana, pri čemu smo zamijenili sve instalacije, srušili tri zida, ugradili staklenu stijenu, zamijenili sve podove, ugradili podno grijanje i napravili novu fasadu kako bismo smanjili potrošnju energije. Kako naš brend i ono što smo mi, zapravo stoji između umjetnosti i arhitekture, ova kuća je savršen poligon za isprobavanje svih ideja koje nismo uspjeli realizirati na projektima za druge klijente.

Kuća Larise i Daniela / foto: Privatna arhiva

Zasad se još uvijek radi o work – in progress projektu (očekivani dovršetak radova – do kraja godine), no kada ga dovršimo, planiramo sve snage usmjeriti tome da klijentima, koji se žele maknuti iz vreve gradskog života, nudimo full service uslugu: od pronalaska nekretnine u prirodi do renovacije i uređenja interijera u duhu Earth Wind Desire. Također, kako parcela naše kuće ima 5500 m2, planiramo otvoriti glamping za bijeg u prirodu te staru kamenu kućicu koja se nalazi na rubu šume prenamijeniti u saunu.

Rukotvorina brenda Earth Wind Desire / foto: Luna Džidić

“Plan nam je čvrsto utvrditi poziciju na tržištu za sve umjetničko – arhitektonske načine povratka prirodi”

Koji su budući planovi s vašom kućom i brendom Earth Wind Desire?

Ova godina za naš brend najuspješnija je do sada. U ožujku smo novu kolekciju predstavili na sajmu HOMI u Milanu, koji uz pariški Maison Objet postavlja trendove za Home&Living za nadolazeću sezonu. Nedugo zatim ostvarili smo suradnju s Maslina Resortom na Hvaru, impozantnim projektom francuskih investitora koji je postavio novi standard održivog luksuza s 5*. Za njih smo kreirali Limited edition novog proizvoda u suradnji s Bioetericom – aromatherapy set inspiriran jadranskim vjetrovima koji se sastoji od ručno rađenog @earthwindesire suhog difuzora, Bioeterica mješavine eteričnih ulja čije mješavine obzirom na jačinu vjetra, određuju atmosferu u prostoru te bočice s morskom soli.

Novi projekt brenda Earth Wind Desire / foto: Luna Džidić

Plan nam je čvrsto utvrditi poziciju na tržištu za sve umjetničko – arhitektonske načine povratka prirodi (izložbe, projektiranje, glamping), a na jesen planiramo pop’up u Zagrebu koji će biti full immersion iskustvo i pomaknuti granice pop + upa i zen gradskog iskustva. Prepuno oksimorona, ali još ne smijemo otkriti detalje.

Rukotvorina brenda Earth Wind Desire / foto: Luna Džidić

“Pandemija i zagrebački potres definitivno su umanjili mogućnosti kvalitetnog stanovanja konkretno u Zagrebu”

U zadnje vrijeme jako je porastao broj parova koji kao vi traže bolji i kvalitetniji život izvan grada. Kako to objašnjavate?

Pandemija i zagrebački potres definitivno su umanjili mogućnosti kvalitetnog stanovanja konkretno u Zagrebu, tako da smatramo da je trend očekivan. Globalno je također izražen, s obzirom na prenapučenost gradova i broj stresnih faktora koji umanjuju kvalitetu života, kao što su buka, gustoća prometa, zagađenost zraka i slično. To definitivno nisu novi faktori, ali porastom svjesnosti, duhovnosti, i mindfulnessa, veseli nas činjenica da broj može samo rasti.

Rukotvorina brenda Earth Wind Desire / foto: Luna Džidić

“Povratak prirodi, samom sebi, ali i unutarnji mir za nas su najveće životne vrijednosti”

Sve što radite da se svesti na jedan zajednički nazivnik, a to je duhovnost. Odnosno očito je da svemu što radite pristupate s dozom jednog većeg, dubljeg uvida. Možete li reći više o tome kako prakticirate duhovnost, što ona predstavlja za vas i koliko je bitno razvijati ovu crtu u svima nama?

Kao što smo već naveli, povratak prirodi, samom sebi, ali i unutarnji mir za nas su najveće životne vrijednosti. Mislim da je važno da svatko za sebe nađe zdravi način na koji će to postići, bilo vježbanjem, meditacijom, plesom, jogom ili bilo kojom drugom tehnikom. Za Daniela je to polusatna jutarnja meditacija u tišini i prirodi, kao i umjetnost rada rukama. Moj je način kundalini joga. To je energetska joga, najstarija od svih drugih tipova joge, koja nam različitim kriyama omogućuje da razbudimo svoju kundalini – životnu energiju koja nas vodi prema ispunjenju svrhe u ovom životu. Na tom sam znanju neizmjerno zahvalna svojoj učiteljici i prijateljici Ish Van.

Mantra

Mantra.hr je internetski portal koji inspirira i informira sve one koji sreću, smisao i zadovoljstvo pronalaze u alternativnim načinima življenja. Otkrivamo tajne horoskopa i analiziramo aktualne zvjezdane konstelacije, osluškujemo unutarnji glas kako bismo pronašli put do autentične duhovnosti i spiritualnosti, brinemo o zdravlju i ljepoti koristeći prirodne metode iscjeljenja i narodne recepture, otkrivamo misterije svijeta i drevne zaboravljene vještine… Mantra je sveti zvuk koji vodi ka Izvoru.

Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar