Biserka Blašković

Ako se ne možemo izraziti, blokirana je grlena čakra, no postoje načini kako ju osloboditi

geralt

Grlena čakra se nalazi u predjelu grla i plave je boje. Povezana je s komunikacijom, voljom i izražavanjem stanja duše. Hormonalna žlijezda koja regulira grlenu čakru je štitnjača,

piše bioenergetičarka Biserka Blašković

Toliko toga želimo reći, olakšati dušu, osloboditi se osjećaja krivnje ili izreći što nas muči, ali često nemamo priliku to učiniti. Postoji puno odnosa gdje je komunikacija vrlo slaba, a sve zbog toga što se veze svode na prolazne susrete.

Ako nema komunikacije, nema razmjene, ni protoka energije između osoba, bilo da se radi o ljubavnoj, prijateljskoj ili poslovnoj vezi.

Kao posljedica toga pojedinci počinju osjećati gušenje, pritisak u grlu, kašljucanje, nemogućnost gutanja i blokada u izražavanju. To s vremenom može prerasti u kronične probleme s grlom ili štitnjačom, ističe zagrebačka bioenergetičarka Biserka Blašković.

Psihosomatski promatrano grlo predstavlja našu sposobnost da kažemo što mislimo i što želimo. Ako postoji tegoba s grlom, znači da osjećamo kako nemamo pravo na izražavanje svojih stavova. Ako je grlo bolno, prisutan je potisnut bijes, a ako je u pitanju upala grla (laringitis), bijes je toliko dominantan da ne možemo ni govoriti. Kada se pojavi izraslina na grlu i ne može se gutati, znači da nam je nečega previše i nismo u mogućnosti dalje živjeti s tim problemom.

Grlena čakra (Vishuddha) se nalazi u predjelu grla i plave je boje. Povezana je s komunikacijom, voljom i izražavanjem stanja svoje duše. Hormonalna žlijezda koja regulira grlenu čakru je štitnjača.

UZROCI BLOKADE GRLENE ČAKRE

Ako nemamo nekoga tko će nas saslušati i poštovati naše stavove, često puta dolazi do poremećaja protoka energije u grlenoj čakri. Energija neizraženih osjećaja zadržava se u našem tijelu, gdje stvara blokade što uzrokuje emocionalnu i fizičku bol te se pretvara u bolest. Često su to poremećaji u radu štitnjače, koja najčešće reagira na stres.

Ako čakra nije otvorena i balansirana, osim fizičkog poremećaja javljaju se i problemi u komunikaciji odnosno samoizražavanju. Ponekad posljedica ismijavanja i kritiziranja u djetinjstvu mogu prouzročiti strah od osobnog izražavanja i blokadu grlene čakre.

Poremećaji u toj čakri mogu se manifestirati kao: bol u vratu i ramenima, a na mentalnoj i emocionalnoj razini kao razdražljivost, loša koncentracija te kritični stavovi. Nerijetko se javlja osjećaj gušenja, pritisak u grlu, kašljucanje i nemogućnost gutanja. Kada je grlena čakra balansirana i otvorena, podiže se razina kreativnosti i stvaralaštva.

PSIHOSOMATIKA PROBLEMA SA ŠTITNJAČOM

Problemi sa štitnjačom se javljaju kao posljedica velikih i stresnih promjena u životu. Često probleme sa štitnjačom imaju ljudi koji cijeli život posvete drugima (roditeljima, djeci, partnerima), zapostavljajući sebe. Prvi simptomi su obično smetnje gutanja ili “knedla u grlu“. Tada se možemo pitati “što više ne želimo gutati“. Bitno je shvatiti kada je dosta davanja i naučiti reći “ne“, odnosno važno je ne prihvatiti sve što drugi očekuju od nas.

BIOTERAPIJA KAO POMOĆ

Bioenergetskim se tretmanima djeluje na sve razine ljudskog bića. Djeluje se izravno na fizičko tijelo, odnosno na štitnjaču (neovisno o tome je li riječ o hipertireozi, hipotireozi ili o čvorićima koji nisu rijetka pojava). Također se djeluje na energetsko tijelo, tj. na otvaranje i balansiranje čakre, što ujedno pomaže boljoj komunikaciji, odnosno izražavanju sebe.

VJEŽBE ZA OTVARANJE GRLENE ČAKRE

  • Sjedite na pod s prekriženim nogama.
  • Ruke neka budu ravne, stavite ih na koljena.
  • Dišite nekoliko minuta pravilno, opustite se.
  • Svaki put kad udahnete, “gurnite” gornji dio kralježnice (prsa) prema naprijed, a kad izdahnete, savijte ga unatrag.
  • Ponavljajte vježbu par puta, a zatim se odmorite.

Možete nastaviti iduću vježbu tako da isprepletete prste na zatiljku, a zatim palčevima osjetite udubljenje s obje strane vrata (ispod lubanje), zatvorite oči, udahnite duboko i lagano, a zatim uz što sporiji izdah pritisnite udubljenje, blago naginjući glavu unazad. Nastavite disati polako i držite pritisak oko tri minute. Potom se opustite uz snažni izdah.

KRISTALOTERAPIJA

Ako imate problem u komuniciranju i izražavanju svojih osjećaja, preporučuje se nositi kristal sodalit na području ili blizu grlene čakre. Osjećat ćete se mirnije i sigurnije. Azurit pomaže u izražavanju dubljih spiritualnih osjećaja.

MANTRA

Zvučna vibracija za Vishuddha je HAM. Ovaj napjev je vrlo čist, sastoji se od rezonirajućih frekvencija i ponavljanja mantre HAM, što dopušta da jednostavno i brzo utonete u meditativno stanje