Tehnike ozdravljenja

Otklonite si glavobolju uz pomoć akupresure – upute i slike

Pritiskom na određene točke na licu, glavi, vratu, rukama ili stopalima možete se riješiti glavobolje brže, zdravije i učinkovitije nego bi to učinile tablete

TOČKE PRITISKA KOJE POMAŽU

Akupresura se, zapravo, oslanja na akupunkturu, odnosno pritiskom djelujemo na one točke na koje bi nam liječnik akupunkture inače postavio iglice.

Protiv glavobolje i migrene može se djelovati preko nekoliko točaka na licu, vratu, rukama i stopalima. Uvijek je dobro tretirati više točaka, odnosno pritisak na licu kombinirati s onim na rukama, ili na stopalima, ako ste u prilici.

Upute koje donosimo odnose se na samomasažu.

TOČKE PRITISKA NA GLAVI

A) TREĆE OKO

To je točka između obrva, gdje most nosa ulazi u čelo. Primjena laganog pritiska kažiprstom pruža olakšanje posebno kod tenzijske glavobolje, te poboljšava koncentraciju i djeluje kao poticaj pri razmišljanju. Lagano usmjerite kažiprst u tu točku tako da na nju postavite jagodicu prsta. Pritišćite kao da kružite kažiprstom, ali bez pomicanja prsta s točke. Radite to dok ne osjetite olakšanje, ili tri do pet puta po 30 sekundi.

B) ISPOD KORIJENA OBRVA

Te dvije točke smještene su u blizini trećeg oka, na udaljenosti oko 1 centimetar sa svake strane. Ove točke treba masirati kod migrene, glavobolje, kao i alergijskih simptoma, peludne groznice, problema sa sinusima i umora. Masirajte ih tako da postavite kažiprste na njih i lagano pritišćite.

C) DNO JAGODICA

Na dnu jagodica, u blizini krajeva nosnice i točno ispod zjenica primjenjujte čvrsti pritisak kad vam treba olakšanje od umora, kod začepljenja nosa te kod glavobolje i zubobolje. Postavite dlanove preko brade, jedan preko drugog, pa palčevima čvrsto pritisnite ispod jagodica.

D) SERIJA OD 7 TOČAKA

To je 7 točaka koje prate temporalni, odnosno sljepoočni režanj s obje strane glave. Točke su udaljene jedna od druge otprilike za širinu prsta. Pritisak u tom točkama dovodi do olakšanja od glavobolja izazvanih južinom i migrena. Započnite od čela sa svake strane i pomičite ruke i prste po točkama.

E) PRITISAK NA TJEMENU

Postavite palce na uho, pa prstima obuhvatite glavu, odnosno vrhovima prstiju posegnite gore sa stražnje strane uha prema vrhu glave. Naići ćete na blagi udubinu na tjemenu između kostiju lubanje.

Pritisak na ove točke pomaže prevladati glavobolju, te poboljšava pamćenje i koncentraciju.

F) SLJEPOOČNICE

Postavite palčeve oko 5 – 6 centimetara pored obrva, pa pritišćite kao da kružite, ali bez pomicanja palčeva.

Ta masaža poboljšava pamćenje, koncentraciju i mentalno stanje. Pomaže kod glavobolja s vrtoglavicom.

G) ISPOD KORIJENA NOSA

Ova točka pritiska nalazi se na dvije trećine udaljenosti od gornje usne prema nosu. Dugotrajni pritisak pomaže protiv vrtoglavica, grčeva i epizoda nesvjestice. Poboljšava pamćenje i koncentraciju.

Postavite kažiprst u spomenutu točku i lagano pritisnite, zadržite desetak sekundi, pa otpustite.

TOČKE PRITISKA NA VRATU

A) TOČKA U BAZI LUBANJE

Jednostavno je pronaći tu točku na stražnjoj strani glave. Kada masirate sami, postavite ruke iza glave i obujmite glavu, tako da vam prsti dodiruju tjeme, a palčevi su u točkama na bazi lubanje. Pritišćite nekoliko sekundi, pa otpustite. Ponavljajte nekoliko puta. Pomaže kod umora u očima, bolova u uhu, kod grlobolje, ali i glavobolje te – ukočenosti vrata.

RUŽMARIN GRIJE TIJELO I SMANJUJE BOL

Ekstrakt ružmarina potiče cirkulaciju
pa se nanosi na tjeme kao sredstvo
za sprečavanje prerane ćelavosti, no
istovremeno i ublažava glavobolju

Seksak Kerdkanno

B) ISPOD BAZE LUBANJE

Postoje četiri akupresurne točke ispod baze lubanje koje su korisne za olakšanje u glavobolja i migrena. Prve dvije točke pronaći ćete između dva mišića vrata. Druge dvije točke nalaze se oko tri do četiri centimetra udaljene od baze lubanje.

Ove točke će pomoći kod artritisa, vrtoglavice, bolova u vratu, glavobolje, razdražljivosti, napetosti u očima, stresa, nesanice, upale grla i slično.

TOČKE NA RUKAMA

Točka koju treba pritiskati nalazi se između kažiprsta i palca. Nježno pritisnite tu točku s gornje strane.

Korisno je kod glavobolja na prednjoj strani glave, bola u zubima, bola u ramenu, vratu i slično.

Trudnice nikako nemojte pritiskati ovu točku!

TOČKE NA STOPALIMA

Postoje dvije točke na vrhu stopala (na obje noge), u dolini između palca i drugih nožnih prstiju. Te točke se nalaze na oko jednog do tri centimetra udaljenosti od prstiju. Pritišćite ih za olakšanje glavobolje, ali i kod grčeva u stopalima, umora očiju, alergija i mamurluka.