Sezona je smokava, jabuka i krušaka, a mi vam donosimo nekoliko sjajnih slatkih recepata s ovim svima omiljenim voćem.
Pročitajte više: Ovaj domaći džem od smokvi je “must”! Trebaju vam 3 sastojka i minimalan trud
Čokoladni tart s kruškama
Tart – sastojci
100 grama maslaca
prstohvat soli
50 grama šećera
150 grama brašna
50 grama mljevenih oraha
3-4 žlice vode
Nadjev – sastojci
75 grama maslaca
75 grama smeđeg šećera
3 jaja
75 grama mljevenih oraha
2 žlice kakakaa
2 žlice amaretta ili ruma
500 grama očišćenih krušaka ili krušaka iz konzerve
med
Pjenasto izmiješajte maslac i sol. Dodajte brašno orahe i vodu pa zamijesite nešto čvršće tijesto, te njime obložite namašćeni kalup za tart ili tortu. Ostavite u hladnjaku 30 – ak minuta. Kruške ogulite i izrežite na četvrtine (ako su iz konzerve dobro ih ocijedite i prepolovite). Za nadjev prvo izmiješajte maslac i šećer pa dodajte žumanjke. Umiješajte i kakao, orahe i amaretto. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa pomiješajte sa smjesom za nadjev. Time prekrijte tijesto koje ste izvadili iz hladnjaka. Poslažite kruške i pecite oko pola sata na 200 stupnjeva. Izvadite iz pećnice pa medom premažite samo kruške koje vire iz tijesta.
Kolač od rogača i smokve
Sastojci:
4 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 bourbon vanilin šećer
korica limuna
1 čvrsti jogurt
4 žlice maslinova ulja (ili maslaca)
pola žličice praška za pecivo
malo više od pola šalice brašna
2 i pol žlice rogača u prahu
Izraditi sve šećere i ulje, dodati jogurt, koricu limuna i mješavinu brašna, praška za pecivo i rogača. Staviti u kalup, poslagati smokve et voila! Peći na 180 stupnjeva 20 – 25 minuta.
Savjet: Nije potrebno stavljati previše šećera jer je rogač sladak sam po sebi, umjesto šećera bi mogao ići i med ili možete zblendati par datulja, one su također dovoljno slatke. Recept može biti još zdraviji ako stavite integralno brašno.
Jabukovita torta – verzija cheesecakea
Sastojci:
Podloga:
200 g brašna
1 žlićica praška za pecivo
1/2 žlićice cimeta
1 žlićica đumbira u prahu
100 g šećera
1 jaje
200 ml jogurta
50 ml ulja
naribana korica limuna
Preljev za biskvit:
sok jednog limuna
2 žlice šećera ili meda
75 ml vode
Jabukoviti cheese parfe:
500 g naribanih jabuka
sok jednog limuna
1 žlica šećera
cimet, đumbir u prahu
1 žlica gustina
2 vrećice vanilin šećera
500 g posnog sira
korica jednog limuna
50 g šećera u prahu
3 dcl vrhnja za šlag
2 vrećice šlag fixa
BISKVIT:
Pomiješati sve suhe sastojke pa dodati žutanjak, jogurt i ulje. Zatim ručno umiješati istučeni snijeg jednog bjelanjka i staviti peći u namašteni i pobrašnjeni kalup na srednjoj temperaturi 15 – ak minuta. Kada bude gotov, odstranite kalup i stavite biskvit na rešetku da se malo ‘prozrači’ dok pripremite preljev. Prokuhajte sok limuna s vodom i šećerom /medom. Kada provri, sklonite s vatre. Vratite biskvit u kalup i zalijte preljevom.
NADJEV:
Jabuke:
Sok jednog limuna, naribane jabuke, vanilin šećer, šećer, žličicu cimeta i đumbira zagrijavajte na vatri. Nek lagano, uz miješanje, krčka 7-8 minuta. Zatim stavite žlicu gustina, dobro promiješajte i još kratko ‘podgrijavajte’, te premjestite smjesu u veću zdjelu da se hladi. Mikserom sve malo izmiješajte da se rezanci još malo usitne, ali neka ostane mrvičasto. Pustite da se hladi, povremeno miješajući da ubrzate proces.
Sir:
Sir izmiksajte sa šećerom u prahu, limunovom koricom i vanilin šećerom, te dodajte u prohlađene jabuke. Sve zajedno izmiješajte, te na kraju dodajte i tučeno vrhnje za šlag koje ste izmiksali s dva šlag fixa. Dobro izmiješajte da se dobije jednolična smjesa, te rasporedite po biskvitu i stavite u zamrzivač na sat vremena (ili u frižider na duže).
Biskvit s kruškama
Sastojci:
2 čašice (od jogurta) šećera
2 čašice brašna
2 jogurta
2 jaja
2 kruške
1 čašica ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin sećer
Posebno izmutiti žumanjke i posebno bjelanjke. Jednu čašicu šećera umutiti u žutanjak, a drugu u bjelanjak. U žutanjak dodati i sve ostale sastojke i onda na kraju umiješati bjelanjak i prašak za pecivo. Smjesu uliti u tepsiju i dodati narezane kruške, a prije toga ih možete i posuti brašnom kako ne bi pale na dno. Peći 20 – ak minuta.
Pita od jabuka
Sastojci:
1 i ½ šalica brašna
100 g margarina s aromom vanilije (može i obični maslac pa se po potrebi doda aroma ili ekstrakt vanilije)
70 ml mlijeka
1 žlica svježeg sira
3 žlice šećera
2 jabuke
med
cimet
rum
Brašno pomiješati s margarinom, mlijekom, sirom, šećerom i naribanom jabukom (jednu jabuku naribati, a drugu narezati na kolutiće) te izliti smjesu u pobrašnjeni lim (ili na papir za pečenje). Drugu jabuku, odnosno kolutiće utisnuti u smjesu i preliti rumom, cimetom i s malo meda. Peći otprilike sat vremena na 190 stupnjeva i poslužiti uz vrući čaj ili kavu.
Dodaj Komentar