Zdrava Hrana Stil Života

Slatki jesenski recepti koje će svi znati napraviti

Foto: Unsplash/Pexels

Sezona je smokava, jabuka i krušaka, a mi vam donosimo nekoliko sjajnih slatkih recepata s ovim svima omiljenim voćem.

Pročitajte više: Ovaj domaći džem od smokvi je “must”! Trebaju vam 3 sastojka i minimalan trud

Foto: Unsplash

Čokoladni tart s kruškama

Tart – sastojci

100 grama maslaca
prstohvat soli
50 grama šećera
150 grama brašna
50 grama mljevenih oraha
3-4 žlice vode

Nadjev – sastojci

75 grama maslaca
75 grama smeđeg šećera
3 jaja
75 grama mljevenih oraha
2 žlice kakakaa
2 žlice amaretta ili ruma
500 grama očišćenih krušaka ili krušaka iz konzerve
med

Pjenasto izmiješajte maslac i sol. Dodajte brašno orahe i vodu pa zamijesite nešto čvršće tijesto, te njime obložite namašćeni kalup za tart ili tortu. Ostavite u hladnjaku 30 – ak minuta. Kruške ogulite i izrežite na četvrtine (ako su iz konzerve dobro ih ocijedite i prepolovite). Za nadjev prvo izmiješajte maslac i šećer pa dodajte žumanjke. Umiješajte i kakao, orahe i amaretto. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka pa pomiješajte sa smjesom za nadjev. Time prekrijte tijesto koje ste izvadili iz hladnjaka. Poslažite kruške i pecite oko pola sata na 200 stupnjeva. Izvadite iz pećnice pa medom premažite samo kruške koje vire iz tijesta.

Foto: Pexels

Kolač od rogača i smokve

Sastojci:

4 žlice šećera
1 vanilin šećer
1 bourbon vanilin šećer
korica limuna
1 čvrsti jogurt
4 žlice maslinova ulja (ili maslaca)
pola žličice praška za pecivo
malo više od pola šalice brašna
2 i pol žlice rogača u prahu

Izraditi sve šećere i ulje, dodati jogurt, koricu limuna i mješavinu brašna, praška za pecivo i rogača. Staviti u kalup, poslagati smokve et voila! Peći na 180 stupnjeva 20 – 25 minuta.

Savjet: Nije potrebno stavljati previše šećera jer je rogač sladak sam po sebi, umjesto šećera bi mogao ići i med ili možete zblendati par datulja, one su također dovoljno slatke. Recept može biti još zdraviji ako stavite integralno brašno.

Foto: Privatna arhiva

Jabukovita torta – verzija cheesecakea

Sastojci:

Podloga:

200 g brašna
1 žlićica praška za pecivo
1/2 žlićice cimeta
1 žlićica đumbira u prahu
100 g šećera
1 jaje
200 ml jogurta
50 ml ulja
naribana korica limuna

Preljev za biskvit:

sok jednog limuna
2 žlice šećera ili meda
75 ml vode

Jabukoviti cheese parfe:

500 g naribanih jabuka
sok jednog limuna
1 žlica šećera
cimet, đumbir u prahu
1 žlica gustina
2 vrećice vanilin šećera
500 g posnog sira
korica jednog limuna
50 g šećera u prahu
3 dcl vrhnja za šlag
2 vrećice šlag fixa

BISKVIT:

Pomiješati sve suhe sastojke pa dodati žutanjak, jogurt i ulje. Zatim ručno umiješati istučeni snijeg jednog bjelanjka i staviti peći u namašteni i pobrašnjeni kalup na srednjoj temperaturi 15 – ak minuta. Kada bude gotov, odstranite kalup i stavite biskvit na rešetku da se malo ‘prozrači’ dok pripremite preljev. Prokuhajte sok limuna s vodom i šećerom /medom. Kada provri, sklonite s vatre. Vratite biskvit u kalup i zalijte preljevom.

NADJEV:

Jabuke:

Sok jednog limuna, naribane jabuke, vanilin šećer, šećer, žličicu cimeta i đumbira zagrijavajte na vatri. Nek lagano, uz miješanje, krčka 7-8 minuta. Zatim stavite žlicu gustina, dobro promiješajte i još kratko ‘podgrijavajte’, te premjestite smjesu u veću zdjelu da se hladi. Mikserom sve malo izmiješajte da se rezanci još malo usitne, ali neka ostane mrvičasto. Pustite da se hladi, povremeno miješajući da ubrzate proces.

Sir:

Sir izmiksajte sa šećerom u prahu, limunovom koricom i vanilin šećerom, te dodajte u prohlađene jabuke. Sve zajedno izmiješajte, te na kraju dodajte i tučeno vrhnje za šlag koje ste izmiksali s dva šlag fixa. Dobro izmiješajte da se dobije jednolična smjesa, te rasporedite po biskvitu i stavite u zamrzivač na sat vremena (ili u frižider na duže).

Foto: Unsplash

Biskvit s kruškama

Sastojci:

2 čašice (od jogurta) šećera
2 čašice brašna
2 jogurta
2 jaja
2 kruške
1 čašica ulja
1 prašak za pecivo
1 vanilin sećer

Posebno izmutiti žumanjke i posebno bjelanjke. Jednu čašicu šećera umutiti u žutanjak, a drugu u bjelanjak. U žutanjak dodati i sve ostale sastojke i onda na kraju umiješati bjelanjak i prašak za pecivo. Smjesu uliti u tepsiju i dodati narezane kruške, a prije toga ih možete i posuti brašnom kako ne bi pale na dno. Peći 20 – ak minuta.

Foto: Unsplash

Pita od jabuka

Sastojci:

1 i ½ šalica brašna
100 g margarina s aromom vanilije (može i obični maslac pa se po potrebi doda aroma ili ekstrakt vanilije)
70 ml mlijeka
1 žlica svježeg sira
3 žlice šećera
2 jabuke
med
cimet
rum

Brašno pomiješati s margarinom, mlijekom, sirom, šećerom i naribanom jabukom (jednu jabuku naribati, a drugu narezati na kolutiće) te izliti smjesu u pobrašnjeni lim (ili na papir za pečenje). Drugu jabuku, odnosno kolutiće utisnuti u smjesu i preliti rumom, cimetom i s malo meda. Peći otprilike sat vremena na 190 stupnjeva i poslužiti uz vrući čaj ili kavu.

Oznake

Mantra

Mantra.hr je internetski portal koji inspirira i informira sve one koji sreću, smisao i zadovoljstvo pronalaze u alternativnim načinima življenja. Otkrivamo tajne horoskopa i analiziramo aktualne zvjezdane konstelacije, osluškujemo unutarnji glas kako bismo pronašli put do autentične duhovnosti i spiritualnosti, brinemo o zdravlju i ljepoti koristeći prirodne metode iscjeljenja i narodne recepture, otkrivamo misterije svijeta i drevne zaboravljene vještine… Mantra je sveti zvuk koji vodi ka Izvoru.

Dodaj Komentar

Kliknite ovdje da biste objavili komentar