Osobni razvoj

Vježbe za rad na osobnoj sjeni: “Kada prihvatimo sebe u cijelosti, dolazimo do osobnog razvoja”

Osobna sjena je ‘tamna strana’ naše osobnosti jer se sastoji uglavnom od primitivnih, negativnih ljudskih osjećaja i impulsa poput bijesa, zavisti, pohlepe, sebičnosti, želje i težnje za moći. Sve što u sebi negiramo i što god doživljavamo inferiornim, zlim, neprihvatljivim ili nečim što, bar mi tako mislimo, više nije dio nas, postaje dijelom ‘sjene’. Stoga možemo reći da je naša sjena ono ‘ja’ kojeg se želimo odreći. Međutim, tog dijela sebe se nikad ne možemo odreći jer ti neispitani ili odbačeni dijelovi naše osobnosti ne idu nikamo. Možemo ih se pokušati riješiti, no tako ih samo potiskujemo i činimo da postanu dio našeg nesvjesnog. Naime, ne možemo eliminirati ‘sjenu’.

Suočiti se sa svojom ‘osobnom sjenom’ nije ugodan proces jer tko uživa u kontroliranju svojih mana, slabosti, sebičnosti, gadosti, mržnje i tako dalje? Fokusiranje na snagu i pozitivne dijelove ličnosti ugodnije je. Ipak, istraživanje naše ‘sjene’ pruža nam ogromne mogućnosti za rast i razvoj.

Vježba # 1: Pazite na svoje emocionalne reakcije

Zapamtite da je ‘sjena’ nedostižna; skriva se iza nas. Naši obrambeni mehanizmi dizajnirani su da drže naše ‘sjene’ potisnutima i izvan vidokruga. Što više obraćate pažnju na svoje ponašanje i emocije, to su veće šanse da uhvatite svoju ‘sjenu’ na djelu. Kako smo skloni projicirati na druge ljude, jedan od najboljih načina da prepoznate svoju ‘sjenu’ je obratiti pažnju na svoje emocionalne reakcije prema drugim ljudima. Svakako, vaši kolege mogu biti agresivni, arogantni, nesmotreni ili nestrpljivi, ali ako nemate te iste osobine u sebi, nećete imati snažnu reakciju na njihovo ponašanje. Ako pozorno obraćate pažnju, možete se uvježbati da primijetite svoju ‘sjenu’ kada svjedočite snažnim negativnim emocionalnim reakcijama na druge. Kao što je Jung rekao: “Sve što nas kod drugih iritira, može nas dovesti do razumijevanja nas samih”. Također, na kraju dana je korisno odvojiti pet ili deset minuta da razmislite o svojoj interakciji s drugima i povezanim reakcijama. Sve što vam smeta kod drugog, vjerojatno je odbačeni dio vas samih. Upoznajte taj dio, prihvatite ga, učinite ga dijelom sebe i sljedeći put možda neće izazvati snažan emocionalni naboj kad ga promatrate u drugom. Usredotočite se na ono što i tko u vama izaziva emocionalni naboj. Nije važno koja je emocija; trag je da poričete nešto u sebi.

Vježba #2: Sudjelujte u unutarnjem dijalogu

Mnogi oblici unutarnjeg rada zahtijevaju od vas aktivni dijalog sa svojom ‘sjenom’. U početku bi se ovo moglo činiti zastrašujućom idejom budući da vjerujemo da samo ‘luđaci’ razgovaraju sami sa sobom. Ali svi mi imamo mnogo podosobnosti – brojne neprepoznate, autonomne dijelove u svom umu. Mnogo različitih psihologija nudi načine rada s tim različitim dijelovima, uključujući Jungovu aktivnu maštu, Schwartzove sustave unutarnjih obitelji, Stoneov i Winklemanov glasovni dijalog i Assagiolijevu psihosintezu. Kad ne obraćamo pažnju na ove dijelove – od kojih jedan ili mnogi predstavljaju aspekte naše ‘sjene’ – oni imaju utjecaja na naše ponašanje. Jeste li ikad nešto učinili ili rekli, a zatim se zapitali zašto ste to učinili ili rekli? Dio u vama preuzeo je odgovornost. Svaka takozvana ‘nesreća’ dio je našeg ponašanja koji želimo odbaciti. Naši odbačeni dijelovi ne pokušavaju nas ozlijediti, ali kad ih ignoriramo ili negiramo, oni to često čine. Dijalogom s njima u našoj mašti ili u dnevniku, možemo integrirati te dijelove u svoje svjesno ‘ja’. Tada postaju naši saveznici umjesto neprijatelja.

Vježba #3: Izazovite dobar dio sebe

Mnogi od nas prepoznaju se kao ‘dobra osoba‘. Kao djeca su nas hvalili jer smo bili “dobar dječak” ili “dobra djevojčica”, a ta identifikacija ostala je u nama. No, to je samo pojačalo podjelu između našeg svjesnog identiteta i naše ‘sjene’. Napravite popis svih svojih pozitivnih osobina. Zatim istaknite suprotno. Pokušajte u sebi prepoznati suprotno. Na primjer, ako se definirate kao disciplinirana osoba, potiskujete svoj lijeni dio. Lijeni se dio skriva u ‘sjeni’ te utječe na vaše ponašanje i neprestano izaziva vaš disciplinirani dio. Dakle, poistovjetite se s ovim lijenim dijelom. Vidite ga. Prihvati ga. Sprijateljite se s njim. U redu je biti i lijen.

Vježba #4: Upoznajte arhetipove ‘sjene’

Možda je krajnji način da upoznate svoju ‘sjenu’ upoznavanje s radom neo-Jungian autora Roberta Moorea. Moore je arhetipskim riječima izložio strukturu psihe te sugerira da su četiri primarna arhetipa psihe kralj, ratnik, mađioničar i ljubavnik. Svaki arhetip (model) posjeduje osobine koje definiramo kao najbolje atribute odrasle zrelosti. Ali za svaki konstruktivni arhetip postoji destruktivna ‘sjena’. I ne samo jedna ‘sjena’, već dvije: aktivna strana i pasivna strana (bipolarna). Na primjer, sjene Kralja su tiranin i slabić. Sjene Ratnika su sadist i mazohist. Upoznavanje ovih bipolarnih sjena olakšava prepoznavanje njihovih misli i obrazaca ponašanja u vama samima.