Duhovna znanja i vještine

Blagdanski feng shui savjeti kako u svoj dom privući sreću, ljubav i mir

Nicole Michalou via Pexels

Uz pomoć feng shuija moguće je osigurati pozitivnu energiju, zdravlje, ljubav i blagostanje za cijelu godinu koja je pred nama

Ulazimo u jin razdoblje godine u kojem se povlačimo u toplinu svojih domova. Naglašeni su odnosi s bližnjima, odnosi koje imamo sa sobom te opuštanje, regeneracija i planiranje predstojeće godine. Uz pomoć feng shuija, odnosno osmišljene blagdanske dekoracije moguće je osigurati pozitivnu energiju, zdravlje, ljubav i blagostanje za cijelu godinu koja je pred nama. Početak svakog dobrog feng shuija je čišćenje prostora. Na fizičkoj razini potrebno je ukloniti sav nered i višak stvari koje više ne koristite. Proizvođači negativne energije u domu su oštećeni ukrasi ili pokvareni kućanski aparati, slavine koje cure, satovi kojima treba zamijeniti bateriju, odjeća kojoj nedostaju gumbi ili patent zatvarači. Svi ti sitni popravci neizostavan su dio prazničkog feng shuija. Važno je detaljno pospremiti životni prostor prije nego što dekoracijama unesete u njega simbole sreće, blagostanja i obilja.

PROSTOR DOBRODOŠLICE

Što je prvo što primjećujete s ulaznih vrata u vaš dom? Taj dio doma se naziva prostorom dobrodošlice. Potrudite se da upravo taj dio bude najčišći te da odražava ljepotu i sklad.

Važan je i miris koji vas dočeka nakon što ste zakoračili u dom. Miris čistoće i ugodnih aroma prirodnih eteričnih ulja priziva pozitivnu energiju i obilje u dom.

Najčešće u blizini ulaznih vrata držimo obuću. Nakon što ste očistili svu obuću, namažite je sredstvima za njegu i pospremite. Staru, potrganu ili neadekvatnu obuću proslijedite dalje ili odnesite kod postolara. Obuća je simbol statusa i načina na koji koračate kroz život. Prljava i zapuštena obuća povezuje se i s lošim odlukama, odnosno lošim životnim koracima. Zakoračite u novu godinu s njegovanom i čistom obućom.

Ne dozvolite da se ulazna vrata u vaš dom ne mogu širom otvoriti ili da je taj dio doma zatrpan stvarima koje treba ‘riješiti’. Prema vjerovanju, oko ulaznih vrata a posebno u uglu iza ulaznih vrata, žive duhovi zaštitnici doma. Iznad ulaza dobro je postaviti zapis. Zapis je potrebno promijeniti najmanje jednom na godinu. Stari se zapis spali te se ispiše i postavi novi. Možete ga zapisati i sami nakon što ste očistili kuću. On sadrži namjeru da svatko tko uđe u dom bude očišćen od tegoba koje nosi te da svako tko izlazi iz doma bude obavijen srećom i zaštitom. Zapis se postavlja s unutrašnje strane vrata i mora biti neprimjetan. Osim sadržajno pozitivnih rečenica, zapis može sadržavati i imena anđela te simbole kao što su simboli srca.

PROSTOR POTISNUTIH MISLI I OSJEĆAJA

Potisnute misli i osjećaji simbolično se vežu uz uglove, ormare i ladice. Feng shui se temelji na pročišćenju i poticanju vitalnih tokova energije. Znanost tvrdi da se u uglovima skuplja negativni statički elektricitet koji narušava psihičko i fizičko zdravlje.

Pozitivne osjećaje stabilizirajte postavljanjem mirisnih vrećica s ljekovitim biljem u uglove, ormare i ladice. Lavanda donosi mir i blagostanje, lovor stabilizira pozitivne osjećaje vezane uz karijeru i uspjeh, osušene latice ruže prizivaju ljubav i prijateljstvo, dok kadulja donosi zdravlje.
Feng shui za ugodnu blagdansku atmosferu

Prije dekoriranja iznimno je važno da očistite kuću fizički, a po mogućnosti i energetski. Prljavi stan se ne smije uređivati prema načelima feng shuija jer bi sve moglo djelovati suprotno od očekivanog.

  • Aroma lampica s uljem citrusa i cimeta oplemenit će atmosferu.
  • Lampice i svjetlucavi ukrasi simboliziraju vatru, a vatra simbolizira slavu i ugled, stoga ih ne izbjegavajte.
  • Za bolje zdravlje ukućana Božićnu zvijezdu ili neki drugi cvijet koji je zasađen u zemlju najbolje držati na sredini prostorije.
  • Ukrase s likom anđela treba staviti lijevo od ulaznih vrata jer ćete tako osigurati sebi pomoć dragih osoba.
  • U desni kut, nasuprot ulaznim vratima stavite dvije mirisne ili ukrasne svijeće, to bi trebalo osigurati da blagdani budu puni ljubavi i razumijevanja. Najbolji izbor boja za svijeće su: žuta, roza i crvena.
  • Iza vaze s cvijećem možete postaviti ogledalo pa će izgledati kao da ga ima više.
  • Rasvjetna tijela ne trebaju svijetliti prejako.
  • Pozovite paran broj gostiju.
  • Nemojte staviti drage goste u blizinu vrata jer će brzo otići.

TerriC via Pixabay

Poželjne i manje poželjne boje prema feng shuiju

Prilikom odabira božićnih ukrasa, dobro je imati na umu i značenje boja jer su one jedno od najvažnijih pomagala kojima stručnjaci za feng shui usmjeravaju chi i mijenjaju energiju određenih područja u stanu.

Ova drevna tehnika temelji se na pet elemenata – vatra, metal, zemlja, drvo, voda. Svaki element ima svoje boje koje imaju različit utjecaj na ljude.

Drvo – zelena, plava

• Zelena – smiruje, potiče stvaralaštvo, pospješuje rast i regeneraciju, predstavlja nadu.

• Plava – smiruje i potiče na razmišljanje i učenje.

Vatra – crvena, narančasta

• Crvena – pobuđuje apetit, pospješuje metabolizam, daje energiju, ali može uzrokovati i nervozu.

Zemlja – žuta

• Žuta – potiče komunikaciju i odnose s okolinom, dobro utječe na zatvorene ljude jer ih potiče na opuštanje.

Metal – bijela, siva, bež, srebrna

• Bijela – simbolizira čistoću i jednostavnost.

• Siva – simbolizira plemenitost i nikako je ne treba kombinirati sa smeđom bojom drveta jer se ne slaže s njom.

Voda – tamno plava, crna

• Crna – treba je upotrebljavati oprezno i u malim količinama. Potiče na razmišljanje, ali i zatvaranje u sebe.

• Ružičasta i ljubičasta – smiruju, opuštaju i simboliziraju bezuvjetnu ljubav

• Smeđa- simbolizira postojanost, toplinu i mirnoću.

• Zlatna – zlatni detalji poboljšavaju izglede za napredak i bogatstvo.