Moj Dom

Blagdansko ukrašavanje plodovima prirode – starinski simboli zaštite i obilja

congerdesign via Pixabay

Dekoracije za blagdanski ugođaj možete izraditi i sami koristeći sezonske plodove. Ovi tradicionalni ukrasi imaju posebnu simboliku kojom obilježavamo ovaj zimski period koji je pred nama.

ŠIŠARKA

Simbol plodnosti, tjelesne snage i prosvjetljenja duha.

JABUKA

Zelena jabuka simbol je zdravlja i dugovječnosti, crvena vjernosti i ljubavi dok žuta simbolizira osobni uspjeh.

IMELA

Imela je prastari simbol zaštite od zlih duhova i bolesti. Kao sveta biljka, koristi se u magijskim obredima iscjeljenja. Simbol je ljubavi i vjenčanja kad se nosi kao amajlija ili koristi za blagdansku dekoraciju.

ORAH

Vjeruje se da je orah moćan zaštitnik od negativne energije i zlih ljudi. U Rimskom carstvu orah je bio sveto drvo Jupitera. Latinsko ime za orah je ‘juglans regia’, odnosno ‘plod moćnog znanja’. Kao simbol mudrosti i intelekta koristi se i danas u blagdanskim dekoracijama. Osim stablu i plodu, čarobne moći pripisuju se i orahovom lišću. Nošenje vunenih i pamučnih tkanina, obojenih tinkturom od orahovog lišća, jača imunitet i štiti od zla. Za osobnu zaštitu preporučuje se poprskati odjeću i obuću s razblaženom vodom u kojoj se prokuhalo par listova oraha. Istom mješavinom poprskati dio oko ulaznih vrata i prozora za zašitu doma.

PLODOVI HRASTA

U slavenskoj mitologiji Perun je vrhovni bog i zaštitnik pravde. Ujedno je i gromovnik, odnosno izvršitelj pravde. Perunove biljke su perunika i hrast. Plodovi hrasta u blagdanskoj dekoraciji prastari su simboli hrvatskog naroda. Simboliziraju snagu pravednosti.

Pixabay

BOŽIĆNA ZVIJEZDA

Ova omiljena božićna biljka sa svojim zelenim, crvenim ili bijelim listovima simbol je je tajnog misterija vječnog života. Ujedno je i simbol božanskog vodstva, simbolizira betlehemsku zvijezdu koja je Melkioru, Baltazaru i Gašparu pokazala put do novorođenog Spasitelja.

ZVJEZDANI UKRASI

Zvijezda sa šest kraka simbol je pomirenja, ali i suprotnosti (tjelesno- duhovno, žensko-muško, nebo-zemlja, tama-svjetlost). Zvijezda s pet kraka simbol je čovjeka. Pet krakova simbolizira pet prstiju na ruci i čovjekovu snagu da izgradi život. Zvijezda s tri kraka u kršćanstvu je simbol Presvetog Trojstva. U drugim tradicijama zvijezda s tri kraka simbol je Velike Majke. Ovaj simbol predstavlja i kozmičko trojstvo (zemlju, more i nebo), kronološko trojstvo (prošlost, sadašnjost i budućnost) te antropološko trojstvo (duh,duša i fizičko tijelo). Ovom simbolu pripisuju se snažna magijska svojstva.

BADEM

Zbog njegova rana cvata, badem je simbol duhovnog i tjelesnog buđenja nakon zime. Cvijet i plod su simboli Blažene Djevice Marije, odnosno ženskog aspekta Božice neba u drugim tradicijama. Prema kršćanskom nauku badem je sveto drvo božanske naklonosti. U mitologiji je badem nebesko drvo, a njegovi plodovi štite bračnu sreću.

BOŽIKOVINA

Ovo je izuzetno otporna i dugovječna biljka. U narodu se sačuvalo vjerovanje da biljke koje rađaju plod u zimi imaju moć da zaštite čovjeka od svih nedaća. U narodnoj medicini se listovi božikovine koriste u ljekovite svrhe. No pripazite, jer njeni su plodovi jako otrovni. Plodovi božikovine mogu biti u prelijepim crvenim i žutim nijansama što im daje posebnu energetsku vrijednost pri blagdanskoj dekoraciji prostora.
RITUAL ZAŠTITE

Rituali za zaštitu doma izvode se više puta kroz godinu, no oni novogodišnji su najznačajniji. Prije rituala za zaštitu doma potrebno je u manji lavor staviti vodu s alkoholnim octom. Na litru vode preporučuje se staviti dva dcl octa. S tom mješavinom očistite sve kvake, prekidače za struju i općenito sve držače u domu. Ovakvo čišćenje neutralizira zaostale negativne energije i podiže razinu čiste energije.

U zaštiti doma pomoći će vam i plodovi divljeg kestena. Nekoliko plodova divljeg kestena potrebno je u platnenoj vrećici držati ispod jastuka ili ispod kreveta. Ova biljka, osim što štiti od zlih misli, štiti i od lošeg utjecaja geopatogenih zračenja.

Za očuvanje ugleda i poštovanja u društvu korisna je grančica s drveta lješnjaka. Ako želite u idućoj godini ostvariti sjajne društvene odnose i sačuvati svoju obitelj od zlih jezika, okitite ovu grančicu te je postavite u dio prostora koji oblikuje vašu karijeru i uspjeh. Taj dio prostora nalazi se nasuprot ulaznih vrata u bilo kojoj prostoriji unutar doma.

Djurdjina via Pexels

ZASADITE NOVOGODIŠNJU ŽITARICU

Običaj sadnje novogodišnje žitarice seže u drevni Egipat. Stari su Egipćani obredno sadili tri vrste žitarica: ječam, zob i pšenicu. Ona žitarica koja je najbolje rasla, nakon obredne novogodišnje sadnje, bila je posađena i na poljima u predstojećoj sezoni. Svaka od ovih žitarica ima svoja prehrambena, ali i ljekovita svojstva.

Ako želite saznati koji tip žitarice najviše odgovara vašim tjelesnim potrebama, zasadite, odvojeno, sve tri. Svaku vrstu sjemena potrebno je pomiješajte sa svojom slinom. Vjeruje se da će sjemenka preko vaše sline dobiti sve informacije o vašoj fiziologiji i nutricionističkim potrebama. Neka sjemenke pomiješane sa slinom odstoje barem jedan sat u prekrivenim keramičkim posudicama. Nakon toga, žitarice zasadite u posudice na način na koji inače sadite blagdanske žitarice. Ona žitarica koja vam najbolje uspije ujedno je i najbolja hrana za vaše fizičko tijelo.