Duhovna znanja i vještine

Druidi – Keltski svećenici i čuvari znanja iz željeznog doba

Howard Walsh via Pixabay

Druidi su bili svećenici koji su održavali religijske rituale na prostorima današnje Francuske i Velike Britanije u željeznom dobu

O druidima se zna ponajprije zahvaljujući Rimljanima, koji su se s njima susreli za osvajanja područja Velike Britanije i Francuske te su pisali o njihovim ritualima i vjerovanjima. Iako ti zapisi nisu uvijek potpuno točni, činjenica je da su druidi bili važna skupina u mnogim društvima željeznog doba te su bili poveznica između brojnih keltskih plemena.

Ne zna se puno o njihovim običajima i ritualima, no materijalni ostaci koje arheolozi često pronalaze, a vezani su uz religijske obrede ili žrtvovanja, vjerojatno su povezani s druidima. Iako se ne zna kako su druidi izgledali niti kako su se odijevali, neki arheolozi smatraju da su nosili posebna pokrivala za glavu ili čak krune.

Znanje tih svećenika temeljilo se na klasičnim saznanjima njihova razdoblja, a prema količini znanja uspoređivali su ih s indijskim brahmanima ili pitagorejcima. Kako bi netko postao druid, morao se školovati i 20 godina.

Bili su zaslužni za očuvanje kulture, religije, povijesti, zakona i znanosti. Prema Cezarovim riječima u “Komentarima o Galskim ratovima”, druidi su znali mnogo “o zvijezdama i nebeskim tijelima, o veličini zemlje i svemira, o bitku stvar te o moćima besmrtnih bogova”. Kako se njihovo učenje prenosilo isključivo usmeno, mnoga su njihova znanja izgubljena u rimskim osvajanjima.

Misterij Stonehengea

Vjerovalo se kako su kameni kompleks Stonehengea sagradili druidi dok se nije otkrilo kako je gradnja počela 3100. g. pr. Kr. i završila 1600. g. pr. Kr., a druidi su se pojavili tek 300. godine prije Krista. To, naravno, ne isključuje mogućnost da su štovali Stonehenge kao sveto mjesto i tamo provodili rituale.

Besmrtnost duše

Druidi su, među ostalim, poučavali i tradicionalno vjerovanje o besmrtnosti duše. Učenje o reinkarnaciji bilo je u temelju naobrazbe za svećenika, a pretpostavlja se kako su mnogo znali o reinkarnaciji jer su, prema nekim zapisima, dopuštali da se “grijesi” koje su ljudi počinili u ovom životu ispravljaju u sljedećoj inkarnaciji.

Hans Braxmeier via Pixabay

Kanibalizam

Pronađeni ostaci kostiju mogli bi upućivati na kanibalizam među druidima. Pronađena je ljudska bedrena kost koja je otvorena na način kojim se otvara kost životinje kako bi se došlo do koštane srži. No neki povjesničari smatraju kako bi eventualni kanibalizam mogao biti posljedica gladi tijekom rimskih osvajanja.

Žrtvovanje ljudi

Prema nekim izvorima, druidi su žrtvovali ljude. Tako Cezar piše da su to činili u kritičnim vremenima kako bi im se bogovi smilovali, a najvažniji je dokaz te tvrdnje mumificirano tijelo pronađeno 80-ih godina prošlog stoljeća. Ipak mnogi povjesničari smatraju kako su Rimljani vodili kampanju protiv druida te da, zapravo, nije bilo žrtvovanja ljudi.

Povezanost s prirodom

Druidi su imali poseban odnos s prirodom. Ljudski život promatrali su kao maleni dio puno šireg obrasca. Posebnu su pozornost pri tumačenju posvećivali elementima prirode, poput Sunca, Mjeseca, zvijezda, a prema nekim su teorijama i obrazovanje održavali u prirodi, šumama te špiljama, koje su smatrali svetima.

Moderni druidizam

Moderni (ili neo-) druidizam oblik je suvremene duhovnosti koja zagovara ravnotežu i obožavanje prirode te poštovanje svih živih bića. S obzirom na to da su mnoge ideje i koncepti istinskih druida pogrešno shvaćeni ili protumačeni, ili posve nepoznati, moderni druidizam nema mnogo veze sa svojom drevnom varijantom.