Zdrava Hrana

Fleksitarijanstvo: prehrana koja produljuje život

Fleksitarijanci prakticiraju ‘nježno’ i fleksibilno vegetarijanstvo. Oni jedu uglavnom sve, ali uvelike manje meso, mesne prerađevine i slatkiše, a više voće, povrće, mahunarki i cjelovitih žitarica

Ako ste jedni od onih koji obožavaju povrće i znaju kako je prehrana s obiljem hrane biljnog podrijetla dobra za zdravlje, ali se ne želite odreći pršuta – vi spadate u fleksitarijance. Sve je više onih koji koketiraju s vegetarijanstvom, deklariraju se kao vegetarijanci, ali zapravo povremeno jedu meso ili ribu. Fleksitarijanstvo je kovanica dviju riječi – fleksibilno i vegetarijanstvo. Vegetarijanci eliminiraju meso, a ponekad i drugu hranu životinjskog podrijetla (što uključuje i ribu), dok vegani izbjegavaju meso, ribu, jaja, med, mliječne proizvode i sve druge prehrambene proizvode životinjskog podrijetla.

Za fleksitarijanstvo se zaista može reći da je prehrana koja se bazira na izreci da je “tajna u umjerenosti”, što je uvijek najbolji izbor, kako kad se razmišlja o zdravlju, tako kad se govori i o moralnim ili ekološkim razlozima.

Fleksitarijansku dijetu osmislila je američka dijetetičarka Dawn Jackson Blatner kako bi pomogla ljudima da iskoriste prednosti vegetarijanske prehrane dok i dalje u umjerenim količinama uživaju u hrani životinjskog podrijetla. Budući da fleksitarijanci jedu životinjske proizvode, ne smatraju se vegetarijancima ili veganima. Ovaj način prehrane vrlo je jednostavan i temelji se na sljedećim principima:

  • Jedite uglavnom voće, povrće, mahunarke i cjelovite žitarice.
  • Usredotočite se na proteine iz biljaka umjesto na životinje.
  • Budite fleksibilni i s vremena na vrijeme uključite meso i životinjske proizvode.
  • Jedite najmanje obrađene, najprirodnije oblike hrane.
  • Ograničite dodavanje šećera i slatkiša.

Kao rezultat svoje fleksibilne prirode i usredotočenosti na ono što uključiti, a ne što ograničiti, fleksitarijanska dijeta popularan je izbor za ljude koji žele jesti zdravije.

U svojoj knjizi, Jackson Blatner opisuje kako početi jesti fleksitarijanski, unosom određenih količina mesa tjedno. Međutim, nije potrebno slijediti njezine posebne preporuke da biste se počeli hraniti na fleksitarijanski način. Općenito, cilj je jesti više hranjive biljne hrane i manje mesa.

Istraživanja pokazuju da je konzumacija mesa manja kod ljudi s višim primanjima i višim stupnjem obrazovanja, za razliku od ljudi s nižim prihodima i obrazovanjem.

PREDNOSTI ZA ZDRAVLJE

Fleksiterijanci teže 15 posto manje od svejeda, imaju nižu stopu bolesti srca, dijabetesa i karcinoma, te prosječno žive 3,5 godina duže.

SRČANE BOLESTI

Prehrana bogata vlaknima i zdravim mastima dobra je za zdravlje srca. To je vjerojatno zato što je vegetarijanska prehrana često bogata vlaknima i antioksidansima koji mogu smanjiti krvni tlak i povećati dobar kolesterol. Studija o vegetarijanskoj, pesketarijanskoj i fleksitarijanskoj prehrani iz 2020. koja je uključivala 10.797 sudionika otkrila je da su oni koji su se pridržavali bilo koje dijete koja isključuje/smanjuje unos mesa imali niži indeks tjelesne mase, ukupni kolesterol i krvni tlak od onih koji su redovito jeli meso.

UPRAVLJANJE TEŽINOM

Ovakva prehrana također vam može pomoći u regulaciji težine. To je djelomično zato što fleksitarijanci često ograničavaju unos visokokalorične prerađene hrane i jedu više biljne sirove hrane koja je prirodno manje kalorična. Nekoliko studija je pokazalo da ljudi koji prakticiraju biljnu prehranu mogu izgubiti više kilograma od onih koji to ne čine. Međutim, gubitak težine nije primarni cilj fleksitarijanske dijete. Više je usredotočenost na dodavanje hrane bogate hranjivim tvarima u vašu prehranu, kao što su voće, mahunarke i povrće.

DIJABETES

Dijabetes tipa 2 globalna je zdravstvena epidemija. Zdrava prehrana, osobito ona koja se pretežno temelji na hrani biljnog porijekla, može pomoći u prevenciji i upravljanju ovom bolešću. To je najvjerojatnije zato što biljno bazirana prehrana pomaže u gubitku težine i uključuje mnoge namirnice s visokim udjelom vlakana i malo nezdravih masti i dodanog šećera. Studija s više od 200.000 sudionika otkrila je da je prehrana koja stavlja naglasak na biljnu hranu i sadrži malo hrane životinjskog porijekla povezana s oko 20 posto smanjenim rizikom od dijabetesa.

RAK

Obrasci prehrane s visokim udjelom hranjive biljne hrane kao što su voće, povrće i mahunarke i malo ultra-prerađene hrane povezani su i s manjim rizikom od određenih karcinoma. Istraživanja sugeriraju da je vegetarijanska prehrana povezana s nižom ukupnom incidencijom svih karcinoma, ali posebno kolorektalnog karcinoma. Sedmogodišnja studija slučajeva kolorektalnog karcinoma na 78000 ljudi otkrila je da polu-vegetarijanci imaju osam posto manju vjerojatnost da će dobiti ovu vrstu raka od nevegetarijanaca.

DOBRO JE ZA OKOLIŠ

Fleksitarijanska dijeta može biti od koristi za vaše zdravlje, ali i za okoliš. Smanjenje potrošnje mesa može pomoći u očuvanju prirodnih resursa smanjenjem emisija stakleničkih plinova i korištenja zemljišta i vode. Uzgoj biljaka zahtijeva mnogo manje resursa od uzgoja životinja za prehranu.

NEDOSTATAK B12 VITAMINA

Međutim, neki ljudi mogu biti izloženi riziku od nedostataka hranjivih tvari kada smanje unos mesa i drugih životinjskih proizvoda, ovisno o nutritivnom sadržaju drugih namirnica koje konzumiraju. Vitamin B12 inače se prirodno nalazi samo u proizvodima životinjskog podrijetla. Ipak, hrana obogaćena B12 također može biti dio zdrave prehrane. Također možete razgovarati s doktorom ili dijetetičarom koji vam može pomoći da odlučite je li vam potreban dodatak B12 vitamina. Fleksitarijanci također mogu imati niže razine cinka i željeza jer se ti minerali najbolje apsorbiraju ako su iz hrane životinjskog podrijetla, iako je moguće dobiti dovoljno ovih hranjivih tvari i iz biljaka.