Skladno Tijelo

Lunarni vodič za ljepotu i mršavljenje

Prettysleepy

Zemljin jedini satelit uz pomoć sile teže diže i spušta mora i oceane, no i u čovjeku, koji se sastoji od oko 70 posto vode, izaziva ‘plime i oseke’. Donosimo velik lunarni vodič vodič za ljepotu, uređivanje i mršavljenje prema mjesečevim mijenama

Kad Mjesec raste nakon mlađaka, ubrzava se rast kose, noktiju i stanica kože. Ovaj učinak traje točno do uštapa, kad je Mjesec najmoćniji. Pokušajte tempirati početak anticelulitnog tretmana baš u to vrijeme, jer bi učinak mogao biti bolji. To je, navodno, vrijeme kada sporije rastu nokti, pa će se isplatiti ulaganje u pedikuru. Oni koji imaju krhke i lomljive nokte ovo vrijeme mogu iskoristiti i za manikuru.

Želite li da vam nakon šišanja kosa što brže naraste, stručnjaci za lunarnu estetiku preporučuju šišanje u rastućoj fazi.

Rastuća faza najbolje je vrijeme za liječenje kože od ozljeda i za nadopunjavanje vitaminima. U to vrijeme koža, navodno, bolje ‘upija’ sastojke kreme, pa je dobro započeti sa anti-age njegom te kozmetičkim zahvatom kojim se rješava problem suhe, osjetljive kože, ili kože sklone aknama. To je i dobro vrijeme za masaže. Organizam u ovoj fazi bolje iskorištava vitamine i minerale, a i lijekovi bi mogli imati bolje djelovanje. U ovom razdoblju obavezno pripazite na količinu i kvalitetu namirnica koje konzumirate. Naime, ovo je faza snažnog apetita, pa oni skloni nekvalitetnoj prehrani i debljanju mogu natući nove kilograme.

Prag podnošenja boli niži je uoči i tijekom punog Mjeseca pa tada izbjegavajte depilaciju. Kad prođe uštap i Mjesec počne opadati, rast se kose, noktiju i kože usporava.

Kako Mjesec počinje opadati tako se usporava rast kose i noktiju, a oporavak kože od porezotina, ogrebotina i opeklina također teče sporije. No ovo je najbolje vrijeme za detoksikaciju, čišćenje debelog crijeva i odstranjivanje svih loših tvari kojih se želite osloboditi. Stoga, u opadajućoj se fazi nastojte više puta dobro oznojiti. Bavite se sportom, pođite u saunu ili postavite na kožu flastere koji izvlače mitesere. Organizam u toj fazi bolje podnosi glad, ali je otporniji i na bol. U toj je fazi, navodno, usporen rast dlaka, pa bi to bilo dobro vrijeme za depilaciju. U prošlosti je ovo bilo vrijeme posta. Ovo bi moglo biti dobro vrijeme za prakticiranje joge i autogeni trening, ili neki antistresni program, jer Mjesec djeluje relaksirajuće, smiruje nas i oslobađa napetosti. Želite li da vam frizura zadrži oblik dulje vrijeme, idite frizeru kad je Mjesec u fazi opadanja, jer će vam kosa rasti sporije.

Vrijeme uoči mlađaka najbolje je za depilaciju, čupanje obrva i eksfolijaciju, jer će se ono što odstranite sporije vratiti.

Lunarna kozmetička pravila

 • Uoči mladog Mjeseca uklonite neželjene dlačice, ostružite mrtve stanice s kože, podrežite zanoktice i nokte.
 • Nakon mlađaka, kad Mjesec počinje rasti, koža i kosa bolje upijaju pa u ovo vrijeme hranite kožu, prionite na liječenje kožnatih ozljeda i unosite mnogo vitamina na kožu i s hranom.
 • Uoči punog Mjeseca režite kosu želite li da što prije izraste i da bude gušća i duža. U ovo vrijeme odrežite nokte da bi vam izrasli brže i da bi postali jači.
 • Oko uštapa nemojte se depilirati s voskom, jer je ta procedura sada bolnija, a dlačice će brzo ponovno izrasti i vjerojatno će biti gušće.
 • Nakon uštapa bojite kosu, počnite dijetu i detoksikaciju, obavite depilaciju i eksfolijaciju i uklonite neželjene izrasline. Svi postupci čišćenja bit će djelotvorniji dok Mjesečeva svjetlost opada.

Veliko proljetno čišćenje organizirajte u vrijeme kad Mjesec pada. S čišćenjem započnite u istočnom dijelu prostora. U procesu čišćenja krećite se prema zapadu. Proces čišćenja završite do tamnog Mjeseca.

Mršavljenje u ritmu Mjesečevih mijena

Želite li izgubiti višak kilograma, uskladite postupke s Mjesečevim mijenama. Ako trebate skinuti samo nekoliko kilograma, mogla bi vam dostajati osnovna, jednodnevna Lunarna dijeta. U suprotnom, priklonite se produženoj dijeti, koja traje jedan, dva ili više mjeseci. Posavjetujte se s liječnikom da utvrdite je li ova dijeta prikladna za vas.

JEDNODNEVNA LUNARNA DIJETA

Osnovni plan Lunarne dijete sastoji se od jednodnevnog posta, kad su dopušteni samo voda, sokovi i čajevi. Možete provesti post bilo na mlađak ili na uštap. Tijekom posta očistit ćete tijelo od toksina i smršavjeti do 2,5 kilograma. Napominjemo da ova dijeta ne otapa masnoće nego odstranjuje višak tekućine.

Proučite kalendar Mjesečevih faza da biste odredili termin provođenja ove dijete. Odlučite hoćete li provesti dijetu na uštap ili na mlađak. Ako odabrana faza nastupa noću, počnite s dijetom čim se probudite i završite je idućeg jutra. Ako faza nastupa po danu, primjerice u 13.30, započnite je upravo u tom trenutku i provodite 24 sata. Tijekom jednodnevne dijete izbjegavajte krutu hranu i uzimajte samo tekućinu.

 • Pijte mnogo tekućine
 • Dopušteni su i prirodni, svježe iscijeđeni voćni i povrtni sokovi te kaduljin, maslačkov i zeleni čaj. Smijete zasladiti čaj medom, ali ne i drugim sladilom.
 • Klonite se mlijeka, alkohola i bilo kojeg napitka s aditivima.
 • Koliko ćete popiti ovisi o vama. Dvije su litre dovoljne za većinu, no smijete popiti i više.
 • Kad zaključite jednodnevni post, osjećat ćete se čišći i lakši nego ikad prije.
 • Post dulji od 24 sata nije preporučljiv. Ovu dijetu ne bi trebale provoditi trudnice i dojilje.

PRODULJENA LUNARNA DIJETA

Ovaj oblik dijete provodi se tijekom cijelog luarnog ciklusa. Opadanje i rast Mjesečeve svjetlosti izaziva različite učinke na živa bića. Produljena dijeta predviđa dva dana posta – na uštap i na mlađak – kao i prehrambene prilagodbe u ostalim dijelovima mjeseca.

Puni Mjesec

Ovo je najbolje razdoblje za početak produžene dijete. Ključna su 24 sata prije preciznog trenutka punog Mjeseca, koji možete pronaći u tablici. Ne uzimajte krutu hranu, ali pijte dosta vode, svježih sokova i čajeva. Jedite zadnji obrok najkasnije u šest popodne i potom ne uzimajte hranu prije doručka.

Opadajuća faza

Nakon što je Mjesečeva svjetlost dosegla vrhunac i počinje opadati, utjecaj se Zemljina satelita smanjuje pa su prehrambena ograničenja blaža. Žudnja za hranom, osobito za slasticama, sad je manja pa je lakše pridržavati se dijete. Smijete jesti krutu hranu i piti mnogo vode da biste nadomjestili tekućinu koju ćete pojačano izbacivati pod Mjesečevim utjecajem. U ovom razdoblju preporučujemo više od dvije litre tekućine na dan.

Mladi Mjesec

Ova faza ima velik utjecaj na ljudsko tijelo. Najbolja je prilika da izbacite nepotrebne i štetne tvari iz organizma. Najvažnije je da pijete mnogo čajeva za čišćenje – zelenoga, kaduljina i maslačkova čaja. Dan prije i dan poslije mlađaka uzimajte isključivo tekućinu i izbjegavajte krutu hranu.

Rastuća faza

Poslije mlađaka Mjesečevo svjetlo opet raste. Pojačava se žudnja za hranom pa je potrebno više discipline pri provođenju dijete. U dva tjedna prije uštapa jedite manje nego za opadajućeg Mjeseca. Smanjite unos masnoća i jednostavnih ugljikohidrata, koji su glavni sastojak kolača, keksa. Dopuštena su peciva i tjestenina od integralnog brašna. Najvažnije je da ne jedete nakon šest sati popodne. Za idući obrok pričekajte jutro. Pijte najviše tekućine između 15 i 18 sati da biste se osjećali siti i suzbili večernju žudnju za hranom.