Torte se, uz pomoć blendera, naprave brzo i bez pečenja za samo desetak minuta. Iako su slatke i zasitne, šećer u njima dolazi samo iz meda i datulja
Takozvane ‘raw’ ili sirove torte toliki su hit da više nisu rezervirane samo za obožavatelje sirove prehrane, žene koje paze na liniju i sate provode u joga centrima ili pretenciozne nutricioniste, već su postale sastavni dio svakog kućanstva. Sada ih baš svatko redovito radi pa čak i ako spada u grupu koja je uglavnom inspirirana tradicionalnim receptima. Ovo ne čudi iz više razloga.
Kao prvo, iako orašasti plodovi glase kao skupi, sama ‘raw torta’, uopće nije skup pothvat, s obzirom na to da vam za jednu takvu tortu treba praktički šačica orašastih plodova, a ne čitav kilogram.
Kao drugo, dok ćete na neke kolače morati potrošiti pola dana, ove torte gotove su u svega 10 minuta. K tome se ne peku, već se miksaju u blenderu ili multipraktiku. Također, mnogi misle da je sirova hrana uvijek hladna što nije točno – može se zagrijavati do 40 stupnjeva. O tome da su orašasti plodovi fantastičan izvor energije, kao i odličan partner u borbi za jak imunitet da i ne pričamo, a kada shvatite da će vam trebati puno manji komad kako biste se zasladili u odnosu na neku drugu tortu, tek ćete se oduševiti jer manji komad torte koji ćete si odrezati nakon primjerice ručka, znači i manju količinu slatkog koju ćete unijeti taj dan, a to pak znači gubitak kilograma. Naime, samo mali komadić sirove torte toliko je zasitan da ćete se satima osjećati sito, a pritom vas neće gristi savjest što ste uživali u slatkom.
‘Raw torte’ su jednako tako neusporedivo zdravije od običnih jer jedini šećer u njima dolazi iz meda i datulja, a kako će tek biti oduševljene vaše prijateljice kada vam dođu na kavu i ponudite im ovakvu modernu, vizualno atraktivnu deliciju, za razliku od nekog uobičajenog kolača, sami ćete posvjedočiti. Uostalom, sigurno često pripremate smoothie ili kakvu krem juhu pa zašto onda blender ne biste upotrijebili i kada je riječ o desertu.
To je samo dokaz da priprema ‘raw torte’ uopće nije komplicirana. Ono što je također bitno napomenuti je i to da kod kupovnih slatkiša pa i domaćih kolača s previše šećera osjetite nalet energije, no isti vrlo brzo nestane. Kod sirovih torti, toga nema. One pružaju nalet energije koji ostaje i ne prati ga osjećaj težine u želucu.
Vidjet ćete i sami da ćete nakon redovitog pripremanja ‘raw torti’ osjetiti promjene ne samo u tom pogledu, nego će se iste odraziti i na zdravlje vaše kože i kose.
I još jedan savjet za kraj! Sirove torte se rade po sljedećem principu: u donji sloj odnosno podlogu, koji možemo reći glumi biskvit, u pravilu idu izmiksani orašasti plodovi, bilo prepečeni ili ne, u kombinaciji s datuljama koje im daju slatkoću i fino zalijepe te iste plodove, kako biste dobili čvrstu masu. U kremu pak idu prethodno namočeni orašasti plodovi koji, ako ih ostavite par sati, a kamoli preko noći, toliko omekšaju da će ih i najslabiji blender s lakoćom izmiksati, pogotovo u suradnji s primjerice kokosovim mlijekom ili uljem koji također uglavnom idu u kremu. No, donji čvrsti sloj bi možda mogao biti prevelik pothvat ako imate slabiji blender pa orašaste plodove za taj prvi sloj umjesto blendanja možete staviti u kuhinjsku krpu i dobro istući batom ili valjkom za tijesto, dok se također ne morate mučiti s datuljama, jer u trgovinama zdrave hrane možete naći već gotovu pastu od datulja.
OSVJEŽAVAJUĆA TORTA OD KOKOSA I ŠUMSKOG VOĆA
- Kora: 2 šalice badema, šalica datulja, 1-2 žlice agava sirupa po potrebi
- Miksajte bademe do brašna te dodajte datulje i miksajte dok se smjesa ne poveže, a po potrebi dodajte zaslađivača.
- Smjesu pritisnite na dno kalupa i zagladite.
- Krema od kokosa: 2 šalice indijskih oraščića, 1 šalica ribanog kokosova brašna, 2 žlice kokosova ulja, 2 dl kokosova napitka, 4-5 žlica agave sirupa
- Sve sastojke miksajte do kreme i prelijte preko kore.
- Krema od šumskog voća: 2 šalice indijskih oraščića, 2 šalice šumskog voća, 2 dl vode, 2 žlice kokosova ulja
- Miksajte sve sastojke do kreme te prelijte preko kreme od kokosa.
- Posipajte po vrhu torte šumsko voće i kokosova brašna.
- Spremite u hladnjak da se stisne.
SACHER TORTA
- Kora: 1 1/2 šalica badema, 1 šalica datulja
- Miksajte u multipraktiku ili sjeckalici dok ne dobijete smjesu koju možete oblikovati na dnu kalupa za tortu.
- Krema čokoladna: 1 šalica datulja, 3 žlice kakao praha, 2 avokado, malo vanilije
- Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete glatku kremu.
- Džem od marelica: 1 šalica suhih marelica, voda
- Miješajte dok ne dobijete gusti džem.
- Čokoladna glazura: 1/2 šalice kokosova maslaca, 3 žlice kakao praha, 4 žlice agave sirupa
- Otopite kokosov maslac te dodajte ostale sastojke i dobro miješajte. Najbolje je izmiješati u blenderu. Na koru raširite džem od marelica i čokoladnu kremu pa na vrh čokoladnu glazuru. Tortu spremite u hladnjak da se stvrdne, najbolje preko noći.
RAW TORTA OD ČOKOLADE I BADEMA
- Sastojci za prvi sloj: 200 g badema, 150 g datulja, žlica kokosova ulja
- Sastojci za kremu: 300 g indijskih oraščića (namočenih preko noći), 100 g badema (blanširanih, oguljenih i namočenih preko noći), 70 g sirovog kakaa, 50 g kakao maslaca, 2 žlice kokosova ulja, 50-100 ml meda
- Sastojci za preljev: žlica kokosova ulja, 2 žlice sirovog kakaa, žlica meda
- Priprema:
- Ako koristite suhe datulje, močite ih bar sat vremena u mlakoj vodi. U blender dodajte ocijeđene datulje (izvadite košticu) i neoguljene bademe. Dodajte im otopljeno kokosovo ulje i miksajte dok ne dobijete mrvice. Nemojte predugo miksati jer ćete dobiti kremu, a podloga je ukusnija kad je grublje strukture.
- Na dno kalupa za torte promjera 20 cm stavite prozirnu foliju, namjestite obruč pa nanesite žlicom podlogu i poravnajte ju. Stavite ju u hladnjak dok pripremate kremu.
- U blender stavite ocijeđene indijske oraščiće i bademe. Miksajte ih dok ne nastane krema. Dodajte joj med (količina ovisi o tome koliko slatku kremu želite), otopljeni kakao maslac i kokosovo ulje te sirovi kakao. Sve dobro izmiksajte tako da nastane glatka, svilenkasta krema. Kremu izlijte na ohlađenu podlogu i vratite u hladnjak.
- Za preljev otopite kokosovo ulje i umiješajte mu sirovi kakao i med. Prelijte preko torte i ostavite ju u hladnjaku 2-3 sata da se dobro ohladi. Poslužite uz voće poput malina ili bilo koji voćni preljev.
RUŽIČASTI RAW CHEESECAKE
- Sastojci za podlogu: 200 g badema, 180 g datulja bez koštica (prethodno preko noći namočenih u vodi), žličica ekstrakta vanilije
- Sastojci za kremu: 300 g indijskih oraščića (prethodno preko noći namočenih u vodi), 60 g otopljenog kakao maslaca, 60 ml javorova sirupa (ovisno o ukusu dodajte još), 150 g malina
- Priprema: U blenderu izmiksajte bademe, namočene datulje i vaniliju. Bazu rasporedite u kalup za tortu.
- Za bijelu ‘cheesecake’ kremu u blenderu smiksajte indijske oraščiće, kakao maslac i javorov sirup. Kada krema postane sasvim glatka, jednu polovicu ulijte u kalup, a kalup premjestite u zamrzivač da se prva dva sloja dobro stisnu.
- Drugoj polovici u blenderu dodajte maline i nastavite miksati dok ne dobijete ružičastu smjesu. Izvadite tortu iz zamrzivača, dodajte joj posljednji sloj i sve skupa ostavite u frižideru preko noći.
- Prije posluživanja ukrasite s malinama i listićima badema po želji.
Dodaj Komentar